KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2023. január 18., szerda

Katharine McGee: Felséges titkok (American Royals #2)


Két évvel az első kötet után magyarul is megjelent az American Royals várva várt folytatása a Felséges titkok, amiben immáron Beatrix Washington uralkodik Amerikában... A történetről a Blogturné Klub három bloggere mesél, egy szerencsés nyertes pedig meg is nyerheti a kötet egy példányát a Maxim Könyvkiadó felajánlásában.
 
Maxim Könyvkiadó 2022. Dream válogatás
336 oldal
Fordította: Sóvágó Katalin
Goodreads: 3,75
Besorolás: alternatív történelmi fikció, romantikus, YA/NA
 
Most ​Beatrix Washington uralkodik Amerikában, az ország történelmének első királynője, akinek meg kell küzdenie mindazzal, amit elveszített a koronához vezető úton. Családja azonban minél előbb le akarja tudni az érdekházasságát egy olyan férfival, akit alig ismer. Senki sem tudhatja, hogy Beatrix szíve igazából a testőréé…
Samantha hercegnő még sosem adott nagyobb pofonokat a közízlésnek, és továbbra is nővérének vőlegénye után eped. Sajnos semmi sem utal arra, hogy Beatrix esküvőjét le akarnák fújni, Sam viszont váratlanul talál mást, akin megakad a szeme. Nina mindenáron kerülni igyekszik a palotát, és közben olyasvalakibe szeret bele, akire a legkevésbé sem számított: a hozzá hasonlóan vérző szívű Ethanbe, akivel hamarosan ellenállhatatlannak találják egymást.
Daphne képes lenne tíz körmével utat kaparni magának a legfelső körökbe, és még sosem jutott ilyen közel az áhított célhoz… de akkor miért nem képes kiverni a fejéből Ethant? Egyik lány sem tudja, hogy hamarosan kipattan egy óriási nagy titok, amely örökre megváltoztatja Amerika sorsát… Új kor kezdődik…
 
Igaz, hogy már két éve olvastam az első részt, de elég volt átolvasni az értékelésemet és máris képbe kerültem, talán azért is, mert rendkívül addiktív volt számomra a Királyi élet. Nem volt tökéletes, de imádtam az alternatív történelem ötletét, hogy mi is történne, ha Amerikában nem köztársaság, hanem királyság lenne évszázadok óta, egészen az első király, George Washington óta. Szóval komoly lelkesedéssel vettem a kezembe a folytatást, ami nem igazán hozta az én ízlésem szerinti eseményeket, inkább egy elszabadult írói fantázia tanúja lehettem, ami nem jelenti, hogy nem volt nagyrészt szórakoztató a regény, de a legtöbb részletében szöges ellentéte történt, amit én szerettem volna. 
Igazából már a fülszöveg sok mindent elárult, ennek ellenére sokáig bíztam a számomra kedvezőbb fordulatokban. A regény szerkezete hasonló az első részhez, újra Beatrix, Samantha, Nina és Daphne szemszögei váltakoznak. Kedves olvasó, ne keveredj meg túlságosan, más a fordító, és nem értem milyen ötlettől vezérelve, de Beatrice át lett keresztelve Beatrix-re. Jó nem egy nagy változás, de indokolatlan, úgyhogy innentől legyen Bea.
Ő a regény abszolút főszereplője, körülötte forog a világ, hiszen apja halála után trónörökösből hirtelen uralkodóvá válik. Meg kell küzdenie a gyásszal, közben meg kell felelnie az uralkodói feladatoknak, és nem utolsó sorban szerveznie kell az esküvőjét Teddy-vel, akit épphogy ismer. Rengeteg problémája akad a főkamarással, aki sürgeti az esküvőt, mert szerinte Beatrice erősebb lesz egy férjjel az oldalán. Nekem az első részben tetszett ez a fiatal nő, ahogy amellett hogy próbált megfelelni a szülei és az ország elvárásainak, azért sokat harcolt a saját vágyaiért is. Most viszont egyre kevésbé éreztem ezt, szinte minden fejezete arról szólt, hogyan növekednek az érzelmei Teddy iránt. Sajnos nálam itt felszaladt a vérnyomás, először is vissza akartam kapni Connort. Mert ugyebár a 21. században vagyunk, és nem szabadna számítani a származásnak, közrendi vagy arisztokrata, a szerelemnek kéne győzni. De nem. Bea elhiteti magával a regény végére, hogy neki engednie kell a nyomásnak, és tulajdonképpen ez rendben van, hiszen Teddy milyen fasza gyerek. Azt hittem meghalok a búcsújelenetüknél Connorral. DE. Meglátjátok a regény végén, hogy még mindig nincs lezárva semmi. Az először duológiának szánt sorozatból immár a negyedik rész megjelenésére  várnak a rajongók. A másik vérnyomásemelő tényező a feminizmus előtérbe helyezése, ami nem baj, de itt mintha ez is egy elterelés lenne Connor kiiktatásának palástolására.
Sam karaktere meglepően jól teljesített ebben a részben. Azt gondoltam a róla kialakult kép miatt, hogy majd durcás lesz és halálosan összevesznek Beával Teddy miatt, de viszonylag könnyen elengedte, miután nagyon hamar új pasi érkezett a képbe, a színes bőrű Marshall személyében, aki a még független  Orange hercegség várományosa. Botrányos álkapcsolatba kezdenek, mert mindketten féltékennyé akarják tenni az exeiket. Aztán persze komolyra fordul a románc, félreértésekkel, buktatókkal, lesifotókkal. A szerző itt valamit törleszteni szeretett volna szerintem, miután az előző részben szétválasztotta Nina-Jeff párosát, főképp rassz problémák miatt, és már talán sok lett volna az olvasóknak a Bea-Connor couple kinyírása után még egy párt szétcincálni. Sam kezd felnőttként viselkedni, jó még nem tökéletes trónörökös jelölt, pedig azzá kell válnia, komolyan kell vennie a feladatát apja halálával már őrá is más elvárások vonatkoznak. 
Nina mintha Jeff-el együtt önmagát is elvesztette volna, csak lézeng a főiskolán, Daphne ármánykodása tovább hatványozódik, mivel az a kígyó ráveszi Ethant, hogy flörtölgessen vele. Biztos ami biztos, Ninának teljesen el kell terelni a figyelmét, és ő szépen be is kapja a horgot. Ethan ahogy telnek a hetek, hónapok, már nem érzi ezt jó játéknak, ugyanis egymásba szeretnek. De gondoljatok csak bele! Ethan ugyebár Jefferson legjobb barátja, és korábban évekig Daphne-be volt szerelmes... Nehéz ezt az érzelmi kavalkádot pár mondatban felvázolni, de pattanásig feszül a húr keresztbe kasul ennél a társaságnál.
És végül beszéljünk Daphne-ről, aki végül is az egész történet sötétben bujkáló generátora, ő ármánykodik, hallgatózik, pletykál, besúg, hazudik. Most aztán kényes helyzetbe kerül, mert a kómában fekvő barátnője magához tér és egy idő után emlékszik, mi is történt egy éve. Úristen, szerintem minden olvasó arra a pillanatra vár, amikor ez a lány mindenki előtt lelepleződik és megsemmisül. De olyan szintre fejlesztette a megtévesztést, félrevezetést, lavírozást, bosszút, hogy akár megúszhat mindent, és még a főnyereményt is elviheti. Nagyon sajnáltam, hogy Jeff alig kapott néhány jelenetet, mintha a mi kis hercegünk egy báb lenne, saját akarat nélkül, a végére egy olyan jelenetet produkált, hogy csak néztem ki a fejemből, ez most mi és mire van alapozva? Túl sok mindenen ment ő keresztül az első részben Ninával és most megnyomta a szerző a deneutralizálót és kitörölte az emlékeit? 
Tulajdonképpen nem egészen értem a szerzőt, ugyanis az első részben bevezette a karaktereket, kialakított párokat, kedves, cuki, tiltott románcokkal nyomta tele a történetet, amik megnyerték az olvasók szimpátiáját. Már a Királyi élet végén kezdtek széttörni ezek az álmok, de ebben a részben kicsúcsosodott az agymenés, logikátlan párosítások jöttek létre, amiknek nulla a népszerűsége, szerintem sokan éreznek csalódást az olvasás során. Gondolkodtam rajta, hogy miért történik ez, és egyszerűen nem találok logikus magyarázatot, olyan, mintha szappanopera paródia lenne ez a rész. Egyedül Daphne karaktere nem változott, és Sam is elfogadható, de a többiek inkább csalódást okoztak, mintha visszafelé fejlődnének. És akkor ott van a rasszizmus és a feminizmus kérdése. Sajnos nem emlékszem, hogy bárki a családból elismerte volna a rasszizmust, úgy van beállítva, mint egy probléma, amit a sajtó felfúj. Látjuk mi folyik a való életben Megan miatt, szóval nem csak lebegtetést vártam volna a szerzőtől, hanem valódi válaszokat.
A nemek egyenlőtlenségének kérdését viszont sokkal jobban kezelte a szerző, Bea révén többször is előtérbe került ez a probléma és remek megoldásokkal oldotta meg végül.  
Összességében egy hatalmas meglepetés volt számomra a regény, hiszen semmi sem az elvártak szerint zajlott, ugyanakkor teljesen elhidegülni sem tudtam a karakterektől, érdekel a sorsuk, és nem adtam fel a reményt, hogy további átrendeződéseknek legyek tanúja, és az sem mellékes, hogy a bűnösök kapják meg a nekik járó büntetést, ezt nagyon várom. Azoknak ajánlom ezt a sorozatot, akik szappanoperákon nőttek fel és bírják is az ezzel járó drámázást. 
Kép: Pinterest
 
Borító: Cuki.
 
Kedvenc karakter: -

Szárnyalás: -

Mélyrepülés: Connor 

Érzéki mérce: Simán ya kategória, bár jóval idősebbek  a szereplők. Főleg Bea, de a többiek is már főiskolások.

Értékelés: 

Ha megtetszett, ITT megrendelheted!
 
 Nyereményjáték:

A történetben immáron Beatrix uralkodik az Amerikai királyságban, aki az ország történelmének az első királynője. Beatrix tiszteletére a mostani nyereményjátékunk során három olyan női uralkodóról találtok képet, akiknek a hatása a történelemre jelentős, és nagy tetteket vittek véghez.
A kép alapján a feladatod, hogy a Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírd az uralkodó nevét. Angol és magyar nevet is elfogadunk. A helyes megfejtők között a könyv egy példányát fogjuk kisorsolni.
(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyertest e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.)
 
További állomások:
 
01.18. - Kelly & Lupi olvas
01.24. - Readinspo
01.22. - Sorok Között
 

 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók