KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2012. április 29., vasárnap

Cassandra Clare: Az Angyal - Pokoli Szerkezetek #1

Könyvmolyképző Kiadó 2012
472 oldal
Fordította: Kamper Gergely
Goodreads: 4,25
Besorolás: YA, steampunk

A Pokoli Szerkezetek sorozatot előzménysorozatnak említik mindenhol, de ezalatt nem azt kell érteni, hogy szorosan a Végzet Ereklyéi sorozathoz tartozna. Egyáltalán nem. Ez a remek történet  1878-ban játszódik a viktoriánus Londonban, a szereplők teljesen mások, kivéve pár halhatatlant, akik felbukkannak benne itt-ott. Nem támogatom azokat a véleményeket, miszerint kiadói utasításra született volna ez a sorozat, "húzzunk le újabb bőrt C.C.-ről". Nem. Ő egy rendkívül tehetséges író, aki olyan magával ragadó könyveket ír, ami tele van izgalommal, akcióval, romantikával és olyan karakterekkel, akik a szívedbe olvadnak. Sokkal tehetségesebb annál, hogy klóntörténeteket gyártson, szerintem a hasonlóság annyiban kimerül, hogy itt is az árnyvadászok Intézetében történik a cselekmény nagy része, és az árnyvadász szereplők száma és nemük aránya egyezik a TMI-ével.  

A 16 éves Tessa Grey New Yorkból Londonba hajózik, miután nagynénje meghalt és Nate maradt az egyetlen rokona, hívására azonnal útnak indul. A kikötőben azonban két idős nő várja Tessát, akik ahelyett, hogy a bátyjához vinnék, egy sötét ház sötét szobájában tartják fogva. Arra kényszerítik, hogy tanulja meg az alakváltás tudományát, különben végeznek a testvérével. Tessa nem érti mi ez az egész, de tény, hogy néhány hét után sikerül az addig elképzelhetetlen, át tud változni más emberré, akár halott is az illető. A két banya elérkezettnek látja az időt, hogy átadják őt a Magiszternek, aki feleségül kívánja venni őt. Váratlanul azonban segítség érkezik, Will Harondale árnyvadász megmenti és az árnyvadászok Intézetébe kerül. 
Tessa kénytelen elfogadni, hogy léteznek alvilági lények, sőt tudomásul kell vennie, ő is egy közülük. Mindenáron meg akarja találni a bátyját, ebben a segítségére lesznek az árnyvadászok, élükön a gyönyörű, de bosszantó Will, és a kedves, szelíd Jem. Mindkét fiatal árnyvadász titkokat rejtően is vonzó a számára. Rájönnek, hogy az alvilági Magiszter mechanikus robotszerű lényeket állít seregbe Tessa és szövetségesei ellen.

Egyszerűen imádtam. Sokkal sötétebb hangulatú, mint a TMI sorozat, de a humor képes oldani a feszültséget. Ismerjük már CC más karaktereinek szarkasztikus humorát, de ebben a könyvben  több szereplőnek is juttatott belőle, különösen kedveltem Tessa beszólásait. A leírások fantasztikusak, olyan filmszerű volt, hogy nagyon nehéz volt megszakítani az olvasást. A lapok csak úgy peregnek. Na és azok a finom kis utalások! Magnus Bane titkára is rájöhetünk, vajon miért lett az ő párja Alec.  Igen, igen, van néhány ismerős arc, egyik ilyen Magnus, és annyira jó volt találkozni vele.
A karaktereket nagyon meg lehet szeretni, kezdve Tessával,   akit nagynénje nevelt, miután a szülei meghaltak autóbalesetben. Őszintén szólva nekem ez volt az egyetlen gyenge pont a könyvben, hogy az 1800-as években is pont autóbalesetben halnak meg szülők. Egyetlen tárgy maradt anyjától rá, ez pedig egy kis angyal medál, ami tik-tak szerű hangot ad ki, mintha a második szívverése lenne a lánynak, mindig a nyakában hordja.  Tessa remek hősnő, bátor, erős akaratú, kedves, együttérző és imád olvasni. Rengeteg idézet hangzik el a könyvben, nem csak Tessa idéz, a két srác is. Szeretem ezeket a részleteket.
Will maga a rejtély. Kiismerhetetlen, kemény, sőt időnként kegyetlen. Titkokat rejt, melyek azért reményt is ébresztenek az olvasóban, hogy egyszer valaha megnyílik majd. Nagyon jóképű, okos és szellemes, mégis egy bunkó időnként. Nem mutatja ki az érzelmeit, és csak egy ember van, akivel mindig kivételt tesz, ő Jem.
Jem Carstairs csodás egyéniség.  Kedves, helyes, udvarias, higgadt. Amit megtudunk a múltjából az szívbemarkoló. Erős is, annak ellenére, hogy törékenyebb a megjelenése mint Willé. Lelkesen támogatja Tessát ebben a számára új világban. Imádtam a közös jeleneteiket.
Jessamine a harmadik fiatal árnyvadász az Intézetben, de neki nincs kedve az egészhez, ha lenne hová mennie, gondolkodás nélkül hátat fordítana ennek a világnak. Inkább bevásárolna ruhákból, mintsem kezébe vegyen egy fegyvert, mégis vészhelyzetben többször is bebizonyítja, nemhiába csörgedezik árnyvadász vér az ereiben. 
Henry és Charlotte vezetik az Intézetet, ez a különösen furcsa pár, fiatal koruk ellenére félig-meddig szülői szerepet is vállalnak. Nem lehet nem szeretni az őrült tudós Henry-t és az igazából a nadrágot viselő asszonyát. 
Teljesen meg voltam elégedve a történettel, bár vannak kitalálható részletek, összességében  meg tudott lepni, szórakoztató, izgalmas könyv. Bőven van akció, harc, démonok, vámpírok és ezek az új mechanikus lények borzolják az idegeket. A szerelmi szál nem nyomja el a sztorit, viszont nagyon édesen alakul, persze nem tudjuk a két fiú közül melyik lesz Tessa társa.  Nem is tudom, előfordult-e valaha, hogy nem tudnék választani a főhős helyében, na ez egy ilyen pillanat.
A fordítással maximálisan meg voltam elégedve, Gergelytől megszokott színvonalú volt, jól sikerültek a fejezetek elején szereplő versrészletek fordítása is. 
Kedves Kiadó, nagyon várom a következő részt, tessék igyekezni!!!

Jem
Borító: A héttér, színek jók, de ez a fiú olyan BelAmi-s.
 
Kedvenc karakter:  Jem, Tessa, Will

Szárnyalás: A könyvek szeretete, a rengeteg idézet, utalás.

Mélyrepülés: Tessa szüleinek halálának oka.

Érzéki mérce: Édes, ahogy Tessa érzelmei nyiladoznak, de ebben a részben nem kell semmilyen korhatár tábla.

Értékelés:


7 megjegyzés:

  1. Én nemrég kezdtem el olvasni, de már alig bírom letenni annyira megszerettem. Nagyon-nagyon várom már a 2. részét:D x

    VálaszTörlés
  2. Én a közepénél tartok, nagyon tetszik!!! Imádom! Már megjelent a második rész, megveszem az tuti!

    VálaszTörlés
  3. Uhh én már olvastam a 2. részt is ...Hát nemsemmi nagyon jók a jelenetek.Mondjuk a pár választós jelenetben nagyot csalódtam mert nem a kedvencemet választotta Tessa, de az egész Tökéletes.

    VálaszTörlés
  4. mikor lesz 3. rész? egyszerűen "rosszl" érzem magam Tessa választásától :(

    VálaszTörlés
  5. én már kiolvastam és nagyon tetszett! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Le lehet valahol tolteni? vagy te hol olvastad?

      Törlés
    2. Könyv formájában megvettem és elolvastam. Tedd ezt te is!!

      Törlés

Rendszeres olvasók