KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2012. május 19., szombat

Pittacus Lore: A Hatok hatalma - Lórieni Krónikák #2

Cartaphilus Kiadó 2011
304 oldal
Fordította: Illés Róbert
Goodreads: 4,16
Besorolás: YA, sci-fi

Pittacus Lore álnéven James Frey és Jobie Hughes szerzőpáros írja a Lorien Legacies sorozatot, amelyet hat részesre terveztek. Az első részről,  A negyedik című könyvről már írtam ITT.

A bejegyzés spoileres lehet az első részre, aki nem  olvasta, sürgősen olvassa el, mert a második még jobb lett!

Negyedik, Hatodik és Sam menekülni kényszerül Paradis-ból, miután félig lerombolták az iskolát a végső harcban, és a rendőrség is terroristának tartja őket. Egy időre megpróbálnak elrejtőzni, hogy kitalálják mi legyen a következő lépés, hogyan találják meg a többieket. Rájönnek, hogy Sam apja jeleket hagyott maga után, de ezek felderítéséhez vissza kell menniük Paradis-ba. Hiába sikerül megszerezni amiért jöttek, John nem bírja ki, hogy ne lássa Sarah-t, persze az FBI lecsap rájuk. Ki kell szabadulniuk a fogságból, mert vár rájuk egy sokkal veszélyesebb küldetés, a mogadoriak főhadiszállásáról vissza kell szerezniük Negyedik ládáját. Bejutni sem egyszerű, de amit bent találnak az minden képzeletet felülír.
Mindeközben Spanyolországban Hetedik, aki egy eldugott kolostorban él, minden lehető eszközzel - ami gyakorlatilag néhány perc netezés naponta - próbál nyomára bukkanni a többieknek. Meggyőződése, hogy John Smith egy közülük, de hiába próbál kapcsolatba lépni vele, cepanja nem segít neki. Az évek során elvesztette a hitét Lorienben, a vallásba menekül, és ez nagy baj, mert  Hetedik nem tudja kinyitni nélküle a ládáját, amit egyébként is elrejtett előle a mentora. Nem várt segítség érkezik Hetedik  életébe és hamarosan hasznát is látja, mert szembe kell néznie a mogadoriakkal, akik rátalálnak.

Rendkívül jól szórakoztam a sorozat második részén, rengeteg akció és izgalom van benne. Az első részre tulajdonképpen a film kapcsán figyeltem fel, miután Alex Pettyfer játszotta a főszerepet. A könyvet a film megnézése után olvastam, de még úgy is nagyon tetszett. A Hatok hatalmára egyáltalán nem jellemző a "sorozat második része" szindróma.  Sőt, sokkal  jobban megírt a történet szerintem, ebben közrejátszik, hogy a történet két szálon fut, és a Spanyolországban játszódó események Hetedik narrációjában hangzanak el.  Az eleje lassú, de ez szükséges is, hogy megismerjük az új szereplőket, és a menekülő csapatnak is adjuk egy kis időt összecsiszolódni.  Aztán felpörögnek az események és felváltva izgultam az Államokban és a Spanyolországban  zajló cselekményen. 
A szerelmi szál, ami az első részben hangsúlyos volt, most egész más irányba terelődik, és kapunk - szinte kötelező elemként - egy halványka szerelmi háromszöget. Szerencsére nem nyomja el a történetet, éppen csak színesíti a sztorit, mert itt igazából a harcokon, összecsapásokon kell izgulni.
A karakterek közül  Negyedik ahelyett, hogy komolyodna, úgy éreztem éretlen és forrófejű, meg is kapja érte a büntetését. Nem sok előrehaladást mutat a karaktere, de  hiszek benne, és megadom az esélyt, hogy helyrehozza a hibáit.  Hetediket nagyon megszerettem, ő nagyon emberi, megismerhetjük a múltja néhány részletét, hogyan vándoroltak országról országra, amíg a kolostorban befogadták őket a cepanjával. Az ő helyzete sokkal nehezebb, mint Negyediké, hiszen Henri az apjaként viselkedett, Hetediknek meg tulajdonképpen egyedül kellett kezelnie kifejlődő képességeit.
Hatodik csodálatos karakter, ő az, aki elvitte a hátán a történetet. Ő az esze a csapatnak és a küzdelemben is a legnagyobb mértékben veszi ki a részét, pedig neki is saját magának kellett  mindent megtanulnia.
Egyetlen "apróság"zavart, hogy a Mogokat ebben a részben lényegesen könnyebb volt megölni, gyakorlatilag lekaszálják őket tucatjával, több jelenetben is, az első részben azért sokkal félelmetesebb ellenfélnek tűntek. 
Sajnos a filmváltozatról nagy a hallgatás, pedig az első rész 60 millió dolláros ráfordítás után világviszonylatban 140 millió dolláros bevételt hozott. A rajongók biztosan nagyon várják, velem együtt, ahogy a könyv harmadik részét is, a címe The Rise of Nine lesz, és 2012. augusztus 21-én jelenik meg az Államokban. Bízom benne, hogy a Kiadó karácsonyra meglepi a rajongókat a magyar megjelenéssel.

Borító: Jobb mint némelyik külföldi kiadás. 
 
Kedvenc karakter:  Hatodik, Hetedik

Szárnyalás:  Bernie Kosar, még mindig kedvenc, itt a lótól a bagolyig lesz pár átváltozása.

Mélyrepülés:  Olivia kábé 10 másodpercre bukkan fel a könyvben, nem is értem, mi értelme volt...

Érzéki mérce: Néhány puszi és smárolás, váltott szereplőkkel, meg fogtok lepődni.

Értékelés:
 

11 megjegyzés:

  1. Kedves Kelly!

    Nem régen találtam rá a blogodra, ami nagyon tetszik. Igyekszem majd figyelemmel kísérni ezután.
    Ez a sorozat nekem is nagyon tetszik, és már nagyon várom a folytatását. Bár, mire nálunk is megjelenik, addigra egy csomó dolgot elfelejtek az eddig olvasottakból. :)

    Kler

    VálaszTörlés
  2. Kár, hogy így félrefordították a címét.

    VálaszTörlés
  3. Lesz 3. része a Lorieni Krónikáknak?

    Luca

    VálaszTörlés
  4. Válaszok
    1. Igen, The Rise of Nine itt meglesheted: http://www.goodreads.com/book/show/12971616-the-rise-of-nine

      Törlés
    2. De ugye lesz magyar fordítása?

      Törlés
    3. Bocsi most olvasom, hogy a "kritikádban" leírtad..:)

      Törlés
  5. Szia! Nem tudsz olyan könyves boltot linkelni ahol meg tudom rendelni? Vagy nem tdsz olyat aki esetleg eladná a könyvet? Én sehol sem találom :(

    VálaszTörlés
  6. Regisztrálj fel a Moly.hu-ra, ott most is látok egy eladó példányt. http://moly.hu/konyvek/pittacus-lore-a-hatok-hatalma

    VálaszTörlés
  7. Szia!
    Nincs véletlen eladó példányod? :)

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók