KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2023. január 15., vasárnap

Leigh Bardugo: King of Scars - A sebhelyes cár (A sebhelyes cár #1)

 


A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Leigh Bardugo King of Scars - A sebhelyes cár című regénye. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják Nyikolaj Lancov legújabb titkokkal és kihívásokkal teli kalandjait, melyben immár cárként kell helytállnia.
Tartsatok velünk, kövessétek a turné állomásait és vigyétek haza a kiadó által felajánlott regény egy példányát.

Könyvmolyképző, 2022
464 oldal
Fordította: Nagy Boldizsár
Goodreads: 4,17
Besorolás: YA, ifjúsági, fantasy

Nézz szembe a démonoddal – vagy etesd rendesen!

Nyikolaj Lancovnak mindig is volt tehetsége a lehetetlenhez. Senki sem tudja, mit élt át hazája véres polgárháborújában – és jobb is, ha ez így marad. Most, amikor ellenségek gyülekeznek az ország meggyengült határainál, a fiatal cárnak meg kell találnia a módját,
hogy feltöltse Ravka kincstárát, új szövetségeket kössön, és felszámolja az egykor nagyszerű grisahadseregre leselkedő fenyegetést.

Ám minden egyes nappal erősebbé válik benne a sötét varázslat, ami azzal fenyeget, hogy elpusztítja mindazt, amit felépített. Egy fiatal szerzetes és egy legendás grisa szélhívó segítségével Nyikolaj elutazik Ravka azon helyeire, ahol a legerősebb mágia él, hogy legyőzze a benne rejlő szörnyű örökséget. Mindent kockára tesz, hogy megmentse az országát és önmagát. Akadnak azonban olyan titkok, amelyeket nem szabad eltemetni – és olyan sebek, amelyeket nem szabad begyógyítani.

Olvasd el a Grisaverzum-sorozat minden kötetét!

Őszinte leszek, én nagyon szerettem a Grisaverzum-sorozatot, de valahogy úgy éreztem, hogy amennyit eddig kaptam belőle, annyi pont elég volt. Ezért elég sokáig hezitáltam, hogy akarom-e ezt az új sorozatot vagy inkább maradjak annyinál, amennyit eddig megismertem belőle. Végül a fülszöveg (és a borító persze) meghozta a kedvemet és nem is döntöttem szerintem rosszul!

A történetünk 3 évvel a háború befejezése után játszódik. Nyikolaj a kis csapatával próbálja Ravkát újra felépíteni, de hát ez nem is olyan könnyű. A kincstár üres, a gazdagabb nemesek nem igazán akarnak együttműködni, a környező országok sem igazán Ravka-pártiak. Az ifjú cár azonban sármos, talpraesett, ügyes, jó társasági ember, tudja, hogy hol milyen formáját mutassa és persze ott van a kis csapata, akik mindenben segítik. A segítői közül kiemelném Zoját. Őt annyira nem szerettem az előző sorozatban, de itt teljesen új magaslatokba emelkedett. Imádtam a humorát, a szarkasztikus beszólásait és Nyikolajhoz fűződő viszonyát. Ezek ketten valami brutálisan jó párost alkottak, eleinte csak azért vártam minden fejezetüket, mert hát a beszólogatásaik verhetetlenek voltak :), de később jaj, mennyire szurkoltam, hogy legyen már köztük valami! Annyira tökéletes páros lenne, hogy remélem az írónő se csak a mézesmadzagot húzza el előttünk, amikor ilyen jó kémiával rendelkező párosról ír! Pedig adott a kezükbe jó sok nehézséget, hiszen imádják ezek egymást oda-vissza, de az egyikük egy cár, akinek feladatai vannak - persze ebbe beletartozik a "nem mindig szerelmen alapuló" házasság is, a másik pedig bár egy hatalmas erővel bíró grisa, de se vagyona, se címe, se mása, így normál esetben semmi nem lehetne köztük. Innen lesz szép nyerni, ugye drága Leigh Bardugo? Ugye? :D

Forrás
Persze kevés lenne csak egy humoros, csipkelődős szerelmi szál ahhoz, hogy ez a regény fogyasztható lehessen mindenki számára. Nyikolaj még mindig küzd a benne lévő szörnnyel / démonnal - és egyre kevésbé tudják kordában tartani. Valami nem stimmel és a nyomok a Zóna felé vezetnek....
Jaj és ha ez még nem lenne elég, Zója a fejébe vette - bár minden porcikája ellenkezik emiatt, - hogy Nyikolajnak szüksége lenne egy cárnéra, egyrészt, mert a nép is vágyik erre, másrészt ugye hátha jó kapcsolatot tudnak így kialakítani valamelyik másik országgal.
Ez így már önmagában meg tudta tölteni egy regényt, de az írónő úgy gondolta, hogy kell ide még valami, mert ez így kevés lesz (illetve nem tudom pontosan, hogy mi is volt a terve ezzel a másik szállal...).
Mert kaptunk még egy szálat, méghozzá egy Fjerdában játszódó részt. Itt Nyina a főhősnő, aki halott szerelmét, Matthiast akarja eltemetni és közben grisákat ment és kémkedik is. Útja során borzalmas helyre téved, ahol hatalmas káoszt okoz és óriási mentőakcióba kezd. Őszinte leszek, Nyikolaj és Zója szála mellett ez annyira érdektelen volt a számomra, hogy néha nagy erőfeszítésembe került, hogy ne lapozzam át ezeket a részeket, hanem ezt is szépen türelmesen végigolvassam. Lehet, hogy majd a második részben lesz valami kapcsolódása a fő szálhoz, de én most úgy éreztem, hogy ezt szépen le is zárta az írónő, így összességében gőzöm nincs, miért volt erre szükség.

Kapunk még jó sok visszaemlékezést Zója és Nyikolaj életéből is, nagyon sok új információval bővül a tudásunk és rengeteg mostani tettükre lesz megfelelő válasz a korábbi életük. 
Az pedig külön tetszett, hogy az írónő bemutatta, hogy bár még csak 3 éve lett vége a háborúnak, de az emberek hamar felejtenek... nemcsak Alinának, de Éjúrnak is lettek már saját követői, rajongói... Nagyon érdekesek voltak azok a részek, amikor Nyikolaj Jurijjal, Éjúr legnagyobb követőjével szerepelt együtt és a fiatal cár próbált rájönni arra, hogy miért is lett a legnagyobb gonosz ilyen imádat tárgya...

És a regény vége? Valahol éreztem, valahol sejtettem, azt, ami történt. (nem árulom el, mert nem akarok spoilerezni - vagy legalábbis ne nálam olvassátok el először ezt a spoilert). Többek között ezért is érdekel a folytatás, de ha őszinte akarok lenni, akkor sokkal jobban izgulok azért, hogy Nyikolaj és Zója összejöjjenek, minthogy újra megmentik-e a világot és Ravkát és... :D (Bocsánat, de nem tudok elmenni eme páros mellett, régen olvastam ennyire jó szerelmi szálat:).

Összességében tényleg jó kis regényt olvastam ebből a világból, akik szerették a Grisaverzumot, azok ezt a sorozatot is szeretni fogják. Picit félve indultam neki, igen, féltem, hogy ez csak egy "hypet meglovagoló" folytatás lesz, de igen, az írónő tud még mindig újat és izgalmasan mesélni ebből a világból.
Sorozatkezdő regénynek ritkán adok 5 pillangót, ezért eleve négy és fél pillangóból indultunk, amit sajnos négy pillangóra redukált a (számomra érdektelen) Nyina szál. Ettől függetlenül nagyon várom a folytatást (nem, nemcsak Nyikolaj és Zója miatt), hanem az írónő egy olyan szálat hozott be a regény végére, ami jól fel fogja zavarni, az amúgy sem nyugodt világát Ravkának!

Borító: 
WOW! Ennyit tudok rá írni röviden, egyébként gyönyörű, utal a történetre, tökéletes!

Kedvenc karakter: Nyikolaj, Zója, Iszak

Szárnyalás: minden, amiben Nyikolaj és Zója szerepelt (és Iszak)

Mélyrepülés: Nyina részei

Érzelmi mérce: a sok visszatekintés miatt inkább szomorkás a hangulat, amit Nyikolaj és Zója dob fel az állandó szócsörtéikkel :)

Értékelés: 


Ha megtetszett, ITT megrendelheted!

Nyereményjáték:
Mostani játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, mennyire ismeritek a grisha rendeket. Minden állomáson találtok egy kérdést, pontosabban egy “mesterséget”, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a rafflecopter doboz megfelelő sorába beírni, hogy az adott képesség/mesterség melyik grisha rendbe tartozik (mind a két megnevezést elfogadjuk, pl.: Étherálok vagy Az Idézők Rendje).

Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk! 

Melyik rendbe tartoznak a Szívtörők?

a Rafflecopter giveaway

A blogturné további állomásai:
Január 11 - Hagyjatok! Olvasok! - Fanartok
Január 13 - Sorok Között - Borítók
Január 14 - Sorok Között 
Január 15 - Kelly és Lupi olvas
Január 17 - Readinspo
Január 19 - Kelly és Lupi olvas - Interjúfordítás
Január 21 - Hagyjatok! Olvasok!
Január 23 - Dreamworld - Idézetek
Január 25 - Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók