KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2011. november 6., vasárnap

Ally Condie: Matched - Egymáshoz rendelve

Ciceró  Könyvstúdió  2011
344 oldal
Goodreads: 3,69 (469e olvasás)
Besorolás: disztópia, YA

Rég volt olyan könyv a kezemben, amit nem tudtam egyetlen pillanatra sem letenni, délután hatkor kezdtem el olvasni és hajnali egykor fejeztem be az utolsó oldalt. Amolyan lassan áramló feszültség íveli át az igazán érdekes disztópiás történetet, nagyszerű karakterekkel, bájos szerelmi szállal.   

A közeli jövőben vagyunk, egy olyan Társadalomban, ahol mindenki számára a lehető legoptimálisabb életvitelt biztosítja az állam. Rendelkezésre áll a lakás, a ruházat,  az étel előre csomagolva személyre szabottan, csőpostán érkezik. A gyerekek az iskolában szigorú rendszer szerint tanulnak, gondosan kiválasztott tananyagot, még a szabadidős tevékenységek is szabályozottak.  A tiszta kultúra érdekében bizottságok választották ki a 100 fennmaradható verset, festményt, zenei művet, történelmi leckét, stb. Nem kell a túl sok választási lehetőség a népnek, hiszen az csak zavart okozhat. Ez a világ egy steril, korszerű, letisztult környezet, ahol a hivatalnokok mindenütt figyelnek és megbüntetik a szabálysértőket, a feleslegesnek ítélt dolgokat pedig megsemmisítik. Az otthonokban portálok működnek, ami telefon, számítógép és amolyan lehallgató készülék is egyben, fő a tökéletes ellenőrizhetőség.
A párválasztási rendszer is maximálisan kidolgozott: minden házasodni készülő fiú és lány tulajdonságait, jellemzőit betáplálják egy programba, és a rendszer kidobja a genetikailag legoptimálisabb utódok létrehozásához leginkább alkalmas párokat. A párok bemutatása egymásnak a Párosító Banketten történik, ami a fiatalok 17. születésnapja környékén kerül megrendezésre.

Cassia pont a 17. születésnapján vehet részt a Banketten, amit már nagyon vár, hiszen mindenki rendkívül kíváncsi a Párjára. Gyönyörűnek érzi magát a zöld báli ruhában, amit persze csak kölcsönöz az állam erre az egy alkalomra. Óriási meglepetés éri, hogy a gyerekkori barátja, Xander a kiválasztott számára, hiszen egy suliba járnak, sőt egy utcában laknak. Más párok rendszerint még csak nem is egy városban élnek. Mint a többi pár ők is kapnak egy mikrokártyát egymásról, hogy otthon  tanulmányozhassák egymás tulajdonságait. Cassia  azonban nagyon meglepődik, amikor a képernyőn egy másik fiú, Ky Markham képét látja felvillanni. Mégis Ky számára az optimális partner? Egy pillanat alatt megváltozik az addig olyan remekbe szabottan csörgedező élete. Eddig sosem kérdőjelezte meg a Társadalom rendszerét, hiszen sosem tapasztalt hibát. Bár az elszomorítja, hogy az időseknek a 80. születésnapjukon meg kell halniuk a saját és a Társadalom egésze érdekében. Nagyapja pár nappal a bankett után "távozik", de előtte még elülteti a lány fejében a gondolatot, nincs itt minden rendben.
Hiába lesz irigység tárgya a többi lány szemében, hiszen Xander a legjóképűbb pasi a környéken, mégis Ky felé vonzódik, meg akarja ismerni, ki akarja deríteni miért dobta ki az ő képét a rendszer.

Ally Condie ezzel a művével debütált az írói pályáján, a stílusa gyönyörű, tele költői kifejezésekkel, szépen megfogalmazott mondatokkal. Jók a leírások, zseniálisak az idézetek, versek. Az írás valahogy békésen halad, minden kapkodás nélkül épül fel a cselekmény.
Nagyon érdekes és ritka, hogy E/1, jelen idejű az írásmód, de  meg lehet szokni egy pillanat alatt.
A karakterekben nincs hiba, Cassia fejlődése bámulatos, nagyon szerethető leányzó, az azonosulás adott. Okos, kedves, a Társadalom számára tökéletes egyén. Xander a "legjobb barát", igen, megvan a vonzalom közöttük, de túl jól ismerik egymást, hiányzik a titokzatosság a kapcsolatukból. Xander úgy gondolom, ennek ellenére fog még meglepetést okozni a következő részekben.
Ky, hát igen. Tipikusan az a fajta fiú, akibe szerelmes leszel az olvasás alatt! Zárkózott, csendes, titkokkal teli, amiket meg kell fejteni. A múltja miatt "megtűrt státuszú", így a párválasztáson részt sem vehetne. Cassia hatására lassan nyílik meg, de ahogy jobban megismerjük, láthatjuk benne a reményt a szerelemre, és hogy titokban végig kétségbe vonta a társadalom módszereit. Tökéletesen működik a kémia közöttük az első pillanattól kezdve és ez a veszélyes, titkos kapcsolat végig jóleső feszültségben tart.
Nagyon örülök, hogy a könyv végén ott az ígéret a kiadótól, hogy 2012 tavaszán már meg is jelenik  a következő rész, a Crossed. Ennyit kibírunk, igaz?

Borító: Örök hálám a kiadónak az eredeti borítóért!
 
Kedvenc karakter: Ky

Szárnyalás: Imádtam, ahogy Ky írni tanította Cassia-t, és arra is, hogy higgyen magában.

Mélyrepülés: Könyvégetés.

Érzéki mérce:  Nagyon nagyon tündéri a szerelmi szál, igazi tini romantika.

Értékelés:

1 megjegyzés:

Rendszeres olvasók