KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2013. február 12., kedd

Kenneth Oppel: This Dark Endeavor

Simon & Schuster 2011
298 oldal
Goodreads: 3,88
Besorolás: YA, fantasy

A könyvet Dave-től kaptam kölcsön pár hónapja, de nem kezdtem rögtön bele, mert felröppent a hír, hogy a Cicero Kiadó megvette a jogokat a könyvre és a folytatására. Úgy tűnik, egy örökkévalóság kivárni a megjelenést, így aztán  nem halogattam tovább, és bizony  nem bántam meg!! ***Update: Most kaptam a hírt, hogy májusban megjelenik, az eredeti borítóval!! Köszönöm, kedves Ciceró Kiadó!!

Victor és Konrad Frankenstein 16 éves ikertestvérek, akik a Genfi-tó mellett nőttek fel apjuk kastélyában, végig kalandozva a gyermekkorukat. Azt hitték, már minden zugát ismerik az otthonuknak, míg egy nap rábukkannak egy titkos folyosóra, mely a Sötét Könyvtárba vezet. De  nem csak porlepte könyveket találnak, hanem egy komplett alkimista laboratóriumot is.  Apjuk kitiltja őket a könyvtárból, de Victor kíváncsisága innentől csillapíthatatlan.
Amikor Konrád súlyosan megbetegszik egy ismeretlen betegségben és az orvosok nem tudnak érdemben segíteni, Victor újra a könyvtárba megy és megtalálja az Élet Elixírjének ősi receptjét. Barátja Henry és a szintén a kastélyban élő távoli unokatestvér, Elizabeth segítségével tervet szőnek, felkutatják azt a férfit, aki le tudja fordítani az ismeretlen nyelven írt receptet. Három olyan összetevőt kell megtalálniuk, amik nagy veszélyek árán szerezhetők be. Victor bármit kockára tenne testvére megmentéséért, de vajon a testvéri szeretet hajtja, vagy a hőssé válás Elizabeth szemében?

Azzal kell kezdenem, amivel a szerző kezd: egy olyan ütős első fejezettel, ami azonnal beszippantott, és én máris elvesztem. Oppel stílusa nagyon magával ragadó, csodálatosan szövi a mondatokat. Már az első fejezettől kialakul egy olyan feszültség, ami végig MAGASAN kitart, és azt vettem észre, nincsenek körmeim.
A regény  - már a nevekből is kitalálható -  a klasszikus Mary Shelley féle  Frankenstein  ifjú éveiben játszódik, elhelyezve őt a Genfi-tó mellé, egy csodás ódon kastélyba, korban a francia forradalom idejében járunk. A szerző remekül építette fel a világot és a cselekményt, amely magyarázatot adhat a felnőtt Frankenstein tetteire. Itt Victor meséli el a történetet, remekül beleláthatunk a gondolataiba, és bizony számomra nagyon nehéz eldönteni, hogyan ítéljem meg őt. A legjobb gondolat Elizabeth szájából hangzik el Victorral kapcsolatban: "There is a passion in you that scares me." Victor rendkívül jó karakter, sokrétű, van amiért imádtam, van amiért megijedtem tőle. Kétségtelen, hogy rajongásig szereti az ikertestvérét, bármit megtenne érte, és meg is tesz. A titkos könyvtár felfedezésével kialakul benne az alkímia iránti szenvedélyes érdeklődés. Sokszor éreztem a történetben, hogy pengeélen táncol, hol rögeszmés, hol szeretni való srác, aki képes óriási áldozatokat hozni. Victort mindig is zavarta, hogy 2 perccel idősebb bátyja ügyesebb, intelligensebb nála, még ha egy hajszálnyival is. Az Élet Elixír felfedezése viszont előtérbe helyezné őt, hőssé válhatna. Az olvasó drukkol neki, ugyanakkor tudjuk, az alkímia a sötét oldalon áll, Victort előbb utóbb beszippantja ez a szenvedély.
Konradból az elsőszülöttekre jellemző nyugodtság árad, de ez nem tudatos, sosem éreztem, hogy megjátszaná magát. Victor sokkal zárkózottabb, minden apró elismerésért keményen meg kell dolgoznia, hogy Konrad nyomában maradjon.
És ott a szerelmi  szál! Van akinek sajnos, nekem viszont nem, itt különleges szerelmi háromszög alakul ki, hiszen adott egy tök egyforma ikerpár, akik ugyanabba a lányba, Elizabeth-be szerelmesek.  Ő egy távoli unokatestvér, aki 6 évesen került hozzájuk, tehát együtt nőttek fel. Szimpatikus a karaktere, energikus, intelligens fiatal lány, akinek az adott pillanatban vág az esze és a fizikai megpróbáltatásokat is  sikeresen megoldja. Konrádot szereti, de Victor sem közömbös számára, hiába próbálja tagadni. Nos, a hasonlóságból lesznek is problémák, vicces is meg nem is.
Henry a szomszéd jó barát srác, aki gyerekkora óta  szintén sokat van a kastélyban, édes pofa, vicces, ugyanakkor költői lélek. Persze a küldetésből is kiveszi a részét, de Elizabet-et nem tudja lepipálni, aki abszolút versenyképes a fiúkkal értelem és merészség tekintetében egyaránt.
Nagyon tetszett a szülők liberális gondolkodása, a taníttatás, a szolgálókhoz való hozzáállás terén.
Muszáj megemlítenem a bukott alkimista Polidorit és az ő hiúzát Krake-t, nagyon izgalmas volt minden jelenet velük, igazából azt vártam, Krake átalakul majd emberré.
A borító nagyon tetszik, ahogy a folytatásé is.
Összességében remekül szórakoztam, borzongtam a könyv olvasása alatt, többször is lesokkoltak az események, már-már horrorba csapó jelenetekkel. Nagyon feldobott a hír, hogy  hamarosan megfilmesítik a történetet, méghozzá Matt Reeves fogja rendezni, aki a számomra az egyik legborzongatóbb filmet rendezte, az Engedj be! amerikai változatát.   
A könyv uniszex, sőt szerintem a fiú olvasók fogják jobban kedvelni!

Borító: A betűk ezüstösen domborodnak, a háttér és Victor is remekül fest.

Kedvenc karakter: Victor, Konrad, Elizabeth

Szárnyalás:  Nekem az éjféli randevú jelenet tetszett a legjobban, ahol Victor Konrad helyébe lépett.

Mélyrepülés:  A hajós harcjelenet vége, jaj.

Érzéki mérce: Csókolózásig jutnak a fiatalok, de a horrorba hajló jelenetek miatt legalább 15-re venném a korhatárt.

Értékelés: 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók