KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2022. december 14., szerda

Rachel Burton: Könyvesbolti karácsony

 


Megan Taylor egy könyvesboltot vezet Yorkshire-ben, de a vidékre való költözés nem oldja meg férje elvesztésének fájdalmát. Egy véletlen baleset folytán beleszalad egy gőgös, ám szexi idegenbe, akiről kiderül, hogy egy felkapott író, és nemsokára nála mutatja be az új könyvét… Vajon Xander Stone kimozdítja a nőt a csigaházából?

Tartsatok bloggereinkkel ezen az ünnepi blogturnén, és ne feledjétek, hogy egy mázlista olvasónk a turné végén meg is nyeri a könyvet a General Press kiadónak hála!

General Press, 2022
320 oldal
Fordította: Gieler Gyöngyi
Goodreads: 4,00
Besorolás: realista, romantikus, chick-lit

Egy hóvihar. Egy idegen. Egy szikra. A tökéletes szerelmi történet kezdete… vagy mégsem?

A könyvesboltot vezető Megan Taylor tudja, hogy az élet néha igencsak zűrös és bonyolult. A fiatalon özveggyé lett nő számára az elmúlt néhány év kétséget sem hagyott efelől. A festői Yorkba költözött, hogy új életet kezdjen, de csak még inkább elzárkózott a világ elől.
Úgy tűnik azonban, a díjnyertes író, Xander Stone megadja számára a kezdő lökést. Szó szerint. Egy élelmiszerboltban ugyanis egyenesen a bokájára tolja a bevásárlókocsiját, majd később nem átallja Megan könyves ízlését kritizálni. A nő szívesen helyretenné ezt az arrogáns, gőgös – és őrülten szexi – idegent, ám kiderül, épp az ő könyvesboltjában tartja majd az új könyve bemutatóját még karácsony előtt.
Megan már épp előmerészkedne a csigaházából, hogy ismét megtanulja élvezni az életet, amikor kiderül: az újbóli szerelembe esés nem egészen úgy alakul, mint a könyvek lapjain.

Nem tudom mi fogott meg inkább: a könyv borítója, ami egy édes, bájos, téli jelenet, vagy a könyv fülszövege, amelyik könyvesboltról, íróról, karácsonyról, könyvbemutatóról, két egymást nem igazán kedvelő fiatalról szól? Így utólag már teljesen mindegy, mert a könyvre azonnal lecsaptam.

A történet szerint Megan egy aprócska könyvesboltot vezet Yorkban. Az imádott férjét 3 éve veszítette el leukémiában, azóta a lány összetörve, csak a gyászának és a munkájának élve temeti el magát a kisvárosban. A könyvesbolt forgalma nem éppen a legjobb - ezt mindenki el tudja képzelni maga is, hogy a mai világban a sok webshop mellett és az e-könyvek reneszánsza alatt mennyire tud működni egy aprócska könyvesbolt. Egy dolog tudja felpörgetni a forgalmat - egy híres író könyvbemutatója. Xander Stone bestseller író, a könyveit csak úgy kapkodják, így Meganék is abban reménykednek, hogy a könyvesbolt forgalmára is hatással lesz a híres szerző jelenléte. A találkozás azonban nem úgy zajlik le, ahogy az a nagykönyvben meg lenne írva, Megan épp bevásárol, amikor egy mufurc férfi rátolja a lábára a bevásárlókocsiját, majd a könyvesbolt zárásakor megjelenik, hogy meg akarja nézni, hogy hol lesz a bemutató. Nem kell sokat gondolkodni, hogy rájöjjünk, mufurc barátunk a híres író, Xander. Így a kettőjük kapcsolata nem épp felhőtlenül indul, de ahogy ez várható lesz, azért összerázódnak, sőt először barátság, majd valami több is kialakul a kettőjük között.

Yorki Katedrális (forrás: Pinterest)
Rachel Burton nagyon jól eltalálta ezt a történetet, szerettem is nagyon. Felvonultatja a romantikus stílusjegyek szinte összes fajtáját, a kezdeti ellenszenvtől, a lassan kialakuló románcon és a "kötelező" konfliktuselemeken át egészen a mindenki számára megnyugtató befejezésig.
A helyszín tökéletesre sikeredett, aki könyvet olvas, az biztosan imádja a könyvesboltok hangulatát, a frissen nyomtatott könyvek illatát, az izgalmat, hogy ennyi szépség között sétálhat, majd a választás nehézségét. És akkor még nem is említettem a könyvbemutatókat, ahol az általunk imádott regények nagyra becsült szerzőivel is találkozhatunk, meghallgathatjuk a regény megírásának a körülményeit, az ötletelést, esetleg fotót is készíthetünk a szerzővel, egy-két szót is válthatunk velük. Rachel ezt a hangulatot tökéletesen átadta, sokat megadtam volna azért, ha én is meglátogathatom ezt az aprócska könyvesboltot és részt vehetek a bemutatón. És akkor azt még nem is említettem meg, hogy Megan és a barátnői egy "Megrögzött romantikusok" klubját szerveznek, ahol bizonyos rendszerességgel megbeszélik a kedvenc romantikus könyveiket, esetleg ajánlanak is a többieknek újakat. Én sajnos soha nem voltam részese ilyen klubbnak, de volt időszak, amikor a blogger barátnőimmel összejöttünk (akár személyesen, akár csak chaten) és egymásnak ajánlgattunk könyveket. Valahol azóta is hiányzik, hogy hasonszőrű "molyokkal" meg tudjam beszélni a kedvenc könyveimet, mi tetszik, mi nem, mit olvassanak el - vagy nekem ajánljanak olyat, amibe végérvényesen beleszerelmesedek :).

De térjünk vissza a regényre. Megant nagyon szerettem, bele tudtam érezni a fájdalmába, amit a férje elvesztése okozott. Nagyon nehéz egy ilyen fájdalomból felállni és újrakezdeni az életedet, ezt Rachel Burton nagyon jól bemutatta. Megan erős, kitartó, bátor nő, aki megérdemli a boldogságot újra. A párja ugye Xander, aki eleinte rettentő visszataszító figura volt, nem is gondoltam, hogy ebből még bármi kialakulhat. De ahogy megismerjük őt is, kiderül róla is egysmás, kiderül, hogy miért ilyen tartozkodó és szépen lassan én is megkedveltem őt. A sármjához csak hozzátesz a kis társa, Gus, a tacskó. Aki a kutyákat szereti, rossz ember nem lehet! És ez itt újra bebizonyosodik :).

Természetesen nem lehet elmenni amellett a nyüzsgő társasági élet mellett sem, ami a kis könyvesboltban zajlik. Rengeteg barát, ismerős, családtag, mind-mind színesítik a történetet és könnyítik vagy nehezítik meg a főhőseink sorsát.
És van-e benne romantika? Hát van. Bőven. Nálam a prímet az a rész vitte el, amikor egy közös vacsorázás egy hóvihar miatt ott éjszakázásba torkollik egy vidéki hotelben. Ahol természetesen már csak olyan szoba van, amiben egy kétszemélyes ágy van. A kapcsolat azon szakaszában, amikor a főhőseink még csak ismerkednek óvatosan egymással. IMÁDTAM!

Egyetlen egy dolog miatt nem kapott maximális pillangót nálam a regény és az a karácsony. A címben is ott van, a fülszövegben is, de én egyáltalán nem éreztem a karácsonyi hangulatot a regényben. Valahogy hiányzott a rákészülős, izgalmas időszaka a karácsonynak. Ha kell, akkor ezt az egy hibát tudom felróni a regénynek.

És a vége? Természetesen ez egy romantikus regény, így nem fogok nagyon spoilerezni, ha azt mondom, hogy adott a happy end. Ez így kellett is ehhez a regényhez, ez így volt tökéletes.

Összességében szerettem ezt a történetet, amit minden könyvmolynak és a lelke mélyén (vagy nyíltan felvállalva is) romantikusnak ajánlok. Egy kedves kis regény, a gyász feldolgozásáról, az újrakezdésről és arról, hogy hinni kell, hogy létezik szerelem és megtalálja mindenki a hozzá illő párját. Egy forró csokival, takaró alá bebújva tökéletes téli olvasmány!

Borító: Aranyos, kedves, figyelemfelkeltő, csak a koncepcióját nem értem...

Kedvenc karakter: Megan, Gus, Xander

Szárnyalás: a hóvihar és az amiatti hotelben ragadás

Mélyrepülés: A karácsonyi hangulat hiánya

Érzelmi mérce: romantikus

Értékelés: 

Ha megtetszett, ITT megrendelheted!

Nyereményjáték:
Történetünk egy könyvesboltban játszódik, de a könyvimádók nagy örömére a filmekben és sorozatokban is fel-felbukkannak kedvenc helyeink nem csak a regényekben. Minden állomáson találtok egy képet, ami egy olyan filmből/sorozatból származik, ahol a könyvek/könyvesboltok fontos szerepet játszanak a főszereplők életében. Találjátok ki a címeket és írjátok be a megfelelő rubrikába!

(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyertest e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.)




A blogturné további állomásai:
[Blogturné Klub]
December 8 - Betonka szerint a világ...
December 11 - Sorok között
December 14 - Kelly és Lupi olvas
December 18 - Olvasónapló
December 20 - Csak olvass!
December 23 - Hagyjatok! Olvasok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók