KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2012. december 25., kedd

Anne Nesbet: A Szalamandrás Ház titka

Főnix Könyvműhely 2012
200 oldal
Goodreads: 3,65
Besorolás: Fantasy, middle-grade

Maya és kisöccse, James már a Párizsban töltött legelső napjukon valami nagyon ősi, titokzatos mágia nyomaira bukkannak. Pontosabban, az bukkan őrájuk. Furcsa ház bronz szalamandrát formázó kilinccsel; kőszobor, amely túlságosan is hasonlít Maya saját aggodalmas arcára; egy rejtélyes férfi, aki sötét napszemüveget hord, hogy eltakarja ragyogó, lila szemeit... Minden titkok mágikus középpontja egy csillogó üvegű Varázsvitrin, mely kiválasztotta magának Mayát, hogy ezentúl ő legyen az új Őrzője. Maya egy Valkó nevű barátságos fiú segítségével meglepő dolgokra bukkan a saját családfája jól elrejtett titkai között, s miközben sorra kibogozza a szalamandrás ház, a lila szemű férfi és a Varázsvitrin titkainak egymásba fonódó szálait, fokozatosan rádöbben, hogy talán a saját testvérét is rettenetes veszély fenyegeti. Ahhoz pedig, hogy megmenthesse, Mayának ki kell hívnia és le kell győznie Párizs mágikus alvilágát... mielőtt még túl késő lenne.

A történet az úgynevezett middle-grade, 10-14 éves korosztálynak íródott, örömmel vettem a kezembe a könyvet, mivel a kisebbik lányom 10 éves, szeretem tesztelni a neki való könyveket.
A Szalamandrás Ház titka bőven magában foglalja a mai menő irányzatokat, van benne varázslat, alkímia, ősi kötelék, árulás, titkok, halhatatlanság. Az ifjú olvasókon kívül remekül elszórakoztatja az idősebb korosztályt is. Az írónő debütáló könyve ez a történet, az írásmód választékos, könnyen olvasható, a leírások élvezetesek. Őszintén szólva nem csodálkoznék, ha hamarosan film készülne belőle, mert ez a korosztály mindig éhesen csap le ezekre a remek sztorikra.
Ami különösen megfogott, az a helyszín. Párizs egyébként is népszerű könyvhelyszín, tele csodálatos épületekkel, utcákkal, belső udvarokkal, titkos hátsó lépcsőkkel. No és kapukkal. Íme itt jobbra a képen látható az eredeti szalamandrás kapu, igazán varázslatos és ihletadó. 

A karakterek teljesen rendben vannak a történetben, Maya a 13 évesekre jellemző kíváncsisággal viszonyul a titkokhoz, meg akarja fejteni őket. 5 éves öccse kissé koraérett, de nagyon aranyos. Az apuka elfoglalt tudós, anyuka éppen gyógyulófélben van rákbetegségből. Ezt a témát egyébként nagyon szépen, a korosztálynak megfelelően kezelte a szerző. Valkó a segítőkész srác a suliból szintén aranyos, és mivel Maya and Valko a sorozat címe, a folytatásokban is találkozunk majd vele. Lujza néniben pedig határozottan több van, mint ahogy azt első látásra gondolnánk. 

Ami nekem különösen tetszett, és ami miatt a folytatásokra is vevő vagyok, az a kissé hátborzongató érzés, ami végigkíséri a könyvet. Tudósok és boszorkányok szövetkeznek az örök élet titkainak megfejtésén, a szépség megőrzésének tudományáért, a halhatatlanság megfejtéséért. A könyv, mint egy varázsdoboz, tele van titkos felfedezni való kincsekkel, a gyerekek nagyon élvezik felfedezni ezeket. 
A  történet tehát nem tündérmese, de az olyan mai gyerekeknek, akik a Monster High vagy épp a Nightmare Before Christmas történetein nőnek fel, ez meg se kottyan.
A könyvet köszönöm a Főnix Könyvműhelynek.

Borító: Rajzfilmszerű a borító, az eredetivel megegyezik, aranyos, de nekem az "élő" jobban tetszene.
 
Kedvenc karakter:  Maya, Valko

Szárnyalás: Az anbar ötlete.

Mélyrepülés: A lila szemű Henri.


Érzelmi mérce:  Szerettem a családi kötelékek ábrázolását, különösen Maya aggódását az édesanyjáért.

Értékelés: 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók