KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2011. november 15., kedd

Ransom Riggs: Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei

Kossuth Kiadó 2011
352 oldal
Goodreads: 3,73
Besorolás: YA, fantasy, paranormal

Igazi meglepetés ez a könyv, megérdemelten fog helyet kapni az idei top10-es listámon. Bevallom őszintén, elsőre nem vágtam, hogy a kislány a borítón "lebeg", de amikor a kezembe vettem és belelapoztam, tudtam, hogy valami egészen egyedi kiadványt szereztem be, tele misztikus képekkel, izgalmas történettel.
Picike apró spoilereket általában teszek a bejegyzéseimbe, de most megpróbálom visszafogni magam, mert ezt a történetet el kell olvasnia mindenkinek, sőt, kézbe kell venni, mert el nem tudom képzelni, hogy egy ebook vissza tudná adni ezt a hangulatot, érzést, ami a könyv lapozgatásánál elkap.

Íme a fülszöveg:
"Egy rejtélyes sziget …egy elhagyott árvaház …izgalmas, megindító és csodálatos történet.
Hajdanában egy szigeten, a világ túlsó felén igen különös gyerekek éltek. Mind együtt egy nagy, öreg házban, egy elvarázsolt helyen, ahol senki sem lelhetett rájuk. Nem olyanok voltak, mint más emberek. Káprázatos dolgokra voltak képesek.
Volt egy fiú, akit egyáltalán nem lehetett látni, ha nem viselt ruhát, aztán egy lány, aki a csupasz kezében hordozta a tüzet. Volt két nővér, akik úgy beszélgettek egymással, hogy egyetlen szót sem szóltak és egy lány, aki úgy járt, hogy a lába nem érintette a földet. Olyan könnyű volt, hogy madzagot kellett kötni a derekára, hogy el ne repüljön.
És mindre vigyázott egy bölcs, vén madár.
Egy családi tragédia után a tizenhat esztendős Jacob egy távoli, Wales partjai közelében lévő szigetre kerül, ahol felfedezi Vándorsólyom kisasszony különös gyermekek számára alapított otthonának omladozó romjait. Ahogy Jacob végigjárja az elhagyott hálótermeket és folyosókat, rájön, hogy az itt rejtegetett árvák többek voltak különösnél. Talán veszélyesek. Lehet, hogy jó okból zárták őket el egy kietlen szigeten. És valamiképpen – legyen ez bármilyen valószínűtlen is – talán még mindig élnek."

A szerző Ransom Riggs valami egészen új ötlettel állt elő, réges régi fotókat válogatva misztikus történetet szőtt  a kiválasztott képek köré. Elképzeltem, milyen izgalmas lehetett fotók százait átnézni és ilyen kincseket találni közöttük. Ez egy zseniális ötlet, és a könyv sikerére gondolva magam előtt látom az író postaládáját, amit most elárasztanak majd az olvasói levelek, bennük a múlt századi fotók tömkelegével. Meglesz az anyag a következő részekhez. Túl jól sikerült a történet ahhoz, hogy csak úgy abbamaradjon.

A regény narrátora Jacob, a 16 éves kertvárosi srác, jó anyagi körülmények között él, de elég unalmas az élete. Imádja nagyapját, aki kicsi kora óta meséli neki a történeteit, főleg a háború alatti időkről, amikor egy furcsa helyen élt, egészen különleges gyerekek között. Ahogy Jacob cseperedik egyre hihetetlenebbnek találja a láthatatlan fiú vagy épp a levitáló lány meséjét, annál is inkább, mert a nagypapin az időskori szenilitás jelei is mutatkoznak. Mégis olyan események történnek, amik arra vezetik rá, hinnie kell a nagyapjának, meg kell tudnia mi az igazság a történetekből.  Ahogy a fülszöveg is elárulja, Jacob megkeresi ezt a helyet, ezeket a gyerekeket, és szembesülnie kell a múlttal, a jelennel, rádöbben, egyáltalán nem átlagos, mint ahogy azt eddig hitte, és meg kell küzdenie valami egészen sötét és ijesztő ismeretlennel.

Az író számomra egész más hangot ütött meg, mint amit egy ya könyvben megszokhattam, oké, férfi íróról beszélünk, mégis Jacob valahogy felnőttesebb volt egy 16 évesnél. De volt humora, még az egész ijesztő részekben is. Horrortól azonban nem kell tartani, ez a könyv egészen távol áll ettől. A képek némelyike ijesztő, és a történetben is vannak félelmetes, hátborzongató események, de ez akkor is inkább egy varázslatosan szórakoztató mese mintsem horror.
A gyerek szereplők mind kedvencek,  semmilyen eddig olvasott karakterhez nem hasonlíthatók. 
Jacob pedig pont azért szerethető, mert nem egy elkényeztetett gazdag ficsúr, aki akár lehetne is, hanem a földön jár, van humora, vág az agya és képes küzdeni.
Csak gratulálni tudok a kiadónak, hogy nálunk is sikerült az eredetihez hasonló minőségben, igényes kivitelben megjelentetni a könyvet. 
A fejezetek díszes lapokkal vannak elválasztva, de ami igazán egyedivé teszi a könyvet, a rengeteg régi fotó, amelyek a történet részét képezik, pontosan ott elhelyezve, ahol a történetben is helyet kap a kép témája. Látszik, hogy a szerző mennyi szeretettel válogatta ki a képeket és helyezte éppen oda, ahol a legjobb hatást éri el. Ez a kitűnő szerkesztés is hozzájárult ahhoz, hogy a könyv elérje a maximális értékelést.

Borító: Eredeti és rendkívül egyedi a borító.
 
Kedvenc karakter:Jacob, Emma

Szárnyalás: A halott feltámasztása.

Mélyrepülés: A világítótorony jelenet vége.

Érzéki mérce:  Néhány csók szerepel csupán, tehát érzékiség nincs. Azonban 14 éven alul nem ajánlanám az ijesztőbb részek miatt.

Értékelés:

8 megjegyzés:

  1. Most ambivalensek az érzéseim a könyvvel kapcsolatban, mert olvastam egy eléggé lehúzó kritikát, nem tudom, mit gondoljak. :D Mindenesetre a fényképek társítása a történethez tényleg jó megoldás.

    VálaszTörlés
  2. Benne van a pakliban:) Én mondjuk vonzódom az extrémebb témákhoz, a nem hétköznapi sztorikhoz, és ez az, különleges. Nekem bejött:)

    VálaszTörlés
  3. Nekem is nemrég akadt a kezeim közé, de meg kell hogy mondjam, hogy kedvenc lett. Már minden barátnőmnek oda is ígértem, szóval mire visszajut hozzám, már újra neki is eshetek... Annyi szent, hogy igazán várom a folytatást! Én tényleg csak ajánlani tudom ^^

    VálaszTörlés
  4. Imádom ezt a könyvet. Már várom a folytatást :)


    ui.: nagyszerű a blogod! :)

    VálaszTörlés
  5. Én is nagyon szeretem a könyvet, szerintem eltúlozták azt, hogy majdnem mindenhol leszólták. Aki fantáziátlan, ne olvasson fantasy-szerű könyveket, és nem fogja őket hülyeségnek gondolni.

    VálaszTörlés
  6. Hát nem tudom...Én is felfigyeltem rá, különlegesnek gondoltam, utána egy csomó oldalt olvastam, ahol leszólták. Most nem tudom, hogy elolvassam-e vagy sem. Nem akarok csalódni :/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez mindenképp egy különleges könyv, nekem nagyon tetszett, de én szeretem a furcsaságokat. Kell hozzá némi fogékonyság a nem hétköznapi történetekre.

      Törlés

Rendszeres olvasók