KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2021. október 31., vasárnap

Cassandra Clare, Wesley Chu: Az elveszett Fehér Könyv (A legősibb átkok #2)

A napokban magyarul is megjelenik a Könyvmolyképző Kiadónál Az elveszett Fehér Könyv, amelyben Cassandra Clare és Wesley Chu A legősibb átkok sorozatában egy újabb Malec történettel örvendeztet meg bennünket. Kövesd végig a blogturnét, ismerd meg a regényt, és ha szerencsés vagy, egy példányt meg is nyerhetsz!
 
Könyvmolyképző Kiadó 2021. Vörös pöttyös
464 oldal
Fordította: Kamper Gergely
Goodreads: 4,0
Besorolás: Árnyvadász Univerzum, urban fantasy

Malec. ​Számukra egy veszedelmes küldetés a gonosz birodalmába nem egyszerűen munka, hanem romantikus kirándulás.
Az élet szép Magnus Bane és Alec Lightwood számára. Együtt élnek egy mesés lakásban, boszorkánymester fiukkal, Maxszel, aki épp járni kezdett, New York utcái pedig békések és csendesek – mármint épp annyira békések és csendesek, mint általában.
Mígnem egy éjjel két régi ismerős tör be Magnus lakásába, és ellopják tőle a nagy hatalmú Fehér Könyvet. Magnus és Alec, felismerve, hogy a tolvajokat ártalmas erők irányítják, mindent félredobnak, hogy visszaszerezzék a könyvet, mielőtt nagyobb kárt okozhatnak. Egészen Sanghajig kell követniük őket, Clary, Jace, Isabelle és a frissen árnyvadásszá avatott Simon segítségével.
Ám Sanghajban gyorsan kiderül, hogy sokkal nagyobb a baj, mint gondolták. Egy erőszakos támadás miatt Magnus mágiája egyre megbízhatatlanabb lesz, és ha nem tudják a városba özönlő démonok útját állni, jobb híján követniük kell őket oda, ahonnan jöttek – a holtak birodalmába. És amivel szembetalálják magukat, sokkal különösebb és aljasabb, mint amire valaha számíthattak…
Vajon sikerül-e leszámolniuk a fenyegető veszéllyel? És hazaérnek-e időben, mielőtt a gyerekük teljesen kikészíti Alec anyukáját?
Csatlakozz a csapathoz, és éld át a kalandjaikat!

Szerintem semmi szükség arra, hogy elkezdjem ecsetelni, mennyire elkötelezett vagyok az Árnyvadász Univerzum mellett, és minden egyes új olvasmány megjelenését tűkön ülve várom. Ez nálam alap és az is marad, míg le nem zárul minden, akkor meg lehet elölről kezdeni. Amikor először hallottam A legősibb átok sorozatról, boldoggá tett, hogy itt a kedvenc  párosaim egyike, Magnus és Alec lesznek a főszereplők, rájuk épül ez a melléksorozat. (Első rész értékelése ITT) A második részt  olvasva kicsit változott a véleményem, rájöttem, hogy Magnus van leginkább a központban meg  a többi boszorkánymester, a pokol hercegei, a démonokkal való örök küzdelem a béke fenntartásáért. Imádom Cassie-ben, hogy nagy gondot fordít a regényeiben a szerelem különböző formái, pl. az LMBTQ+ megjelentetésére, természetesen a Malec szál sem lesz mellékes a sorozatban, mindössze rájöttem, hogy az első rész kapcsolatépítési folyamata nem lép főcsapássá, és ugyan vannak romantikus pillanatok, sőt, a legnagyobb káoszban is találnak intim együttlétre lehetőséget, a fő mondanivaló azonban nem a kettejük romantikája.
Időben  Az Árnyvadász Akadémia sorozat után és jóval  a Lady Midnight előtti időszakban járunk, tehát a sorozat első részéhez képest 3 évvel később, 2010-ben. Természetesen  Magnus és Alec továbbra is a főszereplők, de ebben a részben csatlakozik a küldetéshez a régi nagy csapat, Clary, Jace, Isabelle, Simon, és ez nekem nagyon jólesett, imádtam viszontlátni őket.

Magnus és Alec a hétköznapok boldogságát élik, nevelik a kis Maxot, aki egy édes kis szeretetgombóc, de 24 órás figyelmet igényel, ugyanis játszás közben rendszeresen felgyújt dolgokat, vagy épp a mennyezeten lógva nevet le az apukáira. Egyik éjjel azonban megjelenik a lakásukban  Sinjun és Ragnor Fell és elviszik a Fehér könyvet, amit Magnus a gyerekkönyvek közé rejtett. Illetve leginkább elöl hagyta, szóval nem volt nehéz megszerezni. Ráadásnak Sinjun egy mágikus tüskés tőrt vág Magnus mellkasába, ami különleges erőt ad neki, csakhogy ez veszélyes dolog, mert egyre többet kíván majd ebből az erőből, és a harmadik vágás után  Sammael szolgálatába kerülhet örökre. A feladat tehát adott, vissza kell szerezniük a Fehér könyvet. A nyomok Sanghajba vezetnek, és Alec ragaszkodik hozzá, hogy ne egyedül induljanak útra. Maxot Alec anyjára hagyják, és a régi bandával indulnak útra, de már a megérkezésük is szó szerint bukdácsolással indul, mert a portálokat  zavarja valami ismeretlen erő.
Már eddig is tudtam, hogy Sanghaj Jem szülővárosa, de nem sejtettem, hogy itt újra találkozhatok vele, sőt a leszármazottaival is, ugyanis ők vezetik a helyi Intézetet. Nagyon tetszett, ahogy a kínai motívumok, az építészet, a legendák mind beépültek a történetbe. A helyi árnyvadászok közül Tian lett a segítségükre, és egyből szimpatikussá tette őt, hogy alvilági szerelme van, amit ugyan a családjaik elfogadnak, de a klávé nem nézné jó szemmel. Mindig jó  látni, hogyan működnek más országban az árnyvadászok, milyenek a helyi Intézetek,  jó volt újra Árnypiacon járni, vagy akár megismerni a helyi különlegességeket. Igazából még a megemlített kínai kaják illatát is érezni véltem. Részletesek és érzékletesek voltak a leírások, szívesen ott lettem volna velük. Részben. Ugyanis a történet nagy része az alvilágban játszódik, Sanghaj negatív verziójában, ami gyakorlatilag a pokol helyi verziója, úgyhogy a társaság immár másodszor is lejut a pokolba Magnus kedvéért.
Engem el tudott varázsolni a cselekményszál, izgultam a harcok során, egészen új problémák merültek itt fel, a portálok ontották magukból a démonokat, küzdelemből nem volt hiány. Mellesleg nem csak díszletnek volt ott a régi banda. Megvolt ugyan a maguk baja,  Jace például azon gondolkodott, elfogadja-e a felkérést a new yorki intézet vezetésére. Ő egyébként nagyon sokszor hozta a régi formáját a beszólásaival, vicces volt, és még mindig hatalmas az egója. Simon volt a legnagyobb gondban, őt mentálisan nagyon megviselte a barátja halála az Akadémián, ezt nem heverte még ki, ő volt az, aki a legtöbb átalakuláson és megpróbáltatáson ment át a közelmútban. Sajnos itt sem kerülik el a borzalmak, miután Sammael pontosan tudja, miért is felelős Simon. Izzy és Clary azért meg kell hagyni, nagyon jól megállták a helyüket, Izzynek volt egy különösen lehengerlő jelenete, ami emlékezetes marad az olvasóknak.

A végső csata után átmenetileg rendeződnek az erőviszonyok, bár Sammael egy nagyon fontos dolgot megtanult Magnustól és barátaitól, a csapatmunka sikert hoz, tehát a pokol hercegeinek is együtt kell fellépniük a fenti világ ellen. Sőt, meg fognak idézni valakit, akinek említése kapcsán igencsak megborzongtam. Milyen jó, hogy a könyv végére egy cuki novella került, ami felemelte a könyvértékelésemet, ami addig a 4 csillag körül állt. Ugyanis eddig a pontig nem voltam eléggé elégedett. Izgalmas a történet és végig feszültségben tartott, de valahogy éreztem, hogy ebben a regényben Cassie kevésbé volt jelen, mint a társszerzője. Voltak ennek is előnyei, de nekem hiányzott nagyon a régi hang. És hát, tudtam, hogy mindenki megmenekül. Zárójelben megjegyzem, hogy kicsit zavart, hogy a mellékszereplők említésekor külön ki volt hangsúlyozva, hogy már felnőttek. A nő, a férfi, így voltak említve gyakran a nevük helyett. Ezt nem kellett volna. Annyi idő még nem telt el, hogy ennyire élesen jelezni kelljen a felnőttségüket.
A záró novellában megkaptam, amit hiányoltam. Annyira, hogy a könnyem is kicsordult egy részletnél, mert Cassie elérte, hogy a szívem eldugott zugában lévő érzelmek is megmozduljanak egy réges-régi kedves szereplő kapcsán,  egy angyalféleség átsuhant felettem abban a pillanatban.
A kedvenc idézetemet a regényből muszáj megosztanom, ez annyira maga Magnus, hogy jellemzőbbet nem is lehet találni.
"– Jelen állás szerint – felelte Magnus – az élet abból áll, hogy újra meg újra a szeretetet választjuk, hiába tudjuk, hogy sebezhetőek leszünk miatta, és hogy később még nagyon fájhat. Talán nem is olyan sokkal később. Igazából nincs is választási lehetőségünk. Vagy a szeretet mellett döntünk, vagy egy üres világban élünk, ahol nincsen senki rajtunk kívül. És úgy aztán tényleg rettenetes leélni egy örökkévalóságot."
Összességében mindenképp csakis ajánlani tudom ezt a sorozatot, számomra akkor is izgalmas volt, ha tisztában voltam azzal, hogy mindenki megmenekül, hiszen már olvastam az időben később történteket. A szerzők kiemelték az összefogás, a szövetség erejét, együtt legyőzhetetlen ez a csapat. Mindezek mellett sokszor előjön az apaság témája, jó volt látni mindkét apukánál a végtelen szeretetet és felelősségtudatot, sosem feledkeztek meg arról, ki várja őket otthon. Maga a cselekményszál kellően izgalmas volt ahhoz, hogy várjam a harmadik részbeli nagy összecsapást, amire minden jel utal, hogy el fog jönni a The Black Volume of the Dead-ben (talán jövőre várható a magyar megjelenés), de ugyanakkor azt is látom, hogy az itt megismert aspektusok részei lesznek a végső sorozatnak, a The Wicked Powers-nek, ami 2023-ban jön ki majd.
Imádtam a rengeteg apró részletet, ami összeköti a történetet a többi könyvvel, az utalásokat, amiken el lehet gondolkodni. És a végén szereplő esemény feltette a koronát a regényre, és felejthetetlenné tette számomra. Igazi árnyvadászoknak nem fog csalódást okozni!
Képek: Pinterest

Borító: Fantasztikus.

Kedvenc karakter: Magnus

Szárnyalás: Ha nem számítom bele a végén a novellát, akkor Izzy jelenete.

Mélyrepülés: -

Érzelmi mérce: Voltak ugyan romantikus pillanatok, minden párosnál, mégsem ezen van a hangsúly. Erőteljesebbnek éreztem az apaság kiemelését.

Értékelés: 

Ha megtetszett, ITT megrendelheted!


Nyereményjáték
 
Hát lehet nem imádni Malec párosát? :) A mostani nyereményjátékunk során minden állomáson találtok egy Malec idézetet, a feladat, hogy eltaláljátok mely Árnyvadász könyvből idéztünk, és beírjátok a címet a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.
(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyertest e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.)
 
Feladvány– Árnyvadász vagyok. – jelentette ki Alec. – Erről szól az életem, Magnus. Nem miattad mentem el. Legközelebb szeress bele egy biztosítási kárbecslőbe vagy…
– Alexander. – szakította félbe Magnus. – Nem lesz legközelebb. – Közelebb hajolt, a homlokát Alec homlokának támasztotta, zöld szemével a fiú szemébe nézett.

 
További állomások: 
10.31 Kelly és Lupi olvas
11.02 Readinspo



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók