KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2022. június 11., szombat

A. M. Howell: Az elveszett titkok kertje

 


A. M. Howell ifjúsági regénye, Az ​elveszett titkok kertje 1916-ba kalauzol bennünket egy Kelet-Angliai kisvárosba, ahová főhősünk, egy Clara nevű kislány kerül a rokonaihoz a háború idején. A titkokkal és rejtélyekkel átszőtt kötetben egyaránt képet kapunk a korabeli vidéki Angliáról, egyúttal egy szívmelengető történetet olvashatunk családról, bátorságról és az igazság fontosságáról. Tartsatok három bloggerünkkel a blogturnéra, és nyerjétek meg a Manó Könyvek által felajánlott példányt!

Manó Könyvek, 2022
288 oldal
Fordította: Neset Adrienn
Goodreads: 3,87
Besorolás: ifjúsági, történelmi fikció

1916. október

Angliában háború van, Clarát pedig a nagynénjéhez küldik vidékre. A kastélyhoz tartozó kertészlakban azonban titkok fogadják… Egy sötét, bezárt szoba, egy rosszban sántikáló tolvaj, és egy titokzatos, éjjelente felbukkanó fiú. Clara ugyancsak titkot őriz a háborúban harcoló bátyjáról. Amikor a helyzet veszélyesre fordul, össze kell szednie minden bátorságát, hogy mentse magát és a szeretteit.
Titkok, rejtély és bátorság ötvöződik ebben a történelmi hátterű regényben.


Valószínűleg nem leszek egyedül, aki a cím alapján azonnal a Frances Hodgson Burnett: A titkos kert című könyvére gondolt és mivel azt a regényt nagyon szerettem, ezért nem volt kérdés, hogy megnézem hogy ez a történet mennyire hasonlít rá vagy tér el tőle. Mellesleg a borítója is gyönyörű, vonzza a tekintetet, úgyhogy ez is egy plusz pont volt a regény mellett.

A történet szerint 1916-t írunk, a világban pedig háború dúl. Clara édesapja már visszajött a frontról, de nagyon rossz egészségi állapotban van, a kislány bátyja pedig még a fronton harcol. Clarát a szülei vidékre küldik a nagynénjéhez, amíg ők elutaznak, hogy az édesapjának jobb lábadozási körülményeket biztosítsanak Devonban.
Clara kénytelen kelletlen beleegyezik, de a fogadtatás, ami Suffolkban várja, minden, csak nem meleg. A nagynéni hidegen és ridegen fogadja, a nagybácsi inkább csak szótlan, illetve nem mer ellentmondani a feleségének, Clara pedig az első megrázkodtatása után rettentően unatkozik. Iskolába itt nem tud járni, segíteni pedig nem igazán engedik semmiben. Az már csak hab a tortán, hogy egy súlyos titok nyomja a lelkét (és a zsebét), hiszen az elutazása előtt érkezett egy levél a frontról, amit nem mert odaadni a szüleinek, látva, hogy amúgy is nagyon rossz állapotban vannak. Így Clara magával viszi a levelet, de szólni róla nem mer, ahogyan kinyítni sem meri.
A kastélynak, ahová kerül van egy gyönyörű kertészete, gyümölcsfákkal, veteményessel és egy üvegházzal, ahol különleges egzotikus növényeket természtenek. Egy nap kiderül, hogy valaki folyamatosan dézsmálja a terményeket, de nemcsak a hétköznapi zöldségeket és gyümölcsöket, hanem a drága és ritka déligyümölcsöket is.
Clara pedig egy éjszaka megpillant a kertben egy titokzatos fiút, aki ahogy jön, úgy hirtelen el is tűnik. A lány pedig úgy dönt, hogy megpróbál utána járni, hogy ki ez a fiú és vajon köze van-e a tolvajhoz...

Az Ickworth-birtok Suffolkban, amely 
alapjául szolgált a regényben szereplő birtoknak
A. M. Howell nagyon jól ír, méghozzá úgy, hogy a fiatalabb korosztályt is lekösse. Olvasmányos, érdekes, jó a cselekményvezetése. Egyszerűen imádtam, ahogy bemutatta a birtokot, a kertet és az ottaniak életét. Mintha egy időutazáson vettem volna részt, szó szerint éreztem az illatokat, láttam magam előtt a kertet, az üvegházat, a kastélyt, a kis kertészlakot és igen, annyit olvastam az ananászokról, hogy a regény befejezése után ölni tudtam volna egy ananászért :D - az már csak hab a tortán, hogy ezidáig nem is tudtam, hogy az ananásznak ennyi alfaja van, számomra egy létezett és pont :).

Azt is nagyon jól elkapta a szerző, hogy egy gyermeknek mennyire megrázó lehet a háború, úgy is, hogy csak a "szele" érinti meg. Hogy a szerettei veszélyben vannak, megváltozik az egész élete, hogy mennyire nem érti meg, hogy miért küldik el vidékre, ahol biztonságban lehet, de számára idegenek között.
Will és Clara között pedig imádnivaló a barátság. A közös szenvedésük, magányuk és szomorúságuk és persze a nyomozás összehozza őket és véd és dacszövetség alakul ki köztük. Clara pedig megmutatja, hogy milyen melegszívű és jólelkű teremtés és mit meg nem képes tenni azért, hogy megvédje a barátját.

A cselekmény is érdekfeszítő, hiszen több izgalmas és rejtélyes szálat is kapunk. Egyrészt ott van a tolvaj, másrészt ott van a nagynéni titka és persze nemcsak Clarát, hanem minket is izgat, hogy mi lehet abban a levélben, amit Clara nem adott át a szüleinek, de kinyitni se meri.
Kapunk betekintést a háború borzalmaiba is - de a szerző nagyon figyelt arra, hogy ez ifjúsági regény, tehát azért a borzalmakat is csak abszolút emészthetően adagolta, így az ifjabb korosztálynak sem lesznek rémálmai az olvasás után.

És a történet vége? Mindenkit megnyugtatok, szerintem nagyon jó lezárása lett a regénynek, minden rejtély megoldódik, mindenki megkapja azt, amit érdemel és amit mi is nekik szánnánk.

Összességében ez a regény messze nem az értékelés elején említett A titkos kert másolata, hanem egy teljes más típusú, megható, felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt érdekes és izgalmas ifjúsági regény. Én személy szerint nagyon szeretnék még a szerzőtől olvasni.

Borító: Látványos, tetszetős, illik a történethez

Kedvenc karakter: Clara és Will

Szárnyalás: Clara merészsége és jó szíve

Mélyrepülés: Ami Willel történt

Érzelmi mérce: Néhol szomorkás, néhol megható, kedves történet

Értékelés: 


Ha megtetszett, ITT megrendelheted!


Nyereményjáték:
Nagyon szeretjük a Manó Könyvek ifjúsági regényeit, ezért mostani nyereményjátékunkban is ilyeneket keresünk. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet, a ti feladatotok pedig, hogy a könyv címét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

“A térképek elgondolkodtatnak azon, hogy hol vagy, és hol nem vagy. Hatalommal ruháznak fel. Gondolatokat tesznek a fejedbe.”


a Rafflecopter giveaway

A blogturné további állomásai:
Blogturné Klub
Június 08 - Könyv és más
Június 11 - Kelly és Lupi olvas
Június 14 - Olvasónapló

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók