KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2021. november 4., csütörtök

Hanna Jameson: Az utolsók

 

A General Pressnél jelent meg nemrég Hanna Jameson legújabb disztópikus pszichológiai thrillere! Történetünk Svájcban játszódik, ahol egy konferencia résztvevői megtudják, hogy több nagyvárost atomtámadás ér. Két hónappal később Jon és néhány túlélő igyekszik fenntartani a normális élet látszatát. Tartsatok bloggereinkkel, ismerkedjetek meg a túlélők történetével, és ne felejtsetek el velünk játszani, ugyanis a turnénk végén egy szerencsés olvasónk meg fogja nyerni Az utolsók című könyvet!

General Press, 2021
432 oldal
Fordította: Nagy Mátyás
Goodreads: 3,54
Besorolás: disztópia, poszt-apokaliptikus, thriller

Jon Svájcban egy konferencia után épp a híreket böngészi a telefonján, amikor hirtelen egy sor borzasztó értesítést kap. Washingtont atomtámadás érte. Meg New Yorkot. Londont. Végül Berlint. Két hónappal később Jon és a hotelben maradt túlélők egy része próbálja fenntartani a civilizációnak legalább valamiféle látszatát. Amikor egy kislány holttestére bukkannak, a férfi elhatározza, hogy a titokzatos haláleset végére jár, az igazságkeresése azonban hamarosan megszállottsággá válik…

Őszinte leszek, a borító és a fülszöveg együttesen fogott meg. De a nyomozás teljes mértékben hidegen hagyott, inkább a poszt-apokaliptikus részre voltam kíváncsi.

A történet szerint az amerikai állampolgárságú Jon Svájcban vesz részt egy konferencián, egy isten háta mögötti hegyi hotelben, amikor arról értesülnek, hogy atombomba támadás érte New Yorkot, Washingtont és a világ több nagyvárosát. A lakók egy része azonnal megpróbál eljutni a szeretteihez, de páran a hotelben maradnak, hiszen ellátmányuk van, sok mást pedig úgyse tudnak tenni. Napok múlnak el, amikor fura lesz a csapvíz íze, és Jon pár társával együtt megnézik a víztározót, hogy mi lehet a baj. Hát a baj egy kislány.. egy halott kislány.. akit a víztározóban találnak. A többiek túllépnek ezen a dolgon, hiszen kisebb bajuk is nagyobb annál, hogy rájöjjenek, ki ez a kislány, hogyan került oda és ki követte el ezt a szörnyűséget, de Jon céljának tekinti, hogy azzal, hogy kideríti, ki volt a lány és mi történt vele, végtisztességet ad az elhunytnak...

Ahogy fentebb is írtam, inkább az atomtámadás utáni életbenmaradás izgatott jobban, mint az, hogy ki a kislány gyilkosa. A borító engem picit megzavart, mert azon a képen lévő hotel inkább egy Stephen King Ragyogás féle sztorira asszociált, míg a regényben lévő hotelt egy modern, sokemeletes épületnek gondolnám és nem egy ilyen "kastélykomplexumnak". A történet nagyrészben számomra izgalmas, letehetetlen volt, az író mindig adagolt annyi feszültséget, amivel vitte tovább a történetet és mindig tudni akartam, hogy most mi következik.
Tetszett, ahogy kifejtette, hogy ennyi különböző ember mit is csinál egy ilyen helyzetben. Kikből lesznek vezérek, kik lesznek, akik inkább szeretnének valakit követni, kik gondolkodnak ésszerűen és kik csak a pillanat hevében.
A főhősünk Jon is teljesen hétköznapi ember, egyáltalán nem hős típus. Azzal, hogy a kezébe veszi a nyomozást, kivívja a többiek elismerését és némelyek rosszallását, de az biztos, hogy kitűnik a tömegből. Pedig ahogy többször is utal rá, ő is inkább menne valaki után, valaki parancsa alapján, mintsem ő döntsön dolgokról.
Nagyon tetszett, hogy az írónő pont annyi információt osztott meg velünk a külső világról, amennyit a szereplők is tudhattak. Nem mesélte el, hogy mi folyik a nagyvilágban, pontosan mely nagyvárosok pusztultak el, anarchia van-e vagy az emberek szervezetten élnek és próbálnak túlélni. Áram alig van, azt is beosztják, így a telefonra, netre felcsatlakozni szinte lehetetlen, ameddig a hotelben vannak.
Én többször is elgondolkodtam, hogy ilyen esetben mit tennék? Hiszen Jon egy teljesen másik kontinensen hagyta a családját és azt se tudja, hogy mi van velük, élnek-e még. Elindultam volna-e az ismeretlenbe, hogy mindenképpen hazajussak? Vagy megpróbáltam volna úgy, ahogy ők kivárni, hogy hátha jön értük valaki?
És a net.. mennyien szidják, hogy csak azon élünk. De ebben a helyzetben igenis jól jött, hiszen semmilyen más módon nem lehetett elérni a szeretteket, csak a közösségi médiákon keresztül (az már más kérdés, hogy ha a nagyobb városok elpusztultak, akkor hogyan maradtak meg a Facebook, a Twitter és a többi közösségi média szerverei és üzemeltetői... - de ebbe nem akarok belemenni mélyebben:).

Persze egy idő után elhalványul a nyomozás, hiszen más problémák is előjöttek. Jön a tél, ők pedig itt vannak a hotelben fogyatkozó készletekkel. El merjenek indulni és megnézni, hogy a legközelebbi városban mi a helyzet? Vannak még túlélők? Ki induljon neki az "expedíciónak"? És innentől kezd még érdekesebb lenni a történet, hiszen nemcsak a hotel lakói, de mi is kíváncsiak vagyunk, hogy mi is van a hotelen kívül. Hiszen itt egy idő után már csak a marakodás, az egymásra mutogatás, az unatkozás, majd egymásra "fanyalodás" van. Persze konfliktusok is vannak és a megoldásra is rányomja a bélyegét az, hogy milyen helyzetben vannak az emberek. Tetszett, ahogy bemutatta a szerző, hogy hogy elválnak a csoportok.. az angolul beszélők és azok, akik nem beszélik ezt a nyelvet. Azok, akik mindenért az USA-t és az amerikaiakat hibáztatják és azok, akiket ez hidegen hagy. A személyzet, aki még ilyenkor is hivatásszerűen dolgozik és a vendégek, akik nem igazán tudják, hogy mit is csináljanak...

De mennyivel izgalmasabb felfedezni a környezetet! És mennyivel veszélyesebb is... Hiszen lehet, hogy ők védett helyen vannak, készletekkel, de az biztos, hogy ilyen esetben léteznek bandák, léteznek rosszindulatú, rossz akaratú emberek, akik pont az ilyen helyzetekre várnak...
A történet pedig itt kezd izgalmas is lenni, de sajnos elfordulni is egy olyan irányba, amiből nem tudott sajnos jól kijönni az írónő. Amennyire érdekes, izgalmas volt a regény, a végére úgy elment valami nagyon furcsa valamibe. Kapunk megoldást a gyilkosságra is, de hogy milyet, öööö, azt inkább hagynám. Nagyon sajnálom, hogy így lett vége a regénynek, mert olyan nagy reményekkel indult, izgalmas, érdekes volt és a végére teljesen kifordult magából.
Az, hogy hogyan döntött Jon és mit tett - az nyitott véggel "zárta" a regényt, hiszen ebből még bármi folytatás kijöhet (ha a rajongók vagy az írónő úgy dönt, hogy továbbviszi a történetet). De másrészt le is lehet zárni úgy, hogy a szerző az olvasók képzeletére bízza a továbbiakat.

Összességében tetszett a regény és meg is kapta volna tőlem a maximális pontszámot, ha a végét nem csavarja így ki az írónő. Mindenkinek ajánlom, akit érdekel egy poszt-apokaliptikus világ, aki szeretné magát beleélni, hogy mi lenne akkor, ha a nagyhatalmak (bár ez nem derül ki a regényből hogy ki és miért indította el ezt az atomháborút) úgy döntenek, hogy nem csak üres fenyegetésekkel riogatnak mindenkit, hanem tényleg megnyomják azt a bizonyos gombot.

Borító: Tetszik, látványos, figyelemfelkeltő

Kedvenc karakter: -

Szárnyalás: a poszt-apokaliptikus világ bemutatása

Mélyrepülés: a történet vége...

Érzelmi mérce: igazán nagy romantikus részek nincsenek a regényben, itt a túlélésről szól minden, persze a felfokozott állapotnak köszönhetően a szereplők néha egymásnak esnek (minden téren), de nem ez a lényeg

Értékelés: 


Ha megtetszett, ITT megrendelheted! 

Nyereményjáték
 
Mindannyian ismerünk olyan történeteket, amiben néhányan igyekeznek túlélni a mindennapokat. Az egyes állomásokon épp ilyen disztópikus thrillerekből olvashattok idézeteket, és az lesz a dolgotok, hogy kitaláljátok a könyvek címeit.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

“Magának se volna kedve belekezdeni a Trónok harcá-ba, ha bármelyik pillanatban lángra lobbanhatna. Van abban valami szörnyűségesen igazságtalan, hogy az ember meghal egy jó történet kellős közepén, és lemarad a végkifejletről. Persze azt hiszem, tulajdonképpen mind egy jó történet kellős közepén halunk meg. A saját történetünk közepén. Vagy a gyermekeink történetének közepén. Vagy az unokáinkénak a közepén. A halál nagy kitolás a sztorifüggőkkel.”

a Rafflecopter giveaway

A blogturné további állomásai:
[Blogturné Klub]
November 2 - Ambivalentina
November 4 - Kelly és Lupi olvas
November 6 - Könyv és más
November 8 - Hagyjatok! Olvasok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók