KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2013. szeptember 8., vasárnap

SZEPTEMBER 8. AZ OLVASÁS VILÁGNAPJA

Szeptember 8. az UNESCO által deklarált Olvasás világnapja.

Miért fontos ez a dátum nekem? Mint könyves bloggernek, úgy érzem, minden alkalmat meg kell ragadnom, hogy felhívjam a figyelmet az olvasás fontosságára. Persze a blog állandó olvasói pontosan tudják ezt, de Ti, kedves véletlen idetévedők, hozzátok is érjen el az üzenet.


A könyvek szeretete már egészen kicsi korban elkezdődik, a gyerekek ösztönösen vonzódnak a színes illusztrációkkal ellátott mesekönyvekhez. Később viszont a szülők felelőssége, hogy mennyire kap rá a kisiskolás az olvasásra. Két saját gyerek utáni tapasztalatom: vigyük el őket minél gyakrabban könyves közegbe, könyváruházba, ahol gyakran külön gyereksarkokat alakítanak ki, a picik ezt nagyon élvezik. Ami mindenki számára elérhető, az a könyvtár, érdemes beiratkozni, és rászoktatni a gyereket, hogy ez egy természetes dolog, hogy könyvtári tag,  és igen, ez egy olyan hely, ahonnan meg tudja szerezni azt a könyvet is, amit anya-apa nem tud megvenni.

Hogyan lehet olvasóvá nevelni egy gyereket? Nincs rá garanciás módszerem. De sokat segített, hogy a gyerekeim általában (állandóan) könyvvel a kezemben látnak.
Nagyon fontos, hogy mit adsz a kezükbe. Nem csinálok reklámot egyik kiadónak/könyvnek sem, de jó módszer a bolti belelapozáson túl, ha utána nézel a Molyos értékeléseknek, egyre több gyerek/ifjúsági könyvről is remek "kritikák" olvashatók. Nem kell azonnal a boltban/webshopban választani.

Iskolai kötelezők? Erről a témáról egy regényt lehetne írni. Az a tapasztalatom, hogy a klasszikus, ősidők óta kötelező könyvek nagy része remek olvasmány, érdemes őket tényleg elolvasni, nem csak a filmváltozatot plusz a rövid összefoglalót átnézni, ahogy sok diák teszi. Viszont én felső tagozatban bővíteném a listát, ideje lenne a 21. századhoz igazítani. Hozzáadnék sok-sok kortárs írót is, mai könyvsikereket, természetesen olyanokat, amik nem az egy kaptafára készült koppintások katyvasza, hanem az igazi mondanivalót adó könyvek, mint például Sarah Dessen, John Green művei.

Az olvasás szexi. Fiúk!!!!  Értsétek meg, a lányok elolvadnak azoktól a fiúktól, akik olvasottak, és nem állnak bambán, ha egy egy könyv szóba kerül. Kezdjétek a klasszikusokkal, Verne, Defoe, és a többi kalandregény. Ha a mai könyvek között keresgélnétek, tudom ajánlani ezt az összesítést, ami fiú szemszögű könyveket sorol fel, illetve váltott nézőpontúakat, mert az a tapasztalatom, a srácok jobban beleélik magukat olyan könyvbe, amit egy fiú karakter mesél: goodreads.com/list/show/10602.YA_Male_POV

Jó, nem kell eljutni erre a szintre, amit itt jobbra láthattok, de az olvasás legyen mindennapos tevékenység. Tedd félre a távirányítót és merülj el inkább egy könyvben, meglátod, az álmaid színesebbek, a gondolataid szabadabbak lesznek. Jó olvasást!

3 megjegyzés:

  1. "De sokat segített, hogy a gyerekeim általában (állandóan) könyvvel a kezemben látnak." Húsz évem rengeteg tapasztalata szerint ez a legtöbb, amit a szülő megtehet. :D Ha a gyerek látja, hogy anyu és apu is sokat olvas, ő is kíváncsi lesz a könyvekre. Meg persze nekem nagyon sokat meséltek meg olvastak fel kiskoromban, azt is nagyon imádtam.

    VálaszTörlés
  2. Fiú vagyok, szeretek olvasni, most már csak fittebbnek kell lennem és oké :)

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók