KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2012. május 5., szombat

Rachel Vincent: Stray - Kóborok

Könyvmolyképző Kiadó 2012
478 oldal
Fordította: Miks-Rédai Viktória
Goodreads: 3,89
Besorolás: alakváltók, urban-fantasy

Nem igazán értem, hogyan lett ennek a könyvnek vörös-pöttyös besorolása, mert ez a történet felnőtteknek szól, felnőtt szereplőkkel. A "Tizenhat éves kortól ajánljuk" megjegyzéssel abszolút egyetértek. 

Faythe Sanders az egyike a nyolc termékeny vérmacskának az államokban. Családja és falkája nem nézi jó szemmel, hogy "normális" életet akar élni, egyetemre jár, ahelyett, hogy férjhez menne, és gondoskodna a falka utánpótlásáról. Faythe viszont a középiskola után hátat fordít addigi életének, tanul, bulizik és igazi ember  barátja van, aki mit sem sejt a valóságról. Egyik este azonban megtámadja egy idegen "kóbor", akit hiába futamít meg, a családja azonnal hazarendeli. Nem is ellenkezik, miután megtudja, hogy két másik fiatal vérmacskanőt is elraboltak. Apja, a falka alfája összehívja a többi falkavezetőt, hogy együtt szervezzék meg az üldözést.  
A lány rég nem járt otthon, és a család alkalmazásában álló falkatagok közül két kandúr is repesve várta már az érkezését. Kettejük rivalizálása állandó feszültséget teremt. Faythe összezavarodik és egy óvatlan pillanatban rosszul dönt, kiszolgáltatja magát üldözőinek, akik elrabolják a ranch-ról.

A Shifters sorozat első része ez a történet, a legfontosabb jellemzője, hogy itt nem farkasokká válnak a szereplők, hanem vérmacskákká, ami a leginkább  a fekete párducra hasonlít. Maga az alakváltás is más, a szereplők levetkőznek, és néhány perces koncentráció alatt változnak át, elég fájdalmas módon. A szaglásuk emberi alakjukban is rendkívül kifinomult, a gyors anyagcsere miatt rengeteget esznek.  Falkákat alakítanak, ami egy családra alapul, és a velük együtt dolgozó falkatagokból áll. Akiket valamilyen okból kizárnak a falkából  vándorolni kényszerülnek, ők a kóborok. Veszélyesek, mert nem tartják tiszteletben az emberi életet, így legtöbbször levadásszák őket. Néhány falkatag viszont nem kér ebből a meglehetősen szigorú életből, és saját útra lép, Faythe egyik bátyja is így tett, a lánynak nemhiába vannak falkaelhagyási ötletei. Mivel ő nőstény, és itt a nők örökítik a géneket, a családja állandóan vigyáz rá, még az egyetemi évek alatt is folyamatos titkos felügyelet alatt volt. Arról nem is beszélve, hogy egy nőre vagy húsz hím jut, így az a kandúr, aki nem tud párt találni, kénytelen ember nőkkel vigasztalódni, vagy magányos marad.
A könyv elég hosszú, és sajnos az első fele szinte csak az információ folyamatos és túlzott áradásáról szól. Mivel  a sorozatból már hat rész jelent meg, győzködöm magam, hogy erre így az elején némileg szükség is van, na de ennyire? Szerencsére a második felében a szócséplés helyét átveszi az akció, és ez ugyebár egybeesik Faythe elrablásával, innen igazán beindulnak az események. Ez igazán élvezhetővé hozza fel a sztorit, és az utolsó 100 oldal újabb meglepetéseket tartogat. A szerző elcsöpögtet néhány apró jelet, ami miatt kívánom a folytatásokat olvasni, mert kifejezetten izgalmas pontokat érint. 
A történet tehát jól vizsgázott, de a karakterekkel már nem vagyok kibékülve. A főhős egy igazi kick-ass csaj, megállja a helyét a verekedős jelenetekben, adja-kapja a pofonokat keményen. Ugyanakkor a könyv feléig annyit siránkozik, hogy komolyan untam. Nyafog a sorsa miatt, az apja miatt, a sok pasi miatt, ami különösen utálatot kelt, hiszen gyakorlatilag egymásnak ugrasztja őket, és ez nagyon nem szép. A könyv végén is kettős érzésem volt, mert mutatott ugyan egyfajta fejlődést, és az apjával is kibékül, de a végső jelenetben mégis csalódtam egy megmozdulásában. Így utólag azért beismerem, nem lehetett könnyű ennyi fiútestvér és egyéb kandúr között felnőni és megküzdeni mindenért.
A kandúrok külön kategória, persze mind izmos és szexi. Marc a főpasi nekem nem nyerte el a bizalmam, Jace sokkal inkább. (nem a neve miatt kedves barátnőim)  A számos férfi karakter bemutatására egyszerűen nincs hely, olyan sokan vannak, ebből a szempontból igazán kellemes a felhozatal. Andrew nevével még biztos fogunk találkozni a folytatásokban, és Ryan is tartogat szerintem egy érdekes háttértörténetet.
Összességében felnőtteknek ajánlom, nem is a véres verekedések, a belek kiontása, vagy épp a légcsövek összeroppantása miatt, hanem az erőszak, a bántalmazás jelenléte ezt indokolja.

Borító: Eredeti, nagyon tetszik, a karmolásnyom kidomborodik!
 
Kedvenc karakter: Jace

Szárnyalás:  Menekülés a ketrecből.

Mélyrepülés: Túl sok a nyüszögés a könyv első felében, de mégsem tudtam félredobni.

Érzéki mérce:  Van néhány csók, és  némi párzási jelenet. A 16-os karikát főképp az erőszak jelenléte miatt adom.  

Értékelés:


11 megjegyzés:

  1. De jó, hogy olvastad. Már Könyvfeszten is nézegettem, és a fordítót is faggattam, de mégsem tudtam magabiztosan rábólintani.
    Most meg az elejével elvetted, a végével meg visszahoztad hozzá a kedvem. :)
    Azt hiszem, hogy ez lesz az a könyv, ami egyszer csak majd elém keveredik, és akkor szidom majd magam, hogy miért nem korábban. :))

    VálaszTörlés
  2. Könyvhéten oda tudom adni:)

    VálaszTörlés
  3. Én is nagyon nézegettem a Feszten, de végül nem vettem meg. A poszt viszont meghozta hozzá a kedvem, úgyhogy a Könyvhétre készült listám egy újabb könyvvel szaporodik:).
    Hurrá..
    :DDDD

    VálaszTörlés
  4. Élnék a felajánlással. Köszönöm szépen!
    Könyvhéten ugyanis a gyerekkönyveikre pályázok. ;)

    VálaszTörlés
  5. Hmm, belenéztem a boltban, a közepe táján nyitottam ki, és ott épp egy nagyon érdekes rész volt. Hát, nem tudom ez alapján eldönteni, hogy kell-e ez nekem, de azt hiszem, talán megérné.

    VálaszTörlés
  6. "Van néhány csókjelenet, de nem megy ennél tovább"
    Faith lefekszik Marc-kal és YA-hoz képest eléggé részletes a leírás! (még meg is néztem, hogy tényleg vörös pötty van-e a könyvön)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pont ezzel kezdtem a postot, hogy nem épp vörös pöttyös kategória.

      Törlés
    2. Oké, olvastam, de ez így megtévesztő, mert az nem csak egy csókjelenet.

      Törlés
    3. Meggyőztél, javítottam:))

      Törlés
  7. Köszi! Bocs, tényleg nem kötözködni akartam :)

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók