KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2023. október 15., vasárnap

Lynn Painter: Jobb mint a filmeken (Jobb mint a filmeken #1)


A Kossuth Kiadó jelentette meg Lynn Painter: Jobb mint a filmeken című regényét, melyben a végzős Liz romantikus filmekkel és érzelmes zenékkel átszőtt szerelmi életébe nyerünk bepillantást. Kövesd  a blogturné állomásait, ha szerencsés vagy a játékban, akár meg is nyerheted a könyvet a kiadó felajánlásában.
 
Kossuth Kiadó 2023.
416 oldal
Fordította: Nimila Ágnes
Goodreads: 4,30
Besorolás: YA, kortárs, romantikus
 
Az ​örök álmodozó Liz Buxbaum szíve már gyerekkora óta Michaelért dobog. Azonban szerelme mindig hűvös és távolságtartó volt vele, idővel pedig elköltözött egy másik városba. Amikor a fiú visszatér, Liz mindent megtesz, hogy az áhított szerelem végre beteljesüljön, és Michael legyen a partnere a szalagavató bálon. Célja elérése érdekében még a szomszéd sráccal, Wesszel is összehaverkodik, akivel pedig gyerekkoruk óta folyton csak borsot törnek egymás orra alá. Liz abban bízik, hogy Wes jóbarátja Michaelnek, és majd segít összehozni vele a régóta vágyott, romantikus randevút.
Miközben mindent elkövetnek, hogy Michael felfigyeljen Lizre, a lány azon kapja magát, hogy egyre jobban megkedveli West, és egyre közelebb kerülnek egymáshoz a fiúval. Bár Liz azt hiszi, mindent tud a tökéletes randiról és a romantikus szerelemről – hiszen nincs olyan romantikus film, amelyet ne látott volna legalább százszor –, egy idő után úgy érzi, át kell értékelnie mindent, amit korábban gondolt a boldogságról. Mert hiába Bridget Jones minden jótanácsa, hiába a 10 dolog, amit utálok benned humoros pillanatai vagy a Kate és Leopold tündérmesébe illő története, a valóság mindig sokkal fordulatosabb és emlékezetesebb, mint a filmek. És persze igazabb is.
 
Januárban lesz 13 éve, hogy elkezdtem a blogolást, és teljesen világos volt számomra, hogy az itt ajánlott könyvek túlnyomó része a young adult zsánerből kerül majd ki, mert ez a kedvenc műfajom, szeretek fiatalokról olvasni, a legmélyebb problémáiktól a legboldogabb első szerelem érzésig. Mindig is kerestem a "legjobb" ya regényeket, és ha rábukkantam egy-egy kincsre, jöhetett a hype-olás. Persze nem minden történet tetszik mindenkinek egyformán, mégis vannak kivételek, a Jobb mint a filmeken pontosan ilyen regény. Sok remek fantasy van a piacon fiatal szereplőkkel, ezekből sosincs hiányérzetem, de a mai világunkban játszódó sztorikból alig-alig találok olyat, amit beválogatnék az all-time-fav polcomra. Kevés könyv kerül ide fel, idén eddig egy felnőtt fantasy, de most bővül a polc, méghozzá a Jobb mint a filmeken regénnyel. 
Liz Buxbaum egy reménytelenül romantikus lány, most kezdi a végzős évét a gimiben, és a romantikusságát egészen komolyan kell érteni. Az öltözködésétől kezdve, ami jellemzően virágos, zsebes, fodros ruhákból áll, egészen a napi rendszerességű romantikus filmnézésig, az egész élete arról szól, hogy álmodozik a tökéletes szerelemről egy tökéletes pasi oldalán. Néhány éve meghalt az anyukája, akivel nagyon szoros kapcsolata volt, bár apukája nemrég újranősült, Helena nem pótolhatja őt. A végzős év ráadásul tele van anyukás tevékenységgel, mint pl. a báli ruha kiválasztása, amihez Liznek az igazi anyjára lenne szüksége, emiatt halogatja a vásárlást a végtelenségig. Egyre többször hazudik a barátnőjének, veszélybe sodorva a barátságukat. Az életét alaposan felkavarja gyerekkori szerelmének visszaköltözése a városba, Michael jobban néz ki, mint valaha, és Liznek csakis az a cél lebeg a szeme előtt, hogy felhívja magára a figyelmét, és összejöjjenek, ő lett az álompasi a szemében. Ehhez a feladathoz Wes segítségét veszi igénybe, aki az idegesítő szomszéd srác, gyerekkoruk óta borsot törnek egymás orra alá, oda-vissza. Ez a titkos szövetség kiterjed az új ruhák vásárlásától egészen egy kapcsolat színleléséig a cél érdekében, és persze az átélt élmények, katasztrófák és vicces helyzetek során Lizben megkérdőjeleződik, érdemes-e Michael után vágyódnia, hiszen Wes-ben sokkal több van, mint amit valaha gondolt.
A szerző Liz szemszögéből meséli el a történetet, érdekesség, hogy minden fejezet elején egy-egy idézetet is kapunk azokból a romantikus filmekből, amiket nap mint nap újranéz, akár századszor is. Nagy részét én is láttam már, sőt bevallom nem is egyszer, amit meg nem, azokat felvettem a megnézendők listájára. Sokan furának tartják a lányt a romantika őrülete miatt, de számomra Liz viselkedése nem volt szokatlan, a gyászfeldolgozás része volt ez, az anyukája hiányát próbálta ezzel pótolni, rá akart hasonlítani több dologban is. Együtt rajongtak a romantikáért, ez töltötte ki a szabadidejüket, egyszerűen a lány tovább akarta vinni az emlékeket. Teljesen természetes, hogy nem fogadja el egykönnyen Helenát, akinek mostohaanyaként nagyon nehéz a helyzete, hiszen tudatosan nem akarja az anyja helyét elfoglalni, de legalább jó barátja szeretne lenni, mégis nagyon nehéz ez a folyamat, főképp egy felnőttkor küszöbén álló lánnyal. A magába fordulás majdnem elrontotta a legjobb barátságát is Joss-al, akinek többször is inkább hazudott, nem volt kész megnyílni és beszélni a problémáiról. Nagyszerű volt ebben a történetben Liz fejlődését végigkísérni, alapjában véve is egy kedves, együttérző lány, óriási kreatív szellemiséggel, jó volt látni, hogy megtalálja az útját az élete minden területén.
A komoly témák után végre rátérek a regény lényegére, hiszen ez egy vérbeli romantikus szerelmi történet. Mondhatnám azt is, hogy az első pillanattól tudtam, hogy Wes lesz az igazi, de szerintem ezt minden olvasó érzi, azért sem spoileres ez, mert a fülszöveg is sugallja, szóval ne szidjatok. Michael egy aranyos srác meg minden, de itt a Wes van a főszerepben. Imádom a szerzőt, amiért kitalálta ezt a szomszéd-rosszfiú karaktert, akiről elég hamar kiderül, hogy igazából egy gondoskodó, védelmező, okos, hűséges és rendkívül jóképű srác, aki játssza a szerepét, csakis azért, hogy Liz közelében lehessen, és lépésről lépésre elérje, hogy ez a lány végre felnyissa a szemét. Annyit viccelődtek egymással, rég nem nevettem ennyit együtt a szereplőkkel. A köztük növekvő feszültséget imádtam, voltak persze szomorúbb pillanatok is, de ez is része kellett legyen a kapcsolatuknak. Szerettem Wes-ben, hogy az ugratások mellett tudott bocsánatot is kérni, tudott hazudni is érte, ha arra volt szükség, mindezt azért, hogy megvédje. Ő elfogadta a lányt, olyannak, amilyen, jaj és imádtam a szarkazmusát ugyanúgy, mint ahogy a cuki becézéseit.
A fejezetek előtti filmes utalásokat már említettem, de ez semmi ahhoz képest, amennyi magában a történetben van, szó szerint megszámlálhatatlan filmes és zenei utalás. Liz az összes élethelyzetére képes lejátszási listát készíteni, a technika pedig rendelkezésre áll a mai világban, a Spotify-on meg is hallgathatod például a kapcsolódó közös Wes-Liz listájukat.
Ez a regény megmozgatott bennem rengeteg érzelmet, a gyásszal kapcsolatban ugyanúgy, mint a barátsággal kapcsolatban, persze leginkább a Liz-Wes párosért való izgalmak terén. Az érzékiség teljesen arányos volt a korukkal, néhány izzóan vágyódós csókjelenetnél több nem történik, és nem is hiányzott. (2024 második felére érkezik majd angolul a történet második része, a Nothing Like the Movies, ami már váltott szemszögű lesz.) Tökéletes volt a feszültség adagolása, a humorral való ellensúlyozás, és a HEA sem maradt el. Hogy ez abszolút kiszámítható volt, kit érdekel? Egyszerűen varázslatosan jó volt az első oldaltól az utolsóig, végtelenül szórakoztató. A szerző felkerült a radaromra, be fogom szerezni a többi könyvét is.
Gondoltatok arra, mekkora poén, ha valaha hozzámegy Liz Wes-hez, akkor Elizabeth Bennett lesz a neve?
Érdemes ellátogatni a szerző oldalára, ahol fincsi csemegéket találhattok, például jó pár Wes POV jelenetet: https://lynnpainter.com/misc-content (Update: elolvastam a novellákat, cuki mind, legjobban a Wes and Liz's College Road Trip tetszett, ami hosszabb is volt a többinél és váltott szemszögű. A többi Wes POV novella sokat hozzátett a srác családi hátterének megismeréséhez, és természetesen imádtam újraolvasni az ikonikus jeleneteket Wes tolmácsolásában.)
Képek: saját

Borító: Eredeti, nagyon cuki, imádtam hogy tartozik könyvjelző is a regényhez.
 
Kedvenc karakter Wes, Liz.

Szárnyalás: A csillagnézés a titkos helyen, és az autós jelenet.

Mélyrepülés:  -

Érzelmi mérce: Abszolút a young adult határain belül marad, cukin imádni való a szerelmi szál.

Értékelés: 

 
NYEREMÉNYJÁTÉK

Liz imádja a romantikus filmeket, így a játékunk is ehhez a témához kapcsolódik. Ismerjétek fel a képek alapján a könyvben is szereplő ikonikus filmeket, és a helyes válaszokat írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére, hogy a megkapott értesítő levélre válaszoljanak, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.
 
 
További állomások:
10.15 Kelly és Lupi olvas
10.17 Fanni’s Library
10.19 KönyvParfé
10.21 Hagyjatok! Olvasok!
10.24 Sorok között 
 

 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók