KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2020. december 1., kedd

Katharine McGee: American Royals - Királyi élet


Mi lett volna, ha George Washington inkább királlyá koronáztatja magát a függetlenségi háború végén? Katharine McGee szerint mind a mai napig a Washington-ház ülne a trónon. A Maxim Kiadó idei újdonságából megtudhatjuk, hogyan képzeli el az írónő az amerikai királyi család mindennapjait, különös tekintettel annak három legifjabb tagjára. Tartsatok velünk, ha tudni szeretnétek, mit gondolunk a könyvről! Ha szerencsétek van, játékunk során megnyerhetitek a könyv egy példányát.
 
Maxim Könyvkiadó - Dream válogatás 2020. november 9.
384 oldal
Fordította: Bihari György
Goodreads: 3,87
Besorolás: YA/NA, kortárs, romantikus, alternatív történelem

Miután ​Amerika győzelmet aratott a függetlenségi háborúban, a nép felajánlotta George Washington tábornoknak a koronát. Kétszázötven évvel később még mindig a Washington-ház ül a trónon. A dinasztiák többségéhez hasonlóan Washingtonéknál is van egy trónörökös és egy tartalék. Minden gyerek pontosan tudja, mit várnak el tőle. De ők nemcsak felségek, hanem amerikaiak is. Beatrix hercegnő, akire az a sors vár, hogy Amerika első női uralkodója legyen, hirtelen elviselhetetlenül fojtogatónak találja az egész életét kitöltő feladatot. A tartalék senkit sem érdekel, kivéve, ha éppen felrúg valamilyen szabályt, ezért Samantha hercegnőt sem érdekli semmi, leszámítva… leszámítva a fiút, aki szigorúan tiltott gyümölcs számára. És akkor ott van még Samantha ikertestvére, Jefferson herceg. Ha egy nemzedékkel korábban születik, ő lenne a király, de az új öröklési törvény miatt csupán harmadik a trónöröklés rendjében. Az amerikaiak túlnyomó többsége imádja a szédületesen jóképű hercegüket… akinek szívéért két lány – két szélsőségesen ellentétes lány – vetélkedik.

A szerzőt én nagyon megkedveltem Az ezredik emelet  könyve kapcsán, ami nálunk nem élte meg a folytatásokat, pedig sokan szerették. Szerencsére a Libri után egy másik kiadó, a Maxim  látott fantáziát a szerző újabb sorozatában,  és elhozta nekünk  ezt a nem mindennapi ötleten alapuló fikciót.
A felütés ugyanis igen szokatlan, Amerikát királyságként képzeli el a szerző George Washington első király óta, akinek a függetlenségi háború megnyerése után adta ezt a méltóságot az amerikai nép.
Ez az alternatív történelmi ötlet annyira nonszensz, hogy szinte elképzelhetetlen, annyira belénk ivódott már az amerikaiak köztársasága, ami a világnak  a szabadság földjét is jelenti. Nehéz volt tehát belecsöppenni ebbe a helyzetbe, de megkönnyítette a szerző azzal, hogy ezt a királyi családot olyan népszerűségi szintre emelte, mint az európai uralkodó családoké, akiket egy igen széles réteg rajongva szeret. Négyféle nézőpontból olvashatjuk a történetet, a családtagok és a családhoz közel állók szemszögéből.
Csaknem két és fél évszázada uralkodik tehát a Washington család, a nép teljes bizalmát élvezve. Az utódlással kapcsolatban azonban új törvényt hoztak, immár nemtől függetlenül örökli a trónt az elsőszülött gyermek. Jelen pillanatban Beatrice főhercegnő a trón várományosa, akinek az egész eddigi élete a felkészítéséről szólt, minden egyes pillanatában szívja magába a tudást, az etikettet, az apja mellett engedelmesen készül az uralkodásra. 
Három évvel fiatalabb testvérei Samantha és Jefferson (ők ikrek) épp az érettségi utáni ország/világjárásukról érkeznek haza.  Nekik a tartalékos szerep jut az öröklésben és ez lehetővé teszi számukra, hogy sokkal szabadabb életet éljenek. Tizenkét éve közel áll hozzájuk a velük egyidős Nina, a király kamarásnőjének egzotikus szépségű lánya, aki immár fősulira jár, de Sam persze nem tud lemondani legjobb barátnőjéről, újra és újra viszi a programjaikra kísérőként. Ninának ez már nem olyan, mint gyerekkorukban, ráadásul titkolnia is kell valamit Sam előtt.
Daphne az egyik friss nemesi család sarja, ő osztálytársa volt az ikreknek a középsuliban, és Jeff barátnőjének számított egy ideig. Érettségi után szakítottak, persze Daphne nem adta fel, hogy újra komoly kapcsolatba kerüljenek és ezért szó szerint bármit megtenne, elsősorban azt, hogy elsöpör minden lehetséges jelöltet, aki Jeffre pályázik.
 
A történet ott kezdődik, hogy Beatrice szülei, a király és a királynő, szeretnék, ha a lányuk megismerne pár potenciális férjjelöltet a hagyományos Királynő bálon. A lány engedelmeskedik, és talál is egyetlen jelöltet, aki talán megfelel. Csakhogy ő a nagy találkozás előtt már Samanthával ismerkedett meg, és valami alakulni látszott közöttük. Beatrice a további "randik" során egyre inkább rájön, hogy másba szerelmes, méghozzá az egyik testőrébe, Connorba, aki köznapi ember, tehát nem jöhet szóba férjjelöltként.  Beatrice-en óriási nyomás van, és ő meg akar felelni az elvárásoknak, arról meg fogalma sincs, hogy Samantha már korábban beleszeretett Teddy-be, az egyetlen normális nemesbe.
Jeff egyelőre élvezi, hogy gyakorlatilag azt tehet amit szeretne, ő az ország jóképű hercege, a lányok álma. Azonban  egy dolog nagyon is foglalkoztatja, mégpedig az érettségi buli utáni éjszakán történtek, amikor Ninával közelebb kerültek egymáshoz. Most szeretné tisztázni vele a helyzetet és nyíltan udvarolni neki, ami baromira nem könnyű, hiszen Nina közrendű. Ráadásul utálja a felhajtást, a riportereket, rettentő nehéz elviselni a ráirányuló figyelmet. Daphne látszólag segíteni próbál neki, de persze rájövünk rövid idő alatt, hogy nála nagyobb szarkeverő nincs a királycsalád közelében.

Huh. Szóval képtelenség néhány mondatban megpróbálni elővezetni ezt a történetet, amiben majd 400 oldalon egy komplett királyi szappanopera zajlik le. Számomra roppant szórakoztató volt, nagyon kíváncsi voltam minden egyes lépésnél, hogy hogyan reagálnak rá a többiek. Igazi drámakavalkád, amiben nagyon komoly dolgok is elhangzanak, és nagyon viccesek is. Úgy tűnhet, nehéz követni, de nem így van, nagyon addiktív, szinte letehetetlen, ha beránt a sztori.
A legkomolyabb szál Beatricé, ezt nagyon szerettem, és annyira nagyon bíztam a Connor iránti érzelmeiben, alig vártam a pontot, amikor a sarkára áll, és a 21. század szellemiségéhez illeszti a saját életét. Természetesen nem árulom el a történéseket, de elég annyi, hogy életem legnagyobb függővégét produkálta a szerző a végén. 
Mindenki más-más szempontból keresi önmagát, próbál megfelelni az elvárásoknak, vagy épp kitalálni szeretné, hogy merre induljon tovább az önmegvalósításban. Az olvasó meg élvezettel kukkol be a királyi család életébe, és szembesül azzal, hogy mennyire kiszolgáltatottak a népnek. Valamit valamiért, gondolhatjuk, fényes, gazdag, csillogó életért cserébe gyakorlatilag alig van magánélet. Daphne karakterén keresztül pedig megjelenik az az oldal, aki könyökölve, lábbal taposva, minden eszközt felhasználva törekedik magasabbra jutni. 
A történelmi háttértől én teljesen el akartam szakadni és nem belegondolni a valóság és a könyv közötti különbségekbe, hiszen itt teljesen máshogy alakult a történelem, de gyökeresen. Viszont sok hasonlóságot lehet felfedezni más királyi családokkal, például Nina abszolút Megan megfelelője, de az egész szerelmi sokszöges dráma a Gossip Girl sorozatban már mintha meglett volna... Kérdés, a mai fiatalabb olvasók mennyire emlékeznek erre.
A négy lány szemszögei váltakoznak E/3-ban, nekem teljesen megfelelt ez az írásmód, változatos volt, persze sok kis horoggal a fejezetek végén. A szerző jól társította a mai élet elemeit a történettel, megjelent a social media különböző formákban és az ezzel járó finomságok. A cselekmény valamilyen szinten azért kitalálható volt, de voltak izgalmas fordulatok is, és a végén bekövetkezőkre egyáltalán nem számítottam, ami a már említett hatalmas függővéget is hozta. 
Kicsit a célközönséggel nem vagyok tisztában. Tinidrámákra jellemzőek az itt felhozottak, a szereplők mégis kicsit idősebbek a ya korosztálynál, sőt inkább felnőttek. És soknak találom egyszerre a három tiltott szerelmet, ez kicsit túlzás, persze dráma a köbön, és ettől még izgalmasabb, de akkor is. 
Mindent összevetve szerettem olvasni a történetet, bár én nem vagyok különösebben rabja a királyi családoknak, csak érintőlegesen követem az életüket. Érdekes volt ez a szokatlan történelmi háttér,  külön jó pont a szerzőnek, hogy behozott valami feministát, a női ágon való öröklődés lehetőségét is. Nem volt túl sok színes karakter (nem tudom miért) de a történetben helyet kapott egy leszbikus pár is, Nina szüleiként, ahogy az várható volt, ez semmi fennakadást nem okozott.
Ajánlom a könyvet a királyi pletykarovatok lelkes olvasóinak, de mindenki másnak is, aki szereti a drámalavinákat, tiltott  és nem annyira tiltott romantikában fürösztve. Kellemes kikapcsolódás volt, aminek nagyon várom a következő részét, a gyilkos függővég miatt.

Borító: Eredetihez igazodik.

Kedvenc karakter: -

Szárnyalás: Nina és Jeff jeleneteit nagyon szerettem.

Mélyrepülés:  Alig várom, hogy a kómás ügyből mi derül ki, de remélem Daphne megkapja a magáét.

Érzelmi mérce: Szappanopera királyi drámázással, tiltott szerelmekkel.

Értékelés: 

Ha megtetszett, ITT megrendelheted!!!


Nyereményjáték
 
A játékunkban a disztópiáknak adózunk. Olyan regényekből hoztunk idézeteket, amelyek az USA jelenéről vagy jövőjéről festenek alternatív képet. Nektek nincs más dolgotok, mint a szerző nevét és az adott könyv vagy a sorozat címét beírni a Rafflecopter doboz megfelelő helyére.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:  – Van egy elméletem arról, hogy nem is olyan nagy a különbség az önzetlenség és a bátorság között. Ha egész életedben arra neveltek, hogy önzetlen légy, akkor ez lép működésbe benned a legerősebb ösztönként akkor is, ha veszélybe kerülsz. Vagyis ugyanezen az alapon az Önfeláldozók közé is tartozhatnék.

Állomások
12.01 Kelly és Lupi olvas
12.09 Readinspo




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók