KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2013. szeptember 30., hétfő

Elisabeth Richards: A sötétség városa

Október elsején jelenik meg A sötétség Városa a Maxim Kiadó jóvoltából a Dream válogatás keretében. Az újszerű disztópikus fantasytörténet bemutatását tette céljául a Blogturné Klub. Szeptember 26 és október 1 között hat bloger hat állomáson írja meg a véleményét a könyvről, miközben érdekes információkkal lát el Titeket a frissen megjelenő könyvről!

Az izgalmas könyvbemutatáson túl nyereménykönyvekkel is gazdagodhattok. A blogturné keretében három könyvet sorsolunk ki. A nyereménytjátékok részleteiről a poszt alján olvashattok!

Maxim Könyvkiadó Kft. 2013. október 1
392 oldal
Goodreads: 3,79
Besorolás: disztópia, fantasy, YA

A Fekete Város lakóinak egy véres, brutális háború után kell újjáépíteniük a füstölgő romokat és saját életüket. A városon emberek és sötétfajzatok osztoznak, csak a Határfal választja el őket egymástól. Egy elszabadult vírus sokakat megfertőzött, még tovább súlyosbítva a helyzetet, és a sötétfajzatokúj mutációit hozva létre. Bár a háborúnak vége, lüktet a feszültség, a Fal két oldalán élők ugrásra készen várják az újabb összecsapást.
Ebben a kiélezett helyzetben Natalie Buchanannal és Ash Fisherrel megtörténik az elképzelhetetlen: egymásba szeretnek. Natalie ember és egy kormánytisztviselő lánya. Apját megölte egy Haragvó sötétfajzat, és a lány még nem tért magához az egész életét felforgató megrázkódtatásból. Hogyan lehetséges ezek után, hogy beleszeretett Ashbe, ebbe a sötétfajzat félvér fiúba? Érzései felkavarják, minden szívdobbanása ellent mond annak, amiben addig hitt. Ez a féktelen szerelem választásra kényszeríti családja és Ash között.
A fiú sem adja könnyen át magát érzéseinek, elvágyik saját vérei közé, a Határfal túloldalára. S bár hamar rájön, hogy Natalie a "vértársa", meg kell küzdenie a külvilággal és önmagával.
Szenvedélyes románc veszi kezdetét ebben a lepusztult, mégis lenyűgöző világban, amelynek hangulata szinte magába szippantja az olvasót. 
Letehetetlen könyv, semmikképpen ne hagyja ki!
A Fekete Város krónikái sorozat első része.

A regényről először egy blogger barátnőmtől hallottam, aki napokon át áradozott a történetről. Ez felkeltette a kíváncsiságomat, de akkor (ez valamikor tavasszal volt) a sok könyves rendezvény miatt annyi olvasnivaló várt rám, hogy idáig váratott magára, mire a kezembe vettem a könyvet.

A kanális és Cékla bárkája
A történet nem is lenne annyira különleges, hiszen adott minden egy ilyen típusú regényhez, egy háború, ami minden lerombolt, egy fegyveres erő, ami átveszi a hatalmat és diktatórikus rendszerrel kormányozza az elnyomott népet, aki lassan megelégeli az uralmat és fellázad. És persze egy elátkozott szerelmespár, akik a rendszer ellenkező oldalán állnak, így reménytelennek tűnik a kapcsolatuk, de ők mégis megpróbálják. Ez eddig a megszokott történetvezetés lenne.

De mégis mi a különleges ebben a regényben? A világfelépítése és a benne lévő fajok. A történet a Fekete városban játszódik, ahol a háborút követően egy Határfal választja el az embereket és a veszélyes fajt, a Sötétfajzatokat. Ezek a különleges lények talán leginkább az általunk ismert vámpírokra hasonlítanak, vérrel táplálkoznak, viszont a vámpírokkal ellentétben nagyon is élnek, hiszen két szív is dobog a mellkasukban. Az emberek és a Sötétfajzatok néha szerelembe estek és közös utódokat hoztak létre, ezek lettek a Kevertvérűek – az egyik főhősünk, Ash is ehhez a fajhoz tartozik. Ők annyiban különböznek a Sötétfajzatoktól, hogy bár nekik is van két szívük, de egyik sem ver. Nincs rá szükségük, mert a vérükben él egy olyan lény, ami oxigénnel látja el a szervezetüket. A Sötétfajzatokkal szemben az embereket a Határfal, a Nyomkövetők és a Básztetek, ezek a különleges macskaszerű emberek, akik a Sötétfajzatokkal táplálkoznak – védik meg. Természetesen itt is van egy diktátor, Tiszta Rózsa (akit a könyv kb háromnegyedéig nőnek gondoltam a neve alapján:-)), aki kemény kézzel, agymosással, kegyetlenkedéssel, koncentrációs táborok használatával próbálja a népet kormányozni és az ő nevéhez fűződik az is, hogy mind a kilenc tagállamban fallal körülkerített gettókban telepítették a Sötétfajzatokat. És persze a politika, mint mindenhol, itt is fontos része a regénynek. Emberek, családok sorsa dől el attól függően, hogy ki hogyan állítja és
Ash
mozgatja a politikai csatározások sakktábláján őket és gyakran még az sem véd meg a kínzástól, sőt a kivégzéstől sem, ha egy-egy befolyásos politikus rokona vagy. Nagyon kemény a regény világa, kilátástalan jövővel és az emberek ott keresik a boldogságot, ahol tudják. Ezt használják ki a Kevertvérűek, akik a harapásukkal eufórikus állapotot, múló, hamis gyönyört okoznak az embereknek. Ash is ezt választja pénzkereseti forrásnak. A fiú számomra nagyon szimpatikus karakter volt, hisz a kettős szemszögnek (Natalie és Ash szemszögéből olvashatjuk az egész regényt) köszönhetően elég jól megismerhetjük a lelkivilágát, a kínlódásait, gyötrődéseit, hisz azzal, hogy Kevertvérű, egyik faj sem fogadja be. Egy egyszerű fiú, aki szeretne túlélni, nem akar hős lenni; ha tud, próbál kimaradni a csatározásokból. Aki hoz rossz döntéseket, de mindent a túlélés érdekében tesz. Aki képes nagyon szeretni, ezért akár harcolni is, de mégis teljesen emberi módon nagyon összezavarodni, amikor olyan helyzetbe kerül, ahol egyáltalán nem könnyű a választás. A Sötétfajzat vére mellett sokkal emberibb, mint jó pár tisztavérű ember társa.
Natalie
És persze ott van Natalie, a Parancsnok lánya. A külső csillogás mellett – hisz mindenki körberajongja, egy súlyosan sérült családi háttérrel rendelkező fiatal lány, aki eleinte lenézi a másik fajt, de Ash révén kinyílik a szeme. Ő már számomra egy fokkal árnyaltabb karakter volt, őt nem tudtam annyira megkedvelni, mint Asht. A szereplők persze itt sem feketék vagy fehérek, gyakran nehéz eldönteni róluk, hogy az ember hová is tegye őket, hisz ebben a világban nem könnyű csak jónak vagy rossznak lenni. Natalie anyja például a történet elején eléggé negatív karakter, ahogy egyre jobban megismerjük, annál inkább érik bennünk még inkább az utálat, de a végén csak kiderül róla egy olyan dolog, ami után inkább sajnálja az ember, mint utálja. Vagy ott van a hősszerelmes testőrfiú, Sebastian. Őt eleinte nagyon kedveltem (nagyon szeretem, ha egy történetben a főhősnek testőre van és az vele körülbelül egykorú – igen, ez még a Vámpírakadémiás rajongásomból maradt:-)), talán sajnáltam is, hogy Natalie mennyire semmibe sem veszi, aztán persze ahogy megismertük őt is, kiderült, hogy mindennek oka van.
A történet mellékszereplői is mind emlékezetes karakterek, imádtam például Dayt (Natalie barátnőjét), Céklát (Ash legjobb barátját) és az összes közös jelenetüket, ahol mind a négyen megpróbálják eltitkolni, hogy ki mit érez a másik iránt, egyrészt maguk, másrészt a többiek miatt és ebből jó pár konfliktus keletkezik.
Persze jó néhány nem várt csavar és csattanó került a történetbe, izgalmasabbá és kiszámíthatatlanabbá téve az egészet. Volt amire adott választ az írónő, volt amit majd a későbbi részekre tartogat:-).
A szerelmi szál pedig gyönyörű. És erre szükségünk is van, hogy egy kicsit kiszabaduljunk ebből a sötét, depressziós világból. Ash és Natalie édesek együtt, ahogy mind a ketten csodálkozva veszik észre, hogyan reagálnak a másikra és ebből mi következhet. Bevallom, az első csókjukat többször is újraolvastam, annyira érzelmesre sikerült:-). Aztán persze semmi sem lesz egyszerű kettőjük között és akármilyen furán hangzik, de az csak a kisebbik gond, hogy halál vár rájuk, ha az emberek rájönnek, hogy ők együtt vannak. Van ennél jóval nagyobb problémájuk is, és spoilerezés nélkül annyit azért elárulok, hogy teljesen ledöbbenve olvastam azokat a sorokat - ilyen szerelmi galibáról még nem nagyon olvastam... De nagyon szurkolok nekik, hogy boldogok legyenek!

Azzal pedig nem árulok el nagy titkot, ha elmondom, hogy ez egy sorozat, így folytatása várható. Amit persze szerintem nem lesz túl nehéz kitalálni, bár én azért kíváncsian várom, hogy például a Sötétfajzatok helyzetét hogyan fogják megoldani. Mert az addig rendben van, hogy ki kell engedni őket a gettóból, de ezek ragadozók. Akik éhesek. Akik ráadásul emberi vérre éhesek. És nem hiszem, hogy egy sima rábeszéléssel el lehetne intézni, hogy „mától éljünk békében mindannyian”. De majd meglátjuk.

Nehéz írásban kifejezni, hogy mennyire szerettem ezt a regényt és csak a töredékét írtam le annak, amennyit tudnék róla még mesélni. Annak ellenére imádtam és öt "lepkét" adok rá, hogy az olvasók hasonlóságot fedezhetnek fel három, ismertebb regény egy-egy részletével - persze én is észrevettem őket. Normál esetben mérgelődnék is miatta, de az írónő mégis úgy tudta köríteni az egészet, hogy észrevettem, meghökkentem, a fejemre csaptam, hogy „jé, de ismerős ez a rész”, majd olvastam nyugodtan tovább. Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a regényt, azoknak is, akik ismerik ezt a műfajt és azoknak is, akik még csak most ismerkednének vele. Én nagyon szerettem és várom a folytatását!


Borító: Eléggé kifejező, illik a regényhez. Tetszik:-).

Kedvenc karakter: Ash

Szárnyalás: ahogy a Sötétfajzatok mindent dallal fejeznek ki.

Mélyrepülés: az igazság a Natalie és Ash közti kapcsolatról

Érzelmi mérce: gyönyörűen megírt szerelmi jelenetek, de a YA keretein belül

Értékelés:


A könyvet 30% kedvezménnyel megrendelheted október 31-ig itt:

Nyeremények:

1) 2 db könyv + 5 db könyvjelző - csak töltsd ki a Rafflecopter dobozt, lájkolj minket és már nyerhetsz is.
2) 1 db könyv + 5 db könyvjelző - még egy esély a nyereménykönyvre. Keresd minden nap a betűket mutató képeket a blogturnéban résztvevő blogok posztjaiban. Ha mindet megtaláltad, egy értelmes szót tudsz kirakni. Ezt kell beírnod az utolsó Rafflecopter mezőbe!



A turné további állomásai:

Szeptember 26 - Dreamworld - Térkép
Szeptember 27 - Deszy Könyvajánlója - Tiszta Rózsa
Szeptember 28 - Roni Olvas - Fajhatározó + Aegeus és Zanthia
Szeptember 29 - MFKata gondolatai
Szeptember 30 - Kelly Lupi olvas
Október 1 - Nem harap a... - Interjú az írónővel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók