KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2013. december 15., vasárnap

Katie Alender: Bad Girls Don't Die - A rossz lányok nem halnak meg

Felkészültél rá, hogy felálljon a hátadon a szőr a félelemtől? Igen? Akkor tarts velünk A rossz lányok nem halnak meg blogturnén! Garantált borzongás vár rád! Hét nap, hét kísértetkastély és persze megrázó tények a könyvről! A turné végén megnyerheted a könyvet is, csak aztán vigyázz, mert ha belevágsz, nincs visszaút! Kapcsolj fel minden villanyt, készítsd a zseblámpát az ágyad alá és tedd el minden babádat!
Felkészültél? Akkor tarts velünk!

Könyvmolyképző Kiadó 2013. december
? oldal
Fordította: Szabó Krisztina
Goodreads: 4,06
Besorolás: YA, paranormális, szellemek

A szenvedélyt csupán egy hajszál választja el a megszállottságtól…

Alexis kishúga, Kasey megszállottjává válik egy antik babának, de Alexis nem igazán foglalkozik a dologgal, mert Kasey egyébként is elég fura. Ami azt illeti, Alexist is furának tartják az iskolatársai és a szülei, sőt, még a saját goth haverjai is. A dolgok egyre különösebbek lesznek, amikor a régi házban, ahol a lányok laknak, különös dolgok történnek: ajtók nyílnak ki és csukódnak be maguktól, a víz felforr a meggyújtatlan gázon, és a kikapcsolt légkondicionáló úgy lehűti a levegőt, hogy látszik az ember lehelete is.

És Kasey is megváltozik. Kék szemei zölddé válnak, elkezd régiesen beszélni és több óra is kiesik az emlékezetéből. A legnyugtalanítóbb azonban Kasey ellenséges viselkedése: az addig kedves, babaszerető kislány eltűnik, az új Kasey pedig dühös. Alexis az egyetlen, aki megállíthatja a húgát – de mi van, ha a zöldszemű lány már nem is Kasey?

Mit tennél, ha a várost halálos veszély fenyegetné, de senki sem hinne neked?



A szellemvilág nem éppen általános szereplője a young adult könyveknek, és bár a horror műfajához filmen nem vonzódom, olvasni viszont kifejezetten élveztem például a Vérbe öltözött Anna két kötetét. Ami előzetesen vonzóvá tette még a könyvet, az a sejtelmes borító és a sokat mondó címválasztás. Őszintén szólva egész másra számítottam, valami fiú szellemre, aki beleszeret a lányba... De ez sokkal ütősebb történet lett.

A szerző nagyon jól eltalálta a fiatalos hangot, Alexis hangján meséli a történetet, jó leírásokkal, itt-ott némi humorral ellensúlyozva a félelmetesebb részeket. Mert azokból volt bőven, és egészen jól megírt borzongós jeleneteket olvashattam a különböző helyszíneken a pincétől a padlásig. A kertet ne hagyjam ki, hiszen itt kezdődik a történet, Alexis éjszaka fényképezi a házat, amikor először megpillantja a sárgás fényt. Később egyre gyakrabban fordulnak elő megmagyarázhatatlan dolgok, ezek közé tartoznak Lexi látomásai is, ami egy múltbéli tragikus eseménnyel van összefüggésben. Régen meghalt valaki ebben a házban, és Lexi nyomozni kezd, mindez hogyan függ össze a húga és az ő életével. Kasey ugyanis megváltozik, bár eddig is érzékeny, ideges gyerek volt, mostanra a hangulatváltozásai több mint furcsák, eljut odáig, hogy önmagát sérti meg, hogy bajba keverje Alexist.

A szülők elég rendesen leszerepelnek ebben a könyvben (is), anyuka munkamániás, apuka a sportközvetítések rabja, nem igazán törődnek a gyerekekkel. Az apát rögtön az elején gyanús baleset éri, így gyakorlatilag kivonja a szerző a történetből. Anyukára később sem sokat számíthat Lexi, nem éreztem köztük erős kapcsolatot.
Alexis nagyon bátor lány ezt leszögezhetjük. Már az elején érdekesnek találtam a fényképezés iránti szenvedélye miatt, aki jól tud fényképezni, szerintem egész másképpen látja a világot, mint a normál emberek. Meglátják önkéntelenül a tárgyak szépségét, dolgok lényegét.
A hétköznapokban is különleges, kezdve azzal, hogy rózsaszín a haja. Ja és a legfontosabbat ki ne hagyjam, egyáltalán nem érdekli, hogy az embereknek mit gondolnak róla. Ebből elég sok problémája származik, kilóg a társai közül a suliban, sőt, még az egyébként is különcökből álló goth bandából is. Ezt egy szóval is ki lehet fejezni, ez a lány antiszociális.
Kasey tizenhárom éves lány, aki babákat gyűjt. Tudom sokakban ellenérzést keltenek a porcelánfejű régi babák, főleg hogy annyi horrorfilmben sikerült megutáltatni, én viszont kislányként nagyon szerettem őket, mindig babákkal játszottam. Nos, biztos vagyok benne, hogy Kasey-nek nem volt egy szem félelme sem a szeretett babái között, és számomra az is hihető, hogy féltette őket. Nem igazán tudom azonban elvonatkoztatni őt azoktól a részektől, amikor megszállva látjuk, ilyenkor nagyon ijesztő tudott lenni.
Megan, a pompom lányok vezetője jelentős szerepet kap az utolsó harmadban, ő a kategóriája tipikus képviselője, de csak külsőleg. Ez meglepetés volt Lexi és az olvasók számára is. Van bátorsága és helyén van a szíve.
Carter több mint fura karakter, nekem nehezen emészthető, ha egy srác ennyire tökéletes. Egyrészt ilyen nincs, másrészt unalmas. Volt valamiféle kémia, de ez a romantikus szál nem adott hozzá különösebben a történethez, lényegében ki is maradhatott volna. Mivel azonban sorozatról van szó, lehet még ebből akármi is.  Főleg ha a srác múltját is figyelembe vesszük, amiben bizony vannak titkok, és magyarázatul is szolgálhat, miért is vonzódik Lexihez.
Összességében remek történet egy debütáló szerzőtől, a témaválasztás mindenképp különleges ebben a műfajban, és rendesen kiugrasztja az olvasót a komfortzónájából. Végig olvastatta  magát a könyv,  nem volt üresjárat, gördülékeny a cselekmény. Szerettem a feszültséget, ami végigívelt a könyvön, és komolyan borzongtam, ahányszor Kasley megjelent a színen. „Gyere játszani...” Mindenképp olvasom majd a folytatásokat is, remélem a szerelmi szál erősödik majd és a szülők is magukra találnak.
Borító: Az eredeti borítót kaptuk, köszönet érte.

Kedvenc karakter: Kedvenc karakterem a ház volt. Imádtam. A sokféle stílus keveredését, a pincét, a szobákat, a padlást.

Szárnyalás: Kasley felbukkanásai hátborzongatóak, de épp ez a legjobb a könyvben.

Mélyrepülés:  A szülők karakterei borzalmasak.

Érzéki mérce: A romantikus szál minimális, a korhatár inkább az ijesztő részek miatt 14 év.

Értékelés:

EXTRA CASTING - így képzelem el a szereplőket:


Nyereményjáték:

Járjunk végig kísértetjárta házakat! Kitaláljátok, hogy melyik kísértetház van a képen? Segítségképpen elrejtettük a betűket a blogbejegyzésekben. A lenti rafflecopter dobozba írjátok be minden állomáson a szellemjárta hely nevét, és máris nagyobb eséllyel indultok a nyereményjátékon!
 
a Rafflecopter giveaway

További állomások

12/10 Deszy Könyvajánlója - Kérdés-válasz az írónővel
12/11 Insane life - Szellemek
12/14 Roni olvas - Hangulatfokozó dalok
12/15 Kelly&Lupi olvas - Dreamcast
12/16 Dreamworld - Kísértetházak
12/17 Könyvszeretet - Alexis sötét szobája
12/18 MFKata gondolatai - trailer

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók