KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2022. október 4., kedd

B. B. Alston: Amari és a sötét erők (Amari #1)

 

A Maxim Kiadó legújabb gyerekeknek szóló kalandos fantasyjában eljuthatunk a Természetfeletti Ügyek Hivatalának kalandtáborába Amarival, aki vakon hiszi, hogy bátyja életben van. Bár a kiközösített kislány elég magányos, ráadásul a világot egy gonosz varázsló fenyegeti, Amari mégsem adja fel a kutatást Quinton után!
Tartsatok velünk a blogturnén, és ne feledjetek el játszani se, hiszen a kiadó jóvoltából olvasóinknak lehetősége lesz megnyerni a kiadvány egy példányát.

Maxim Kiadó, 2022
400 oldal
Fordította: Béresi Csilla
Goodreads: 4,44
Besorolás: middle grade, fantasy

Amari Peters mindig hitt abban, hogy Quinton, a bátyja él. Ezért amikor a szekrényében felfedez egy ketyegő borítékot, benne egy nevezési lappal a Természetfeletti Ügyek Hivatalának kalandtáborába, már biztos benne, hogy ez a titkos szervezet a kulcsa a bátyja eltűnésének. Miközben a világot egy gonosz varázsló fenyegeti, az osztálytársai pedig ellenséget látnak benne, Amari iszonyúan magányosnak érzi magát. Ha viszont feladja, és nem megy át a kalandtábor vizsgáján, talán soha nem fogja megtudni, mi is történt a bátyjával.

Őszinte leszek, nem sűrűn szoktam middle-grade könyveket olvasni, mert ezekhez már úgy érzem néha, hogy "öreg" vagyok és nem kötnek le. Ez a könyv azonban mégis felkerült a listámra és úgy látszik, mégis vannak olyan middle-grade könyvek, amelyek még engem is elvarázsolnak!

A történet szerint a 12 éves Amari az édesanyjával és a bátyjával él együtt, de az imádott testvére egy szép napon eltűnik. Mindenki úgy gondolja, hogy meghalt, egyedül Amari hiszi azt, hogy a bátyja még valahol él. Ezt a gondolatát csak megerősíti az a levél, amelyet a szekrényében talál a testvérétől és amely levél egy meghívó a Természetfeletti Ügyek Hivatalának a kalandtáborába. A kislány, bár nem tudja, hogy mi lehet ez, de kíváncsian jelentkezik rá, mert érzi / gondolja / hiszi, hogy ezzel egy lépéssel közelebb kerül az eltűnt testvéréhez.
A tábor azonban egy különleges és titkos világ, ahová a táborlakók csak születésük jogán vagy egy ott dolgozó révén kaphatnak meghívást és ahol minden rejtélyre van megoldás - legyen az természetfeletti lény, elveszett világ, megoldatlan rejtély, stb. Egyedül egy dolog nem fér ide, azok pedig a mágusok. Amari pedig, ahogy kiderül, nem más, mint MÁGUS. Méghozzá elég ritka, született mágus. A táborlakó társai épp ezért nagyon hamar kinézik maguk közül, így Amari nem lát sok különbséget ez a tábor és a régi iskolája között, ahol pedig azért nézték ki, mert szegény. Itt és ott is a kiközösítettek táborát erősíti. De azért az élet nem annyira szomorú, hiszen lesz két barátja is, az alakváltó sárkány Elsie és a nagyon ősi, Van Helsing családból származó Dylan személyében. Dylan nővére, Amari bátyjával együtt tünt el, így a fiúnak is éppolyan fontos, hogy Amari sikerrel járjon, hogy ő is megtalálja a testvérét. De ez csak akkor sikerül, ha a kislány minden próbán és vizsgán túljut, amelyek azért nem is annyira könnyűek. Főleg nem egy olyan lánynak, aki vajmi keveset tud a természetfeletti világról...
És akkor azt még meg sem említettem, hogy egy gonosz, fekete mágus hatalomra tör, veszélyezteti mind a természetfeletti, mind a "rendes" világot és mellette Amarira is szemet vet...

Istenem, hogy én mennyire élveztem ennek a regénynek minden sorát! A főhősnő okos, szerethető és mégis esendő. Fiatal kora ellenére rettentő talpraesett, ügyesen veszi az akadályokat (és milyen akadályok vannak!!!), de mellette melegszívű és bármit megtenne a családjáért és a barátaiért. Egyedül az volt számomra furcsa, hogy ő még csak 12 éves. Nekem elég sok tettével, megmozdulásával idősebbnek tűnt picit - simán belefért volna egy 16 éves karakterbe is.

Forrás
A történet pedig izgalmas, egy percig nem unatkoztam olvasás közben. A világ valami elképesztő - illetve mondjuk úgy, hogy ez a Természetfeletti Ügyek Hivatala - hiszen sok más helyre (még) nem jutottunk el. De ami itt van.. eleinte csak kapkodtam a fejem, hogy mi micsoda. Annyi részleg és osztály van itt, hogy győzze az ember megjegyezni őket. Itt a különleges lényeket tárolják, ott a megmagyarázhatatlan rejtélyeket, amott az elveszett világokat. A liftek beszélnek, különleges lények népesítik be a folyosókat, valami varázslatos ez a hely!
Sokáig féltem, hogy egy újabb "Harry Potter" másolatot olvashatok, de nem, az író igen, merített a varázsló világából, de aki attól fél, hogy egy utánzást olvashat, azt megnyugtatom, ez minden, csak nem az (nekem inkább néha Men in Black érzetem volt :). Nagyon tetszett, hogy ebbe a táborba az is bekerülhet, aminek vajmi köze sincs a természetfeletti világhoz, hiszen a már meglévő adottságaidat tudod továbbfejleszteni és úgy megtalálni azt a "szakmát", ami a legjobban hozzád illik.
A vizsgákat pedig imádtam, egyszerűen zseniálisak voltak! Nem irigyeltem Amariékat, mert amit más könyben 4-5 kötet után tesznek meg a tanulók, itt pár hetes táborozás után tették meg. Mondjuk azért az kicsit fura volt nekem, hogy jön egy 12 éves kislány, eltölt itt a táborban pár hetet, levizsgázik és már (igaz, hogy újoncként), de akkor is dolgozhat a Természetfelettei Ügyek Hivatalában... De ez más világ :)

A történet pedig folyamatosan halad egy izgalmas végkifejlet felé, ahol kiderül, hogy minden mondatnak, minden jóslatnak fontos szerepe van, amin esetleg csak átsiklottunk az olvasás közben. Vén iszapszemű rájaként csak halványan tippeltem, hogy mi lesz a csattanó, de mégis, teljes meglepetésként ért, amikor kiderült, az ami...

És a történet vége? Kapunk egy (félig) megnyugtató lezárást, de annyi kérdéssel mellette, hogy szinte azonnal akarod olvasni a folytatást (amire remélem nem kell éveket várnunk!:)

Összességében egy rettentő ütős, pozitív meglepetés okozó regényt olvashattam, rettentően jól kidolgozott világban, szerethető (vagy gyűlölhető) karakterekkel, amit minden, varázsvilágot szerető fiatalnak (és idősebbnek) is nyugodt szívvel ajánlok. Alig várom a folytatást!

Borító:
Tetszik, látványos, utal a történetre

Kedvenc karakter: Amari, Dylan, Elsie

Szárnyalás: a történet és a világ

Mélyrepülés: az árulás

Érzelmi mérce: romantikáról nem igazán beszélhetünk, hiszen ezek még nagyon gyerekek. Inkább a barátság / árulás / megbántás az, ami a legjobban megjelenik a történetben

Értékelés: 


Ha megtetszett, ITT megrendelheted!

Nyereményjáték:
A Maxim kiadó könyvei között szép számmal akadnak olyan gyerekeknek szóló történetek, amelyek főszereplői vagány fiatal lányok! Minden állomáson ilyen könyvekből találtok egy-egy fülszöveg részletet, amelyet felismerve be kell írnotok a KÖNYV CÍMÉT a rafflecopter megfelelő rubrikájába.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Csak magyarországi címre postázunk.)

“(...) egy tizenkét éves zseni, megszállottja a természetnek és diagnosztizálásnak. Nehezen kommunikál az emberekkel, de a fejszámolás mindig megnyugtatja. (...)-t még csecsemőkorában örökbe fogadták, és nevelőszülei mellett minden könnyűnek tűnt, boldog, csendes életet élt… egészen mostanáig.”

a Rafflecopter giveaway 

A blogturné további állomásai:

[Blogturné Klub]
Szeptember 28 - Csak olvass!
Október 1 - Könyv és más
Október 4 - Kelly és Lupi olvas
Október 6 - Hagyjatok! Olvasok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók