KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2013. szeptember 21., szombat

Robin LaFevers - Gyilkos kegyelem

A Maxim Könyvkiadónál 2013. október elsején jelenik meg Robin LaFevers: Gyilkos kegyelem című könyve. A Blogturné Klub, melynek blogunk is tagja, Magyarországon még szokatlan módon - blogturné keretében mutatja be a könyvet, szeptember 15-től nyolc napon át más más blogon jelenik meg a könyv kritikája, egybekötve a könyvhöz tartozó érdekességekkel. Reméljük tetszik nektek ez az új kezdeményezés, mert a könyvek továbbra is sorban állna, a turnéjukra várva. Az olvasók azon kívül, hogy megjelenés előtt olvashatnak különböző véleményeket az adott könyvről, minden turné alkalmával meg is nyerhetik a könyveket és egyéb más nyereménytárgyakat. Érdemes tehát követni a blogturnékat, a résztvevő blogok linkjei mindig a poszt végén szerepelnek majd.

Maxim Könyvkiadó Kft. 2013. október 1
492 oldal
Goodreads: 3,97
Besorolás: fantasy, YA, történelmi

FIATAL, GYÖNYÖRŰ ÉS HALÁLOS. A fiatal Ismae-t, akit a halál istenének szolgálói képeztek orvgyilkosnak, a Bretagne-i udvarba viszik küldetést teljesíteni. Ismae azonban azt tapasztalja, hogy nincs felkészülve; nemcsak az intrikák és árulások játszmáira, hanem a lehetetlen választásra sem, amelyben pedig döntenie kell. Mert hogyan tölthetné ki a Halál bosszúját egy olyan emberen, aki - bármennyire küzdött ellene - meghódította a szívét?
Veszélyekkel teli történet: intrikák, mérgek, szeszélyek; de végül megmutatkozik a helyes út?

Ezzel a könyvvel már jó ideje szemezgetek a Goodreadsen, hisz az érdekes fülszövege mellett a gyönyörű borítója is azonnal elvarázsolt. Imádom az erős női karaktereket, akik nem függnek a férfiaktól, akik képesek a saját lábukon is megállni és ez a könyv pont egy ilyen főhőst és történetet ígért.

A regény a XV. századi Bretagne-ba kalauzol el minket, abba a korba, amikor a nők élete nem ért túl sokat. Akár nemesként, akár szegénynek születtek, szinte árucikként tekintettek rájuk, amivel több pénzt, vagyont és néha királyságokat lehetett szerezni. A fiatal Ismae ide született, egy szegény családba és hosszú évekig tartó szenvedés és egy semmi jóval nem kecsegtető esküvő után a Szent Mortain kolostorban talál menedéket. Ezen a helyen megadatik neki az, ami az akkori világban kevés lánynak; tanulhat és így lehetősége nyílik arra, hogy végre revansot vehessen az életét eddig pokollá tévő férfiakon is. Orvgyilkosnak képzik ki, a halál szolgálóleánya lesz és azokat kell kivégeznie, akiket a Halál illetve a rend megjelöl neki. Megtanul fegyverekkel és mérgekkel bánni és elsajátítja, hogyan kell a nőiességét fegyverként használni.
A kiképzését követően szinte azonnal mélyvízbe dobják és az akkori vérzivatoros időszakban kell Bretagne-i Annet segítenie a gyakran a legdurvább módszerektől sem visszariadó, intrikákkal teli udvarban. Ehhez persze társat is kap, egy bretoni nemes, Gavriel Duval személyében. A furcsa páros eleinte nem igazán jön ki egymással, hisz a szerepük szerint szeretőknek kellene lenniük, de... Ismae a múltja miatt minden férfit az ellenségének tekint, ráadásul a rend is arra figyelmezteti a lányt, hogy ne bizzon meg a férfiban, mert nem tudni, hogy melyik oldalon áll. Duval pedig a többi férfival ellentétben nem egy szoknyavadász és nem túlzottan örül annak, hogy egy orvgyilkos a társa, bármilyen gyönyörű is legyen az. Pedig össze kell dolgozniuk, hisz kettőjük segítsége nélkül Annának semmi esélye nincs arra, hogy hatalomra jusson.

A történet már az első pár fejezetével elvarázsolt és ahogy egyre mélyebbre merültem a világába, annál jobban magával ragadott. Nyugodtan mondhatom, hogy az idén olvasott könyvek közül az
Bretagne-i Anna
egyik nagy kedvencem lett. A történet lebilincselő volt, egy percig sem unatkoztam. Az írónő nagyon ügyesen keverte a történelmet az általa kitalált elemekkel, gyakran úgy éreztem, mintha egy nagy jól megírt valós, történelmi regényt olvasnék, amit csak néha fűszerezett meg egy kis természetfeletti szállal. A történelem eme szakasza számomra nem volt annyira ismerős - na jó bevallom, majdhogynem teljesen fehér foltként funkcionál:-), viszont a regény olyannyira felkeltette az érdeklődésemet, hogy miután befejeztem az olvasást, még órákat töltöttem azzal, hogy kiderítsem, hogy mi volt / mi lehetett igaz ebből az egészből.
Amikor Ismae bekerült az udvarba, nem csak ő, de én is megrémültem a sok ismeretlen névtől, de az írónőnek köszönhetően elég hamar helyére került minden. Imádtam az udvari életről olvasni, a politikai csatározások, az intrikák nagyon izgalmasak voltak és Ismae tolmácsolásában annyira élethűek, hogy gyakran úgy éreztem, mintha én is ott lettem volna mellette és a saját szememmel látom a történteket. A történet fő vonala persze kiszámítható, de a szereplők sorsa nem. És az írónő egyáltalán nem félt sem a jó, sem a rossz oldalt megtizedelni, ha arról volt szó... és voltak helyzetek, amikor szinte az összes szereplőért tövig rághattam a körmömet, hogy életben maradnak-e vagy sem. De ez így volt helyes. A középkorban ilyen volt az élet, senki sem érezhette magát biztonságban, főleg, az uralkodók közelében élt.
Ismae viszont talpraesett és nemhiába képezték három hosszú éven keresztül, nagyon jól feltalálja magát ebben az egyáltalán nem veszélytelen világban. A szemünk előtt válik a kezdeti megkínzott, félénk lányból határozott, halálos szolgálójává és orvgyilkosává a Szent Mortain kolostornak, aki eleinte egy percig sem habozik ölni, ha küldetésre kell mennie. Nagyon élveztem minden olyan részét a regénynek, ahol ő volt akcióban. Itt most "gyakorlatban" is láthattuk, hogyan dolgozik egy orvgyilkos, bár - tudom, hogy telhetetlen vagyok:-), de még-még-még-még olvastam volna több akciót is a lány részéről. Persze tisztában vagyok, hogy ez nem egy szerepjátékos történet, így (egyelőre) megelégedtem ennyivel is:-). Egyedül egy dologban bizonytalan, az pedig az GAVRIEL DUVAL. (igen, így nagybetűkkel - Lupi hatalmasat sóhajt..)
Először én is ugyanúgy kicsit ferde szemmel néztem rá, mint Ismae, ő számomra nem volt az az "azonnal beleszeretek" szereplő. Idő kellett ahhoz, hogy megkedveljem, de utána már faltam a sorokat, ahol ő szerepelt és teljesen az ujja köré csavart. Egy valódi nemes, aki a szeretteiért, barátaiért és azokért az elvekért, amikben hisz, bármit megtenne. A kettejük
kapcsolata Ismae-val pedig a kezdeti súrlódások ellenére is imádnivaló. A lány a férfiakat eddig csak a kegyetlen oldalukról ismeri, így nagyon lassan és nehezen veszi észre azokat a jeleket, amelyek mindenki más számára (nekünk olvasóknak is) teljesen nyilvánvalóak:-). Élmény követni, ahogy lassan megtanulnak egymásban
bízni, ahogy Ismae is változik, már nem tekint minden férfire gyűlölt ellenségként és így egy teljesen más világ nyílik meg előtte, ami őt is kicsit megváltoztatja. És ez így jó. Érdekes nyomon követni, hogy ennek hatásaként már nem követi vakon a kolostor parancsait, gondolkodik, dönt és ítél, úgy, ahogy ő látja jónak a dolgokat. És ez nagy szó, annak a tükrében, ahogy megismerhettük őt a könyv elején. 
A történet vége pedig számomra tökéletes lett, bár hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem olvasnék szívesen még többet róluk és nincsenek megválaszolatlan kérdéseim:-).

Összességében mindenkinek szívből ajánlom ezt a regényt, ami egy izgalmas, akcióval, csatákkal, árulással, intrikákkal teli középkori világba vezet el minket, ahonnan természetesen nem hiányozhat egy gyönyörű szerelem története sem.
Alig várom a következő részt, hogy megismerhessem Ismae rejtélyes rendtársát és hogy fény derüljön egy-két olyan dologra, ami ebben a részben nem lett lezárva. (és ahol reménykedem, hogy az egyik kedvenc szereplőm újra feltűnik...). A kérdés már csak az, hogy képes leszek-e várni a magyar megjelenésre, vagy azonnal beszerzem angolul a folytatást?:-)

Borító: Tökéletes és gyönyörű. Mintha Ismae elevenedne meg a borítón

Kedvenc karakter: Ismae, Duval, Rémlovag

Szárnyalás: Nem tudnék kiemelni külön egy részt sem, összességében imádtam a könyvet.

Mélyrepülés: A nők sorsa abban a korban

Érzelmi mérce: Szerelmi szál van benne, de minden a YA keretei között marad.

Értékelés:

Blogturné extra - Méreg magazin

Robin nagy nehézségek árán, de szerzett nekünk egy lapot Serafina füvészkönyvéből, ahonnan pár általuk használt mérget megismerhettek ;-)


Olvassatok bele Ti is a könyvbe!




Ha tetszett, akkor itt meg is tudjátok rendelni 30% kedvezménnyel október 31-ig:


És akkor jöjjön a várva várt játék!

A Maxim kiadónak köszönhetően a turné során még két példányt sorsolunk ki a Gyilkos Kegyelemből. Ám ezúttal két különböző játékban vehettek részt.

1.) A 'Like-ra fel!' játékunk szeptember 15 és 24 között zajlik. Semmi mást nem kell tennetek, ha részt akartok venni, csupán lájkolni a Blogturné Klub és a Maxim kiadó (Dream Válogatás) Facebook oldalát, aztán pedig a turné bármelyik állomásán található rafflecopter dobozt kitölteni. Plusz pontokért a turnéban résztvevő blogok Facebook oldalát is lájkolhatjátok.

a Rafflecopter giveaway
 

2.) A második játékunk egy keresztrejtvény lesz, melyet itt találtok meg. A játék szeptember 21-től 23-ig tart.

A lenti keresztrejtvény alapján kilenc kérdésre várunk választ. Minden kérdésre a válaszokat megtaláljátok a Gyilkos kegyelem blogturné eddig állomásain, illetve a könyv fülszövegében (súgunk picit, érdemes az extrákat végigböngészni:-).
Mind a 9 sor kitöltése kötelező, csak úgy vehettek részt a sorsoláson. Plusz pontért a Blogturné Facebook oldalát is lájkolhatjátok.
A válaszokat a lenti rafflecopter dobozba írjátok be.


 a Rafflecopter giveaway

A turné további állomásai:

Szeptember 15 - Angelika blogja
Szeptember 16 - Nem harap a...
Szeptember 17 - Deszy könyvajánlója
Szeptember 18 - Dreamworld
Szeptember 19 - MFKata gondolatai
Szeptember 20 - Always Love a Wild Book
Szeptember 21 - Kelly Lupi olvas
Szeptember 22 - Függővég

 

4 megjegyzés:

  1. Khm... előfordulhat, hogy a 2. megfejtésben van egy felesleges betű? :) (És az 1. meg a 2. fel van cserélve, de a dobozban a 2. már az 1. megfejtését kéri, kicsit most összezavarodtam, hogy hová mit kell írni.)

    Ettől függetlenül nagyon élvezem a játékokat, az ilyen kérdéseket is, meg a puzzle-t is, köszönet érte. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ancsa - remélem azóta már sikerült megfejtened - elnézést a kavarodásért:).
      Mi pedig örülünk, hogy tetszik a játék, jó visszajelzést hallani, hogy nemhiába dolgozunk vele annyit:)))

      Törlés
    2. Írtam valamit mindenhová (szerintem az elsők közt :) ), remélem jókat. :) Az az egy plusz betű meg, ami a 2. szóban van, lehet csak nekem ugrik ki, Az üvegtrónban vagy hétszázszor javítottam át. :)

      Törlés
  2. Most Lancelot (Santiago Cabrera), előtte meg Arthur király (Bradley James)!! :D Lupi, Kelly, csak nem nézitek a Merlint? Már bocsánat, tudom nem ide tartozik. :)

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók