KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2011. május 22., vasárnap

E. J. Allibis: Unika - Az Élet Lángja

Móra Kiadó  2011
512 oldal
Goodreads: 2,96
Besorolás: fantasy

Olaszországban a De Agostini kiadó jelentette meg először a regényt 2010 októberében, meglepetés, hogy ilyen hamar eljutott a magyar olvasókhoz. A borító igazán gyönyörű, Victor Togliani munkája, és külön öröm, hogy több oldalas belső illusztráció is helyet kapott a könyvben. A fantasy rajzok  és a térkép nagyban hozzájárultak  Sefira, az angyalok birodalmának és lakóinak megismeréséhez.
A véleményem a könyvről kettős, megpróbáltam a 14-16 éves célközönség szemével olvasni, így a post első része nekik íródik, a második a felnőtt fantasy rajongóknak.
Három tizenöt éves fiatal, Joe, Eve és Zack nagyon jó barátok, akik mindenben segítik egymást. Egy reggel Joe a többiekhez fordul, mert fura dolgok történnek vele, valaki figyeli éjszakánként. Kiderül, hogy a többieket is hasonló gondok nyomasztják, de szerencsére megismerkednek egy fiatal professzorral, aki ráébreszti őket a titokra, valamelyikük angyal, sőt a szívében őrzi az angyalok egyik Alapvető Létezőjét, az Élet Lángját. Az angyalok vezetője segítséget küld nekik, és hamarosan egy titkos átjárón keresztül Sefirában találják magukat.
Itt végre kiderül, hogy melyikük az angyal, és hogyan segíthet megmenteni világot, hiszen az angyalok szervesen kapcsolódnak az emberek világához, ha a Rossz veszi át az uralmat, az emberi faj is veszélybe kerül.  A múltban száműzetésbe került gonosz angyal, Ophidiel visszanyerte erejét, és át akarja venni a hatalmat. Ennek eléréséhez szüksége van a két Alapvető Létezőre, az Élet Lángjára és a Boldogság Kulcsára.  A vezérlő angyaloknak nincs más választása, harcolniuk kell Ophidiel-el, amit megnehezít néhány árulás, olyanoktól, akikért tűzbe tették volna a kezüket.

A végső küzdelem Unika és Ophidiel harca, vajon győz  az angyallány, akinek fő jellemzői az erő, intelligencia és az önzetlenség?
Értékelés a fiatal korosztálynak:


Már nem egészen ifjú, de nagy fantasy rajongók, mint jómagam, ha kezetekbe veszitek az Unikát, szembesültök 500 oldal merő sületlenséggel. SPOILER!!!!
A könyv két szálon indul, a jelenben 3 jó barát embergyerek tanakodik a velük kapcsolatos fura eseményekről, a másik szál 15 évvel ezelőtt "angyalföldön" fut, ahol Unika a szuper 13411 éves angyallány él. A néhány oldalas fejezetek felváltva ugrálnak az időben, számomra idegesítően. Hosszabb fejezetekkel nem lett volna ennyire zavaró. Az Unikát bemutató második fejezetből  muszáj idéznem, híven tükrözi a könyv stílusát: 
"A szőke angyal szivárványhártyája opálos, színjátszó indigó árnyalatban csillogott. Az áteresztett fénytől függően hol kékebbnek, hol lilábbnak tűnt, s beleolvadt az ovális pupillát övező aranycsíkba. Yesod imádta ezt a szempárt. Az indigó a misztériumot és a tökéletességet foglalja magában. Néha nem is lehet megkülönböztetni a sötétkéktől, máskor a lilával keverhető össze, pedig valójában egyszerre kék és lila, s a szivárvány összes színét egyesíti. Különleges szín, ami két szín erejével bír. És Unika is ilyen: erős, határozott, energikus, bátor, életteli és nemes, mint a kék különböző fokozatai, ugyanakkor kedves, csábító, titokzatos, érzékeny, kifinomult és mély, akárcsak a lila árnyalatai."
Az angyalok sajátossága a repülés, a telepátia, sőt a teleportálás is. (Utóbbit "hussanás"-nak fordították.)  Tulajdonképp bármilyen formát fel tudnak venni, aki például nincs megelégedve a külsejével, simán lehet a katicától kezdve a sason át akár sárkány is. Az angyalok tehát széles skáláját veszik fel az élőlények alakjának, persze sellő, tündér, manó, kobold is akad közöttük. 
Unika  az angyalok egyik vezetője szembesül a nagy problémával, miszerint megjelent az égen egy üstökös, ami a Gonosz érkezését jelzi. Össze is ül a tanács, és kiderül, hogy nem is csodálkozik ezen senki, a száműzött Ophidiel  szándékozik visszatérni. Hogy megnehezítsék a dolgát, Unika egy varázslattal kettéválik, és két csecsemőben él tovább, akiknek szívében elrejtik az angyalok "erejét", a lány gyermek Sefirában marad, a fiú az emberek világába kerül.
Végre összefut a két szál, a megerősödött Gonosz az immár 15 éves fiú nyomára bukkan. Épp egy kávézóban ül a három szívbéli jó barát, amikor feltűnik egy új szereplő, a fiatal teológus professzor. Bemutatkozik, és nulla ismeretség után közli velük, hogy veszélyben vannak, de ő majd mindent elmagyaráz. Beülnek a terepjáróba és már úton is vannak az erdőszéli víkendházába!!!! Komolyan, mint egy pedofil sztori....Megérkeznek, és a prof rittyent egy vacsit, muszáj megint idéznem:
"A professzor igen étvágygerjesztően terített meg a konyhában: a kerek asztalra az égtájaknak megfelelően négy jutaszalvétát helyezett,  s mindegyikre egy dupla sajtburgert tálalt, látványosan elrendezett salátalevelek kíséretében. Középen egy nagy tányéron aranyló sült krumpli díszelgett, mint egy napkorong, körülötte négy tálka ketchup. A képet különféle italok egészítették ki: sör, áfonyalé, kóla és egy kancsó víz."
Közli a gyerekekkel, egyikük angyal, és a szívében hordja az Élet Lángját. Közben rájuk találnak Sefira angyalai, akik mindegyiküket magukkal viszik a jéghideg vizű tavi átjárón az angyalok földjére. A társaság itt megismerkedik az angyalokkal, köztük Metatronnal a bölcs vezetővel, és a másik Alapvető Létező őrzőjével Unikával. (igen, ő szintén Unika) Míg Unika és Uniko (az angyal fiú új neve) egymással ismerkedik, a másik három embert körbeviszik Sefirán. Megkérdezik tőlük, mivé változnának, ha lehetőségük nyílna rá? Eve kék szemű és kék bozontos farkú szárnyas mókus lenne, Zack kosszarvú grizzly, míg a professzor Kebúr, négyszárnyú, négyarcú (ember, angyal, oroszlán és sas) teremtmény. (Ez már nagyon fájt!) Ezek után felpörögnek az események, a Gonosz felsorakoztatja a seregét, mely igen hajaz az orkok seregére a Helm szurdokból, és megküzd egymással a két tábor. Természetesen többszörös árulás is történik, de olyan személyek által, ami semmilyen meglepetést nem okoz, ahogy a csata végkimenetele sem.
Fenti példák is mutatják, hogy milyen a könyv stílusa, 500 oldal tele bővített, több jelzős, hosszú töltelék mondatokkal. Logikátlan lépések tömkelege a vezetők részéről, ugyanazon hibák elkövetése, hihetetlen, hogy nem tűnik fel az írónőnek. Mert szerintem nőről van szó, ahogy az írói álnevét is beleszőtte a történetbe, Allibis az orákulum, aki megmondja, mi fog történni. Jót nevettem a harcos angyal, Mizar-on, aki időnként tai-chi-zik, és régi kínai harcművészeteket űz. Kedvenc furcsaság Unika és Uniko egymásra találása is, akik ugye egy csókban forrnak össze, de mi van az azonos DNS-el? Nem egy vérfertőző kapcsolat ez?  A végső küzdelemről jobb nem beszélni, mazochisták, olvassátok el:))
A környező világ amúgy egészen jól ki van dolgozva, a karakterek is sokfélék és szerethetőek is, de ez a terjengős stílus, és a millió ismétlés annyira levesz az értékekből, hogy egy pillangónál többet nem tudok adni a könyvre.
Borító:  Gyakorlatilag az egy pozitívum a könyvben.
 
Kedvenc karakter: Craig a pedró.

Szárnyalás: Sellő angyal neve: Aqua:))))

Mélyrepülés: Az egész könyvet idézhetném.

Érzéki mérce: Nagy szavakkal próbál az érzelmekre hatni, kevés sikerrel.


Értékelés:  

9 megjegyzés:

  1. Kíváncsi vagyok, milyen lehet az a könyv, ami egynél kevesebb pillangót kap nálad, mert a leírás alapján már ez is elég szörnyűnek tűnik. Úgy látszik, vannak még figyelemre kevésbé méltó angyalos történetek a boltokban.

    VálaszTörlés
  2. Hú, hát egynél kevesebbet fel sem rakok, az már nem érdemel ajánlást, de az egy pillangósak is a "nagyon gáz" színvonal. Remélem azért mások is el fogják olvasni, kíváncsi vagyok, csak nekem nem jön be? Egyébként az angyalok ebben a könyvben nem voltak hagyományos értelemben véve angyalok, nem volt menny és pokol, sem isten, a szokásos keresztény mitológiából egy szó sincs, az egész olyan tündéres volt inkább. Pedig egy jó angyalos sztorira vágyom hónapok óta:))))

    VálaszTörlés
  3. Hát, azért vannak olyan alapvető hibák, amik ha megvannak egy könyvben, akkor annak már nem kéne népszerűnek lennie...szerintem. Úgy látszik ez nehezen akar összejönni. :D

    VálaszTörlés
  4. Kíváncsivá tettél. Ha kész leszek az államvizsgával, megveszem és elolvasom. Bár a könyvből vett idézetek inkább borzasztóak, mint sem jók, de volt már olyan, hogy nem értettünk egyet egy könyvről:)Én most más vizeken evezek: Ízek, imák, szerelmek. Még nem mondok véleményt, bár már alakul. Államvizsgára készülés mellett nem fér bele más.

    VálaszTörlés
  5. Szia Eras:) Nem emeltem ki különösebben, de engem eleve irritál, ha álnéven írnak. Ebből azt szűröm le, hogy az író maga is bizonytalan, nem meri vállalni a munkáját. Molyon írtam több idézetet is:) Amúgy senkit sem beszélnék le az olvasásról, én aztán tudom, mennyire különbözőek az ízlések...
    Ízek imák listán van, valamikor sorra kerül:))

    VálaszTörlés
  6. Én is nekikezdtem, sajna nagy elvárásokkal. De félre is tettem, hogy maaajd... Többet vártam volna tőle. Na de mindegy.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is így voltam vele.... Két hónapig pakolgattam ide - oda....
      De legalább szépek voltak a képek. :)))

      Törlés
  7. Csicca, hát ez az, én is nagy elvárásokkal vettem kézbe. De a borító szép...

    VálaszTörlés
  8. Nekem tetszett a könyv, habár én se ilyet vártam igazából, de nekem tetszett, volt 1-2 meglepő jelenet, jól le volt írva, 1-2 rész volt csak uncsi, amúgy nekem bejött :D

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók