KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2012. november 12., hétfő

Jamie McGuire: Gyönyörű sorscsapás - Beautiful Disaster

Maxim Könyvkiadó Dream válogatás
450 oldal
Fordította: Szűr-Szabó Katalin
Goodreads: 4,19
Besorolás: New adult, romantikus, realista

Abby miután befejezte a középiskolát, úgy dönt, hogy a kansasi otthonától meglehetősen távol, az Eastern Egyetemen folytatja tanulmányait. Nem éppen a problémamentesség jellemezte a korábbi életét, az új környezetben megpróbál önálló életet kezdeni, nagy segítségére van legjobb barátnője, America, akivel együtt választották ki ezt az egyetemet.
Travis Maddox az egyetem másodéves hallgatója, bár jól tanul, mégsem erről híres, hanem a zűrös magánéletéről. A csajok sorban állnak a kegyeiért, amit szemérmetlenül ki is használ, az egyetemre valót pedig illegális box meccseken szedi össze. A playboy külső mellé hideg szív párosul, a partnerek kizárólag egyetlen éjszakára jogosultak. Travisnek megakad a szeme Abby-n is, de a lány hiába vonzódik ehhez a tetovált, kigyúrt badass sárchoz, pont azt az életet testesíti meg, amit nagy ívben el akar kerülni. Egy fogadás miatt azonban kénytelenek egy hónapot együtt tölteni.

Jamie McGuire nem elsőkönyves szerző, de az igazi ismertséget ez a könyv hozta meg neki. Jómagam 2011. júniusában figyeltem fel a könyvre, mégpedig a nagyon ütős borítója miatt, ami rendkívül provokatívnak hatott. Ez a borító a 2011. május 26-án megjelent ebook kiadás borítója. Mivel nagy volt az érdeklődés, a könyv később papíralapon is megjelent, ezzel a jóval szolidabb borítóval, pedig őszintén mondom, a tartalom alapján a lázadó borító mellett döntenék. 

Mi a titka ennek a regénynek, ami már több kiadónál is aratott, az USA-ban nyár végén átlépte a 200.000 eladott példányt, a Goodreads olvasói pedig (a mai napot figyelembe véve) több mint 55ezer olvasás mellett 4,19 re értékelték a könyvet?
A titok kérem szépen:  Travis Maddox.  Bad guy, kidolgozott, izmos testű húszéves srác, akinek négy bátyja mellett kellett felnevelkednie anya nélkül. Szíve zárva, egy nőstényt sem enged közel magához, gond nélkül kezeli egyéjszakás kalandnak a lányokat. És a lányok bizony sorban állnak!
A dolgok akkor változnak meg, amikor drága Trav szembesül azzal, hogy van olyan nő, aki nem ájul a lába elé, pont az az egy, aki neki viszont kéne. Szívás.
Na és Abby? Természetesen nagyon is tetszik neki Trav, de az életmódja nem, túl jól ismeri a zűrös, szerencsejátékos életet. Megpróbálnak barátok lenni. OMG. Az olvasó persze nagyon jól tudja, egyikük sem lesz alkalmas erre. 

Csodálom az írónőt, hogy ilyen merészen, őszintén, tabuk nélkül írta meg a történetet, ami bőven tartalmaz piálást, verekedést, szexjeleneteket is. Olvastam néhány véleményt a könyvről, köztük van a kedvenc külföldi bloggerem is, akik erősen kifogásolták főleg az italok mennyiségét. Nekem viszont az a véleményem,  hogy aki nem megrögzött vasszűz, az elismeri, hogy ilyen momentumokat is bőven tartalmaz a főiskolai élet. Buli buli hátán éjjelente, tanulás nappal. Kész.

Majdnem Travis
Igazából nincs hatalmas csavar, vagy nagy kiszámíthatatlan fordulat a könyvben, egyszerűen csak odaragaszt, és azt veszed észre, hogy pipásan nézel bárkire, aki el akar szakítani az olvasástól. Miért? Mert tetszik Abby, ahogy nem ájul el Travistól, a saját elgondolásai szerint akar élni, egy gödröcskés félmosoly nem veszi le a lábáról (neked kedves olvasó, viszont lecsúszik a bugyid).  Drukkolsz, hogy változzon meg, mert igazából Travisnak szurkolsz, hogy kapjon egy esélyt, csakhogy te olvashasd, hogyan kell megszelídíteni  egy nagyvadat. Travisnak meg kell küzdenie a saját belső démonaival. Ő egy őrült, túlgondoskodó, túlvédelmező, erőszakos, kiszámíthatatlan, kisajátító, féltékeny állat. Elsöprő élmény vele a könyv, az első felbukkanásától kezdve a végéig, és ő az a karakter, akit garantáltan nem fogsz egyhamar elfelejteni.

A többi karakter két kivétellel mind pozitív szereplők, Travis lakótársa Shep, aki America-val jár. Mindketten viccesek, élvezik a szerelmüket, és nagyon nagyon hűséges jó barátok. Abbynak van még egy meleg haverja is, akit megemlítenék, ő Finch, és hát ott van Parker, a gazdag szőke srác, aki arra merészkedik, hogy megpróbál Abbynak udvarolni. Az írónő interjúit olvasva megtudtam, hogy szinte minden karaktert a saját koleszos élményei alapján alkotta, képzelem mit éreztek, akik magukra ismertek.
Szándékosan nem megyek bele abba a csapdába, hogy a könyv mondanivalójával foglalkozzak. Ez számomra tökéletesen van megírva, legszívesebben azonnal újraolvasnám, sőt tényleg nem teszem fel a polcra, az éjjeliszekrényemen lesz a helye. Egy biztos, elismerem, hogy vannak benne olyan részek, jelenetek, amik kiverik a biztosítékot és nem éppen követendő példák. De ez az élet. Ez nem szentírás, hanem egy rohadtul szórakoztató történet tele intenzív, erőteljes jelenetekkel.

Még egy szuper hír a végére: 2013-ban kerül megjelenésre (remélem magyarul is kedves Maxim Kiadó)  a  Walking Disaster, ami a történet újragondolása Travis szemszögéből. Előre imádom! Az írónőt halálra nyaggatták a rajongók, hogy legyen folytatás, és ez tökéletesen jó hír mindenkinek! A Gyönyörű sorscsapásban  Abby szemszögéből látjuk a történetet, és persze Travis nincs mindig képben. A Walking Disasterben választ kapunk majd néhány kérdésre, hogyan töltötte a karácsonyi szünetet, hogyan vett új kanapét, és a testvérei (akik mind hasonló őrült és vicces fazonok) is több szerepet kapnak. VÁROM!!!!

A regény tökéletes iskolapéldája a New Adult fogalmára. Ez annyiban különbözik a Young Adult besorolástól, hogy a szereplők már nem középiskolások, hanem főiskolások, egyetemisták, és rendszerint a kolesz a fő helyszín. Több a felnőtt élet, felnőtt probléma. Így a korosztály, akinek szól a 17-25 éves korig terjed. Mondanom sem kell, hogy több mint 50%-ban felnőttek olvassák a New Adult könyveket is, tehát nem korfüggő, olvashatod százévesen is, ha élvezed!
Shepley

Ja, és megfilmesítik!

Borító: Túl szolíd, a nyelves jobban tetszik. De örülök, hogy megmaradt az eredeti.
  
Kedvenc karakter: TRAVIS, Shepley

Szárnyalás:  Én végigszárnyaltam az egész könyvet, de talán a Maddox lakásban töltött hálaadás a legjobb rész.

Mélyrepülés: Feministáknak nem ajánlom a könyvet.

Érzéki mérce: Vad jelenetekkel teli. Súlyos függőséget okoz!!!!! 

Értékelés:

Nálam ez a történet is vitte az All Time Fav logót!


8 megjegyzés:

  1. Váó, ezt a könyvet annyi helyen láttam már, mégsem keltette fel az érdeklődésem, de a kritikád olvasva.. Hát alig várom, hogy nekiessek. :)) Amúgy a megfilmesítésről mit lehet tudni?

    VálaszTörlés
  2. Szia :) Nem tudod,hogy hol tudnám elolvasni a könyvet online?
    Nagyon megtetszett a történet,csak a könyvet nem találom sehol :(((

    VálaszTörlés
  3. A könyv szuper, nem lehet letenni.Egy kicsit kilógók az ajánlott korosztályból, 42 évesen is jókat kuncogtam rajta,nem az a fontos az ember hány éves.......................

    VálaszTörlés
  4. Nekem nagyon tetszett a könyv többször is elolvastam.És Trav szemszögét is nagyon várom :)♥

    VálaszTörlés
  5. Isteni a könyv!! és komolyan függőséget okoz. :D egy napig el se mozdultam az ágyról csak olvastam és olvastam ... és szerintem is a hálaadásos rész volt az egyik legjobb. és a tetoválós .. meg a kanapés^^ és az intim részek. fantasztikusak. nagyon szerettem ezt a könyvet. amikor már a végén jártam szó szerint féltem hogy kiolvasom . nagyon a szívemhez nőtt és azóta is ez a legnagyobb kedvencem :))

    VálaszTörlés
  6. imáááááááddoooooooooom :DDD

    VálaszTörlés
  7. a könyv nagyon tetszett egyszerűen imádtam =)
    és még az lenne a kérdésem, hogy lehet-e tudni, hogy mikor fog a Walking Disaster megjelenni magyarul? nagyon megköszönném ha valaki meg tudná mondani =D

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók