KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2021. december 10., péntek

Leigh Bardugo: A kilencedik ház (Alex Stern #1)

 


Már magyarul is megjelent Leigh Bardugo új regénye, A kilencedik ház, amiben ezúttal nem a Grisák világába látogatunk el, hanem a Yale egyetem környékén történnek természetfeletti dolgok.

Kövesd végig a Blogturnét, ahol értékelések és extrák zöme vár rád, és ha velünk játszol, meg is nyerheted a regény egy példányát.

Könyvmolyképző Kiadó, 2021
568 oldal
Fordította: Seres József
Goodreads: 4,04
Besorolás: fantasy

Miért épp ő? Mi a csapda?

Galaxy „Alex” Stern a Yale Egyetem legfurcsább elsőévese. Hippi anyja nevelte fel Los Angelesben, a középiskolát sem fejezte be, drogdíler haverok között és alkalmi munkákból élt, húszévesen pedig egy rejtélyes gyilkossági ügy egyetlen túlélője lett. A kórházi ágyán kínálják fel neki a második esélyt, a felvételt a világ egyik legrangosabb egyetemére. De miért neki? És ki mozgatja a szálakat?

Alex hamarosan különleges képessége miatt és a titokzatos jótevői megbízásából a Yale titkos társaságainak okkult tevékenységét felügyeli. A tiltott mágia alkalmazása viszont baljósabb és veszélyesebb, mint ahogy azt akár a legparanoiásabb elme is elképzelheti.

FELÉLESZTIK A HOLTAKAT, ÉS NÉHA AZ ÉLŐK A PRÉDÁK…

BLOGTURNÉ EXTRA - INTERJÚFORDÍTÁS

Goodreads: Említetted, hogy A kilencedik ház története azóta kísért, amióta először betetted a lábad New Havenbe. Le tudnád írni az első gondolatodat erről?

Leigh Bardugo: Emlékeztetlek arra, hogy egy nyomorúságos kis lakásban nőttem fel a San Fernando völgyben. Így a Yale-re menni tényleg olyan érzés volt, mintha keresztül sétáltam volna egy szekrényen valami varázslatos helyre. Mindenhol kőfalak és gótikus boltívek és hó volt, és mindenhol rejtélyeket láttam.

Emlékszem, amikor hazafelé sétáltam a postáról és felnéztem abból a levélből, amit éppen olvastam, rádöbbentem, hogy egy bérház méretű mauzóleum előtt állok. Nem voltak ablakai és egy fekete kerítés vette körbe, amelyen kovácsoltvas kígyók voltak. Hogy ne szerettem volna bele?

Kiderült, hogy ez a “sírboltja” vagy klubháza a Könyvek és Kígyóknak, a Yale egyik legrégebbi titkos társaságának és azt hiszem, hogy innen indult A kilencedik ház ötlete: Mi lenne, ha a Yale titkos társaságai nem csak kékvérű ivóklubok lennének, hanem a misztikus mágiák tárháza is?

Goodreads: És most 20 évvel később életre keltetted ezt a történetet. Miért érezted úgy, hogy ez most a megfelelő idő rá?

Leigh Bardugo: Megosztottam ezt az ötletet az ügynökömmel amikor először beszéltünk, aztán néhány évente újra felhoztam a témát. Arra sajnos nem volt időm, hogy megálljak és valami újba ássam bele magam. Lehajtva a fejemet, megpróbáltam minden évben egy újabb könyvet kiadni, építeni a Grisaverzumot.

Aztán a Hat varjú turnéja után kivettem pár hetet és hagytam magam belemélyedni A kilencedik házba. Nem arról volt szó, hogy varázsütésre elérkezett a megfelelő idő, hanem csak meg kellett ragadnom a pillanatot és azt mondanom: “Oké, megcsináljuk.”

Goodreads: Nagyon őszinte voltál azzal kapcsolatban, hogy A kilencedik ház egy felnőtt fantasy regény. Mi vezetett ebbe az irányba és miben más ez a regény a YA könyveidtől?

Leigh Bardugo: Nagyon hamar tudtam, hogy ez nem tartozik a YA-hoz, úgy semmiképpen sem, ahogy el akartam mesélni. Azt hiszem, hogy azok az olvasók, akik követnek engem A kilencedik házba rá fognak találni az ismerős sötét humorra és megtalálják a családot. És természetesen egy régi kívánságom is teljesült azzal, hogy mágiáról írok egy olyan helyen, mint a Yale.

De egy olyan intézményről írni, mint a Yale azt jelenti, hogy őszintén feltárjuk a világban működő hatalmat és ez annyit jelent, hogy számolni kell a kiváltságokkal és osztályokkal és a fajok kérdésével. És egy fiatal nőről írni, aki egyetemistaként elindul a maga útján azt jelenti, hogy kell lennie benne költészetnek, professzorokkal való teázásnak és gyönyörű könyvtáraknak, de számomra ez azt is jelentette, hogy elismerem a nemek és a zaklatások és a támadások valóságát.

Goodreads: Milyen volt egy sötét fantasy sorozatot írni, ami az egyetemeden játszódik? El tudjuk képzelni, hogy mennyi forrásanyag volt, amiből meríthettél!

Leigh Bardugo: Rengeteg. De nem csak a Yale inspirált; New Haven is megtette. Kicsit szégyellem, hogy mennyire keveset tudtam arról a helyről, ahol 4 évig éltem. Teljes mértékben hagytam, hogy kényelmesen, egy buborékban éljek.

De amikor elkezdtem a kutatásaimat, a város folyamatosan fedte fel magát meglepő, furcsa módokon. Black Elm kivételével, minden egyes épület, amit leírtam A kilencedik házban valódi, és New Haven történetének a nagy része is.

Goodreads: A hatalom egy olyan téma, amellyel sok könyvedben foglalkozol. Ez különösen jól látszódik A kilencedik ház középpontjában található okkult titkos társaságokon keresztül. Mit mondhatsz el nekünk ezekről a baljóslatú csoportokról?

Leigh Bardugo: A társaságok – kivével a Lethét – mind nagyon valóságosak, de nyilvánvalóan az általuk gyakorolt mágia nem. (Bár remélem lesznek olyan pillanatok, amikor elgondolkoztok azon, hogy tényleg nem valósak-e). Mindegyik társaság okkult gyakorlatait a meglévő történelmük vagy hagyományuk valamelyik eleméhez kötöttem.

A Könyvek és Kígyók sírboltja közvetlenül a Grove utcai temető kapujával szemben van, így természetesen ők nekromanták. A Kézirat öregdiákjai között van néhány rendkívül sikeres színész és médiaszemélyiség, így az ő mágiájukat a csillogáshoz és illuziókhoz kötöttem. A Farkasfej tagjai természetesen alakváltok és így tovább. A mágia csak egy másik fajta hatalom és az a nagy kérdés A kilencedik házban, hogy ki fér hozzá.

Goodreads: Kaz Brekkertől Zsenya Szafinig, a gazdagon árnyalt karaktereid továbbra is megőrjítik a rajongóidat – és ezt a fan artok és a tetoválások is bizonyítják! Mit tanácsolsz, hogyan kell olyan csodálatos szereplőket megalkotni, akikért az olvasók rajonghatnak?

Leigh Bardugo: Ne aggódj a szerethetőség miatt és add meg a szereplőidnek azt, amire vágynak. Úgy gondolom, hogy a karakterek akkor működnek a legjobban, ha mélyen és nagyon pontosan megértjük, hogy mit akarnak és mire képesek értük.

Goodreads: Mesélj nekünk a főszereplőd, Alex Stern megalkotásáról. Milyen varázslatot (vagy talán sötét alkímiát) kapott a karakter a végső elkészítés során?

Leigh Bardugo: Nem hagytam, hogy megfélemlítsen Alex haragja. Elszakították a saját kultúrájától, a családjától, a vallásától és úgy gondolom, azonosulni tudok azzal, hogy a gyökértelenség elszigetelte és sebezhetővé tette. Mohón vágyódó karakter, a velejéig túlélő és ez tette izgalmassá a megírását. Meddig jut el? Mit fog legközelebb tenni? Annyira hangos és meglepő volt.

Goodreads: Utaltál arra, hogy A kilencedik ház A tetovált lány és A varázslók felhangját hordozza. Vannak még olyan könyvek, amikkel felkészülhetnek az olvasóid erre a regényre?

Leigh Bardugo: Úgy gondolom, hogy nyilvánvalóan hasonlít a The Secret Historyhoz, de szerintem a hangulata és a tartalma inkább Stephen Kinghez vagy Gillian Flynnhez áll közelebb. Azt hiszem, hogy A kilencedik ház egy Darren Aronofsky féle Harry Potter. Készülj fel rá úgy, ahogy gondolod.

Goodreads: És végül, mi van még a láthatáron? Milyen elkövetkezendő projektek miatt vagy a legizgatottabb??

Leigh Bardugo: Jelenleg a King of Scarson dolgozom and utána belemerülök A kilencedik ház második részébe. De van még néhány projektem, ami érlelődik – valami, ami talán egy képregény lesz és valami, aminél még nem állok készen arra, hogy beszéljek róla. A történetek szégyenlősek. Nem szeretném kirángatni őket a fényre addig, ameddig készen nem állnak rá.

Forrás  


Ha megtetszett, ITT megrendelheted!

Nyereményjáték:
A Kilencedik ház szerzője, Leigh Bardugo itthon is egyre több rajongóval büszkélkedhet. Te is közéjük tartozol? Most kiderül!
Minden állomáson az író egy-egy könyvéből találsz idézetet, a feladatod, hogy beírd a rafflecopter doboz megfelelő sorába az adott kötet címét.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

– Miért teszel úgy, mintha halálosan megsértettelek volna?
– Te talán nem így viselkednél a helyemben?
– Fogalmam sincs. Én mindig is gyönyörű voltam.
– És ráadásul még szerény is?

A blogturné további állomásai:
December 10 - Kelly & Lupi olvas - extra állomás
December 12 - A Szofisztikált Macska
December 14 - Kelly & Lupi olvas
December 16 - Hagyjatok! Olvasok! - extra állomás
December 18 - Könyv és más
December 20 - Readingspo
December 22 - Hagyjatok! Olvasok!
December 27  - Booktastic Boglinc
December 29 - Sorok Között
December 30 - Szaffi polca

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók