KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2021. december 9., csütörtök

Freya Sampson: Az utolsó könyvtár

 

Új szerző mutatkozik be a General Press Kiadónál. Freya Sampson története abba a világba viszi el olvasóját, ahol harcolni kell a helyi hatalmasságokkal a közösségi könyvtár fennmaradásáért. Ha követtek minket és a szerencse is pártotokat fogja, tiétek lehet e csodálatos könyv egy példánya.

General Press, 2021
332 oldal
Fordította: Fügedi Tímea
Goodreads: 3,80
Besorolás: romantikus, realista

Csodálatosan ​szívemelengető és felemelő történet a kedvességről, az összefogásról és a szeretetről – Clare Pooley Elragadó tanúságtétel az olvasás, a könyvtárak és a barátság megtartó ereje mellett – Booklist June még sohasem hagyta el az álmos angol kisvárost, ahol felnőtt. A zárkózott és félénk harmincéves könyvtáros minden idejét olvasással tölti, amikor azonban megtudja, hogy a munkahelyét bezárják, kimerészkedik az olvasókuckójából, hogy megmentse a helyi közösség lelkét jelentő könyvtárat. Sokan a segítségére sietnek, és June – az édesanyja halála óta először – újra megnyílik az emberek felé. Így találkozik megint a régi iskolai barátjával, Alexszel is. Hamarosan az egész kisváros észreveszi, mit érez a segítőkész ügyvéd a nő iránt, csak épp June nem, aki nem hiszi el, hogy bárki is randizni szeretne vele. Ahhoz, hogy megmentse a szívének oly kedves könyveket, June-nak változtatnia kell az élethez való hozzáállásán. Elhatározza hát, hogy küzdeni fog a könyvtárért, és ezzel talán a boldogsághoz is közelebb kerül egy lépéssel…

Őszinte leszek újra, sose jártam könyvtárban. Otthon iszonyú mennyiségű könyvünk volt, lévén a szüleim és a nagyszüleim is imádtak olvasni. Ettől függetlenül, ha az osztállyal meglátogattuk a könyvtárat, mindig elkapott az izgalom, hogy úristen, mennyi könyv és ebből ez sincs meg, az sincs meg, amaz sincs meg, mind kellene :D. Persze sose iratkoztam be és sose kértem ki ezeket a könyveket, mert otthon mindig akadt szintén valami újabb, ami érdekelt.
Erre a könyvre pedig egyrészt azért figyeltem fel, mert KÖNYVEK szerepeltek benne, másrészt pedig KÖNYVTÁRban játszódik, ami mindig is egy picit misztikus hely lesz a számomra.

A főhősnőnk June, egy magányos, félénk fiatal nő, aki az álmos angol kisvárosban Chalcotban dolgozik a könyvtárban. Az édesanyja súlyos betegsége miatt fel kellett adni az álmait a továbbtanulásról és az elköltözésről, majd pedig a mama halála után itt is ragadt. Szereti ezt a munkahelyet, mert bár visszahúzódó, de a könyvtárban elemében érzi magát, segít az időseknek a netet kezelni, a gyerekeket bevezeti az olvasás élményébe, a fiataloknak pedig a tanuláshoz ad segítséget.
Egy napon azonban kiderül, hogy a könyvtár veszteséges, és a városi tanács be akarja zárni. Nekik ez egy "feladat", egy veszteséges "üzlet" megszüntetése, de a kisvárosnak ez annál jóval több. Ahogy June írja:

"Tudják, a könyvtárak nem pusztán könyvekből állnak. Ezek az intézmények megnyithatják egy nyolcéves fiú előtt a világ csodáit, a nyolcvanéves néninek pedig létfontosságú emberi kontaktust kínálnak. A kamaszok ott találnak csendre és nyugalomra a házi feladatuk megírásához, az újonnan betelepült migránsok ott lelhetnek új közösségre. A könyvtár az a hely, ahol mindenki, szegény és gazdag, bármilyen a származása, biztonságban érezheti magát."

Így megindul a harc a könyvtárért. A városi bizottság áll az egyik felén, kezükben a hatalom, a jog, a rendőrség, a másik oldalon a kis város közössége - nekik csak az összefogás jut, a szeretet, a meggyőzés és a sajtó.

Természetesen nemcsak a könyvtárért folytatott harcról szól a regény, hanem ennél jóval többről. Bár a főhősnőt nem sikerült megszeretnem a könyv végéig - egyszerűen irritált a teszestosza, rettegő, mindentőlfélekanyutakarom stílusa, de a kisváros nyugdíjas közösségét, a gyerekeket és fiatalokat, a bevándorló fiatal lányt egyszerűen imádtam. Ők voltak a város - és sőt, meg is merem kockáztatni a könyv lelke is. A szerző olyan élettel töltötte meg ezeket a karaktereket, hogy szinte magam előtt láttam mindegyikőjüket és rettentően szurkoltam mindenkinek, hogy sikerüljön megmenteni a kis könyvtárat.
Nagyon kedveltem még Stanleyt, az idős, egyedülálló férfit, aki különleges kapcsolatot alakít ki June-nal és aki rettentő fontos szerepet játszik a történetben.

Persze a romantikát se hagyhattuk ki, June és Alex, a volt iskolatársa között alakulgat valami, de nem rágtam le a körmömet tövig, hogy legyen is belőle valami. June itt se volt a toppon, nem igazán értette a férfi jelzéseit, ami volt, azt is félreértette, itt szerintem egyedül azért alakult valami, mert Alex kellőképpen türelmes és állhatatos volt:).

És a regény vége? Igazából nem teljesen erre a befejezésre számítottam, de így is tetszett. Megy az élet a maga útján tovább, szerintem itt és most June jó döntést hozott (végre:). A többi pedig majd kiderül.

Összességében - attól függetlenül, hogy a főszereplőnktől néha agybajt kaptam - nagyon szerettem ezt a regényt. Tökéletes példája az összetartásnak, a barátságnak, a szeretetnek, hogy kis emberek is képesek nagy dolgokat elérni és létrehozni, ha összefognak. Minden könyveket / könyvtárakat szerető embernek ajánlom!

Borító: Aranyos, szerintem illik a történethez

Kedvenc karakter: a kis nyugdíjas csapat 

Szárnyalás: a kis közösség összefogása és a sztriptízes rész :D 

Mélyrepülés: - 

Érzelmi mérce: megható, aranyos, pici romantikával

Értékelés: 


Ha megtetszett, ITT megrendelheted!

Nyereményjáték:

Nyereményjátékunk természetesen a témához kapcsolódik. A turné minden állomásán egy-egy könyvtár rövid leírását találjátok, a feladatotok az, hogy kitaláljátok melyik neves intézményre gondoltunk, és a választ beírjátok a Rafflecopter megfelelő dobozába.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz!


Az 1802-ben és alapítója nevét viselő intézmény Budapesten található. Többek között itt őrzik a legrégebbi magyar összefüggő szöveget, az első fennmaradt magyar verset, a Himnusz kéziratát, 32 corvinát Mátyás király könyvtárából.



a Rafflecopter giveaway

A blogturné további állomásai:
December 7 - Csak olvass!
December 9 - Kelly & Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók