KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2013. szeptember 3., kedd

A végzet ereklyéi - Csontváros - a mozifilm

130 perces, színes, feliratos, amerikai-német kalandfilm

Rendező: Harald Zwart
Író: Cassandra Clare
Forgatókönyvíró: I. Marlene King, Jessica Postigo
Zeneszerző: Atli Örvarsson
Operatőr: Geir Hartly Andreassen
Producer: Don Carmody, Robert Kulzer

Főbb szereplők:
Lily Collins (Clary Fray)
Jamie Campbell Bower (Jace Wayland)
Kevin Zegers (Alec Lightwood)
Jonathan Rhys-Meyers (Valentine Morgenstern)
Lena Headey (Jocelyn Fray)
Robert Sheehan (Simon Lewis)
Jemima West (Isabelle Lightwood)
Godfrey Gao (Magnus Bane)

Bemutató dátuma: 2013. augusztus 29 (Forgalmazó: Pro Video & Distribution Kft.)  

Clary Fray (Lily Collins) egy rejtélyes gyilkosságot követően rájön, hogy különleges képességekkel rendelkezik, és a világ, amiben eddig élt nem is olyan átlagos, mint amilyennek képzelte. Miután édesanyja (Lena Headey) eltűnik, Clary csatlakozik az Árnyvadászok csapatához, akik megmutatják neki New York valódi arcát: egy démonokkal, vámpírokkal, vérfarkasokkal, félelmetes lényekkel teli világot. Az ősidők óta tartó küzdelemnek most már Clary is részesévé válik, és az Árnyvadászokkal együtt veszi fel a harcot a démonok ellen. (www.port.hu)

Nem hiszem, hogy újat mondok azzal, hogy ez a film volt számomra az év legjobban várt filmje. A könyvsorozat Kelly és az én egyik nagy kedvencem is, a filmhez készített trailer pedig annyira jó lett, hogy szinte centiket vágva vártuk a filmet. Először "normál" verzióban láttuk, egy nagyon jó társaságban (Kelly, Betti, Dave, Juci és én), még augusztus végén. De ahogy meghallottam, hogy 4DX-ben is adják, úgy döntöttem, hogy így is meg kell néznünk. Így pár napja újra beültünk Jucival és belevetettük magunkat az Árnyvadászok világába.
De nem is húzom tovább az időt, beszéljünk A FILMRŐL. :-)

A történet
Igazából ami problémám volt a filmmel, az itt jött elő. A történet aránylag jól követte a regényt, csak pár helyen cserélték fel a jelenetek időrendjét. De a film közepén elárultak egy akkora spoilert, hogy nemcsak én, de a többi barátom is - akik olvasták a könyveket - csak pislogott. Nem utalok rá nyíltan, de annyit elárulok, hogy Hodge és Valentine között zajlott le ez az ominózus beszélgetés. Egyszerűen ötletem sincs, hogy miért spoilerezték el a sorozat egyik legnagyobb izgalmát kiváltó részét! Számomra ezzel óriásit bakiztak és nagyon visszadobták a film jó megítélését.. A vége pedig... Inkább úgy mondom, hogy eléggé furcsára sikeredett. Egyedül arra tudok gondolni, abból indulhattak ki, hogy amennyiben nem lesz nagy sikere a filmnek és nem lesz több része, akkor is megálljon a saját lábán a történet. Így már picit érthetőbb, hogy miért változtattak így az eredeti történeten.
 Ezen felül számomra hiányzott pár dolog - például a parabatai dolog elmagyarázása, mert így úgy tűnt, hogy Alec csak és kizárólag azért rohangászik Jace után, mert szerelmes a fiúba; hiányzott az, hogy a szeráfpengéiket a nevükön nevezzék és elmagyarázzák Clarynek, hogy miért csak ezek képesek megölni a démonokat. Speciel Max is nagyon hiányzott a történetből, szerintem vele lehetett volna igazán megmutatni Valentine "valódi", brutális arcát. (közben Deszy az Árnyvadászok - Végzet ereklyéi rajongói oldal szerkesztője felhívta a figyelmemet arra az "aprócska" tényre, hogy Max itt még nem is szerepelt - sorry, kicsit összemosódtak a részek :-) - Lupi megj.). Lehetne morogni még jó pár változtatás miatt, de amióta olvastam Daniel Waters (a Vámpírakadémia film forgatókönyvírójának) interjúját, ahol elmagyarázta, hogy "vegyük úgy, hogy a film egy puskagolyó, a könyv pedig egy kádnyi puskapor, amit bele kellene a golyóba tömködni. És annyit próbálunk beletömni, amennyit csak lehet" - azóta jobban átérzem, hogy milyen nehéz - főleg egy több száz oldalas könyvet úgy vászonra vinni, hogy az mindenkinek jó legyen. Egyrészt a rajongóknak, akik elvárják, hogy az összes kedvenc jelenetük benne legyen a filmben, másrészt pedig azoknak, akik még soha nem hallottak a történetről, meghozni a kedvüket a többi részhez, illetve a könyv elolvasásához. Szinte sziszifuszi munka és ritkán sikerül mindenkinek a kedvére tenni. Azért azt elmondom, hogy a legtöbb, szinte mindenhol idézett poén benne volt a filmben és jó volt viszonthallani őket a színészek szájából is. És volt-e kedvenc részem? A film elején lévő Pandemonium jelenet. A zene, a szereplők, a történet intenzitása és az egyik szereplő, akit lentebb még majd megemlítek, egyszerűen a kedvencemmé tették. (és igen, számomra itt nézett ki a legjobban Jace is - a híres kapucnis jelenetét, amikor észreveszi Claryt, nehéz volt felülmúlnia később:-).

A szereplők
Az egyik legnagyobb vihart kavart része a filmnek. Jamie vajon jó Jace lesz-e (ugye a rajongók nagy része folyamatosan Alex Pettyfert szerette - inkább akarta volna), Clary vajon csinál-e valamit a vastag szemöldökével, stbstb. Mindenkit megnyugtathatok, hogy szerintem a casting tökéletes lett. Egyedül azzal volt gondom, hogy voltak szereplők, akik annyira keveset szerepeltek, hogy nem sikerült igazán átadni a karakterüket. Ilyen volt számomra például Kevin Zegers (Alec) és Jemina West (Izzy). A könyvben is imádtam a karakterüket és szerettem volna itt is többet látni belőlük. A fiatalok közül szerintem a Simont alakító Robert Sheehant tudnám kiemelni. Ő olyan átéléssel alakította Clary legjobb barátját, hogy szerintem a többieket sokszor lejátszotta a vászonról. A vallomása Claryhez annyira megindító volt, hogy szerintem a legtöbb lány a nyakába borult volna, őt választva:-). Lily Collins (Clary) pedig pozitív csalódás volt számomra, élmény volt látni végre egy olyan fiatal színésznőt, aki YA történetben játszik és több alakítása is van, mint, hogy tátja a száját és bámul. És persze Jamie. Ő számomra tökéletesen alakította az arrogáns Árnyvadászt, kellemesen csalódtam benne. A kinézetét nem akarom firtatni, elég legyen annyi, hogy voltak olyan pillanatok, amikor
számomra ő volt tényleg Jace (kinézetre is), de voltak olyan pillanatai, amikor elgondolkoztam azon, hogy inkább mehetett volna Néma testvérnek, olyan csont és bőrnek nézett ki. Ezt a fiút nem eteti senki? Egy pár plusz kiló jól jött volna rá, hogy a csont és bőr között némi izom is látszódjon:-).
A felnőttek közül számomra két szereplő aratott nagy sikert. Az egyik a Magnust alakító Godfrey Gao. Őt nem tudom, hogy hogyan sikerült beválasztani a filmbe, de egyszerűen tökéletes Magnus volt. Amennyire csak egy mellékszereplő volt számomra a könyvben, de itt a filmben egyszerűen magával ragadott és nem eresztett. Főleg, amikor a macskaszemeit felvillantotta egy pillanatra... *hatalmas sóhaj*
Sajnálom, hogy ennyire kevés jelenete volt, el tudtam volna nézni még egy jó darabig:-).  (esetleg egy egész estés film Magnusról? Hm? :-)
A másik ilyen szereplő pedig Jonathan Rhys Meyers volt, aki Valentine-t alakította. Annyira hiteles volt számomra, hogy azt hiszem engem nem kellett volna győzködnie, fenyegetnie, elég lett volna, ha rám néz és mindent adok neki. A kupát, az életemet, az összes titkomat, mindent:-). 
Akit még megemlítenék, de sajnos keveset szerepelt, az Lena Headey volt, aki Jocelynt, Clary anyukáját alakította. Az első könyvben kevés szerepe van, hisz ott Clary fejében vagyunk, így az elrablásának a jelenete úgy, ahogy van kimarad. Itt viszont láthatjuk teljes valójában, hogy mi történt. És mit ne mondjak, Jocelyn rászolgált az Árnyvadász névre! Olyan erővel és vehemenciával harcol, hogy öröm volt nézni! :-)
És nem utolsósorban meg kell említenem valakit, aki - szégyen vagy nem - de jobban elvarázsolt, mint maga a "főárnyvadász, Jace". Ez pedig a film elején csúfos halált halt démonsrác. Istenem, annyira eszméletlenül jóképű volt, hogy Jucival még másodjára is abban reménykedtünk, hogy nem, most nem fogják megölni:-).

Látványvilág
Ezt külön ki kell emelnem, mert ez szerintem kiemelkedően sikerült. Csak szuperlatívuszokban tudok róla beszélni. A film készítői annyira odafigyeltek minden apró részletre, hogy nem győztünk ámuldozni. Először még nem is tűnt fel sok minden, de amikor másodjára néztük meg, akkor láttunk meg olyan apróságokat, amiket az első mozi alkalmával észre sem vettünk! A szereplők jelmezei, az Intézet berendezése, a szobrok, az Árnyvadászokkal kapcsolatos festmények, a fegyverek - itt ki kell emelnem Izzy korbácsát, azért ölni tudnék:-) - valami elképesztő volt.
Akit esetleg jobban érdekel, hogy néz ki belülről is az Intézet, annak ajánlom ezt az oldalt:
The Mortal Instruments Movie . Itt szobáról szobára végig lehet járni az egészet, fantasztikus élmény, amit egy Árnyvadász sem hagyhat ki:-).

4DX
És persze a 4DX verzió. A legelső pont, amit érdemes betartani. Ne induljatok neki popcornnal, nachossal és egyéb széthullós rágcsával. Mi nem így tettünk, felszerelkeztünk mindennel, ami egy több, mint két órás mozihoz "alapvető kellék", aztán a bejáratnál szembesültünk azzal, hogy a 4DX-nél a székek is mozogni fognak, és előre felhívták a figyelmünket, hogy minden szanaszét szóródhat. Ebből kifolyólag én még ilyen gyorsan sosem ettem meg a nachosomat  - hogy ne vesszen kárba az egész:-).  A terem bejáratánál pedig egy olyan hosszú figyelmeztető lista fogadott minket, hogy mi történhet, kinek nem ajánlják és mire figyeljünk oda, hogy kicsit elbizonytalanodtunk, hogy egyáltalán túl fogjuk élni ezt az egészet?:-). Végül elkezdődött a vetítés. Hogy őszinte legyek, az első pár "effektnél" úgy megijedtem, hogy nagyokat ugrottam. Az effektek a következők lehetnek: levegőt fújnak rád a háttámlából (a fül mellett van, úgyhogy elég riasztó tud lenni, ha hirtelen kapod:), a bokádra hátulról, illetve szemből, az előtted ülő háttámlájából - onnan víz is jöhet figyelem! Ezen felül a szék úgy mozog, mintha egy szimulátorban ülnél, ugrál, ráng, le-föl és jobbra-balra mozog, sőt a háttámlában van egy masszírozó fotelhez hasonló szerkezet, ami még hátba (vagy derékba)  tud vágni. Nagy élmény és abszolút a filmhez tudják "idomítani" a széket. Ami kevésbé volt talán jó, hogy egy idő után rájössz, hogy a film milyen jeleneteire fog a széked reagálni, max azt nem tudod, hogy mit fog:-). Ami számomra nagyon látványos volt, amikor Clary végignéz az öreg templomon és az Intézet láthatóvá válik, a szék támlája szépen dőlt hátra, hogy mi is úgy nézzük, mintha a fejünket hátrahajtanánk. És az akciójelenetek! Ott aztán olyan mozgásban voltunk mi is, mint a színészek! Nem tudom ki fáradt ki jobban, ők vagy mi:-). 
Egyetlen egy helyen használták ki az "illatos" mozit - nem, Fummie, nem tudtuk meg, hogy Magnusnak milyen a szantálfa illata:-(, ellenben az üvegházas jelenetnél megpróbálták a virágok illatát közénk csempészni - ez több-kevesebb sikerrel járt, de a nézők velünk együtt jót derültek rajta és közösen próbáltuk beazonosítani, hogy ez vajon milyen szag (bocsánat, illat) lehet:-).
Amit hiányoltam, hogy ez akkor lett volna tényleg látványos, ha azon felül, hogy mozog minden, szagokat kapunk, még a film is 3D-s lett volna... Illetve volt egy-két jelenet, ahová simán elfért volna még a speciális effekt.
Mindent összevetve az mondom, hogy egyszer érdemes így is megnézni a filmet, mert egy teljesen új élményt ad hozzá az amúgy is látványos mozihoz. 

Összeségében elmondhatom, hogy A végzet ereklyéi - Csontváros egy nagyon látványosra sikerült mozifilm lett, amire érdemes beülni és megnézni. A film közepén elhangzó hatalmas spoilertől eltekintve nagyon élveztem és a barátaim is - azokat is beleszámítva, akik nem olvasták a könyvet. Persze vannak hibái, de melyik filmnek nincsen? Ajánlom azoknak, akik még nem olvasták a könyvet és garantálom, hogy utána olvasni akarjátok majd a sorozatot is, ami szerintem letehetetlen:-), és azoknak is, akik már olvasták a sorozatot, nekik érdekes, látványos és akciódús élményt jelenthet, ahogy a kedvenc Árnyvadászaik végre életre kelnek a filmvásznon. 

És egy dolog, amit a végére hagytam, de meg szerettem volna említeni. Nagyon köszönöm Kamper Gergelynek a feliratot (ha esetleg nem ismernétek, ő fordította a könyvsorozatot is) és a Pro Videónak, hogy a peticiónkat és könyörgésünket meghallgatták és végül egy tökéletes felirattal nézhettük meg a filmet! 

1 megjegyzés:

  1. Az ominózus spoiler azért kellett, mert, még így is azon nézők 90%-a, akik nem olvasták a történetet felháborodott, így ezzel a spoilerrel próbálták gondolom elkerülni a sok lehúzó véleményt. Persze rafináltak voltak, mert utána Valentine ugy előhúzott egy két érdekes "bizonyítékot" így megzavarva a nézőket is, hogy most akkor mi az igazság. Persze voltak jó páran olyanok is, akik fel sem fogták Hodge mit mondott és ugyanúgy kiakadtak... :) Szerintem nagyobb háttérzaja volt ennek, mint az Alec <3 Jace dolognak.

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók