KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2013. január 16., szerda

Ashley Carrigan: Halál és Gloria

Publio Kiadó 2012
231 oldal/ebook változat
Besorolás: fantasy

Végre eljött az a pillanat, hogy Ashley Carrigan igazi, ebook és könyv formájában megjelent művét ajánlhatom nektek.
Ashley történetei varázslatosak, akár ha egybe is belekóstolsz, ráérzel az ízére, és falni fogod.

Majdnem két évvel ezelőtt már olvastam ezt a történetet, megkaptam a nyers változatot, még a blogos közlés előtt. Most, hogy újra végigolvastam, megint elkapott a szokásos érzés, és visszatértem Egyiptomba Gloriával.

Gloria halhatatlan. Egyike azoknak a keveseknek, akik természetes vagy erőszakos haláluk után nem indulnak bomlásnak, sebeik beforrnak és újjáélednek. Külsejük megmarad abban a formában, amilyen a haláluk pillanatában volt. Egyetlen módon lehet megölni ezt a fajt, ha a fejüket elválasztják a testüktől.
Gloriának meg kell tanulnia megvédenie magát, mert a halhatatlanok többnyire egymás erejére szomjaznak. Megérzik egymás jelenlétét és az összecsapás elkerülhetetlen.
Gloria jelenleg San Francisco-ban él orvosként idős férjével. Egy éttermi vacsora során lesz figyelmes egy férfira, aki megtévesztésig hasonlít egykori szerelmére az ókori Egyiptomból. Váratlanul felbukkan egy ellenség is, és a férfi tanúja lesz a küzdelmük kimenetelének. Gloria tudja, érzi, a férfi is hordozza ezt a nem mindennapi gént, el kell mondania neki, hogy mi vár rá. Mi lenne alkalmasabb erre, mint elmesélni a saját életét?

A történetet Gloria meséli el E/1 módban, és ez remekül hozzájárul ahhoz, hogy azonosulni tudjak a főhősnővel.   Gloria nem fiatal csitri, hanem egy erős, okos nő, királyi családból származik, a nemesi vér a legjobb értelemben vonatkozik rá. A nagyvezír lányaként nincs könnyű helyzetben, meg kell küzdenie az udvari intrikákkal, de a legaljasabb gyűlölet ellen nincs menekvés, ellensége végül eléri célját, Gloria merénylet áldozata lesz. Belép az életébe Nestor, az a halhatatlan, aki felismeri benne a fajtársát és némi felelősséget érez iránta. Segít neki elindulni ezen az új életúton, hogy aztán örök ellenségként tekintsen rá. Gloria hamar megtapasztalja, hogy az örök élet egyáltalán nem a végtelen idő fölötti örömködésből áll, néhány évnél tovább sosem maradhat egy helyen, az emberek elől titkolnia kell, hogy nem öregszik. Végig kell néznie a szerettei elvesztését, és ezekben a pillanatokban megérti az olvasó, hogy ez az adottság sokkal inkább átok, mint szerencse.
Maga a halhatatlanság ötlete a Hegylakó sorozat óta igen népszerű, ebben a történetben is fejvesztés útján veszik el egymás erejét-életét. Ami egyedivé teszi mégis a könyvet, az egyiptomi helyszínekbe való illesztés. Megismerhetjük az ókori egyiptomi élet egy szegletét, érezzük az illatokat, csodáljuk a természet szépségét.  Gloria  kalandjai során még számos országba eljutunk, Krétától egészen Kínáig. Közben több száz év eltelik, sok izgalom, feszültség, érzelem hullámzik a történetben, a legsötétebb börtöntől a legnagyobb pompáig minden előfordul Gloria életében és végig szurkolunk ennek a kemény nőnek, hogy időnként azért boldog is legyen.
Igazi meglepetés érheti azokat az olvasókat, akik olvasták a Morwen könyveket is a szerzőtől, hiszen egy régi ismerőst láthatunk viszont a történetben, imádtam ezeket a részeket, az a bizonyos úriember bizony meg tudott lepni. 
Ashley karakterei csodálatosak, erősek és határozottak. Gloria fejlődése a szellemiségében bontakozik ki, eljut oda, hogy elfogadja magát, célul tűzze ki, hogy az emberek segítése, gyógyítása a feladata, és végül elnyeri a jutalmát. A férfi karakterek Ashley igazi erőssége. Minden könyvében hasra estem a főhőstől és itt sincs ez másképp. Csakhogy itt tucatnyi is akad, végül is évszázadokat repülünk át. Hála az érzékletes leírásnak nem nehéz elképzelni ezeket a pasikat és a cselekedeteiket.
Időnként elgondolkodom, hogyan tud a szerző nő létére csatajeleneteket írni, de olyan részletességgel, hogy csengnek-bongnak a kardok, hasad a bőr, csattannak az ökölcsapások. Pereg, pereg a film, és örülhetsz, ha ép bőrrel megúszod!

Nagyon büszke vagyok Ashley sikerére, hihetetlenül inspiráló a munkássága, és tiszteletre méltó a hozzáállása az íráshoz. Remélem a többi történet is kiadásra kerül, én nagyon várom!

Ebook-ban és nyomtatott formában is megrendelhető a könyv a Publio Kiadó honlapján.

Borító: Ez a jelkép szerintem az egyik legszebb az egyiptomi kultúrából. Remek látni a borítón.

Kedvenc karakter: Gloria, Nestor, Brontész

Szárnyalás:  Ramszesz beleszövése a történetbe.

Mélyrepülés: A kínai erőszak nekem erős volt, mindenesetre megbosszultam volna. (Kill Bill befigyelt)

Érzéki mérce: Az erőszakos jelenetek miatt 16-os karika.

Értékelés: 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók