KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2021. december 19., vasárnap

V. S. Alexander: Az előkóstoló

 

V.S.Alexander könyve Az előkóstoló egy nagyon különleges történetet mesél el a náci Németország diktátoráról. Magda Ritter, Hitler előkóstolójaként belelát a Führer életébe, és a híres Berghofban található pihenőhely mindennapjaiba. A lány veszélyes munkát végez, de a munkáján kívül is sok veszély leselkedik nem csak rá, hanem mindenkire, aki itt él és köze van a Führerhez. Magda izgalmas életéről és kalandjairól most három bloggerünk mesél nektek. Tarts velünk te is a turnén, ahol ha jól válaszolsz a kérdésekre, akkor neked is esélyed van megnyerni a Maxim Kiadó által felajánlott Az előolvasó regény egyik példányát.

Maxim Kiadó, 2021
400 oldal
Fordította: Ipacs Tibor
Goodreads: 3,97
Besorolás: történelmi fikció

A ​második világháború viharában egy fiatal német nő kétes menedéket talál, mely közelebb van a veszély forrásához, mint azt valaha gondolta volna. Amíg a hitleri diktatúra nyújtotta kiváltságokat élvezi, megismeri a rendszer kegyetlenségét is. 1943 elején záporoznak Berlinre a szövetségesek bombái, ezért Magda Rittert szülei a bajorországi rokonaikhoz küldik, remélve, hogy így biztonságban lesz. Magdát a Berghofba, Hitler hegyi pihenőhelyére osztják be, ahol azon fiatal nők egyike lesz, akik előzetesen megkóstolják Hitler ételét, és ha kell, feláldozzák magukat, hogy a Führert megóvják a mérgezéstől. A bajor Alpokban fekvő Berghof mintha egy másik világban lenne, távol a háború kegyetlen valóságától. Magda eleinte retteg, de később fokozatosan hozzászokik veszélyes foglalkozásához, bár tudja, hogy nem szabad hangot adnia a háborúval kapcsolatos ellenérzéseinek. De miután beleszeret egy ellenálló SS-tisztbe, és egyre többet tud meg a Birodalom rémtetteiről, Magda is belekeveredik egy összeesküvésbe. A biztonságért és szabadságért folytatott küzdelem során minden leleményességére szüksége lesz, hogy bosszút állhasson.
Az előkóstoló a háború erkölcsi kérdéseit boncolgatja egy nagyszabású és erőteljes, rendkívül bátor tettekről mesélő történetben.

Ahogyan azt már többször is megemlítettem, rengeteg könyvet olvastam a II. világháborúról. De a könyvek 99%-a vagy a holokausztról szólt vagy pedig az ellenállásról. Ez a könyv azért keltette fel a figyelmemet, mert egy teljesen másik nézőpontot mutat, hiszen a főhősünk Magda maga is német és Hitler mellett teljesít szolgálatot.

A történet szerint 1943-ban járunk Németországban. A szövetségesek már elkezdték bombázni Berlint, így a fiatal Magdát a szülei elküldik a rokonokhoz Berchtesgadenbe. A rokonok nem akarnak csak úgy etetni egy újabb éhes szájat, így kerek perec közlik a lánnyal, hogy munkát kell találnia, de ebben segítenek is neki. Mivel a házaspár hithű náci, ezért Magdát beajánlják Hitler előkóstolójának a Berghofba. És innentől kezd nagyon érdekes lenni a történet. A főhősnőnk szemszögén keresztül bepillantást nyerhetünk a náci birodalom vezetője nyári lakjának mindennapjaiba. Mekkora hatalmas személyzet tartozik oda, hányan felügyelik/óvják/vigyázzák/segítik a Führer jólétét. Fogadásokon vehetünk részt, megismerhetjük az előkóstolók kiképzését és munkáját (ami egyáltalán nem veszélytelen). Magda végül megismerkedik mind Eva Braunnal, mind magával Hitlerrel. Szerelembe esik egy jóképű SS századossal és kiderül, hogy nem minden náci "ördög", köztük is vannak olyanok, akik már látják, hogy mivé fajult ez az egész és próbálnak ellene tenni.

Nagyon érdekes látni Magdát, aki úgy érkezik meg a Berghofba, hogy egyáltalán nem hisz a náci ideológiában, nem is akar, sőt nem is lép be a pártba. Eleve rossz érzésekkel érkezik, ellenszenvet táplál Hitler és az egész náci propaganda iránt, de megpróbál úgy élni, hogy ne keltsen gyanút. Aztán megismeri a Führert és csodálkozva látja, hogy a rettenetes náci vezető mennyire hétköznapi tud lenni a beosztottjaival, Magdát is nagyon hamar a "szárnyai alá veszi". Persze Magda azt is megtapasztalja, hogy ez a jó viszony hamar megváltozhat és mi a sorsa azoknak, akik kiesnek a kegyből.

A történések aránylag rövid ideje alatt jó sok mindent bejárunk, ott vagyunk a Berghofban, Berlinben a bombázások alatt és akkor is, amikor már az oroszok bejutottak. Bekerülünk egy politikai foglyoknak létrehozott koncentrációs táborba, ott vagyunk a Farkasveremben is, a Hitler elleni merénylet idején, sőt végül a berlini bunkerban is, a háború végnapjaiban.

Hitler és Eva Braun a kutyáikkal
a Berghofban
Forrás
És az előkóstolás? Én erről még soha nem hallottam, de érdekes volt megtudni ezt a tényt is. Hitler mindenhol alkalmazott jó pár embert arra, hogy mindent végigkóstoljanak, ami az asztalára kerül. Természetesen ezek az előkóstolók előtte valamekkora képzésben részesültek, megtanulták felismerni a mérgek szagát, állagát, ízét, sőt a hatásait is. Valahol - ha mondhatjuk így - jó munka volt, mert a többi némettel szemben, akik étkezési jegyre kaptak élelmiszert - ha egyáltalán volt bármi is, az előkóstolók azt az ételt ették, amit Hitlernek is elkészítettek, olyan élelmiszeradagokhoz és minőséghez juthattak hozzá, amelyhez csak nagyon kevesen. De persze ott volt az érme másik oldala... bármikor meghalhattak.. hiszen rengetegen próbálták eltenni láb alól a náci birodalom vezetőjét, még úgy is, hogy óriási katonai és titkosszolgálati apparátus felügyelte a biztonságát.

Persze kaptunk egy kis szerelmi szálat is, Magda és egy jóképű SS százados, Karl között szövődik szerelem. Igazából ez lehetett volna egy nagyon fontos része is a történetnek, de mivel férfi írta a könyvet, így nem igazán sikerült ez tökéletesre. Még mindig tartom magam ahhoz, hogy egy nő jobban le tudja írni az ilyen érzelmeket, míg egy férfi gyakrabban ügyesebben mozgatja a történet fonalát. Itt is ezt tapasztaltam meg. A történet érdekes, izgalmas, nagyon feszes, egy percig nem untam vagy lapoztam át oldalakat, szinte a végéig alig tudtam letenni a könyvet. De a szerelmi szál... hát, az olyan férfiasan, tényszerűen lett megírva :D.
Természetesen nem ez volt a fő téma a történetben, hanem, hogy megismerjük a rettegett vezért picit közelebbről, milyen volt a közelében élni, napi kapcsolatban lenni vele és tényleg mennyire volt képes befolyásolni az embereket akár kis, akár nagy tömegben. Magda révén láthattuk Hitlert erős, karizmatikus vezetőként és megtört öregemberként is a háború végóráiban.

A történet vége? Én valahol már a könyv közepe felé megfejtettem a végén lévő csavart, de ez csak egy apró momentum volt. Kaptunk egy lezárást, ami így volt jó szerintem.

Összességében egy nagyon izgalmas, érdekes regényt olvashattam. Bár a főhősnő kitalált személy, de rengeteg szereplő nem az, így végig, szinte nem is regényként, hanem egy önéletrajzi történetként olvastam. Mindenkinek ajánlom, akit érdekel a II. világháború, akit érdekel, hogy milyen volt Hitler környezetében dolgozni egy nagyon speciális munkakörben.

Borító: Utal a történetre, szerintem jó

Kedvenc karakter: Séf, Magda, Karl

Szárnyalás: a történet vége

Mélyrepülés: ami Magdával és a két lánnyal történt, miután visszatért Magda Berlinbe

Érzelmi mérce: van benne pici romantikus szál, de nem ezen van a hangsúly (szerintem)

Értékelés:  


Ha megtetszett, ITT megrendelheted!


Nyereményjáték:
Az előkóstolóként dolgozó Magda Ritter munkája sok veszélyt rejteget, hiszen a lány feladata, hogy kiszúrja az ételekbe, vagy italokba rejtett mérgeket. A feladatod az lesz, hogy a bloggerek blogjain megtaláld a kiemelt betűket és megtudd, hogy milyen ételeket és italokat kellett Magdának megkóstolnia a munkája során. Ha a megfejtéseket helyesen beírod a Rafflecopter doboz megfelelő helyébe, akkor a turné végén megnyerheted V.S.Alexander regényét a Maxim Kiadó felajánlásából.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


A blogturné további állomásai:
December 18 - Zakkant olvas
December 19 - Kelly és Lupi olvas
December 21 - Csak olvass

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók