KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2022. december 3., szombat

Christi Caldwell: Az éjszaka hercege (London elveszett lordjai #2)

 
Újabb elveszett főrend nyomába indulunk Christi Caldwell: Az éjszaka hercege regényével, melyet magyar nyelven a General Press Kiadónak köszönhetően olvastunk. Tartsatok velünk, és kis szerencsével tiétek lehet a Kiadó által felajánlott nyereménykönyv.

General Press 2022.
344 oldal
Fordította: Bánki Vera
Goodreads: 4,18
Besorolás: történelmi romantikus, ökölvívás

Lila March egy rettenetes tragédia után évekig visszavonultan élt a családja londoni házában. Megelégeli azonban, hogy csak árnyéka egykori önmagának, és elhatározza, hogy újra szembenéz a külvilággal. Azért, hogy ezt ne teljesen védtelenül tegye, felkeresi Kelet-London leghíresebb ökölvívóját, és ráveszi, hogy tanítsa meg őt az önvédelem művészetére.
Hugh Savage minden vágya, hogy végre maga mögött hagyhassa az erőszak kegyetlen világát, mégis izgatja a kihívás, amelyet Lady Lila jelent számára. Egy titokzatos hölgy, aki önszántából tesz látogatást a nyomornegyedbe? Ez olyan nőre vall, akinek megvannak a maga titkai.
Ahogy egyre több időt töltenek együtt, úgy mélyül el közöttük a vonzalom, amíg végül rá nem jönnek: szükségük van egymásra, hogy szembe tudjanak nézni a múltjukkal, és harcolhassanak a jól megérdemelt jövőjükért.

Új szerzővel ismerkedhettem meg a könyv kapcsán, és az első amit leszögezhetek, hogy rendkívül meglepett a témaválasztással. A poszttraumás stressz (PTSD) ilyen mértékű központba helyezésével történelmi romantikus regényben még soha nem találkoztam. A női főszereplőt érinti jobban ez, aki kilenc évvel ezelőtt, 18 évesen részt vett a "peterloo-i mészárlásnak" nevezett valós történelmi eseményen, ahol békés tüntetők tízezrei gyűltek össze az akkori gazdasági megszorítások, a mérhetetlen szegénységet és munkanélküliséget okozó kormányintézkedések elleni békés tüntetésen. Az akkori belügyminiszter megijedt a teljesen fegyvertelen tömegtől, puccsra számított, így a katonai lovasságot tömegoszlatásra rendelte, aminek következménye a pánikszerű menekülés, összecsapás, néhány halott és többszáz sebesült lett. Köztük nők, gyerekek, és például Lady Lila March is, aki teljes tudatlanságban, pusztán kíváncsiságból volt a helyszínen, hiszen főrendi származása nem indokolta, hogy tüntessen. Barátnőjével elszakadtak egymástól, és Lila a földre került, lábát felsértette egy kard, a kezén eltörtek az ujjai, ahogy áttiportak rajta és a homlokára is maradandó sebet szerzett.  A fizikai sérüléseken túl sokkal súlyosabbak a lelki sebei, évek múltán is mindennaposak a rémálmai, nem mozdul ki, nem bírja a tömeget, szó szerint remete életet él. Egy bizonyos ponton azonban rájön, ha nem változtat, az egész életét élve eltemetve fogja leélni. A fordulathoz hozzájárul, hogy egyre gyakoribbak a gyerekrablások Londonban, és mivel a nővérének van kisgyereke, Lila úgy gondolja, önvédelemre kell képeznie magát, hogy szorult helyzetben szembe tudjon nézni a támadójával, megvédhesse a szeretteit, ne legyen eleve áldozat. Akkoriban az ökölvívás volt az egyik legnépszerűbb küzdősport, amiben lényeges elem, hogy megtanulja a résztvevő, hogyan lehet védekezni a támadóval szemben. De valljuk be, egy fiatal hölgy ebben a korban csodabogárnak számított, ha önvédelmet akart tanulni.
Főhősünk jelenleg London egyik legjobb ökölvívója, de gyűlöli az erőszakot, legszívesebben elmenekülne ettől az élettől. Hugh Savage gyerekkora óta harcol, fogva tartották és kényszerítették erre az életre, gyakorlatilag az életéért, a túléléséért kellett küzdenie. Jókora lelki terhet cipel a hátán, melyet nem részletezek, mindenesetre megvan az oka rá, hogy ne vállalja el Lila felkérését, hogy tanítsa őt az ökölvívás fortélyaira. Ám Lila határozott és kitartó, végül sikerül meggyőznie, kétségtelen, hogy azok a szikrák is közrejátszanak a pozitív döntésében, amelyek kettejük között pattognak. Hughnak elég belenéznie ennek a nőnek a szemébe, meglátja azt a fajta félelmet és kétségbeesést, ami végül nem hagyja nyugton, segítenie kell neki.
A szerző igazán szép ívet rajzolt meg ennek a két sebzett léleknek a fejlődéséről. Mindketten titkolóznak a múltjukról, némileg a jelenükről is, de természetesen a közös munka, az edzések csak úgy működhetnek igazán, ha sikerül feltárni az okokat, mi vezetett idáig, mi vitte rá a nőt, hogy ez legyen a célja. Közben persze kíváncsian olvastam, vajon hogyan oldják meg ezt a gyakorlatban. Mármint az edzéseket. Lilának le kell venni a kényelmetlen öltözékét, nadrágba bújni, ütni és hárítani. Aztán problémás a megfelelő helyszín megtalálása, ez igen érdekes szituációkhoz vezet. Engem mindenesetre meglepett, hogy ez a témaválasztás jól működött, és ahogy a szereplők fizikailag közelebb kerültek egymáshoz, a beszélgetéseik folyamán szép lassan kiderültek a részletek a korábbi életükről is, és hát intimebb módon is közel kerülnek, a szenvedély hamar fellángolt közöttük. Lila óriási elszántságot hordoz magában, eljut egy egészen őrültnek számító ötletig is, a város első önvédelmi edzőtermét kívánja megnyitni származástól függetlenül, minden ember előtt, hogy a nők és férfiak megtanulhassák megvédeni magukat. Közben alakul a cselekmény egyéb szálakon is, Hugh és sorstársai módszeresen kutatják fel a gyerekkoruk tönkretevőit, a főúri réteg néhány bűnös szereplőjét, akik megrendelték annak idején a gyerekviadalokat, saját perverz vágyaik kielégítésére. Ebben a nyomozásban nem csak egy detektív segít, hanem Lila főúri kapcsolatait is kihasználhatják, nem kevés meglepő fordulatot tartogatva. Végül a sorozat és a regény címe is valóra válik, a regény utolsó negyedében szépen összefutnak a szálak.
Őszintén szólva borzadállyal olvastam a gyerekek kihasználásáról, nekem ez egy kicsit már sok volt, úgy éreztem, Lila PTSD problémája, hozzávéve az ökölvívás edzések különlegességét, plusz csatoljuk a morc, de aranyszívű főhőst, ez bőven elég felütés egy regényhez. Pozitívumkén éltem meg a valós történelmi szálat, ami engem meglepett, egyrészt nem is tudtam erről az eseményről, másrészt valahogy valóságosabbá tette az egészet. Szóval egyáltalán nem hiányzott még a gyerekek okozta sokk.
Az írásmódot megfelelőnek találtam, kellemes a szerző stílusa, remekül megoldotta a szereplők belső vívódásainak megjelenítését. Karakterközpontú a regény, ez a része rendben is volt, bár a kisebb szereplőkről elég kevés szó esik, nagyon vágytam volna például Valerie sorsáról többet megtudni.
Pár szóval kitérnék a romantikára, ami számomra nem volt a legjobb oldala a regénynek. Igaz, hogy itt két magába forduló ember érzelmi kibontakozását kísérhettem nyomon, a történelmi romantikus besorolás ennél azért kissé nagyobb szenvedélyt ígér, voltak ugyan ilyen jellegű helyzetek természetesen, vagyis konkrét 18-as karika csak egyetlen, szóval nekem azért hiányérzetem volt e téren. Nem bírom ki, hogy ne írjam le, egy bizonyos jelenetben néhány szó jobb lett volna, ha kimondatlan marad, cserébe lehetett volna több érzelmileg elmélyülő jelenet a regény folyamán, hiszen a főszereplő saját korlátainak átlépését ez még inkább elősegíthette volna.
Ami miatt kénytelen voltam levonni a pontszámból, az Hugh gyerekkorának  térben és időben való hihetetlen elhelyezése. Nem jön össze a fejemben, hogyan beszélhetett tökéletes arisztokratikus kiejtéssel, hogyan rendelkezett bő tárgyi tudással ókori, történelmi, üzleti dolgokról, ha olyan korán elkerült az otthonából, hogy egyetlen villanásnyi képre sem emlékszik a szüleiről, a környezetéről. Mégis elég idős volt ahhoz, hogy képes legyen életre halálra küzdeni?
Összességében megnyert magának a szerző azzal, hogy egész újszerű témát választott, és valós történelmi eseményt választott háttérnek. Sötétebb hangulatú lett a történet mint vártam, de a lassú égésű romantika emel rajta. Nekem jól esett volna a végén egy epilógus, szerettem volna látni egy esküvőt, vagy egy pár évvel későbbi jelenetet. Teljes mértékben olvasható egyébként önálló regényként, nem szükséges az első résszel kezdeni.
Különleges, nem tucatregény történelmi romantikusra vágyóknak ajánlom a regényt.
Kép: Pinterest

Borító: A kép nagyon szép, de semmilyen ponton nem egyezik a történettel.

Kedvenc karakter: Hugh, Lila

Szárnyalás: A belopózás a gróf alagsorába.

Mélyrepülés:  A herceg gyerekkora kissé zavaros.

Érzelmi mérce: Az átlagtól elmaradt az erotikus jelenetek száma, de az emlékezetes.

Értékelés: 

Ha megtetszett, ITT megrendelheted!!!


Nyereményjáték
 
Az éjszaka hercege cselekménye – bármilyen meglepő – többnyire az ökölvívás körül forog, ezért nyereményjátékunk témája a sporthoz kapcsolódik.
A turné minden állomásán egy-egy könyv címét és szerzőjének nevét találjátok, a feladatotok pedig az, hogy a rafflecopter megfelelő dobozába beírjátok azt a sportot, amiben a történet főhőse jeleskedik.
Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.
 
FELADVÁNY:   Milyen sportban jeleskedik Rachel Gibson: Szerelmi katasztrófák regényének főhőse?
 

Állomások:
12.03 Kelly & Lupi olvas



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók