KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2022. november 17., csütörtök

Tavi Kata: Nincs több titok


Nincs több titok címmel jelent meg Tavi Kata legújabb könyve a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában. Az írónő ismét az ifjúsági romantikus műfajban írta meg történetét, amelyben a főszereplő Helga egy megrázó élmény után kialakult félelmét igyekszik legyőzni, olyasvalakitől kap ebben segítséget, akitől egyáltalán nem várná. Ha szeretnétek megnyerni a könyvet, tartsatok velünk és játsszatok a kiadó által felajánlott példányért.
 
Könyvmolyképző Kiadó 2022.nov.15. Vörös pöttyös
320 oldal
Goodreads:
Besorolás: young adult, romantikus, család, realista
 
Hadik Helgát egy buliból hazafelé néhány fiatal kirabolta, és azóta fél kilépni a házból. A barátai nem hagyják, hogy teljesen bezárkózzon, és a bosszantó, ám annál helyesebb évfolyamtársa, Korányi Dani is felajánlja, hogy segít neki legyőzni a félelmeit. A fiú önvédelmi órákat tart gyerekeknek, és úgy gondolja, Helgának is tudna mit tanítani.
De ki ez a titokzatos fiú? Vajon miért segít? És Helga szigorú apja miért nem nézi jó szemmel ezeket a különórákat? Helga egyre jobban megnyílik Daninak, míg a fiú zárkózott, titkolózó marad. A lány egy idő után nem tudja eldönteni, hogy saját maga vagy Dani lenyűgöző társasága miatt várja-e a találkozókat. Ráadásul a támadók kilétére is fény derül, ami nehéz döntés elé állítja Helgát.
Vajon mennyit érnek a régi és az új barátságok? Milyen titkokat rejthet Dani múltja? És Helga valaha is ki mer állni saját magáért?

 
A  szerzőt eddig még nem ismertem, de a fülszöveg felkeltette az érdeklődésemet, mivel nagyon szeretem a young adult zsánert, pláne ha nem szimplán csak romantikus limonádé, úgy gondoltam a Nincs több titok  nekem való lesz. A regény magyar szereplőkkel, magyar vidéki városban játszódik, ami szintén ritkaságba megy manapság.
A 17 éves Helga épp egy félelmetes traumán esett át, egy buliból hazafelé gyalogolt egyedül, és egy sötét utcában három fiatal  graffitis kirabolta, elvették a pénzét, de legalább fizikailag nem bántották. Mégis akkora a sokk, hogy hosszú ideje nem képes kimozdulni a biztonságos otthonából. Helga amúgy leginkább fiúkkal barátkozik, Áron és Marci általános óta szinte kistesóként  tekintenek rá, most is ők próbálják rávenni, hogy ne dekkoljon a házukban, inkább ismerkedjen meg Marci új barátnőjével, Larával. Nem érzi jól magát itt sem, inkább hazaindul, és összefut Danival, aki néha náluk dolgozik, segít a ház körül egy kis zsebpénzért, de ők ketten nem igazán bírják egymást. Most viszont épp egy autó elől húzza el, muszáj pár szót beszélgetni vele, és a srác nagyon kíváncsi a bűncselekmény részleteire, segíteni akar neki, mert amúgy önvédelemmel is foglalkozik. Helga először tiltakozik, de aztán rájön, hogy el kell fogadnia a segítséget, talpra kell állnia, már csak azért is, mert a támadóinak kilétére úgy tűnik fény derülhet, és ez bonyolult helyzetet hoz.
 
Kettős érzések kavarogtak bennem az olvasás során, mert egyrészről nagyon olvastatta magát a regény, érdekelt a cselekmény, ahogy egyre jobban megismertem a szereplőket, úgy húzott magába a történet, pörögtek az oldalak. Ugyanakkor úgy éreztem, a két főszereplőnek bőven több baja van, mint ami egy regénybe kényelmesen belefér és sokkal problémásabbak a családjaik, mint amit el tudok képzelni ebben az átlagos vidéki környezetben. Helga szülei elváltak pár éve, és az anyukája költözött el, az apjára hagyva a lányát. Mozgásszervi betegsége alakult ki, majdnem tolószékbe került, a súlyosságát elég jól titkolták a lányuk elől. Helga nővére volt inkább az apjuk kedvence, de ő férjhez ment, messze él, így a lány úgy érezte, apja minden búja, bánata rajta csapódik le. Később új asszony, Margó jön a családba, aki sosem próbálja helyettesíteni az anyját, sokat beszélgetnek ugyan, rengeteg tanácsot ad, mégsem érzi a lány azt az igazi, mély törődést. Ezeknek tetejébe Helgának egy idegi alapú emésztőszervi betegsége van, ami időnként megkeseríti az életét. Tehát testi-lelki terhek nyomják a vállát, ezeket koronázta meg a rablás okozta stressz, kialakult benne egy masszív félelemérzet, bizonytalanság. Úgy éreztem, ez már a plafon, ezt már nehéz felülmúlni, de belép a képbe egy helyes srác, Helga évfolyamtársa, Dani. A családja még Helgáénál is bonyolultabb, ő az anyukájával él, nagyon szerény körülmények között, miután saját lábra kellett állniuk, mert a volt hivatásos katona apuka otthagyta őket, méltatlan körülmények között. Ez az apa egyben bántalmazó is, de ezt külön mondatban akartam leírni, nem azzal együtt, hogy hivatásos katona, mert egyrészt Helga apja is az, másrészt az én apám is az volt, szóval nehogy ez összekapcsolódjon, mert szerintem a legtöbb hivatásos katona amúgy egy békegalamb, és pont olyan apák, mint bármely más foglalkozású apa. Daniban bírtam, hogy hiába aggattak rá egy zűrös múltat, ebből semmit sem mutatott ki, gondosan terveket kovácsol, minden lehetőséget megragad a pénzkeresetre, amit félrerak a jövőjére. Gyakorlatilag Helga apja eltiltotta őket a közös edzésektől, sokat kockáztatva mégis segít a lánynak. Mondjuk a módszerei nekem erősen megkérdőjelezhetőnek hatottak, fura volt, hogy Helga, aki amúgy bízott a szakemberekben, Dani félig meddig amatőr elgondolásait mégis elfogadta. Dani jó srác, aranyos volt, segítőkész, de vannak titkai, amiket nem szívesen leplez le. Az mondjuk elég ellentmondásos, hogy full csóró létére autóval járt és időnként furikázta Helgát is, szerintem ez kilógott a történetből. Ja és neki is van betegsége, amit eltitkol, nekem ezen a ponton ez már a soknál is erősebb volt.
A történetben jelen van Helga anyja is, de valami borzasztó fura volt kettejük kapcsolata. Mintha az utóbbi években nem igazán lett volna szerepe az életében, amit én anyaként nem is tudok elképzelni, most valahogy a támadás óta mégis jobban törődik vele. Rájön az őszinteségi roham, mert ez elég nagy mérföldkőnek tűnik, hogy elmeséljen dolgokat? Több mint fura. Aztán az a tény, hogy összejárnak ebédelgetni Helgáknál, ez valami extra hihetetlen számomra. Lehet, hogy magamból indulok ki, de mégsem, mert másoknál is ezt tapasztalom, az elvált szülők NEM járnak össze. Még ha jóban vannak és megbeszélnek mindent a gyerekekkel kapcsolatban, az nem hihető, hogy egymás társaságára vágynak. A gyerek szokott járkálni külön külön a két szülőjéhez. Nem volt ez akkora családi barátság.
Problémám volt magával a támadással is. Őszintén szólva erőszakosabbnak feltételeztem az elején, aztán egyre több részlet derül ki, és nekem nem volt elég drámai, amire építeni lehet. Úgy éreztem, még valamit elhallgat a lány, de mégsem. Aztán bizonyos okok miatt még a büntetés sem valósult meg rendesen, egy baromi nagy hiányérzet maradt bennem a végén. Ez lenne az üzenet? Nem szolgáltak rá a súlyosabb büntetésre, mert ha ismerjük a bűnöst, akkor meg is kell sajnálni? Ha visszakerül a pénz, a többi felejtős? Helga apja tipikus hibákat követ el, egészséges féltés van benne bőven, ezzel nincs is gond, de hiányzik a megfelelő bizalom köztük, hiányos a kommunikáció. Az is rátesz egy lapáttal, hogy Danitól is tiltja, amit nem magyaráz el, persze hogy ellenállást vált ki. Szépen megmutatja a szerző, mennyire hiányzik itt a dolgok megbeszélése, mennyire igényelné Helga, hogy felnőttként kezeljék, figyelembe vegyék az igényeit, például a macskával kapcsolatban is, de ez igazán csak a legkisebb probléma.
A szerelmi szál cuki, ezen részei a regénynek okoztak kellemesen izgalmas pillanatokat. Az egymás iránti megnyílás enyhén szólva döcögött, hol az egyik, hol a másik volt rosszabb hangulatban, de a titkok kiderülésével egyre közelebb kerültek egymáshoz.
A regény egy fejlődéstörténet, ahol a mellőzöttnek, elveszettnek tűnő, lelki és fizikai betegségekben szenvedő főszereplőt még ki is rabolják, innen kell felállnia és fordítania az önbecsülésén, le kell győznie a félelmeit. Rengeteg bizonytalanságon át mégis sikerül erőt merítenie, leginkább önmagából és a srácból, aki közben az igazi barátjának bizonyul, aki valóban törődik vele. Tetszett ez a folyamat, és klasszul beillesztette a szerző a romantikus szálat is a történetbe Danin keresztül, aki maga is egy problémás fiatal. Megjelent a ma már szinte kötelező LMBTQ mellékszereplő, és a béna szülőkön is remekül lehetett szörnyülködni. Összességében úgy érzem, mégsem nekem szólt a regény, túl sok volt a probléma, amik önmagukban is elegek lettek volna, nemhogy így hatványozva. Szerintem  nem volt elég hangsúlyos a központba helyezett bűncselekmény, abszolút nem volt a helyén kezelve, az igazságszolgáltatás szinte elhanyagolható. Ezek az én olvasói benyomásaim, ettől eltekintve hasonló problémákkal küzdő fiatal felnőtt korosztálynak szívesen ajánlom a regényt.     
Képek: Pinterest
 
Borító: A regényhez jobban illett volna egy graffitis borító.
 
Kedvenc karakter: -

Szárnyalás: -

Mélyrepülés: A bűncselekmény lezárása.

Érzéki mérce: A szerelmi szál a kategória határain belül marad.

Értékelés: 

Ha megtetszett, ITT megrendelheted!
 
 Nyereményjáték
 
Mostani játékunk során Tavi Kata korábban megjelent könyveiből fogunk idézni minden állomáson. A feladat, hogy kitaláljátok az írónő melyik könyvéből származik az idézet és beírjátok a megfejtést a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.
 
Feladvány: "A te hibád, hogy úgy érzed, nem szeretnek. Olyan vagy, mint egy sündisznó, kívül ijesztő, belül cuki, de a tüskéket senki se szereti. Az emberek a rózsaszín hasú, cuki kis malackáért vannak oda, de ahhoz a süngombócnak le kell ereszteni a pajzsát, és megmutatni a gyengeségeit." 
 
 
Állomások:
 

 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók