KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2023. május 26., péntek

Neal Shusterman: Viharszem (Kaszások kora #2)

 


Rowan és Citra kalandos története a Kaszások kora sorozat második részében folytatódik! Tartsatok bloggereinkkel a Viharszem blogturnéján, ismerjétek meg Lucifer kaszást, aki a rossz útra tért kaszásokat iktatja ki, és Anasztaszija kaszást, aki belülről próbálja helyretenni a Kaszáskört!
Ne felejtsetek el játszani se, ugyanis a turné végén egy szerencsés olvasónk meg is nyerheti a könyvet a Lampion Könyvek kiadónak hála!

Lampion Könyvek, 2023
456 oldal
Fordította: Vereckei Andrea
Goodreads: 4,41
Besorolás: YA, fantasy, disztópia

A Kaszás című bestseller folytatása!
„Az emberek tanulnak a hibáikból. Én képtelen vagyok. Soha nem hibázom.”
A Viharszem a világ összes gondját képes megoldani. Szeretettel és megvesztegethetetlenül uralkodik az emberiség felett, de a Kaszáskör ügyeibe nem avatkozhat bele.
A Kaszás című bestseller izgalmas folytatásában Rowan és Citra ellentétes utakon keresik a megoldást a Kaszáskör erkölcsi válságára.
Rowan már egy éve magányos igazságosztóként, kívülről tisztogatja a Kaszáskört, tűzzel irtja a korrupt kaszásokat. Rettegett hőssé vált, legendáját mindenütt borzongva suttogják.
Citrából Anasztaszija kaszás lett. Könyörületesen végzi a begyűjtéseket, és belülről küzd a rendszer romlottsága ellen, de minden igyekezetét meghiúsítják az új rendhez tartozó kaszások.
Rowannek és Citrának egyetlen reménye maradt csak: a Viharszem. De vajon segít-e? Megszegi a saját törvényeit, és beavatkozik a kaszások dolgaiba? Vagy tétlenül végignézi, ahogy a tökéletes rend összeomlik?

Huh.. hát így nem kezdünk mondatot és értékelést se, de most mégis megteszem. Neal Shusterman megmutatta, hogy hogyan kell egy tökéletes folytatást írni, egy olyan második részt, ami talán még az első részt is felülmúlja és aminek egy olyan véget írt, ami után az is késő lenne, ha már itt lenne a kezemben a harmadik része a sorozatnak. Csak szuperlatívuszokban tudok róla beszélni!

Az előző részt ugye ott hagytuk abba, hogy Citra kaszás lesz, egyedül és Curie Kaszással együtt dolgozik, Rowan viszont mivel kikerült a kaszások közül, így úgy dönt, hogy egyszemélyes igazságosztóként, Lucifer Kaszás név alatt, "begyűjti" azokat a kaszásokat, akik korruptak, etikátlanok vagy simán csak élvezettel gyilkolásznak. Ezzel a tettével magára haragít szinte minden kaszást, félik, gyűlölik és vadásznak rá. Természetesen csak idő kérdése, hogy hibát kövessen el, amit sajnos meg is tesz és amivel rettentő veszélyes helyzetbe kerül.
De Citra és Curie Kaszás sincsenek jobb helyzetben, rájuk viszont valaki elkezdett vadászni...
Mellettük még megismerhetünk két új szereplőt, Greysont, akinél az elején nem is gondoljuk, hogy milyen fontos szerepe lesz, csak értetlenkedünk (legalábbis én azt tettem), hogy miért is kell vele ennyi időt tölteni, ahelyett, hogy Citrával és / vagy Rowannal kalandoznánk. De higgyétek el, érdemes kivárni az okot!
A másik új szereplőnk pedig Tyger, Rowan gyerekkori barátja, aki azt hiszi, hogy megfogta az isten lábát, amikor egy kaszás felkarolja, de a valóság és az ok elképzelhetetlenül borzalmas...

Ez a történet már a "való" életről szól, ahol a főhőseinknek nap, mint nap meg kell küzdeni azzal, hogy ők már mások, az emberek tisztelik, félik és gyűlölik őket, még a saját családjuk se tud mit kezdeni velük. És persze bekerülnek a kaszások sokak által irigyelt világába, de aki benne van, csak az tudja igazán, hogy milyen kemény és véres hatalmi harcok folynak köztük is.

Forrás
És persze nem feledkezhetek meg Viharszemről sem, arról a mesterséges intelligenciáról, amely (vagy aki?) az egész világ mozgatórugója. Különleges volt "őt" is jobban megismerni, hogy hogyan működik, miért működik és ahhoz képest, hogy nem élőlény, mégis vannak érzései és tud emberekhez hasonlóan jó és rossz döntéseket is hozni. A szerepe pedig ebben a részben még inkább fontossá válik.

A történet pedig a picit lassabb kezdés után rettentő izgalmassá, dinamikussá válik. Nincsenek töltelékrészek, mindig történik valami. A feszültség pedig részről részre nő, míg egy olyan brutális befejezésbe torkollik, ami után tényleg semmi mást nem akarsz, mintsem folytatni a történetet. Érzelmileg is sokat kivett belőlem ez a könyv, egy olyan rész van, ami kifejezetten kiborított - nem fogok most spoilerezni, ha ott tartotok tudni fogjátok, hogy melyik részről beszélek.
A Viharszem részei pedig.. eleinte nekem picit unalmasak voltak, aztán rájöttem, hogy sokkal fontosabbak, mintsem simán átlapozzam őket. Ahogy jobban újra átolvastam őket, kifejezetten elgondolkodtatóak voltak és gyakran rémísztőek!

A világ pedig még mindig nagyon különleges. Számomra még mindig rettentően furcsa, hogy "hétköznapi" dolgokba nem lehet belehalni, csak akkor, ha a kaszások begyűjtenek. Léteznek itt is szekták, léteznek kívülállóak (itt "kihágóknak" hívják őket) és persze létezik a kaszásoknak egy luxus úszó szigetük is.
Egy dolgot sajnáltam, hogy Citra és Rowan valahogy most elvesztek az események sűrűjében. Persze, továbbra is ők a főhősök, de az új szereplők és a történtek most valahogy elvitték róluk a figyelmünket.
Citra még mindig egy nagyon belevaló főhősnő, okos, talpraesett, teljesen jól átjött olvasás közben, hogy a kaszások egy része miért lát benne veszélyt, míg mások pedig pont a megmentőjüket.
Rowannak picit több "badass" időt adtam volna, az elején tényleg tudott picit igazságosztóként tevékenykedni, de körülbelül a könyv felétől már inkább sodródott csak az eseményekkel. A könyv végén persze megint "főszerepet" kaptak, de addigra már vége is lett ennek a résznek.

Összességében EZ IGEN! Ilyennek kell lenni egy második résznek, nem csak egy tölteléknek, ahogy sok írónál látni, hanem túl kell szárnyalni az első részt, még jobbnak lenni, még izgalmasabbnak, fokozva a feszültséget, ahogy itt is történt. Akik olvasták az első részt, azoknak mindenképpen ajánlom, akik pedig nem, azoknak pedig rettentően javaslom, hogy azonnal kezdjék el!
Imádtam!

Borító: Tetszik, egyszerű, de különleges, illik a sorozatba

Kedvenc karakter: Rowan, Citra, Curie kaszás, Greyson

Szárnyalás: a nagyon ütős sorozat folytatás!

Mélyrepülés: a "visszatérő"...

Érzelmi mérce: izgultam, mérgelődtem, elképedtem..

Értékelés: 



Ha megtetszett, ITT megrendelheted!

Nyereményjáték:
A Kaszás folytatásának megnyeréséhez el kell olvasnotok a könyv első pár fejezetét, amit meg is találhattok beleolvasóként a kiadó honlapján, és válaszolnotok kell az állomásokon található kérdésekre!

(Az értesítő levél megküldése után a nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésre válaszolni az e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz!)

Mi Rowan neve a hamis személyijén?


a Rafflecopter giveaway

A blogturné további állomásai:
[Blogturné Klub]
Május 19 - Hagyjatok! Olvasok! ~ Borítómustra
Május 22 - Utószó
Május 26 - Kelly és Lupi olvas
Május 28 - Csak olvass!
Május 31 - Sorok között
Június 3 - Könyv és más
Június 6 - Fanni's Library
Június 9 - Spirit Bliss Sárga könyves út
Június 12 - Hagyjatok! Olvasok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók