KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2013. február 25., hétfő

Stephanie Perkins: Anna és a francia csók

Könyvmolyképző Kiadó 2012
384 oldal
Goodreads: 4,21
Besorolás: YA, romantikus, realista

Ha egy igazán édes, mai szerelmi történetet szeretnél olvasni, nem kell tovább keresned, garantáltan tetszeni fog Anna és Étienne sztorija.

Anna szülei döntése szerint  a középiskola  utolsó évét egy párizsi bentlakásos angol nyelvű suliban kell elvégeznie. A lány szerint az apja sznobizmusa áll a háttérben, mert a világon semmi nem köti Franciaországhoz, a barátai, a munkája, az alakulóban lévő kapcsolata az otthonában, Atlantában marad, egy évre mindentől el kell szakadnia.
Az első kétségbeesés után rámosolyog a szerencse, hamar barátokra talál, a suli sem rossz és a francia nyelvvel sem lehetetlen megbarátkozni. Kiderül, hogy Párizs a fények mellett a mozik városa is, egy filmes blogger ennél többet nem is akarhat. Vagy mégis? Étienne St. Clair a baráti társaság legjobb pasija, egyetlen hibája van, hogy foglalt. Hiába a józan ész szava, az érzelmeknek nem lehet parancsolni...

Még nem jártam Párizsban, de Stephanie Perkins debütáló regénye elérte azt, hogy eldöntsem, nekem is be kell járnom Anna sétaútjait, meg kell kóstolnom a helyi ropogós szendvicseket, és be kell ülnöm egy párizsi moziba is.  A hangulat megteremtése tehát remekül sikerült, a szerző el tudja érni, hogy Annával együtt az olvasó is megszeresse Párizst. Persze sok történet játszódik Párizsban, mégis, számomra az írónő csodás módon szőtte bele a történetbe a helyi nevezetességeket és nem csak a nagyobb történelmi múltú épületekre gondolok, hanem Anna gyomrán keresztül részesültem remek gasztronómiai élményekben is. A baráti társaság révén a hétköznapi reggeliktől a legfinomabb cukrászkészítményekig megismerhettem, mit esznek a fiatalok Párizsban.
Például nem bírom ki, hogy ne tegyek be ide egy képet a macaron nevű sütiről, amit a szivárvány minden árnyalatában készítenek, és pontosan olyan finom lehet, mint amennyire vidám ez a süti.  És akkor még nem is említettem a palacsintázókat, kávézókat, esti szórakozóhelyeket. Párizs nagyon bulis város, erre Anna is hamar rájön.

Nagyon megszerettem az írónő stílusát, remekül alakította a történetet, a leírások érthetőek, és a dialógusok különösen jók, reálisak. Anna hangján olvashatjuk a történetet, ami könnyű azonosulásra ad lehetőséget. De Anna egyébként is nagyon  szerethető karakter, egy hétköznapi csinos 18 éves lány,  a reakciói teljesen  életszerűek, elfogadhatóak. Az elején átéreztem a magányát az idegen környezetben, együtt örültem vele, hogy a koleszos szomszédján, Meredith-en keresztül egy baráti társaság tagjává válik. Megismeri Étienne St. Clairt, akinek ugye már a neve is gyönyörű. 
Anna Oliphant
Francia-amerikai szülők gyermeke Étienne, aki Londonban nőtt fel,  tehát bájos akcentussal is rendelkezik,  a rendkívül megnyerő külső tulajdonságai mellett nagyon kedves, okos és udvarias is. Azonnal kialakul közöttük a vonzódás, de mindketten ellenállnak, mert a srácnak van barátnője, amit Anna tiszteletben is tart.
Étienne helyzete nehéz, édesanyja komolyan beteg, az apjával való viszonya rányomja a bélyegét a személyiségére, nem szeret változtatni, legkevésbé elhagyni a jelenlegi barátnőjét, ami ugye felkavarná az életét.
Étienne St. Clair
Legszívesebben beszóltam volna nekik néhány alkalommal, amikor annyira nyilvánvaló helyzeteket félreértettek, oda és vissza, az őrületbe kergetve egymást és az olvasót. De mégis így volt ez jól, mert egy azonnali instant szerelem tudjuk, milyen hihetetlen, viszont ez a lassan fejlődő szerelem azt hiszem minden olvasót levesz a lábáról. 
Lehetne még beszélni arról, hogy a főszereplő páros szerelmén kívül miről is szól a könyv, mert a családi kapcsolatok ábrázolása  bőven szerepet kap, főleg a szülő-gyerek viszony. De kiemelhetném még a barátság témáját, hisz előfordul több alkalommal is, hogy csalódnia kell Annának, ugyanakkor az élet úgy hozza, az érem másik oldalát is meg fogja ismerni. Mégis, ezek a különben nem könnyű témák eltörpülnek a szerelmi vívódás mellett, amit a könyv az olvasónak tálal.
Ami nagyon tetszett még Annában, az a filmekhez való vonzódása, így amellett, hogy az iskola kapcsán bepillanthatunk az ottani középiskola tanmenetébe könyvek terén, Anna hobbija kapcsán sok filmre is felhívta a figyelmemet a szerző. Örültem, hogy nem volt totál ismeretlen egyik téma sem. A sok multiplexes élmény után öröm volt olvasni arról, hogy léteznek százszámra egy-két mozitermes apró, hangulatos mozik is Párizsban.
Le Champo mozi
A többi karakter is nagyszerűen formált, nem voltak túl sokan, mindenki a helyén volt, a féltékennyé tevéshez szükséges osztálytárstól a rosszindulatú  ostoba libáig. A főszereplőkkel együtt mindenki ÉLT, hibáztak, tanultak belőle, valóságos és hihető történet alakult a fejezetek során. 
Összességében imádni való volt   ez a történet, olyan könyv, amit nem egyszer fogsz a kezedbe venni.
Nagyon kíváncsi vagyok, a szerző másik regénye a Lola és a szomszéd srác vajon ugyanilyen sikeres lesz-e nálam. Kedves Könyvmolyképző Kiadó, ugye nem kell sokat várni arra a könyvre sem?

Borító: Az eredeti borítót kaptuk meg a könyvvel, Annából látszik a karakter, Étienne-t az olvasó képzeletére bízza a borító szerkesztője. Ha már itt tartunk elmondhatom, két napig tartottam castingot az interneten, mire találtam barna szemű, nagyon helyes, bozontos hajú srácot, és Anna sem volt könnyű eset. Sajnos a hajából kimaradt a jellegzetes melírcsík, de oda lehet képzelni.


Kedvenc karakter:  Anna, Étienne


Szárnyalás: Az első csók


Mélyrepülés: Étienne apjának viselkedése

Érzéki mérce: 14 éves kortól nyugodtan olvasható, néhány csókjelenetet tartalmaz, gyönyörűen megírva!



Értékelés:

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók