KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2023. május 21., vasárnap

Adrienne Young: Fable - Ékkő a tolvajok között (Fable #1)

360 oldal
Fordította: Pócza Alíz
Goodreads: 4,06
Besorolás: YA, kaland, fantasy, romantikus
 
Öt ​szabály volt. Csak ez az öt.
Mindig tartsd a késed elérhető helyen.
Sose tartozz senkinek semmivel.
Semmi sincs ingyen.
Kovácsolj hazugságokat az igazságból.
Soha, semmilyen körülmények között ne fedd fel, hogy ki vagy mi számít neked.
A 17 éves Fable-nek egyetlen vágya van: kijutni Jeval szigetéről, ahol egy hajótörést követően az apja négy évvel korábban magára hagyta. Ehhez azonban rengeteg pénzt kell gyűjtenie a tolvajoktól hemzsegő szigeten, akik sokkal kevesebbért is ölni szoktak. Ám a valódi nehézségek csak akkor kezdődnek, amikor végül sikerül elhajóznia. A kotróként dolgozó lány, aki a tenger fenekéről, a korallzátonyok rejtett mélyéről hoz fel drágaköveket, mindennap harcot vív az ételért és az életben maradásért. Ki kell vívnia a helyét egy kegyetlen, férfiak által uralt világban, ahol senki nem az, akinek mondja magát. Fable hamar rádöbben, hogy a szeszélyes tengernél csak saját társai veszélyesebbek, és számot kell vetnie: mit és kit áldoz fel a túlélésért?
 
Kevés kivétellel odavagyok a tengeren játszódó, kalózos/kalandos történetekért, szerencsére az utóbbi években fénykorukat élik ezek a sztorik. Én magam nem szeretek hajókázni, jóformán a vizibiciklin is rosszul vagyok, viszont szeretem a tenger látványát, a végtelen vizet, érdekelnek maguk a hajók is, és bizony elsők között rajongtam a Karib tenger kalózai összes részéért. Bizonyára van némi köze a filmeknek ahhoz, hogy ennyire felfutott ez a topik a young adult könyvekben. 
Rátérve a Fable regényre, elmondhatom, hogy az első oldalaktól behúzott a történet, konkrétan alig tudtam letenni, faltam a lapokat. Messze felülmúlta az eddig olvasott kalózos sztorikat, de bevallom, az újdonság varázsa miatt hajlamos vagyok minden könyvnél elsütni ezt a mondatot. Fable egy szörnyű tragédia miatt került a tolvajok szigetének nevezett Jevalra, ugyanis elsüllyedt a hajójuk, az anyja odaveszett, őt pedig az apja kirakta ezen a szigeten, azzal, hogy próbáljon meg túlélni, búcsúzóul a karjába vésett valami titkos mintázatot, minden további magyarázat nélkül. Négy év telt el azóta, Fable most 17 évesen jutott el odáig, hogy összekuporgatott annyi rézpénzt, amiért elvitetheti magát Ceros kikötőbe, ahol talán megtalálhatja az apját. De ezen a szigeten egymástól is lopnak, sőt az életbiztosítás is ismeretlen, egy rablási kísérlet után Fable épphogy fel tudja könyörögni magát a Marigold hajóra. A legénység egy fiatalokból álló szedett-vedett társaság, a kormányosuk, egyben kapitányuk West, ő szokta megvenni Fable-től a drágaköveket, amit a tengerből kotor. Ugyanis erre a mesterségre alaposan megtanította a sziget, Fable különösen tehetséges kotró, merülni még az anyja tanította, és a drágakövekhez is ért, érzi a rezgésüket, ez is egy anyai ágon öröklődött adottság. A hajó legénységével elég nehezen alakult ki a bizalom, inkább csak csírázgat, ráadásul az apjával való találkozás sem úgy sikerül, mint várta. Kénytelen visszamenni a hajóra és szövetkezni velük, mert nagy szükségük van egymás segítségére. A kalandok pedig folytatódnak... 
Ebben a regényben hiába nem hangzik el konkrétan a kalóz szó, mégis totálisan ebben a feelingben játszódik, senki sem finomkodik, a hajótulajdonosok lopnak, harcolnak, kereskednek egymással és igyekeznek minél több hajóval rendelkezni és minél nagyobb területen hajózni, látszólag betartva a kereskedők tanácsának szabályait. A szerző engem elvarázsolt a leírásaival, a hangulatteremtése kiválóan működött, a regény minden egyes pillanatát élveztem. Sikerült lenyűgöznie egy apa-lánya sztorival, ami sok buktatót mutatott, de szépen halad a maga útján, sokat adva a történethez. Nem tudom, hogyan történt, de a szerző elérte, hogy ne tudjam letenni a könyvet, folyamatosan fenn tudta tartani a feszültséget, valami mögöttes félelemmel és várakozással telt érzés uralkodott a lapok között. Talán a merülések miatt volt ez, valami átvitt értelmű jelentéssel, de rajtam volt a frász minden egyes víz alatti jelenetnél. És közben imádtam! Rátérve a karakterekre, ez aztán jelentősen hozzáadott az olvasásélményhez. Fable kedvenc hősnőmmé avanzsálta magát, erős, okos, bátor lány, aki igyekszik a végsőkig nem kimutatni a félelmét, kerüljön bármilyen kilátástalan helyzetbe. Hihetetlen küzdeni akarás jellemezte, elég ha arra a négy évre gondolunk, amit szinte éhezve kellett túlélnie a szigeten, teljesen magára utalva. A hajón végül kivívta a többiek tiszteletét, nagyon megérdemelte már, hogy barátai legyenek, vagy valami ahhoz hasonló. Nos, ennek a legénységnek minden egyes tagja is pontosan olyan titkokat rejteget, mint Fable, nem is olyan nagy a különbség közöttük. Az egyetlen lány Willa volt eddig a fedélzeten, ő remekül kezeli a vitorlákat, ott van Hamish, aki a kincstárnok, Paj a navigátor, a szakács Auster, és természetesen West, a kormányos. Egyenrangú mindenki, de nyilvánvalóan mégis West a főnökféle, ő hajó tulajdonosa, és neki aztán bőven vannak titkai, a hajóról éppúgy, mint a céljaikról. Ami még egy fő motívum a regényben az az összetartás, egyfajta családféleség létrehozása, mert a legénység tagjai ebben mindenképp hiányt szenvedtek a korábbi életükben. 
A regénybeli emberek egyik fő törvénye, hogy sose mutasd ki, hogy mi vagy ki fontos neked, mert azonnal támadható leszel. Így aztán elég sokára vehető észre az a pár apró jel, ami elvezet szépen a mélyben megbújó romantika felé. A történet második felére, illetve a végére viszont ez úgy szárba szökken, hogy öröm nézni. Olyan szerelmi vallomást olvashattam, ami párját ritkítja, ráadásul lesz egy olyan víz alatti romantikus jelenet, amit olvasva én sem vettem szinte levegőt, szóval aki velem együtt nincs meg romantikus szál nélkül egy ifjúsági regényben, az sem fog csalódni. Kicsit talán furcsa is egyben ez a vonzalom, hiszen gyakorlatilag előzmények nélküli, mert a korábbi rendszeres találkozásaik csupán üzleti jellegűek. Valahogy mégis mindent elhittem Westnek, amikor kiöntötte a szívét Fablénak. A vége erősen függővéges, nem számítottam erre a fordulatra, de nagyon izgulok, mi fog ebből kisülni. Még egy zárójeles megjegyzés: Készült a sorozathoz egy kiegészítő kötet is, Saint címmel, amely Fable apjának amolyan előzményregénye, igazi csemege lenne, ha megkaphatnánk, nem igaz? 
Azt hiszem új kedvenc szerző került a radaromra, az egy dolog, hogy nagyon várom ennek a regény folytatását, de szívesen olvasnék mást is Adrienne Young tollából. A Sky in the Deep regényt már réges rég kinéztem a brutálisan jó borítója miatt, abban is egy fiatal harcos lány küzdelméről van szó. Összességében elmondhatom, Fable betalált az ízlésembe, szívből  ajánlom a kalózos feelinget szerető, young adult fantasy rajongóknak. 
Képek: Pinterest 
 
Borító: Elégedett vagyok vele, egész jól néz ki a 37 kiadás között.
 
Kedvenc karakter Fable.

Szárnyalás: Minden víz alatti jelenet nagy hatással volt rám.

Mélyrepülés:  -

Érzelmi mérce: Lassan kialakuló a regénybeli románc, egy fantasztikus csókjelenettel és még egyéb érzéki jelenetekkel. 16+

Értékelés: 
 
 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók