KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2022. december 2., péntek

Rácz-Stefán Tibor: Téged kérlek karácsonyra


Turnénk kezdetével egy időben jelenik meg Rácz-Stefán Tibor legújabb romantikus, YA-regénye, amely a 17 éves focista, Bence coming out történetét beszéli el. Ahogy közeledik a karácsony, főszereplőnk úgy vágyik mind jobban arra, hogy randira hívja évfolyamtársát, Martint. Tartsatok bloggereinkkel ezen a szívhez szóló turnén, és ne feledjetek el játszani se, ugyanis a turné végén a Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából egy szerencsés olvasónk meg is nyerheti a Téged kérlek karácsonyra egy példányát!
 
Könyvmolyképző Kiadó 2022. dec.6. Vörös pöttyös
312 oldal
Goodreads:
Besorolás: YA. LMBTQ, coming out, pályaválasztás

Hol van az a pont, amikor a hallgatás már fáj?
Bence, a 17 éves focista évek óta egy súlyos titkot hordoz magában: a fiúk dobogtatják meg a szívét, különösen a helyes és kedves évfolyamtársa, Martin.
Bence úgy érzi, a titka és a ki nem mondott szavak felemésztik a lelkét.
Az ünnep közeledtével karácsonyi fénybe öltözik a város, ő pedig mindennél jobban vágyik arra, hogy randira hívhassa Martint, és előbújhasson. Ám retteg attól, hogy az idős, konzervatív szülei és a nagymamája mit szólnának az igazsághoz, és miként bánnának vele a csapattársai és a legjobb barátja, Zalán…
Honnan meríthetünk bátorságot, ha úgy érezzük, a félelem az úr?
A szerelem elég erőt adhat ahhoz, hogy kiálljunk a világ elé?
Két szó: Meleg vagyok. Ha kimondod, minden megváltozik?
A Téged kérlek karácsonyra az év legromantikusabb coming out története, ami reménnyel tölti meg a szíved, és mosolyt csal az arcodra.

Nem titok, a szerző csapattársam a Blogturné Klubban, szinte a kezdetektől együtt segítjük az olvasókat a jó könyvek kiválasztásában. Nagyon büszke vagyok rá, hogy erősíti a csapatunkat, dolgozik, blogol, közben sorra írja a könyveit, ez már a kilencedik önálló regénye, ha jól számolom.
Mindenképp azzal kell kezdenem, hogy nagyon megfogott a történetben az anyuka karaktere, és megpróbáltam végig főleg az ő szemszögéből figyelni az eseményeket. Meglepett a szerző, amikor konkrétan kapott is Bence anyukája egy saját nézőpontú fejezetet a végéhez közeledve. Anyaként olvasva tökéletesen egyet értek a szerzővel a lényeget tekintve, egy anyának természetes, hogy minden körülmények között szeresse a gyerekét, ez tökéletesen igaz a könyvre és rám is, ez átjött, és ennek így is kell lennie.
Nem akarom elismételni a fülszöveget, abban tökéletesen benne van az alapszitu, Bencének több súly nyomja a vállát, mint egy profi súlyemelőnek. Ez a teher ráadásul nem egyféle dolog, hanem szerteágazó, a regényben talán a melegség felvállalása, a lelkét egyre inkább feszítő vágy a legsúlyosabb, hogy végre összeszedje a bátorságát a coming out-ra. Ehhez szorosan kapcsolódik Martinhoz fűződő érzelmeinek kibontakozása, ugyanis ahogy napról napra szorosabbra fűződik a barátságuk, egyre nehezebb titkolnia, hogy valójában mit is jelent neki a fiú. Martinnak már nincs ezzel gondja, hiszen ő már korábban előbújt, nyíltan vállalja a melegségét, és ennek fogadtatása a mai magyar képet mutatja: a fiatalok egy része elfogadja, illetve közömbös, és van egy réteg, aki bántja, verbálisan és fizikailag is. A felnőttek már kevésbé elfogadók és ez a mérték a korral és az iskolázottsággal is összefügg. Maradva a könyvnél, pont Bence legjobb barátja, Zalán az, aki bántalmazza Martint, és ezt Bence már képtelen elviselni. Ezzel indul a közelebbi barátságuk is, amikor Bence felemeli a hangját és kiáll a bántalmazók ellen, még ha ez Zalánnal való barátságába is kerül. 
Bence vállát nyomó súlyok következő eleme a megfelelési kényszer. A jó tanulmányi eredmények elvárása szinte eltörpül a focis kihívások mellett. Az apja, a csapattagok, az egész iskola elvárják tőle, hogy maximumot nyújtson a pályán, és ő ugyan nagyon szeret focizni, de valahogy egyre nehezebb mindent koordinálni időben és fizikailag is. Ráadásul az öltözőben a homofób és a lányokat becsmérlő megjegyzések miatt Bence hangulata a padlón van, nagyon rossz volt látni, hogy ezek miatt a focizás iránti kedvét is elveszítheti. 
Nem utolsó sorban a pályaválasztás kérdése is véres kardként leng Bence feje fölött. Ezt különösen át tudtam érezni, hiszen idén érettségizett a lányom, szintén gimisként, úgyhogy végigéltem vele a "mi is akarok lenni, ha nagy leszek?" témát. 17 évesen nem az a kivétel, aki egyáltalán nem tudja a választ, szerintem már az is haladás, ha nagyjából az irányultságról tud dönteni ebben a korban egy gyerek. Mondjuk a fakultációt azért már korábban ki szokták választani, nem csak a végzős évben, de ezt sulija válogatja.
A szerző szerintem remekül megjelenítette ezt a többszörös kihívást Bence életében, aki szeretné legyőzni a félelmeit, szeretné teljesíteni az elvárásokat, és szeretne végre boldog is lenni, amihez az előbújás is feltétel. A legmélyebb kétségbeeséstől a remény szikráinak fellobbanásáig beleláthattam a srác gondolataiba, lelkébe, és nem szégyellem bevallani, többször is könnyekig meghatott. Nem gondolná senki, hogy a sztárfocis helyes srác külső mögött mennyi gyötrődés húzódik, mennyi félelmet él át. De mással is a lelkemig ért a szerző, mégpedig az anyukája iránti szeretetből fakadóan. Minden egyes mondat a helyén volt ennél a témánál, mintha a saját gondolataimat olvasnám. Tudom mi a háttere ennek, ki is derül a szerzői utószónál. Tessék, ebben a pillanatban is elérzékenyültem.
Martin karaktere nagyon cuki, igazi példakép lehet a fiatalok előtt, ahogy a családja is. Nagyon szimpatikusak a szülei is, bár az anyuka nagyon féltős típus, de meg is volt rá az oka. Egyből visszavett ebből, amikor egyrészt megkérték rá, másrészt már nem egyedül mászkált a fia esténként. Meglepett a szerző, hogy többször is saját fejezetet adott Martinnak, így volt tökéletes az összkép, hogy beleláthat az olvasó az ő fejébe és szívébe is.
Meg kell említenem még, hogy mennyire örültem, hogy egy helyes kis baráti társaság alakult ki a regényben, Bence és Martin mellett két lány, Viola és Piroska alkották a négyest, akik együtt töltötték a kevéske szabadidejüket, de azt tartalmasan, hatalmasakat poénkodva élték meg. Nagyon jó ötlet volt a béna karácsonyi pulcsis verseny, kerestem is képet hozzá, hát tényleg borzalmasak vannak, de a legjobbak a saját kézzel dekoráltak. Tetszett az, hogy mindenkinél jelentkezett valamilyen társadalmi, családi probléma, és természetes volt, hogy segítik egymást, amiben csak tudják. Viola szerepe az erősebb, és nagyon örültem a hírnek, hogy készül már egy spin-off történet vele egy új regényben, ahol Zalán kerül a kezei közé, remélem megadja neki amit megérdemel.
Persze nem mehetek el szó nélkül a családi háttér mellett sem, hiszen Bence fő félelmét az adja, hogy a szűkebb környezete mit fog szólni a coming out-hoz. Részben jogosan tartott ettől, hiszen a nagyanyja ott szidta Martint, ahol érte, és a szülei is sokszor nyilatkoztatták ki, mennyire örülnének már, ha elkezdene udvarolni egy kislánynak, például Violának, még az se volt kifogás, hogy a lány roma származású. A barátságuk félreérthetősége még rá is tett egy lapáttal erre a teóriára. Szerencsére nem történt beláthatatlan következményű dráma, és valljuk be, kicsit meseszerűen oldotta meg a szerző a regény végét, nekem a valóságtól picit távol áll, hogy lényegében csak egy személy lett beáldozva. Persze örültem is ennek, mert annyira megérdemelte ez a két srác a boldogságot.
Összességében az én ízlésemnek talán túl rózsaszín lett a vége, bár nagy volt Bence belső küzdelme, és nem is vártam más befejezést, lényegében elégedett vagyok, a külvilággal való szembenézés csak ezután következik majd. Sok boldogságot kívánok nekik a felnőtt életükben is. A regényt szívből ajánlom minden fiatalnak, hiszen ez a történet nem kizárólag a meleg srácoknak szól, hanem mindenkinek, mert bőven ráfér a társadalomra az érzékenyítés, a megértés, mert a love is love, forever. Nagyon fontosnak tartom, hogy minél több hasonló témájú regény jelenjen meg, köszönöm a kiadónak, főképp Katona Ildikónak, hogy élen jár ebben, az LMBTQ történetek mellett számos más tabutémát is elhoz az olvasóknak.
U.i.: A karácsonyi hangulat nagyon ott van... Tibi, magam előtt látom, ahogy sütöd a sütiket a konyhádban, és a karácsonyfa hetekkel korábban feldíszítve sasol a nappalidban, Boldog Karácsonyt!
Képek: Pinterest

Borító: Nagyon trendi.

Kedvenc karakter: Bence, Martin.

Szárnyalás: A sok sütizés..., komolyan megkívántam...

Mélyrepülés: -

Érzéki mérce: Abszolút a young adult korosztály keretei között marad a romantikázás, cuki módon.

Értékelés: 

Ha megtetszett, ITT megrendelheted!


Nyereményjáték

Főszereplőnk, Bence sportoló, aki fél attól, mit szólnak csapattársai, ha elmondja, hogy meleg. Szerencsére a valóságban is akadnak olyan bátor sportolók, akik felvállalják önmagukat, így hozzájuk kötődik a játékunk is. A feladatotok, hogy kitaláljátok, ki szerepel az egyes állomásokon, és a sportoló nevét beírni a rafflecopterbe.
(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyertest e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.)


Állomások:
12.02 Kelly & Lupi olvas



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók