KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2013. május 25., szombat

Joss Stirling: Lélektársak - Phoenix

Manó Könyvek 2013
315 oldal
Goodreads: 4,37
Besorolás: YA, urban-fantasy

Nagyon vártam a Lélektársak sorozat második részét, mert az első rész mélyen belopta magát a szívembe. Imádom a különleges képességeket, az ilyen témájú könyveket, filmeket. Bíztam Joss-ban, hogy sikerül hoznia a színvonalat, és maximálisan azt kaptam a történettől, amit vártam, izgalmat, akciót, romantikát és sok sok Benedict pasit.

A 17 év körüli Phoenix Londonban él egy savant Közösségben, akik leginkább bűnözésből tartják fenn magukat, minden nap megkapják a végrehajtandó feladatot, és a nap végére be kell szolgáltatniuk a főnöknek a megszerzett szajrét. Phee a legügyesebb tolvajjá képezte ki magát, ebben segítségére van savant képessége, miszerint le tudja fagyasztani az emberek elméjét néhány másodpercre, így nem veszik észre a lopást. Olyan, mintha meg tudná állítani az időt, a közelében lévő emberek nem is emlékeznek erre a kis filmszakadásra.
A gondok ott kezdődnek, amikor a megadott célszemély Yves Benedict értékeit kell eltulajdonítania. Hiába szerzi meg a hátizsákját, menekülés közben a táska tartalma elég. Phee bajba kerül, mert nem visz haza semmi zsákmányt, másnap újra kell próbálkoznia. Yves persze résen van, elkapja a lányt, és rájön, hogy épp a lélektársával hozta össze a sors.  Többé el sem akarja engedni, persze ezt a Közösség főnöke nem nézi jó szemmel és megzsarolja a lányt. Yves segítségül hívja a családját, hogy együtt oldják meg Phoenix megmentését  a zsarnokától.

Ez a könyv tartalmilag nem a Sky közvetlen folytatása, tehát az első résztől független új történet, egy újabb Benedict fiú, Yves sztorija. Nem feltétlenül szükséges az első rész olvasása, de hasznos.
A történetet Phoenix szemszögéből olvashatjuk, rögtön az első fejezetben egy lopási akció közepébe csöppenünk. A főszereplő karaktere nekem azonnal szimpatikus lett, annak ellenére, hogy egy ügyes bűnözővel állunk szemben. Igazi, "farkasok közt nevelkedett", bátor lány, aki a túlélésért küzd, teljesítenie kell a parancsokat, mert az ellenszegülők sorra eltűnnek a föld színéről. A melót elvégezve mindig a könyvtárba megy, és polcról polcra elolvas mindent, óriási tudásvággyal rendelkezik. Az édesanyját évekkel korábban elvesztette, apjáról nem tud, a lélektársi dolgot tündérmesének tartja. Mindaddig, míg Yves képbe nem kerül... Ó, de vártam már, hogy újabb Benedict fiúról olvashassak.
Yves épp egy környezettudományi konferencián vesz részt Londonban, észre sem veszi a körülötte lebzselő csajokat, legfeljebb zavarba jön tőlük. Phee viszont azonnal felkelti az érdeklődését, és miután telepatikusan is  tudnak beszélni, Yves rájön, hogy Phee a lélektársa. Nos, a szerelmi szálról tudni kell, hogy a lélektársak között bizony azonnali vonzódás alakul ki, nem tehetnek róla. Sok olvasó utálja az "instalove" kategóriát, de itt savantokról van szó. A kapcsolat alakulására azért van némi idő, Phee nem akarja rögtön megadni magát az érzéseinek. Ám ez a szerelmi szál sokkal inkább az aranyos-kellemes kategória, nem nyomul erőszakosan a történetre.
Yves egyébként tűzgyújtó és érzi mások energiaszintjét, a hétköznapi életben extrém intelligenciával rendelkező zseni, akinek a fejlesztéseit az Apple alkalmazza. Említettem már, hogy nagyon helyes?
Phee karakterfejlődése igazán említésre méltó, el tud jutni a senkiben-sem-bízhatom szintről odáig, hogy elfogadja az új családját, elhiszi, hogy lehet egy jobb élete, és egy igazi társa, akiben megbízhat.  Sky-ban igazi barátnőre talál, kezdve azzal, hogy mindketten angolok, korban is hasonlók és Sky sokat tud segíteni neki a Benedict fiúk kezelésével kapcsolatban. Ebben a részben is bőven  kijut az olvasóknak  a fiúk egymást ugrató vicceiből.  
A bonyodalom során feltűnnek az első rész szereplői is, és komoly részesei is lesznek a megoldásnak. Újra találkozhatunk Sky és Zed párosával, és még néhány Benedict családtaggal. A bűnöző savantok közösségét nehéz csőbe húzniuk, az olvasó zavarba kerül, mi is amit elhihet, és mi az ámítás. Végig izgalmas marad a sztori, kielégítő a befejezés, és az utolsó sorokat olvasva egyetlen kérdés merül fel: Mikor jön a következő rész?  Benedictekből sosem elég! Szerencsémre a  könyv végén ott a válasz: 2013 őszén jön Xav és Crystal története, a  rövid ismertető alapján nagyon izgi lesz!

Borító: Az eredeti borítót kaptuk, gyönyörű!

Kedvenc karakter:  Phee, Yves

Szárnyalás: 22-es fejezet.

Mélyrepülés:-
Érzelmi mérce:  Nagyon tetszett az érzelmek ábrázolása, Yves szavait tanítani lehetne.

Értékelés:



1 megjegyzés:

  1. Eddig is türelmetlenül vártam már ezt a könyvet, de ez után a bejegyzés után alig várom, hogy a kezem közé kaparinthassam! :))

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók