KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2024. április 17., szerda

Laura Taylor Namey: A Cuban Girl's Guide to Tea and Tomorrow - A teázás és a jövő rejtelmei


A Könyvmolyképző Kiadó jelentette meg  Laura Taylor Namey regényét, A Cuban Girl's Guide to Tea and Tomorrow - A teázás és a jövő rejtelmei címmel. Kubai ételek és angol teák találkoznak a Miami-ból érkezett lány és az angol srác ízekben és érzelmekben gazdag történetében. Tartsatok velünk a turné során, és játsszatok a könyv egy példányáért.
 
Könyvmolyképző Kiadó 2024. Vörös pöttyös
344 oldal
Fordította: Rácz Kata
Goodreads: 3,77
Besorolás: YA, romantikus, család
 
Váratlanul rátalál a szerelemre – és önmagára?
Lila Reyes élete a feje tetejére állt. Egy tripla tragédia után a szülei elküldik, hogy töltsön el
 három hónapot Angliában a család barátainál, hogy lazítson, és képes legyen az újrakezdésre. Ám a gyér napfényt és a miami ízeket mindenféle szempontból nélkülöző kisváros inkább rémálomnak tűnik számára – amíg nem találkozik Orion Maxwell-lel. A teabolt eladója, Orion mindenáron ki akarja hozni Lilát a gödörből, és önként vállalja, hogy a személyes idegenvezetője lesz. Winchester színes zenei életét és a kies angol vidéket megismerő Lilának nem telik sok idejébe, hogy ne csupán Orion varázsolja el, hanem maga Anglia is. Hamarosan egy új jövő kezd körvonalazódni a képzeletében – vajon mindent maga mögött kellene hagynia, amit eltervezett?

 
Egy nagyobb lélegzetű regény előtt még akartam valami könnyedet beiktatni - mindezt húsvétkor - ezért esett a választásom erre a regényre. Csini a borító, bár nem kifejezetten ugrok azonnal a rajzolt borítókra, inkább a regény megfilmesítése kapcsán látott pár kép adott igazi ösztönzést. Egy tűzrőlpattant latin gasztro-lányt képzeltem el romantikus kalandba keveredni a ködös Angliában, sok finom étel főzésével és egy kis teázással. Tulajdonképpen teljesült a kívánságom.
Lila Reyes az angliai Winchesterbe érkezésével kezdődik a regény, ami nem egy álomutazásnak indult, hiszen a családja vette rá az útra, miután otthon, Miami-ban gyakorlatilag összeomlott az élete. Elvesztette a nagymamáját, aki mellett felnőtt és aki megtanította neki a családi sütős-főzős hagyományokat. Náluk ez duplán fontos, hiszen ebből élnek, családi pékséget működtetnek, amit hamarosan Lila és a 21 éves nővére Pilar vesznek át, mert a szüleik a cukrászat felé orientálódnak ezután. Másik csapás a barátja révén érte, aki a végzős bál előtt dobta, három évi együttjárás után. Mindezek tetejébe a legjobb barátnőjével is összeveszett, mert Steph hirtelen meggondolta magát a továbbtanulás terén, és két évre Afrikába utazott egy segélyszervezetnek dolgozni. Lila összezuhant lelkileg, szívügyileg, és miután már saját magára is veszélyes kezdett lenni, a családja döntött helyette, egy angol nyár majd szépen felrázza, meggyógyítja a lányt. Nagynénje Cate, éppen Winchesterben vezet egy panziót, szíves örömest látja vendégül a nyárra.
Pár nap tespedés után Lilának hiányzik a konyha, így lemerészkedik, ahol pont kapóra jön a segítsége, ugyanis a jelenlegi pék asszonyságnak betegápolónak kell állnia pár hétre. A lány lenyűgözi a helyieket az újfajta sütikkel, falatkákkal, amit a reggelihez és a teához szolgálnak fel. Megismerkedik helyi fiatalokkal, köztük zenészekkel, művészpalántákkal és Orion Maxwell-el is, aki személyesen szállítja a teakülönlegességeket a családi boltjukból. Lila egyre jobban megszereti a kisvárost, az embereket, főképp Oriont, akiknek szó szerint új ízeket hozott az életükbe, és akik neki is tudtak igazán nagy meglepetéseket okozni. Talán még új szakmai perspektívákat is sikerül találnia az új érzelmek mellett, de minden kétséges lesz, miután hamarabb haza kell utaznia egy nem várt esemény miatt.
Empanada ala Lidl
 
Nagyon szerettem olvasni ezt a könyvet, de korántsem mondhatom tökéletesnek. Kezdem a jóságokkal: a legnagyobb pozitív hatást a főszereplő főzés iránti szeretete adta, amit csak csodálni tudok, mert be kell vallanom, hogy én személy szerint utálok főzni. Minden konyhában töltött időt feleslegesnek tartok, és tényleg csak nagyon ritkán "kedvelem" egy-egy étel elkészítését, inkább legyek gyorsan túl rajta. Ehhez képest Lila minden percét megéli a sütés-főzésnek, az előkészülettől a rendrakásig, mélyrehatóan ismeri a fűszereket, az ízek kombinációit, szóval számomra ez lenyűgöző volt. A legegyszerűbb szendvicstől kezdve a bonyolult többfogásos vacsoráig és a rengeteg süteményféléig minden ételkészítés élvezetes a leírásában, de tényleg olyan szinten, hogy még én is kedvet kaptam sütni-főzni. Konkrét receptek nem igazán szerepelnek a regényben, de a megemlített ételeket ki lehet jegyzetelni, utánuk lehet nézni. Persze vannak olyan esetek is, amikor hagyományos angol ételekhez ad hozzá valami kubait, így megbolondítja az ízeket, ezek is figyelemreméltóak. Az ételek mellett szólnom kell a teákról is, amit meg Orion szolgál fel Lilának, szisztematikusan keresve a lány kedvencét. Kicsit emlékeztetett a szitu a Csokoládé regényre/filmre, amikor Roux kedvenc ízét kereste Vianne. (Zárójeles megjegyzés a jobboldali képhez: Mindenképp ki akartam próbálni valamit az említett ételekből, olyan Kelly módra. Úgyhogy a Lidl-ben járva felfedeztem a fagyasztott kajáknál az Empanada-t, úgyhogy vettem belőle és megsütöttem krumplival, kicsicsáztam és teával felszolgáltam magamnak. Nekem ízlett, egyébként marhahúsos volt, a családnak nem annyira.)
A másik értékes adalék a gyászfeldolgozás kérdése. Ez mindig nagyon megérint a könyvekben, itt a nagymama elvesztése volt a főtéma, aki gyakorlatilag közelebb állt Lilához, mint az édesanyja. Ő adta át neki ezt a hatalmas szeretetet és tudást, ami gyakorlatilag a szenvedélyévé vált, miközben a család megélhetését is biztosítja. Szép volt az íve ennek a szálnak, Lila el tudott jutni a tragikus veszteségtől a valóságos továbblépésig, amikor megérti, mit is akar jelenteni a nagyanyja életútja, minden választása magyarázatra lel, és vigaszt, újrakezdést jelent.
Szerettem a kubai kultúrára való utalásokat, a hagyományőrzés fontosságának kiemelését, ezek a dolgok jelen voltak, de nem túltolt mértékben. Egy biztos, a család központi téma, közel állnak egymáshoz, odafigyelnek, vigyáznak egymásra, talán egy csöppet rámenősebben, mint egy átlag család.
A szerelmi szál már határeset a tetszési indexemen, nem éppen a várakozásom szerint alakult. Én úgy gondoltam az angol srác sokkal távolságtartóbb lesz, és a tűzrőlpattant Lila majd bekebelezi, szenvedélyes szerelemre lobbantva. Őszintén szólva az nem a zsánerem, ha a lány lépten nyomon gyönyörűként emlegeti a srácot, közben meg leginkább barátság van köztük. Egészen a legvégén változik valamennyire a helyzet, szóval ezen a téren bizony volt hiányérzetem.
Karakterileg Lila valóban egy szenvedélyes lány, és az elején meg is győzött, hogy megérdemli a sajnálkozást a pasija és a barátnője elvesztése miatt. Később azért ez árnyalódott, kiderült, mennyire szereti elrendezni mások dolgait. Vicces volt, ahogy például akkor is kényszeresen változtatott a recepteken, mikor nem kellett volna, pedig ötször elmondta, hogy ez nem az ő konyhája. Sokak életével megtette, hogy valamilyen szinten beleszólt, aztán meg csodálkozott, hogy mindenki a saját útját járná inkább, kéretlen iránymutatás nélkül. Volt miért magába nézni, örültem a változásnak, ami végbement benne, egy kis önreflexió csodákra képes.
Orion abszolút beleillet a sztereotip angol srác karakterébe, úriember volt, semmi harsányság, okos és kedves. Meg akarta ismerni Lilát, megérteni a lelkivilágát és segíteni neki, közben szórakoztatóan megismertetni vele a környéket és Londont. Neki is volt némi családi problémája, ez közelebb is hozta őket egymáshoz. Szerepelt még rengeteg családtag és barát karakter, akik nem is lehettek volna különbözőbbek, az otthoniak hangosak, aggódók, az új angol ismerősök/barátok egy csendesebb társaság, de vittek tartalmat a történetbe.
Pár dolgot meg kell említenem, ami nem volt ínyemre, például az ismétlődések, a kubai származással kapcsolatban, amit elsőre és másodszorra is felfogtam, később úgy éreztem oldalanként újra megemlíti a szerző, de minek. Aztán volt néhány tinédzser a regényben, akik 16-18 éves korukra már kiforrott művészek voltak. Világhírnévre törő énekesnő, dalszerző, zenekar és festő. Én aki minden ya/na könyvben a főiskolára készülésről olvasok, nekem ez itt nagyon furán jött ki. Persze nem az, hogy valaki tehetséges, inkább az, hogy ennyi idősen már fix az életútja. Lila például vezet egy pékséget, otthon és Angliában is, azért ehhez a szinthez nem elég a tudása, és szörnyű lett volna a regény vége, ha másképp alakul, mint ahogy. A fejlődésnek utat kell adni, 18 évesen még nincs vége egy szakma megtanulásának. 
Összességében mégis azt mondhatom, nagyon örültem, hogy a kezembe akadt a regény, élveztem a főzéseket, rávett, hogy utána nézzek pár kajának, még a lányomat is segítségül hívtam, hogy helyesen ejthessem ki a spanyol szavakat. Nagyon várom a regényből készülő filmet is, kíváncsi vagyok, mennyire lesz sikeres az adaptáció. A színészek mindenesetre szimpatikusak: Maia Reficco (Pretty Little Liars: Original Sin), Kit Connor (Heartstopper)
Képek:  Saját és IMDb
 
Borító: Cuki, a srác hasonlít a filmbéli színészre.

Kedvenc karakter: -

Szárnyalás: Minden sütés főzés egy élmény volt.
 
Mélyrepülés: Lila önzősége.

Érzelmi mérce: A szerelmi szál teljesen a young adult keretei között maradt, jelentős érzelmi amplitúdókat a gyászfeldolgozás vált ki.

Értékelés: 

Ha megtetszett, ITT megrendelheted!!!

BELEOLVASÓ
 
 NYEREMÉNYJÁTÉK

A regény beleolvasójának elolvasásával könnyedén meg tudjátok válaszolni az öt állomás kérdéseit, a megoldást írjátok be a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Kérdés: Hogy hívják Lila nővérét?
 
Állomások
04.17 Kelly és Lupi olvas
04.19 Zakkant olvas
04.23 Readinspo
04.25 Kitablar
04.27 Spirit Bliss - Sárga könyves út

 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók