KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2012. július 20., péntek

Sarah Dessen: Altatódal

Könyvmolyképző Kiadó 2012
Eredeti cím: This Lullaby
400 oldal
Fordította: Pásztor Judit
Goodreads: 4,10
Besorolás: YA, realista, contemporary

Nagyon örülök, hogy a Könyvmolyképző Kiadó a The Truth About Forever (Tökéletes) 2008-as kiadása után újabb Sarah Dessen könyvet jelentetett meg idén. A This Lullaby - Altatódal  eredetileg 2002-ben jelent meg először a Penguin Groupnál, és azóta számos országban ért el sikereket, ahogy az írónő többi könyve is. Sarah Dessen  weblapján érdemes körülnézni.

Remy Starr az érettségi utáni nyarat szeretné bulizással tölteni a legjobb barátnőivel, kötöttségek nélkül, hiszen ősszel a Stanford egyetemre megy. A szerelemben nem hisz, inkább a futó kalandokat favorizálja, néhány hetes együttjárás a maximum, ami után fiúk tucatjainak adta már ki az útját a szokásos búcsúbeszéddel. Ezt kell tennie, mielőtt kialakulna az érzelmi kötődés, szívfájdalom nélkül meg is teszi. A nyári első feladata azonban az édesanyja ötödik esküvőjének levezénylése, mivel a kissé szórakozott írónő anyja maximálisan az ő segítségére szorul. Remy hihetetlenül frappánsan megszervez minden teendőt, és bátyjával együtt próbálják elhinni a szerintük lehetetlent, ez a házasság végre hosszú távú lesz. Épp a leendő vőlegénynél várakozik, amikor Dexter, a rockzenész srác valósággal berobban az életébe, és közli vele, hogy köztük igazán működni fog a kémia, hiszen egymásnak vannak teremtve. A telefonszámát is a lány tenyerébe írja, mielőtt eltűnik a barátaival. Remy persze kineveti, de ahogy telnek a napok, egyre gyakrabban futnak össze, sőt Dexter egy alkalommal a letartóztatástól is megmenti. Dexter hiába a szöges ellentéte az elvárásoknak, például annak, hogy zenésszel soha, mégis kialakul valami megmagyarázhatatlan kötődés közöttük, ami elől annyira menekülni akar Remy. Eltelik pár hét, és Remy most sem dönt másképp, kihátrál a kapcsolatból, de ebben az esetben nem akar működni a "felejtsük el egymást" duma.

Engem szabály szerint elvarázsol Sarah Dessen stílusa. Pedig egyáltalán nem vagyok realista rajongó, kevés ilyen jellegű könyvet olvasok, de ez a nő és még talán Kody Keplinger az, aki nagy hatással van rám. Ebben közrejátszik az a tény, hogy nem félnek hozzányúlni a szex-alkohol témákhoz trágár beszéddel fűszerezve. Briliánsak a jellemzések, karakterábrázolások, a leírások. Annyira jól rétegezi a karaktereket, senki sem tűnik egysíkúnak, szépen fejlődnek a könyv során. A dialógusok peregnek, élvezetesek.  Az összes művét tekintve az írónő túl van a tízmillió eladott példányon, a young adult korosztály imádja a regényeit. A rajongótábor kiterjed a felnőttekre is, hiszen ezek a témák kortalanok, mint például a szülők válása és annak feldolgozása a gyerekek szemszögéből.


Remy cinikus, nem hisz a szerelemben, mégis nagyon szerethető karakter, aki idő előtt vált felelősségteljes felnőtté. Apja írt neki egy dalt, amikor született, de ők sosem találkoztak, mivel még terhesen elhagyta az anyját, később meghalt. Ez egy nagyon mély seb, ami sosem heged be. Nem csoda, hogy az anyja válásai és az apjához való kötődés kialakították benne ezt a fura viszonyt a világgal. Fél a kötődéstől, fél attól, hogy érzelmileg hátrányba kerülhet egy szakítás során. Amikor észreveszi saját magán a változásokat, például elkezd törődni Dexterrel, megszereti a srác kutyáját, tehát kezdi elveszíteni a kontrollt az események felett, azonnal lefékez és szakít vele. Persze maradjanak barátok – na ez az, ami sosem működik.
Mielőtt nagyon felfényezném szegény Remy-t, azért hozzáteszem, hogy nem veti meg az italt és a szexet, ami 18 évesen nem épp követendő példa, az érzelmi élete ellenére sem megbocsátható. Hiába kifinomult és intelligens, sokszor volt hideg számító ribanc – a múltban.
Dexterrel már a regény elején találkoznak, aki rögtön közli vele, hogy ők egy pár, semmi kétség. Remy természetesen nem veszi komolyan. Megtudjuk, hogy Dexter egy rock bandában énekes, és egy kis időre a környéken maradnak az együttessel. Dexter egy teljesen normális fiú, nagyon lazán kezeli a dolgokat. Rendetlen, ügyetlen, vicces, udvarias, szórakoztató, és messze nem tökéletes. Vajon képes arra, hogy megolvassza Remy jégpáncélját? 
Dexter hisz abban, hogy az ő találkozásuk nem véletlen. Én meg abban hiszek, hogy minden mai lánynak egy ilyen fiú kéne.

Remy anyja romantikus történeteket ír. Megvannak a bonyolult írói szokásai, rituáléi, amik szent és sérthetetlen dolgok és mindenkinek ezekhez kell alkalmazkodniuk. Eddigi négy házassága alapján nem csoda, ha a gyerekeinek nincsenek illúzióik az ötödik friggyel kapcsolatban. És egyáltalán a szerelemmel kapcsolatban. Hiányoltam végig az anya részéről az őszinte megbeszélését a dolgoknak, de végül ezt pótolják. Sokkal hamarabb kellene őszintén elbeszélgetni a problémákról, ez egy valódi üzenete a könyvnek mindenki számára.
A többi támogató karakter is nagyszerűen megírt, a bandatagok éppúgy, mint Remy barátnői. Bírtam, hogy nem volt semmi áskálódás, mindenki a szemébe mondja a mondanivalóját a másiknak. Na és a kutyus - Majom:)

Mi Sarah titka? Számomra az, hogy a történeteiben a való élet tini  problémái merülnek fel, amire válaszokat is kapunk. Mindig van megoldás, csak szeretet és kitartás kell. Mindez viccesen, romantikusan, szívfájdítón megírva, élvezet olvasni.  Kedves Kiadó, köszönöm a könyvet, és az olvasók nevében még sok sok Sarah Dessen könyvet kérünk! 

Eredeti borító
Borító: A fentihez képest a virág mályvásabb árnyalatú a megjelent könyvön, nem ilyen lila. Egyébként tetszik, bár az eredeti sokkal jobb.
  
Kedvenc karakter: Remy, Dexter

Szárnyalás:  Remy-Dexter szócsatái.
Mélyrepülés: Sok a piálás, bár 18 évesek, de akkor is.
Érzéki mérce: Nincs részletezve, de végig szó van a szexről, meglehetősen szabad felfogásban.

Értékelés:

1 megjegyzés:

  1. SZiaa!
    Én ezt a könyvet most fogom elolvasni angolul.Magyarul még nem is láttam, most vettem észre hogy kiadták. Sarah Dessen a kedvenc íróm és ha te is így vagy ezzel vagy szereted és tudsz annyira angolul akkor olvasd el mindenképp a Lock and Key-t nagyon jó imádtam :)♥

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók