KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2013. január 12., szombat

Dan Wells: Partials - Részben ember

Fumax Kiadó 2012
456 oldal
Goodreads: 3,96
Besorolás: YA, poszt-apokaliptikus

Tizenegy éve nem marad életben egyetlen újszülött sem három napnál tovább. Végez velük az RM vírus, amely tizenegy évvel ezelőtt kipusztította az emberiséget. Az egykori New York területén, mai nevén East Meadow-n él az a 40000 ember, akik túlélték a halálos vírust, ami a Részlegesek ellen folytatott háború során került a levegőbe. A Részlegesek olyan emberi külsővel rendelkező faj, akiket harcra teremtettek, de lázadásuk háborúhoz vezetett. 
Kira 16 éves medika, kétségbeesetten próbálja megfejteni a vírus titkát. Az emberiség belátható időn belül kipusztul, ha nem találják meg az ellenszert. A kormány a Remény törvényt is bevezette, ami kötelezi a 18 éven felüli nőket a terhességre és szülésre, hogy minél több csecsemőt vizsgálhassanak meg a siker érdekében. A törvénnyel nem mindenki ért egyet, a Hang egyre többször szabotálja a Szenátus döntéseit. Nyílt titok, hogy a terhességi korhatárt 16 évre akarják csökkenteni. Kira megtudja, hogy legjobb barátnője is terhes, muszáj megtalálnia a megoldást.

Nem véletlen, hogy 2012-ben sok könyv jelent meg a disztópia és a poszt-apokaliptikus műfajában. Szerencsére mégsem következett be a világvége, de nekem kedvencem ez a műfaj, így nagyon örültem, hogy a Fumax kiadta ezt a remek történetet. 
A szerző egy úriember, úgyhogy kíváncsian vettem a kezembe a könyvet, vajon hogyan írja meg a 16 éves lány főszereplésével játszódó történetet. Remekül megoldotta!
A könyv teljesen magával ragadott, a cselekmény egy pillanatra sem áll le, nincsenek üresjáratok, az utolsó oldalig zajlik az akció. A harci jeleneteknél szintén nem volt hátrány, hogy a szerző férfi, a helyszínen éreztem magam, remek leírásokat kaptam, filmszerűen pörögtek az események, szerencsére a golyók elkerültek, igaz az egyik súrolt.
Dan remek karaktereket alkotott, az egész csapat szimpatikus egytől egyig. Mégis Kirát tartom kiemelkedőnek. Végre  egyre több hősnővel találkozom a könyvekben, akik nem az összezavarodott buta libák sorát erősítik, hanem GONDOLKODNAK. Kira is ilyen, intelligens, okos, ugyanakkor erős is, és minden körülmények között kiáll a társaiért.
Kira felállít egy elméletet, hogyan lehetne közelebb jutni a megoldáshoz és titkos küldetést szervez. Tudja a társaival együtt, hogy ez akár halálos "mission impossible" lesz, mégis elindulnak.  Felmerül a gondolat, hogyan jön rá pont a 16-17 éves Kira a lehetséges megoldásra, hiszen a tudósok éveken át teljesen más oldalról próbálkoztak. Szerintem abszolút hihető, hogy a megmaradt 40000 emberből csak néhány tudós akad, és az éles elméjű Kira új megközelítése sikerre vezethet.
Samm

Rendkívül tetszett a Részlegesek ötlete. Mesterségesen előállított faj, akik külsőre megtévesztésig hasonlítanak az emberekre. Samm egy közülük, akit megismerünk a történetben,  be is lopta magát a szívembe, a folytatásban remélem sokkal többet kapok majd belőle.
A romantika azért még egy ilyen akciódús ya történetből sem hiányozhat, de szerencsére nem hangsúlyos, pontosan elég is ennyi. Meg kell mondjam, nekem Marcus nem lett a kedvencem, és hallgatok a megérzéseimre..  A folytatásban azonban szívesen olvasnék több romantikát, a nyakamat rá, hogy meg is kapom!
Összességében remek történet, izgalmas, végig éreztem a feszültséget, nem is tudtam letenni. A következő rész február végén jelenik meg angolul, remélem még idén eljut magyarul is az olvasókhoz, én nagyon várom.


Borító: Fumax, imádlak! Megkaptuk az eredeti borítót, gyönyörűséges, itt-ott fényes és domborodik. Az egész könyv igényes, a margók is tökéletesek.

Kedvenc karakter: Kira, Samm

Szárnyalás:  A küldetés minden mozzanatát imádtam, adrenalinszint  az egekben.

Mélyrepülés: A csecsemők halála megrázó.

Érzéki mérce: Néhány csókolózásig jut el az érzékiség , 14 éves kortól ajánlom.

Értékelés: 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók