KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2022. november 24., csütörtök

Charlotte McConaghy: Egykor farkasok éltek ezen a tájon

 


Az Alexandra Kiadónál nemrég megjelent az ausztrál írónő, Charlotte McConaghy sokrétű és sikeres regénye, az Egykor farkasok éltek ezen a tájon. Tartsatok bloggereinkkel, hiszen tiétek lehet egy, a kiadó által felajánlott nyereménypéldány!

Alexandra Kiadó, 2022
352 oldal
Fordította: Stemler Miklós
Goodreads: 4,15
Besorolás: fikció, thriller

Inti ​Flynn egy nemzetközi biológuscsapat vezetőjeként tizennégy farkast telepít vissza a Skót-felföldre, amely már évszázadok óta nem látott farkasokat. A csúcsragadozók visszatérése a remények szerint új életet lehelhet a haldokló földbe, és begyógyíthatja a klímaváltozás és az emberi tevékenység által ejtett sebeket.

Inti azonban szintén sebeket hurcol magával: az általa látott és átélt erőszak megváltoztatta őt és ikertestvérét, úgy érzi, semmi sem maradt benne a dühön és a gyűlöleten kívül. Egy sorstársával való találkozás új reményt ad neki, ám épp a reményt és a bizalmat engedheti meg magának a legkevésbé a skót kisvárosban, ahol a megélhetésüket féltő helyi gazdák a farkasok életére törnek. Amikor egy éjjel vérbe fagyva talál egy gazdára, azonnal tudja, hogy a helyiek a farkasokat fogják hibáztatni, és csak egyetlen választása maradt: mindenáron megvédeni saját és fogadott családja életét.
Charlotte McConaghy, az óriási sikerű Az utolsó vándorlás szerzőjének új regénye felkavaró és lenyűgöző olvasmány a bennünk rejlő vadságról, az életünket megfertőző erőszakról és a gyógyulás törékeny esélyéről.

Aki ismer, az tudja, hogy a farkasok a nagy szívszerelmeim, így bármilyen könyv, amiben szerepelnek, az érdekel. Ezzel a könyvvel se volt másképp.

A történet szerint Inti, egy fiatal biológusnő, a csapatával együtt azon dolgozik, hogy a farkasokat visszatelepítse Skóciába, ahonnan már több évszázada kipusztultak - pontosabban kiírtotta őket az ember. A Skót-felföldve érkezvén azonban, ahogy várható is volt, óriási ellenkezés fogadja. A helyi gazdák és pásztorok egyáltalán nem örülnek annak, hogy nagyragadozókkal kell osztozniuk a területen. Természetesen a konfliktus csak nő, amíg végül az egyik fő ellenkező gazda meghal. Inti pedig azon kívül, hogy a szeretett farkasait követi és segíti a beilleszkedésüket, a mentálisan sérült nővérét ápolja, megpróbálja kideríteni, hogy ki vagy mi ölhette meg a gazdát, mielőtt még nagyobb baj történne...

Én naív azt hittem, hogy ez egy "természetkönyv" lesz, rengeteg leírással és dokumentálással, miként lehet farkasokat visszatelepíteni egy olyan helyre, ahol már nagyon régóta nem élnek és hogyan lehet az embereket rávenni arra, hogy együtt éljenek a farkasokkal. Egyedül a végkifejlet izgatott, hiszen a történet elmehet jó és rossz irányba is, mert egyáltalán nem biztos, hogy a gazdák hajlandóak elfogadni a ragadozók jelenlétét. De mekkorát tévedtem!

Forrás
Igen, a könyv jórészt a farkasokról szól. A szerző rettentő alapos munkát végzett (erre a könyv végén lévő köszönetnyilvánításában utal is) a farkasokkal kapcsolatban. Imádtam minden egyes sorát a könyvnek, amikor róluk írt. Részesei lehettünk, miként engedik őket szabadon, hogyan figyelik meg őket, sőt még azt is, hogy hogyan élnek a szabadban, miként alkotnak falkát, hogyan vadásznak, hogyan lehet a nyomaikat követni, hogyan nevelik az utódaikat és hogyan harcolnak a területeikért. Egyetlen egy helyen rezgett a léc, amikor attól féltem, hogy az írónő is beleesik a "minden farkas gonosz" csapdájába. Amikor a gazdát holtan találják, olyan sebekkel a testén, amelyekről nehezen lehetett kideríteni, hogy farkas vagy ember okozhatta őket, nem kicsit izgultam, de szerencsére a szerző ügyesen vette ezt az akadályt is.

A regénynek azonban csak egy része szól a farkasokról. A másik pedig egy jóval sötétebb és több súlyos titkot rejtő történet. Inti erre a projektre magával hozta az ikernővérét is. Akiről eleinte túl sok mindent nem tudunk, csak azt, hogy nem beszél, védeni kell és sérült. Aztán, ahogy haladunk előre, egyre több dolog derül ki róluk - ugyanis két idősíkban játszódik a történet, az egyik a jelen, a másik pedig Inty visszaemlékezése az egyáltalán nem egyszerű gyerekkorukra - és egyre több a kérdőjel, hiszen gyerekkorukban Inti testvére teljesen ép volt, jókedvű, nagy kanállal falta az életet, míg Inti volt kettőjük közül az inkább visszahúzódó, a könyvmoly, aki a tanulásnak élt. Vajon mi történhetett? És Intivel? Hiszen ő volt a nyugodtabb, higgadtabb, de mégis itt a jelenben olyan mérhetetlen indulatok forrnak benne, hogy néha én is féltem tőle...
Természetesen nemcsak a testvérekről szól a könyv "emberi" része, hiszen megismerhetjük a Skót-felföldön élő gazdákat, köztük is vannak jók és rosszak, forrófejűbbek és higgadtabbak, olyanok, akik megértik a farkasok létjogosultságát az otthonuk körül és olyanok is, akik az össsze farkas kiírtanák, attól függetlenül, hogy megöltek-e egy birkát is vagy sem. Eleinte én is dühöngtem, hiszen annyira, de annyira fájt az emberi butaság és rosszhiszeműség, ahogy Intit, a kis csapatát és a farkasokat fogadták. Amikor kilőtték az első farkast, én is ugyanolyan dühös voltam, mint Inti, ugyanúgy képes lettem volna szétszedni azt, aki minden ok nélkül kiírtotta azt a gyönyörű állatot. Aztán lehiggadtam és valahol megértettem a helyieket is. Egy olyan helyen élnek, ahol évszázadok óta nincs nagyragadozó, a tolvajokon kívül nem nagyon kellett mástól megvédeni a jószágokat. És erre a megkérdezésük nélkül betelepítenek három farkasfalkát is - persze azzal az ígérettel, hogy ha kárt okoznak, azt megtérítik nekik. De költségek akkor is lesznek, hiszen kell kerítés, erős pásztorkutyák, felügyelet, minden, amivel a farkasokat távol lehet tartani.
Így teljesen érthető, hogy forronganak az indulatok. Inti próbálja felvenni a harcot az óriási ellenszenvvel, ebben pedig a helyi rendőrfőnök, Duncan lesz a segítségére. Imádtam a közös jeleneteiket, a szócsörtéiket, amelyek végül persze egy romantikus kapcsolattá alakultak:). A számomra legszebb rész az volt, amikor Inti elvitte magával Duncant farkaslesre és az addig nem kifejezetten farkaskedvelő rendőrfőnök megértette, hogy miért fontosak a farkasok és hogy mennyire csodálatos állatok.

Az, hogy ki vagy mi ölte meg a helyi gazdát, egészen az utolsó oldalakig rejtve marad - több eshetőség is fenn áll, mindegyik nagyon valósnak tűnik, de persze a szerző végül teljesen más útra tereli a történetet, olyanra, amire még álmomban se gondoltam volna.

A regény vége pedig? Szerintem tökéletes, bár nekem picit megrázó befejezést kapott, ennél jobb nem is lehetett volna. És kinek ajánlom? Mindenkinek, aki imádja a farkasokat, szereti a természetet és egy izgalmas, néhol megrázó, de rettentő érzelemgazdag történetet szeretne olvasni. Nekem rettentően tetszett ez a regény és azt hiszem az írónő többi művére is kíváncsi leszek!
(azt pedig külön "meggugliztam", hogy Skóciába tényleg vissz akarják-e telepíteni a farkasokat, annyira izgatott a téma! :) 

Borító: Tetszik, figyelemfelkeltő, utal a történetre

Kedvenc karakter: Inti, Duncan és a farkasok

Szárnyalás: ahogy a farkasokról ír a szerző

Mélyrepülés: ami Intiékkel történt...

Érzelmi mérce: aki imádja a farkasokat, mint én, az sokat fog mérgelődni a történeten. De van pici romantikus részeés van nem kevés megrázó része is.

Értékelés: 


Ha megtetszett, ITT megrendelheted!

Nyereményjáték:
Ezen regény egyik központi témája a környezetvédelem, ezért a jelenlegi játékunk is erre fókuszál. Minden állomáson találtok egy idézetet, amelyet egy ilyen témájú regényből választottunk ki. A ti feladatotok kitalálni a regény címét és beírni a Rafflecopter megfelelő dobozába.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

„Ezen a bolygón egyedül mi, emberek vagyunk képesek arra, hogy világokat teremtsünk, és aztán elpusztítsuk ezeket a világokat.”

a Rafflecopter giveaway

A blogturné további állomásai:
November 22 – Fanni’s Library
November 24 – Kelly és Lupi olvas
November 26 – Pandalány olvas
November 28 – Könyv és más

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók