KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2012. augusztus 19., vasárnap

Gayle Forman: Hová tűntél? - Where She Went

Cicero Könyvstúdió 2012.
Fordította: Rudolf Anna
272 oldal
Goodreads: 4,20
Besorolás: realista, YA

Tavaly jelent meg magyarul Gayle Forman: Ha maradnék című regénye a Cicerónál, így aki megszerette a könyvet, és kicsit utána olvasott, megtudhatta, hogy bár stand-alone (egyrészes) könyvnek indult a történet, rajongói nyomásra az írónő megírta a folytatást. Az első rész eredeti 2009-es kiadása után 2011-ben jelent meg a Where She Went, és még nagyobb sikereket ért el, mint az első rész. Én is alig vártam, hogy a kezembe kapjam Adam történetét.

A bejegyzés további része spoileres lehet az első részre vonatkozóan, tehát ha nem olvastad, sürgősen szerezd be mindkét részt, nem fogod megbánni, nekem az egyik kedvenc realista ya sorozatom. Az első rész értékelését ITT olvashatod.

Mia felébred a kómából és szembesül minden testi és lelki következménnyel, ami a baleset során érte őt és családját. A poklok poklát is megjárja, míg lépésről lépésre a felépülés útján halad, mint az életében eddig is sokszor, most is igazából a zene az, ami átsegíti a nehézségeken. Próbálja átsegíteni, mert Mia környezete, köztük Adam is érzi, hogy ez a trauma nem dolgozható fel egyhamar, a lány fokozatosan távolodik tőlük. Mia-t felvették a Juilliardra, és pár hónappal a baleset után New Yorkba utazik. Adammal távkapcsolatot tartanak fenn, de Mia egyre gyakrabban nem veszi fel a telefont, nem válaszol az e-mailekre, és többé nem utazik haza látogatóba sem. Adam nem érti a helyzetet és sodródik a teljes összeomlás felé. Három év telik el, mikor az időközben rocksztárként híressé vált Adam egy véletlen folytán  Mia koncertjén találja magát, és a koncert után végre lehetőségük van kimondani az eddig elfojtott kérdéseket.

A Hová tűntél? írásmódja az első amit ki kell emelnem, annyira intenzív és gyönyörű, hogy teljesen átéreztem mindent, amin Adam keresztülment. Míg a Ha maradnék Mia szemszögéből íródott, ez a rész Adam hangja, a szorongásai, a haragja, tehetetlensége, a magánya átsüt a sorokon. Az első rész végén azért sejteni lehetett, hogy Mia hogyan választ, de Adam utolsó ígérete sejtette az olvasókkal a bonyodalmak kialakulásának lehetőségét. 

"Ha maradsz, bármit megteszek érted, amit csak akarsz. Otthagyom az együttest, New Yorkba költözöm veled. De ha azt akarod, hogy hagyjalak békén, azt is megteszem. Talán túlságosan fájdalmas volna a régi életedet élni tovább, és könnyebb lenne neked, ha mindörökre kitörölnél bennünket az életedből. Ez ugyan nagyon szar lenne, de a kedvedért ezt is vállalom. Hajlandó vagyok hosszú távon lemondani rólad, ha ma még nem veszítelek el. El foglak engedni, ha maradsz."

A másik ok, ami magasra emeli ezt a sorozatot, az a két főhős karaktere. Igazi, élő személyek, és különösen Adam karaktere az, akit mélyen megismerhetünk. A három éve tartó mélyrepülés teljesen összetörte őt, és ahogy a véletlen újra összehozza Mia-val, az éjszaka során New York utcáit járva lassan újabb és újabb kérdésekre kapunk választ. Mia iránt végig értetlenkedéssel küzdöttem, ahogy Adam is, de mindenre magyarázatot kapunk, sokszor úgy tűnik, az utolsó utáni pillanatban, de végül mégis időben.  
Az egész könyv két-három nap történése, de mint az előző részben, itt is rengeteg a visszaemlékezős rész, ami annyira keserédes! Nagyon élvezetes Adam szemszögéből is látni a múltat, különösen tetszett a sátorozós jelenet.

Nagyon magas elvárásaim voltak a könyvvel kapcsolatban, mert az első rész rendkívül tetszett. Nem kellett csalódnom, sőt, nekem ez a rész még jobban tetszett.  A fordítás kiváló, csak egy szösszenet: az egyik internetes pletykaoldal neve: LochiFechi.
A fejezetek elején található dalszövegrészleteket Gáti István fordította szintén remekül.
Az írónő weblapján elárulta, hogy a megfilmesítés jogait eladták, de ez még nem jelent sokat, hiszen Hollywoodban sok történet a fiókokban marad. Mindenesetre Mia szerepére Dakota a legesélyesebb.
Újraolvasós, remek könyv, illetve két részes sorozat, Gayle Forman következő könyveit ezentúl figyelemmel fogom kísérni.

Borító: Nagy köszönet a Cicerónak, hogy felhagytak a nyilas koncepcióval, ami az első részt "díszítette".
  
Kedvenc karakter: Adam

Szárnyalás: Nagyon jók a dalszöveg részletek némelyik fejezet elején. (Adam együttese, a Shooting Star nagysikerű lemezéről a Collateral Damage-ről származnak, ami meghozta a világhírt nekik)

Mélyrepülés: Nincs hiba a könyvben - elírást is csak egyet találtam.

Érzéki mérce: Érzelmileg nagyon mélyre hat, szívszorító és keserédes.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók