KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2013. november 27., szerda

Morgan Rice: A hősök küldetése



A Maxim Kiadó jóvoltából november 30-án jelenik meg Morgan Rice: A hősök küldetése című könyve. A Blogturné Klub november 25 és 30 között bemutatja nektek a 14 éves Thorgrin kalandos útját a felnőtté válás felé, egy varázslatos világban. Hat állomás, hat blogger véleményével, extrákkal és nyereményjátékkal. Kövesd az állomásokat napról-napra, hogy megismerd a Gyűrű Királyságát és tiéd lehessen a hamarosan megjelenő könyv egyike!


Maxim, 2013
300 oldal
Fordította: Bihari György
Goodreads: 3,46
Besorolás: YA, fantasy

Varázslatos történet egy 14 éves, nem mindennapi fiú felnőtté válásáról, aki egy kis faluban él, valahol a Gyűrű Királyságának végvidékén. Thorgrin érzi, hogy más, mint a többiek, rejtélyes és érthetetlen erők lakoznak benne, különleges adottsága van és különös sorsra rendeltetett. Arról ábrándozi, hogy híres harcos lesz, a király lovagja, és megvédi hazáját a Szakadék túloldaláról támadó hordáktól. Amikor eléri a megfelelő kort, bár az apja megtiltja, hogy beálljon a király légiójába, ő nem engedelmeskedik: világgá megy, hogy utat törjön magának a király udvarába és elérje, hogy komolyan vegyék. Noha semmi esélye sincs, beleszeret a király lányába, de mire tiltott kapcsolatuk kibontakozna, fölfedezi, hogy hatalmas ellenségei vannak. A varázsló gyűrűje című sorozat nyitókötete eposzi mese barátokról és szerelmekről, vetélytársakról és udvarlókról, lovagokról és sárkányokról, cselszövésekről, politikai intrikákról, a felnőtté válásról, a szívfájdalomról, az álnokságról, a becsvágyról és az árulásról. Mese a becsületről, bátorságról, sorsról és végzetről, varázslatról.

Gyerekként, sőt még tiniként is faltam a kaland és fantasy regényeket. Imádtam izgalmas kalandokba keveredni a főhőssel, mágikus tárgyakra vadászni vagy lehetetlennek tűnő küldetésekre indulni. Bár az olvasmányaim ma már más irányba húznak, de amikor lehetőségem nyílt arra, hogy elolvassam ezt a regényt, örömmel mondtam rá igent, remélve, hogy kicsit nosztalgiázhatok és újra belemerülhetek egy izgalmas kalandregénybe.

Thor (teljes nevén Thorgrin, mielőtt bárki is a skandináv-germán mitológiák istenére gondol:-) a Gyűrű Királyságában él három fivérével és az apjával. Sok más történethez hasonlóan, itt is a legkisebb fiúnak van a legrosszabb sorsa, míg a fivéreit az apjuk ajnározza, katonának edzi, addig Thort birkapásztornak használják és szó szerint semmibe veszik. Ám a fiú nem törődik bele a sorsába, többre vágyik: bekerülni a király lovagjainak elit alakulatába, az Ezüstcsapatba. Ide azonban nem egyszerű bejutni, amennyiben valaki nem nemesi származású, akkor egyetlen útja van - a minden évben megrendezett toborzás. Thor, minden igyekezete ellenére nem jut be a kiválasztott fiúk közé, így úgy dönt, hogy a saját kezébe veszi a sorsát. Otthagyja az otthonát és kalandos módon eljut a királyi udvarba, ahol maga jelentkezik a légióba. Ám az útja során kiderül, hogy nem is annyira hétköznapi fiú, mint ahogy mindenki gondolja, csodálatos különleges képessége van, ráadásként, amikor "véletlenül" összefut a király híres druidájával, Argonnal, a férfi is megerősíti abban, hogy a fiú többre hivatott, mint birkákat őrizni. A légióban persze rengeteg megpróbáltatás vár rá, hiszen a cingár, nagyon fiatal fiúban nem sokan hisznek, sokat kell bizonyítania ésszel, ügyességgel, mire elfogadják. Sokszor életveszélyes kalandokba keveredik, sok barátot, de még több ellenséget szerez, sőt a szerelem is megérinti, a gyönyörű királylány személyében.

A történet,  bár első hallásra eléggé hétköznapinak tűnik és sok más művel mutat hasonlóságot, mégis lebilincselő mese volt a maga nemében. Igazából, ami nagyon tetszett, hogy folyamatosan haladt a történet, egy percig nem álltunk meg, mindig történt valami, ami lekötött, amivel újabb és újabb rejtélybe botlottunk.
Szerettem nagyon, hogy párhuzamosan több szálon fut a sztori, így nemcsak Thor gyermeki szeméből ismerhettük meg a királyságot és az őt körülvevő világot, hanem a felnőttek ármányokkal és intrikákkal teli életébe is betekintést nyerhettünk. Bár szó, se róla, Thor története is érdekes, hisz, ahogy már említettem, sok kalandja volt, némelyik eléggé hajmeresztő, de sajnos egy idő után már nagyon kiszámítható volt, hogy mi fog vele történni, túlságosan kitaposott volt az ösvény, amerre haladnia kellett. A felnőttek szemszögei ennél jóval érdekesebbek voltak.
A királyé, akinek egyáltalán nem irigylésre méltó a helyzete, trónörököst kellene választania az utódai közül, ami már magában palotaforradalmat robbanthat ki. Érdekes rajta keresztül megismeri az udvari életet, a politikát és a királyságot veszélyeztető külső-belső ellenségeket. Bölcs, jószívű uralkodónak tűnik, de a könyv végén mégis elkövet egy akkora hibát, amivel számomra alapjaiban rengeti meg a róla kialakított képet.
És ott vannak a királyfik, akik akár már önmagukban is megérnének egy-egy külön könyvet, de itt csak az egyikük bontakozhat ki, a többiek (egyelőre) sajnos csak mellékszálon futnak.

Visszatérve Thorra. A sok kiszámíthatóság mellett azért voltak olyan érdekes dolgok, amik mégis hozzá húztak vissza. Az egyik a különleges képessége volt, amit elég sok homály fedett. Azt csak sejtjük, hogy valami nagyobb dologra hivatott, hogy talán majd ő lesz a királyság megmentője, de hogy miért, honnan származik, mi ez a képessége és miért utálja ennyire őt az amúgy teljesen békés és józan gondolkodású királyné - ezek mind-mind olyan kérdések, amik miatt kíváncsian várom a következő részt.
A másik dolog, ami nagyon szerethetővé teszi a figuráját, azok az állatai. A mesék hőseinek gyakran vannak állat segítőtársai, Thor sem maradhat nélkülük. Egy középkori jellegű kalandregényben a sólyom és a ló szinte "alapkövetelménye" lenne egy lovagnak. Thornak lova nincs, de egy gyönyörű különleges sólyma viszont igen. Mindemellett az egyik kalandja során a fiú talál egy nagyon ritka hófehér párduckölyköt, "aki" valószínűleg nem véletlenül került a fiú útjába és úgy érzem, bőven lesz még szerepe a további részekben is.

És persze van egy szerelmi szál is, hisz minden lovagnak kell lennie egy "szíve hölgyének", akiért hadba száll, bármit megtesz, ha kell országokat dúl fel és még a sárkánnyal is megküzd akár:-). Itt főhősünk természetesen nem kisebb előkelőségbe, mint a király leányába szeret bele. A kettőjük kapcsolata aranyos, szívet melengető, hisz mind a ketten még nagyon fiatalok, bár már most látszik, hogy inkább a Thornál két évvel idősebb lány az, aki jobban érdeklődik a fiú iránt. A történet egésze és a regény vége is azt sejteti, hogy ez nem lesz egy egyszerű kapcsolat és rengeteg próbán kell túljutniuk a szerelmeseknek, mire egymásé lehetnek - ha egyáltalán ez a terve az írónak velük:-).

A regény a sok hasonlósága, néhol logikátlansága és kiszámíthatósága mellett is könnyed, érdekfeszítő olvasmány. Főleg fiatal fiúknak ajánlom, hiszen számukra biztosan könnyű lesz a velük körülbelül egyidős Thorral azonosulni, nekik biztosan tetszeni fog a fiú rengeteg kalandja, különleges képessége és a lovagi élet szépségei. A regény írásmódja, elbeszélése is szerintem főleg a fiatalabb korosztálynak lesz élvezetes.

Borító: Nagyon tetszik, rejtélyes, kalandos történetre utal. Örülök, hogy meghagyta a kiadó az eredeti borítót.

Kedvenc karakter: Kendrick, Erec, Argon és Thor

Szárnyalás: Thor "házikedvencei"

Mélyrepülés: Mindenki túlságosan kiszámíthatóan "fekete vagy fehér", illetve, hogy Thor útja sokszor eléggé kitaposottnak tűnik.

Érzéki mérce: Ez egy kalandregény. Egy szerelmi szál alakulóban van, de a szereplők annyira fiatalok, hogy egy-két "csókon" - na jó inkább puszin:-) kívül több nem történik.

Értékelés:

Nyereményjáték

1) Töltsd ki a Rafflecopter dobozt és lájkold a kért oldalakat (kötelező!)
2) 1-1 plusz pontért kommentálj a turnéban résztvevő blogok bejegyzéseihez, majd töltsd ki a Rafflecopterben az ehhez tartozó részeket. A hozzászólásod témáját te döntöd el (például: miért szeretnéd olvasni a könyvet/mi a kedvenc fantasy filmed vagy könyved/ vagy akár egy szimpla "köszönöm" is megteszi;))
(csak Magyarország területén érvényes a postázás)  


A blogturné további állomásai
  
November 25 - Könyvszeretet
November 26 - Dreamworld
November 27 - Kelly Lupi olvas
November 28 - Deszy könyvajánlója
November 29 - Insane life
November 30 - Függővég

38 megjegyzés:

  1. Óóó. Végre beleolvashattam néhány oldalt a könyvbe! :)

    VálaszTörlés
  2. Érdekes kritika volt, köszi! :)

    VálaszTörlés
  3. Tetszett a beleolvasó! :D Jöhetne mééég! :D

    VálaszTörlés
  4. Ezt a könyvet már nagyon várom, ilyen klassz fantasy-val már rég találkoztam.

    VálaszTörlés
  5. Nagyon tetszik az összefoglaló, kedvet csináltál a könyvhöz!

    VálaszTörlés
  6. Jó a poszt, kedvet csinált a könyvhöz.

    VálaszTörlés
  7. Jó a beleolvasó, csak kevés... :)

    VálaszTörlés
  8. Hűha, ez nagyon jó lesz! Már várom!!!

    VálaszTörlés
  9. Miért ilyen rövid a beleolvasó? Lehetne sokkal hosszabb is! :D Már nagyon várom a könyvet!

    VálaszTörlés
  10. még többet, még többet! :-)))

    VálaszTörlés
  11. A beleolvasótól csak még inkább megjött a kedvem.:)

    VálaszTörlés
  12. Elolvasnám, főleg az eddigi kritikák után ;)

    VálaszTörlés
  13. nem mindig jó ötlet beleolvasni valamibe, ha nincs folytatás... :)(:

    VálaszTörlés
  14. Tetszett a kritikád :)

    VálaszTörlés
  15. Beleolvasó alapján jó kis könyv lehet.

    VálaszTörlés
  16. köszönöm szépen a kritikát nagyon tetszett :)

    VálaszTörlés
  17. egyre jobban tetszik

    VálaszTörlés
  18. Kíváncsi leszek a történet egészére. :)

    VálaszTörlés
  19. szívesen olvasnám :)

    VálaszTörlés
  20. egyre jobban tetszik a könyv :)

    VálaszTörlés
  21. a borítója annyira klassz :)

    Adele

    VálaszTörlés
  22. itt viszont tényleg nem lehet játszani facebook regisztráció nélkül :( :(

    VálaszTörlés
  23. örülök, hogy ennyi könyvvel ismertettek meg bennünket, és hogy a facebookon is lehet titeket követni, mert bár ott keveset vagyok, onnan tudom követni, hogy éppen melyik könyv hol is jár!

    Icus

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók