KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2022. június 14., kedd

Sarah Vaughan: Egy botrány természetrajza

 


Sarah Vaughan elgondolkodtató regénye a #metoo margójára… Az izgalmas Netflix sorozat, az Egy botrány anatómiája alapjául szolgáló könyv turnéját követhetitek ezúttal végig, ha bloggereinkkel tartotok, s melynek végén ezúttal is egy példányt várhat rátok a kötetből, ha velünk játszotok!

General Press, 2018
344 oldal
Fordította: Szabó István
Goodreads: 3,68
Besorolás: krimi, rejtély

Sophie ​férjét, a szerető családapát, a karizmatikus és sikeres közszereplőt szörnyű bűncselekménnyel gyanúsítják. Az asszony kétségbeesetten próbálja megvédeni a családját, szilárd meggyőződése ugyanis, hogy James ártatlan. Sophie egykor feladta az egyéni karrierterveit a közös céljaikért, és pontosan tudja, mennyire sérülékeny a sokak által irigyelt boldogságuk. Annak idején Oxfordban, a kapcsolatuk elején is egyik pillanatról a másikra következett be a tragédia… A vád képviselője, Kate tapasztalt ügyész, akinek egyetlen célja, hogy kiderítse az igazságot. Biztos az államtitkár bűnösségében, és mindent megtesz azért, hogy elítéljék a férfit. A bizonyítás azonban nem egyszerű, hiszen két volt szerető legintimebb pillanatának a részleteit kell tisztázniuk.
Sarah Vaughan első regénye pergő cselekményű bírósági és megindító családi dráma, amelyben a szereplőknek a legféltettebb titkaikról is vallaniuk kell. A saját múltjukkal való szembenézés során pedig kiderül, kik a történet valódi áldozatai.

Őszinte leszek, a Netflix sorozatát előbb láttam, mint ahogy a könyvet olvastam volna, így nagy meglepetés nem ért a történettel kapcsolatban. De, mint sok másik esetben, amikor a tévésorozat nagyon tetszett, most is kíváncsi voltam, hogy ad-e a könyv valamivel többet, mint a sorozat (igen, adott).

A történet, ahogy a cím is mutatja, egy botrányból indul ki. James Whitehouse államtitkárt megvádolja a szeretője azzal, hogy megerőszakolta. A szerető feleség, Sophie nem hiszi el a történteket és megpróbál kiállni a férje és családja védelmében.
"Ellenfelük" Kate Woodcroft ügyész, aki viszont mindenáron szeretné bebizonyítani, hogy a szeretőnek van igaza és James nem más, mint egy közönséges erőszaktevő, akit a rangja megvéd a mindenkori igazságszolgáltatástól.
Forrás: Netflix

Ez így mondhatjátok, hogy egy sima, egyszerű történet, ilyet hallunk, olvasunk naponta a hírekben, a bulvársajtóban. Ez így is van, de a Sarah tett róla, hogy ennél többet kapjunk ebben a regényben. A szereplők saját szemszöge (főleg Sophie és Kate kapott rengeteg időt) nagyon mély betekintést nyújt a lelkivilágukba, mit is érezhet egy feleség, aki épp megtudta, hogy az imádott férje más nővel csalta meg és mint jó feleségként ki kell állnia és jó arcot kell vágnia ahhoz, hogy nap, mint nap végighallgatja a bíróságon, hogy a férje mit csinált egy másik nővel.
Kate pedig harcol azért, hogy lerántsa a leplet az államtitkár úrról azzal, hogy nem mind arany, ami fénylik hiszen az, hogy végtelenül sármos, híres és befolyásos, még nem mentesíti az alól, amit tett / tehetett.
Mondjuk ez a harc nekem picit hiányos volt, mert az általam látott filmekben és olvasott regényekben az ügyész (ahogy a védőügyvéd is) elég sokat nyomoz, keresi a hiányzó láncszemeket, itt pedig annyit láttam csak, hogy Kate a szerető vádjára támaszkodik, nem nagyon nézett utána semminek.
De az is igaz, hogy ez a regény nem a nyomozásról szól. Itt emberi sorsokat ismerhetünk meg, méghozzá elég alaposan.
James és Sophie is Oxfordba jártak egyetemre. A híresek és gazdagok világát élték, számukra (illetve főleg a fiú számára) az egész csak egy jó szórakozás volt, bármit megtehettek úgy, hogy apuci-anyuci majd elsimítja a problémákat.
De kapunk egy rejtélyes plusz szereplőt is a visszatekintés évei alatt, mégpedig Hollyt. Róla annyi tudunk csak, hogy rettentően okos és azon kevesek közé tartozik, akik nem a szüleik kapcsolatai révén jutottak be erre a híres egyetemre, hanem a saját szorgalmuk, eszük és hozzáállásuk miatt. Sajnos az ész itt nem elég, mert a fiatal lány nem igazán tud beilleszkedni az egyetemi életbe. Egészen addig, ameddig az egyetem két "sztár" lánya fel nem karolta..
Amikor a sorozatot néztem / könyvet olvastam, sokáig nem tudtam, hogy Holly mit keres a történetben és hogyan kapcsolódik a jelenhez. Aztán, amikor leesett, hatalmasat csattant :D és fogtam a fejem, hogy én erre miért is nem jöttem rá!

Igazából a vád a nemi erőszakról csak a jéghegy csúcsa. Itt sokkal több van a felszín alatt és ezt mutatja be a szerző nekünk, lassan indítva, majd a végén eléggé felgyorsítva a cselekményt. Ki mond igazat? Vajon tényleg erőszak történt vagy a sértett fél fújja csak fel a dolgot? James tényleg annyira feddhetetlen? Vajon a sármja feljogosítja arra, hogy bármelyik nőt megszerezze, akár úgyis, hogy a másik nem akarja őt? Egyáltalán szükség van arra, hogy erőszakodkodjon, amikor bármelyik nőt megkaphatja? Egy szerető családapa és férj képes ilyen borzalomra? És ha igen, akkor már megtette-e ezt korábban is vagy ez egyszeri botlás volt?

Ami számomra nagyon tetszett, az az újabban már megszokott kettős szálvezetés. Az egyik a jelenben, a másik a múltban játszódik. Látszólag két egymástól teljesen eltérő történet, de végül mégis egybe fut a kettő és minden értelmet kap. Sarah Vaughan ezt az új módit nagyon ügyesen játszotta ki, számomra élmény volt mind a két szálat végigkövetni és rádöbbenni a végén az igazságra.

És a történet vége? Bár nem hiszem, hogy mindenki meg fog elégedni vele, nekem megfelelt így a befejezés.

Összességében tetszett a regény, már a tévésorozatot is szinte egy ülőhelyemben végignéztem és a regény ehhez számos plusz kiegészítést nyújtott. Én mindenképpen azt javaslom, hogy először a könyvet olvassátok el, úgy nagyobb lesz az élmény (és a csattanó is), de utána érdemes megnézni a tévésorozatot is.

Borító: Szerintem tökéletesen illik a történethez, nekem nagyon tetszik

Kedvenc karakter: Sophie, Kate

Szárnyalás: ahogy Sophie szépen lassan a sarkára állt

Mélyrepülés: ami történt...

Érzelmi mérce: engem leginkább megrázott az egész és felháborított

Értékelés: 



Ha megtetszett, ITT megrendelheted!

Nyereményjáték:
Ezúttal a játékunk során kicsit elrugaszkodunk a konkrét könyvtől és az adaptációk felé vesszük az irányt. A Netflix ugyanis a könyvmolyok megtestesült (rém?)álmát is jelenti a számos könyves feldolgozásával, éppen úgy, mint az Egy botrány természetrajza esetében. A bloggereink oldalán most egy-egy ilyen adaptációból láthattok egy-egy képet, amely alapján ki kell találnotok, hogy mely könyvről van szó, annak címét pedig be kell írnotok a Rafflecopter doboz megfelelő helyére.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)




A blogturné további állomásai:
Június 12 - Nem félünk a könyvektől
Június 14 - Kelly és Lupi olvas
Június 16 - Könyv és más

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók