KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2012. augusztus 10., péntek

Katie McGarry: Pushing the Limits

Harlequin Teen 2012. július 31.
Goodreads: 4,37
Besorolás: YA, realista

Ez a könyv a legjobb realista young adult könyv, amit valaha olvastam. Nem egyszerűen a jó kislány beleszeret a rossz fiúba történet, sokkal több annál. Nagyon remélem, hogy a magyar kiadóknak elég belepillantani a Goodreads és az Amazon olvasóinak véleményébe, a magyar kiadás biztos siker lenne.

A 17 éves  Echo Emerson korábban fürdött a népszerűségben, de két évvel ezelőtt megváltozott minden, szülei elváltak, az apja feleségül vette a saját bébiszitterüket, a bátyja Aires meghalt Afganisztánban. De a legborzasztóbb az volt, amikor egy kórházi ágyon ébredt, kötéssel a karján, semmire sem emlékezve a balesetből, ami után anyját azóta is bírósági végzéssel tartják távol tőle. Echo minden vágya, hogy kiderítse mi történt valójában azon az estén, annak ellenére, hogy apja inkább fátylat borítana az egészre. Mivel a karját ronda forradások borítják, Echo visszahúzódó lett, a  társadalmi élete a suliban már enyhén szólva nem a régi. Nem csoda, hogy nem lelkesedik túlságosan az ötletért, hogy Noah Hutchins egyéni konzultációs partnere legyen. Noah szintén tökéletes háttérrel rendelkezett, értelmiségi szülőkkel, két öccsével tökéletes családot alkottak, egészen két és fél évvel ezelőttig, amikor a szülők meghaltak lakástűzben.  A testvérek nevelőotthonba kerültek, majd nevelőszülőkhöz, de Noah veszélyesnek lett nyilvánítva, miután megütött egy felnőttet, hiába tette ezt azért, hogy egy gyereket mentsen a veréstől. Elválasztották a testvéreitől, és erősen  korlátozott láthatást szabtak neki. Mrs. Collins, a suli terapeutája révén találkozik ez a két  fiatal, feladatuk a közös tanulás, és ahogy lépésről lépésre megismerik egymást problémáit,   lassan rájönnek mennyi minden közös bennük.
Katie McGarry

Katie McGarry egy csodálatosan megírt szerelmi történettel debütált. Az első néhány oldal után már el voltam veszve, hiszen minden adott, ami számomra kiemeli a könyvet az átlag ya történetek közül. Kezdve a kedvenc váltott szemszögű fejezetekkel, ami tökéletesen tagolta a könyvet, pont kellő betekintést adva mindkét főszereplő fejébe. A sztori nem éppen rövid, mégis az izgalom, a feszültség végig kitart, egy cseppet sem hagy unatkozni az írónő. Biztosítja ezt azzal, hogy nem egy manapság oly divatos instant szerelemmel jön elő, itt a kapcsolat lassan  építkezik, a love  hetek alatt bontakozik ki, és ez teszi hitelessé az olvasók számára.
Ami  különösen tetszett, hogy itt nem a szerelmi vívódás áll a középpontban, hanem a két főszereplő küzdelme önmagával, a saját démonaikkal, a környezetükkel, a felnőttekkel és egymással. A körítés ehhez a szerelmi szál, ami valami különlegesen gyönyörűen van megírva.  Mindig megfelelőnek éreztem a leírásokat, tökéletesen magam elé tudtam képzelni mindent. A karakterek......csodálatosan megírt hiteles szereplők. Echo bátor, gyönyörű lány, göndör vörös hajjal és zöld szemekkel. Anyja mentálisan beteg, és a lány retteg, nehogy örökölje ezt. Még Noah-val is képes szövetkezni, hogy kiderítse milyen baleset történt vele pontosan, ami fizikailag és lelkileg is nyomot hagyott rajta örökre. 
Noah. Azt hittem, Simone Elkeles könyveiben szereplő  Fuentes testvérek viszik el  örökre a pálmát a realista ya regények rosszfiúi közül. De nem. Noah fejébe belelátni eszméletlenül valóságos volt, élveztem az írónő minden sorát róla. Noah-t nőcsábásznak tartják, ami szó ami szó igaz is, de ez csak a külsőség, igazából erős, határozott és vicces srác. A testvéreihez való viszonya csodálatos, megható és engem konkréten szíven ütött az a vágy, ami benne forr, hogy újra egyesítse a családot, kockáztatva mindent, még Echo-val való kapcsolatát is. 
Szóval, amikor ez a két erős karakter szerelembe esik, a kémia forrong körülöttük, de mindez olyan ízléssel  megírva, hogy semmi kifogás sem eshet a legforróbb jeleneteknél sem. Olyan párbeszédek zajlanak közöttük, hogy azt olvasnotok kell.
A támogató karakterek (megjegyezni kívánom, hogy én nem veszem egy kalap alá a mellékszereplőket) közül Mrs. Collins kiemelkedik, mesterien egyengeti a két fiatalt. Noah egyik barátja és lakótársa Beth, rendívül érdekes karakter. Bonyolult csaj, és nagyon megérdemli,  hogy az írónő az ő történetét is megírja. Megjelenés jövőre várható Dare You to címmel.
Muszáj szólnom a borítóról, ami az én érdeklődésemet 2011. december 6-án keltette fel, amikor is bejelöltem olvasandók közé a könyvet. Remek, valósággal csábít az olvasásra, és meg is kapjuk amit a borító sugall, sőt sokkal többet, mert ez a könyv egy gyönyörű történet szerelemről, barátságról, újrakezdésről.

Borító: Imádom
 
Kedvenc karakter: Noah, Echo, Mrs. Collins.

Szárnyalás: Noah, Noah, Noah

Mélyrepülés: Echo szülei emberileg mindketten tragikusak.

Érzéki mérce: Vannak bizony forró jelenetek, de simán belefér a 16-os karikába. Noah cselekedeteit tanítani lehetne.



6 megjegyzés:

  1. Jól hangzik, az én érdeklődésemnek is elég szaftos az alapszituáció, úgyhogy sanszos, hogy elolvasom. :D

    VálaszTörlés
  2. szia:)
    ez a könyv már magyarul is megjelent? vagy ha nem várható magyarul való megjelenés?
    előre is köszi a segítséget.:)

    VálaszTörlés
  3. Remélem az egyik kiadó kiadja magyarországon is...:DD

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Könyvmolyképző adja ki, lehet hogy még az idén:))

      Törlés
  4. mikor jelennik meg magyarul???s.o.s

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók