KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2011. szeptember 23., péntek

Kody Keplinger: The DUFF

Little Brown/Poppy Kiadó 2010
288. oldal
Goodreads: 3,99
Besorolás: YA, realista, romanikus

Az ifjúsági regények dömpingjében valóságos felüdülés volt olvasni ezt a realista, friss, őszinte hangú könyvet, amiben egy csipetnyi fantasy elem sincs, annál több valóságos, mai tini probléma. Kody  karakterei hitelesek, a történet pedig egyszerűen magával ragad, valamelyik részletében bizony magadra ismersz.

Bianca Piper 17 éves végzős középsulis, aki nem csúnya - bár igyekszik ezt bebeszélni magának - de nem is olyan szép és menő, mint a két legjobb barátnője. Egyik este a helyi tini bárban üldögél a táncoló barátnőit figyelve, amikor feltűnik a suli legnagyobb Casanovája. Wesley Rush igencsak a lelkébe gázol, felvilágosítja, hogy Bianca egy DUFF, egy undi kövér barát, akin keresztül meg lehet környékezni a csini barátnőit. Bianca egy laza mozdulattal beteríti a srácot kólával, de a tüske  benne marad, tulajdonképpen igazat ad magában a srácnak. Sajnos a családi élete sem rózsás, a folyton úton lévő anyja levélben értesíti az apját válási szándékáról. Mivel az apja az italhoz fordul, Bianca menekülni akar otthonról, egyenesen Wesley karjaiba, aki persze nem mond nemet az érzelmek nélküli "barátság extrákkal" kapcsolatra.
Bianca okosabb annál, minthogy hagyja elmélyülni az érzelmeit Wesley iránt, mégis a fiú ágyában találja magát éjszakáról éjszakára, erre van szüksége, a maximális figyelem elterelésre, ha vele van, színtiszta boldogságot érez. Menekülés ez a valóságból, de vajon mi lesz a sorsa ennek a lassan kialakult, mély barátságnak, amelyben Bianca tudja, érzi, hogy sérülni fog?

Íme a szerző, Kody Keplinger, aki 18 évesen írta első regényét, a The DUFF 2010. szeptember 7-én debütált. Számomra óriási meglepetés volt egy kezdő, igazán fiatal  írótól ennyire jót olvasni. Igazi 21. századi történet, olyan szálakkal, amik külön-külön is megérdemelnének egy regényt. Például a szülők válásának következményei, hogyan hat ez a gyerekekre, főleg az amúgy is igen zavaros tini korban. De nagyon tetszett a barátságok alakulásának a bemutatása, a három lány bizalma egymás iránt klassz. Jó volt olvasni, ahogy törődnek egymással, és akár hajnalban pizsamában is rohannak segíteni a másikon. Az önértékelési problémák is helyet kaptak, és a szex sem tabu téma.     
A főszereplő karaktere egészen ritka. Bianca rettentően cinikus, de okos, nem a legügyesebb, de erős, bizonytalan, de mégsem hezitál sokat, elég gyakran hoz rossz döntéseket, mégsem tudod nem szeretni, hiába a legpimaszabb csajszi. Wesley Rush, a szívtipró, görög isten testű álompasit hiába akarod gyűlölni, nem fogod. Van ebben a fiúban valami, ami Biancát is behálózta, és a kedves olvasó sem ússza meg szimpatizálás nélkül.  A kémia maximálisan jól működik közöttük, Kody remekül megírt romantikus (szex) jelenetei sisteregnek. 
A támogató karakterek mind nagyon jól megrajzoltak, hibát nem találtam bennük sem. 
A párbeszédek valósak, tényleg így beszélnek a fiatalok, és meg kell említeni, hogy a nyelvezet nagyon fiatalos és könnyen olvasható, DE tele van csúnya szavakkal, így inkább 16 éven felüli olvasóknak ajánlom. (a fentebb írtak miatt egyébként is 16-os karika)

Végül meg kell említenem, hogy már a könyv elején szívembe zártam ezt a három barátnőt. Nem másért, minthogy egy valóságos James McAvoy filmklubot alkotnak, aki nekem is óriási kedvencem. 
Kody  több remek irodalmi hivatkozást is elhintett a könyvben, ezért is külön pluszpontok járnak. Úgy látszik az Üvöltő szelek állandó mellékszereplő a young adult könyvekben.
Kody megmutatta ezzel a könyvével, hogyan lehet fantasy lények nélkül olyan könyvet írni, ami odaragad a kezedhez, amíg végig nem olvasod.  KIADÓK, HOL VAGYTOK???? Update: KMK :)


Borító: Nagyon figyelemfelkeltő, remekül sikerült.
 
Kedvenc karakter: Bianca, Wesley

Szárnyalás: Biancát apja Kisdarázsnak hívta, ez nagyon tetszett.

Mélyrepülés: Néhány zenei utalás nem dobott fel.

Érzéki mérce:  HOT.

Értékelés:

4 megjegyzés:

  1. "Nem másért, minthogy egy valóságos James McAvoy filmklubot alkotnak, aki nekem is óriási kedvencem. "

    NEKEM IS NEKEM IS!!! :D

    VálaszTörlés
  2. Annyira jó volt ezt olvasni a könyvben, mindig a Vágy és vezeklést meg a Jane Austen magánéletét akarták nézni:)

    VálaszTörlés
  3. Nem tudod esetleg hogy ezen a nyáron meg fog jelenni ?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nyáron nem hiszem, elhúzódtak a jogokkal kapcsolatos cuccok. Már én is nagyon várom, remélem sikeres lesz a könyv, én nagyon szerettem.

      Törlés

Rendszeres olvasók