KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2013. március 2., szombat

Richelle Mead: The Indigo Spell

Razorbill, 2013
432 oldal
Goodreads: 4,59
Besorolás: YA, vámpír

"Annak a tiltott pillanatnak a következményeként, ami az egész életét felbolygatta, Sydneynek hirtelen küzdenie kell azért, hogy meghúzza a határt az Alkimisták tanításai és aközött, amit a szíve diktál. Aztán találkozik a csábító, lázadó Marcus Finch-csel, egy volt Alkimistával, aki minden valószínűség ellenére megszökött és most menekül. Marcus fel akarja fedni Sydneynek azokat a titkokat, amiket állítása szerint az Alkimisták eltitkoltak a lány elöl. De ahogy Marcus sürgeti, hogy lázadjon fel azok ellen, akik felnevelték, Sydney rájön, hogy kiszabadulni nehezebb, mint gondolta. Ráadásul egy régi és misztikus mágia gyökerezik mélyen benne és ahogy egy ördögi mágiahasználó után nyomoz, aki fiatal és erős boszorkányokra vadászik, rádöbben, hogy az egyetlen esélye az, ha a mágikus vérét elfogadja - vagy különben ő lehet a következő."

Richelle Meadnek bizonyítottan nagyon jó marketinges csapata van. Tavaly nyár óta folyamatosan kaptuk az izgalmas idézeteket, borítóképet, majd találtak egy új Adriant – az előző évi színész srác ugyanis nagyon megosztotta a rajongókat - , aki szerintem mindenki ízlésének megfelelt és ezek után jöttek a trailerek…. Amik az összes rajongót – beleértve engem is - a végletekig felcukkoltak és bármit megadtunk volna azért, hogy idő előtt olvashassuk a könyvet :-).

Richelle nem okozott most sem csalódást, hisz megkaptunk mindent, amit ennél a sorozatnál elvárhatunk: izgalmat, vicces jelenteket, szerelmet, sok-sok félreértést és persze rejtélyeket és misztikumot. Ahogy a fülszöveg is sejteti, Sydney ismét a dolgok sűrűjében találja magát és azt se tudja, hányfelé szakadjon. Felügyelnie kell a kis társaságot, közben persze meg kell felelnie az Alkimisták elvárásainak, ott van a mágia, ami szintén fontos szerepet játszik az életében, és aminek az elsajátításával egyre több időt kellene eltöltenie és természetesen Marcus Finchet sem hagyhatjuk ki a titkaival. És akkor nem is beszéltünk még Adrianről, aki felhagyva a lehengerlő, "Ivashkov-stílussal", inkább a „lassú víz partot mos” taktikát választja és folyamatosan ott van Sydney mellett, hogy segítse amiben tudja – persze nem önzetlenül :-).
De mégis.. valami mégis hibádzott nekem a történetben. Sydney lassan már szuperhőssé válik, okos, ügyes, tehetséges, gyönyörű – az összes srác a lábai előtt hever.. és most még mágiahasználó is lesz..
Richelle mindig is ügyelt arra, hogy a főszereplői nagyon erős női karakterek legyenek és erre itt is nagyon odafigyel. De…szerintem egy kissé túlzsúfolta a történetet, hogy éreztesse, Sydney van annyira erős, vagány karakter, mint amilyen Rose volt a Vámpírakadémiában.
Ami számomra „sok” volt ebben a részben, az a mágia. Lehet, hogy csak az a gondom, hogy ms. Terwilliger sosem volt a szívem csücske, de egyszerűen zavartak azok a részek, ahol ő szerepelt, és ahogy Sydneyt belerángatta egy újabb kalamajkába. Nekem ez már túlzás volt. Ilyet még egyszer sem éreztem ennél a sorozatnál, hogy már vártam, hogy mikor lesz vége a mágiával foglalkozó részeknek. De az is igaz, ha nincs mágia, akkor nem ismerhetjük meg az egyik új szereplőt – akiről többet nem mondhatok el, minthogy imádnivaló, szereti a kókuszkrémes pitét, szerintem senki nem fog tudni ellenállni neki és…. a többi titok :-).
Ettől függetlenül a könyv többi részét imádtam. Richelle továbbra is jól kavarja a szálakat, a megfelelő időben helyezi a szereplőit olyan szituációkba, amire legjobb esetben is csak egy „úristen, ebből hogyan fognak kimászni” mondattal tudok reagálni.
Sydneyt egyre jobban kedvelem, nagyon érdekes volt rajta keresztül az Alkimisták világába jobban belemélyedni. Szeretem, hogy a "szuperhős" jelleme mellett még mindig nagyon, de nagyon kezdő az emberi kapcsolatok terén. Most is volt jó pár olyan jelenete, amikor legszívesebben megráztam volna, hogy térjen már észhez, de azért lassan alakul ő is :-). Nagyon meglepett a döntése és kíváncsian várom, hogy hogyan tudja majd mindezt kezelni a továbbiakban.
Nic Wheeler - Adrian Ivashkov
És a smaragdzöld szemű Dreamwalker! Adrian számomra még mindig hatalmas szerelem, nagyrészt miatta olvasom ezt a spin-off sorozatot :-). De ahogy a többiek, ő is kezd megkomolyodni. Bár továbbra is sok humoros hozzászólása és pillanata van, de látszik, hogy próbál Sydney mellé „felnőni”. Megbízható, segítőkész és szerintem nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy.. nagyon szerelmes. Nagyon örültem neki, hogy sikerült túltennie magát Rose elvesztésén és úgy érzem, hogy Sydney tökéletes választás lesz/lenne neki. Ők ketten képesek egymásból a legjobbat kihozni, támogatják és kiegészítik egymást. "Sydrian" rajongói pedig boldogok lehetnek, mert jó pár megmosolyogtató és romantikus jelenetnek lehetnek tanúi.

És persze Eddie. Az érzelmeit mélyen magába záró és mindig kötelességtudó testőrfiút nagyon megkedveltem és hatalmas szívfájdalmam, hogy mennyire keveset szerepelt ebben a részben.
Persze ha róla beszélek, akkor nem lehet kihagyni a kis kompániát, aki Amberwoodban tanul. Sydney szemszöge miatt és mivel a lány szinte állandóan mozgásban van, sajnos csak nagyon keveset kapunk a többiek életéből, ami pedig engem nagyon érdekelne, hisz ott is folyamatosan történnek humorosabbnál humorosabb jelenetek (ugye nem kell mondanom, hogy természetesen Angeline miatt :-), sok a félreértés,a szerelmi sokszögek és még több a dráma. Richelle ezenfelül újabb szereplőket is hozott a történetbe, ezzel nem könnyítve meg az eredeti szereplőink életét, én pedig kíváncsian várom, hogy mi fog ebből az egészből kisülni :-).
Érdekes volt Marcust is megismerni, bár én, a sok beharangozás után valami nagyobb dologra gondoltam vele kapcsolatban.... de még három könyv van hátra, úgyhogy még bármi megtörténhet :-). 

Tudom, hogy ez már nem a Vámpírakadémia, de néha azért hiányzik a morák és dhampírok világa, ezért nagyon élveztem a történet elején a mora esküvőt és ezáltal Rose, Lissa, Dmitrij, Christian és Abe nagyon rövid vendégszereplését. Ilyenkor jövök rá arra, hogy bár a legnagyobb kedvencem Adrian és nagyon örülök, hogy egy új "lehetőséget kapott", de azért hiányoznak a többiek.. (úgyhogy érik egy Vámpírakadémia sorozat újraolvasás :-).

És a vége. Ez nem az a megszokott, körömlerágós függővég, mint amihez ennél a sorozatnál hozzászoktam. Persze, érdekes és nagyon meglepő fordulat következik be a végén és nagyon szeretném tudni, mi lesz "Sydriannel" és a többiekkel, de én egy kicsit erősebb függővéget vártam. Ettől függetlenül nagyon várom a következő részt, amire nem is kell sokat várnunk, hisz már idén novemberben a kezünkbe vehetjük a következő kötetet, The Fiery Heart címmel.

És egy kis érdekesség

A sorozat rajongói pedig örülhetnek, mert hosszú várakozás után végre úgy tűnik, hogy sínen van a Vámpírakadémia megfilmesítése.
Az első rész a Vampire Academy - Blood Sisters nevet fogja viselni, a nyár folyamán kezdődik a forgatás és 2014 február 14-én kerül a mozikba (ez természetesen az Egyesült Államokra vonatkozik, hogy nálunk bemutatják-e, az a jövő zenéje). Egyelőre három szereplő lett kiválasztva:


Zoey Deutch lesz Rose Hathaway,  








Lucy Fry lesz Vasilisa Dragomir 










és Danila Kozlovskiy lesz Dmitrij Belikov. Danila orosz színész, így elmondhatjuk, hogy a film készítői még erre is odafigyeltek. A többiekről még sajnos nem tudunk semmit, de a rajongók körében természetesen Rose és Gyimka mellett az Adrian szerepét alakító színész kérdése a legfontosabb és bár még a második rész (ahol ugye Adrian megjelenik) elkészítése még kétséges - főként az első rész sikerén múlik, de már most vérre menő viták zajlanak, hogy ki lenne a legjobb a szerepre :-).

A mozival kapcsolatban angolul itt kaphattok naprakész infókat a Facebookon:
Magyarul pedig ezen a kis, közösségi oldalon informálódhattok (szintén Facebook):
 
És a fenn említett, The Indigo Spell trailerek egyike:


Borító: Tetszik és illik a történethez. DE – Adrian amennyire tetszett az első borítón, itt annyira nem vagyok vele kiegyezve.. nekem kicsit öregnek tűnik..

Kedvenc karakter: Adrian, Sydney, Eddie és Hopper

Szárnyalás: Sydney döntése és Adrian összes jelenete

Mélyrepülés: ms. Terwilliger és a mágia

Érzéki mérce: kaptunk bőven forró és romantikus jelenetet, de csak és kizárólag a YA keretein belül


Értékelés:

5 megjegyzés:

  1. Dmitrijt már most siratom :(
    nem hiszem el, hogy nem találtak egy 190 körüli, barna, borostás szépfiút

    VálaszTörlés
  2. Én azt mondom, hogy ne sirasd, amíg nem láttad a filmet:). Danila nagyon jól fogja szerintem hozni a karaktert. Lehet, hogy ez nem egy túl jó kép róla, de mi hiszünk benne, hogy jó Dmitrij lesz!:)

    VálaszTörlés
  3. hát, én már a kép alapján (újra) beleszerettem Dimitrijbe :D bár igaz, kicsit fiatalnak tűnik, a könyvbélihez képest:/
    véltelenül nem tudod, hogy magyarul fenn van-e neten ez a rész? nagyon szeretném már elolvasni :)

    VálaszTörlés
  4. Sziasztok. Valaki tudna nekem abban segíteni, hogy hol lehet megszerezni Richelle Mead: Vérvonalak 3-4. részét 3s Karen Chance: Cassandra Palmer sorozat utolsó részèt? Nagyon rákattantam, de nem találom seholse. Előre is köszi. E-mail cím: dusko@freemail.hu

    VálaszTörlés
  5. Sziasztok! Engem is érdekelne a The indigo spell és a The fiery heart magyarul és ha van folytatása akkor természetesen az is :) Sajnos elég régi bejegyzéseket találtam csak erről és nem nagyon találtam magyar fordítást (a the indigo spellnek van egy fent neten, de csak a 15. fejezetig. vagy csak 15 fejezetes?? elég furán lett vége... ) ha esetleg meg van valakinek akkor légyszi írjatok erre az e-mail címre: monos.e90@gmail.com

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók