KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2011. május 30., hétfő

Gayle Forman: Ha maradnék (If I Stay)

Ciceró Könyvstúdió 2011
264 oldal
Goodreads: 4,03 (12501 olvasás)
Fordította: Rudolf Anna
Besorolás: YA

Az írónő nem első könyve az If I Stay, de az igazi elismerést ez a történet hozta meg számára, számos díjat kapott, természetesen főleg az ifjúsági (young adult) kategóriában. Ezzel maximálisan egyetértek, ezt a könyvet képtelen voltam letenni, gyakorlatilag "egy szuszra" olvastam el, annyira tudni akartam a végét.
Mia 17 éves, nagy zenei tehetséggel megáldott oregoni lány, csellón játszik, és nagy vágya bejutni a Julliardra. (legnevesebb művészeti egyetem New Yorkban)  A szülei jó fejek, apja pár éve még punk zenész volt, anyja utazási irodában dolgozik, de nagy zenerajongó, az öccse aranyos srác. Legjobb barátnője Kim, aki jobban ismeri, mint ő saját magát. A fiúja, Adam,  minden lány álma lehetne, menő rockzenész, egyetemista és nagyon-nagyon szereti Miát.
Egyszóval minden tökéletes az életében, amikor egy téli napon hószünetet rendelnek el, nem kell suliba menniük, így hirtelen elhatározással felkerekednek meglátogatni a család barátait.
Útközben azonban baleset éri őket, és Mia a saját testén kívül találja magát.
A szülei sérülései halálosak, a testvérét nem látja, csak saját magát, ahogy az árokban fekszik. Nem látja, nem hallja senki, tehetetlenül nézi, ahogy a mentősök próbálják stabilizálni.  Ebben a különös fizikai állapotban rádöbben, hogy az élet és a halál mezsgyéjén áll. Kórházba viszik, és ahogy telik az idő a jelenben, műtétek és látogatások zajlanak,  Mia visszaemlékezik az élete legfontosabb eseményeire.
A baleset rögtön a 19. oldalon megtörténik, így Miát és a családot ezekből az emlékekből ismerjük meg. Ugyanakkor a jelen is folytatódik, Mia pontosan látja, mennyire kritikus az állapota, hogyan próbálják ezt feldolgozni barátai és a hozzátartozói. Rájön, hogy választania kell, tovább él, de vállalja a tudatot, hogy a családja meghalt, vagy feladja az életet.

Annyira hiteles és valóságos a történet, belőlem heves érzelmeket váltott ki, magyarul bőgtem, jó néhány zsebkendőt elhasználva. Belegondoltam, hogy tényleg minden megváltozhat egyetlen pillanat alatt. Mi lenne, ha tényleg választhatnánk, visszajönnék Mia helyében, elviselve a testi-lelki fájdalmakat, vagy jöjjön a halál? Ér annyi szenvedést az élet, ami a hosszú felépülés alatt vár Miára, a közvetlen családtagok nélkül?
Ez a könyv rákényszerít arra, hogy elgondolkozz az életedről, kimondj olyan gondolatokat a szeretteidnek, amit addig nem tartottál fontosnak. A szeretet számos formája van jelen a könyvben, de amit külön ki kell emelni, az a zene iránti szeretet, sőt rajongás. 
A karakterek rendkívül jól kialakítottak, Mia különösen szeretni való, őszinte, csendes lány, elkötelezett a zene iránt, kicsit érettebb is a koránál. Tudjuk, hogy élet-halál között lebeg, elvesztette a családját, legszívesebben kiabáltam volna neki: De ott van ADAM!! Annyira drukkoltam neki, hogy bejuthasson hozzá, és elmondhassa neki, amit akar. Adam egy figyelmes, érzékeny becsületes fiú, de ugyanakkor kissé vad és kiszámíthatatlan is tud lenni. Ő egy külön meglepetés volt számomra. És a többiek is, különösen a nagypapa, mind, mind az olvasó szívéhez nő.
A jelen és a múlt emlékei teljesen kiegészítették egymást a könyvben. Minden emlék jelentős része volt a dilemmának, amivel Miának meg kellett küzdenie. Csodálatosan megírt regény a szeretetről, zenéről, családról, álmokról, reményekről és döntésekről.

A filmesítés jogait már megvette a Summit.

Borító: Erre egy szót sem vesztegetek, nézzétek a többi képet, amit a külföldi kiadásokból szemezgettem. (végül képtelen voltam ezért levonni)
 
Kedvenc karakter: Mia, Adam

Szárnyalás:  Az írónő a könyv végén függelékben ismerteti a könyvben említett zeneszámokat, mit miért írt bele, valamint egy interjú is olvasható. Nagyon jó ötlet, ahogy az is, hogy a zene ennyire központi téma.

Mélyrepülés: Be kell készítened néhány zsebkendőt.

Érzéki mérce:  Mia és Adam szerelme annyira aranyos, üdítő.

Értékelés:

2 megjegyzés:

  1. A magyar borító förtelmes, viszont a második az valami gyönyörű. Nagyon jó témának tűnik, biztos vagyok benne, hogy szeretném ezt a könyvet.

    VálaszTörlés
  2. WW! Iszonyatosan üt!!! De nagyon-nagyon jó:) Molyon fent vagy?

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók