KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2014. március 24., hétfő

A beavatott - a mozifilm

A beavatott

136 perces, színes, magyarul beszélő, amerikai akciófilm

Rendező: Neil Burger
Zeneszerző: Junkie XL
Forgatókönyvíró: Evan Daugherty, Vanessa Taylor, Veronica Roth
Operatőr: Alwin H. Kuchler

Főbb szereplő(k): 
Shailene Woodley (Beatrice 'Tris' Prior)
Theo James (Négyes)
Kate Winslet (Jeanine Matthews)
Miles Teller (Peter)
Ashley Judd (Natalie Prior)
Jai Courtney (Eric)
Zoë Kravitz (Christina)
Ray Stevenson (Marcus Eaton)
Tony Goldwyn (Andrew Prior)
Maggie Q (Tori)

Bemutató dátuma: 2014. március 20. (Forgalmazó: Pro Video Film & Distribution Kft.)

A hétvégén másodjára láttam a filmet és most jutottam el odáig, hogy írjak is róla. Sajnos mostanában a YA
adaptációk nem igazán nyűgöztek le, a tavaly látott Futótűz kivételével, eddig majdnem mindegyik többé-kevésbé csalódás volt. Így a Divergent nem is hozott annyira lázba, bár a trailerjét láttam, a still képeket is, de már sok reményt nem fűztem ahhoz, hogy a film jó lesz.
Lehet, hogy így kellene legközelebb is moziba mennem? A túlzott elvárások csak rontják a film megítélését?
Tris, Négyes, Jeanine
Nem tudom, de az biztos, hogy az utóbbi idők legjobb YA könyves adaptációját sikerült létrehozni a készítőknek. Elárulom, hogy a film hosszú. Elég hosszú a maga 140 percével. De ennyi kellett is ahhoz, hogy a történet érthető legyen, ne maradjon ki belőle semmi fontos rész és a szereplőket is jobban megismerhessék azok is, akik nem olvasták a könyvet. Itt jön a következő kérdés, hogy olvasás nélkül is érthető a történet? A legteljesebb mértékben azt merem mondani, hogy igen. Mind a két esetben olyanok is jöttek velünk a moziba, akik nem olvasták a könyvet és a végén annyit mondtak, hogy teljesen értették a történetet (sőt az egyik barátom a könyvet is elkérte, mert meghozta az olvasáshoz a film a kedvét!:).

Természetesen mindent nem lehetett átadni, ami a könyvben is benne volt. Egy-két rész kimaradt, pár dolgot megváltoztattak, de a film így is teljesen élvezhető maradt. Főleg a véresebb részeket szedték ki belőle, amelyek a Bátrak kiképzése közben történtek. Mivel a nézőközönség nagy része fiatalokból áll, részben ők azok, akik sikerre tudnak vinni egy ilyen típusú filmet, ezért a film készítőinek nagyon oda kell arra figyelni, hogy ne legyen túl véres a film, nehogy olyan korhatáros besorolást kapjon, amivel a nézők egy részét „kitiltják” a vetítésről. Így megpróbáltak egyensúlyt tartani, hogy azért a film disztópia maradjon, a hangulata ne változzon, de mégis megnézhessék a fiatalabbak is. És jelentem, ez itt sikerült.
Amennyire morogtam az Éhezők Viadala első részénél, hogy szó szerint "kiherélték" a történetet azzal, hogy nem maradt benne semmi az eredeti komor hangulatú történetből – hiszen a hivatásosak legtöbbször szó szerint egy csapat, vidáman kiránduló iskolásnak tűntek – itt, bár nem mutatták a gyilkosságokat, nem láthattunk egy-két kegyetlenkedést a Bátraknál, de mégis megmaradt a történet alaphangulata. Ami talán icipicit rontott az élményen, hogy se Molly, se Peter nem volt annyira kegyetlen, mint a könyvben. Peter persze kellemetlenkedett, ahol tudott, sőt gonosz volt, de mégis fele annyira sem lehetett a filmben utálni, mint a könyvben – mondjuk a legdurvább tettei kimaradtak, így azok, akik csak a filmet látták, nem is nagyon tudhatják, hogy mi, akik olvastuk a könyvet, miért utáljuk őt annyira.
Eric

Viszont Eric! Úristen! Jai Courtney valami eszméletlen jól hozta a Bátrak kegyetlen vezetőjét. És a hangja! Sokat szidjuk a magyar szinkront, de szerintem tökéletes lett a magyar hangja, ahogy a többi színésznek is. Itt csak egy dolgot tudnék megemlíteni negatívumként – „Tobájösz”-t. Nem, nem a színészt, hisz Theo Jamest nem lehet nem szeretni Négyesként, hanem, ahogy a nevét kiejtették. Ez mind a két alkalommal, amikor láttuk a filmet, röhögőgörcsöt váltott ki a nézőkből. (én először azt se tudtam, hogy ki lehet az a „tobájösz”, csak később esett le:-).

És ha már Theo. Amikor először láttam a képeit Négyesként, akkor csak a fejemet ráztam, hogy „nem, nem lehet ő Négyes”. A fiú a könyvben 18. Theo pedig legalább 10 évvel idősebb. Egyszerűen képtelen voltam őt elfogadni Négyesként, bármennyire is sármos az angol színész. De a filmben nem lehet őt nem szeretni. Annyira jól hozza a Bátrak szigorú kiképzőjét és mellette azt a fiatal fiút, akinek súlyos titkok nyomják a vállát. Imádtam az elején a szarkasztikus, bunkó stílusát: „Mi van, téged lelöktek?” mondatával szerintem mindenkit levett a lábáról:-). A közte és Shailene között lévő kémia pedig hihetetlenül jól működött. A fiatal színésznő amúgy is teljes átéléssel alakította Tris
Tori
szerepét és amennyire idegesítő volt néha a könyvben Tris, a filmben Shailene teljesen megkedvelhetővé tette a karakterét. Sok, számomra nagy név szerepelt a filmben – például Kate Winslet, aki profin hozta a hideg, számító Jeanine-t, vagy Ashley Judd, aki Tris szerető édesanyját alakította. De persze meg kell még említenem a Torit játszó Maggie Q-t. Őt anno a Nikita nevű sorozatból ismertem, ahol egy bérgyilkost alakított, így Tori szerepe szerintem tökéletesen állt neki, nem kellett sokat tennie vagy szólnia, hogy elképzeljem hidegvérű katonaként és más csoportban el sem tudtam volna őt képzelni, mint a Bátrakéban.

És a Bátrak. Ők voltak azok, akik a leginkább megfogtak az összes csoport közül. A csapat és a kiképzésük. Ezt hihetetlenül jól megcsinálták, szerintem kevesen voltak, akik a film után nem a Bátrak csapatát választották volna - még ha Négyest leszámítjuk, akkor is:-). Elnézve őket és hallva a hozzá tökéletesen megválasztott zenéket, mindenki egy picit Bátor lehetett. Átélhette a vonatra fel-le ugrálásokat, a fenegyerek viselkedésüket, olyanná válhatott, amiről a legtöbben csak álmodozhatunk. Imádtam velük lenni! A kedvenc jelenetem pedig a drótkötélpályás jelenet volt, fantasztikus volt Trissel együtt száguldani (még ha a "fék" megkeresése vidám perceket okozott az összes nézőnek velünk együtt:-).

Az egyik filmzenét pedig szeretném megmutatni Nektek - a Bátrak jelenetéhez tartozott természetesen:-) - bár ezt a számot már a Szemfényvesztők című filmben is hallottam már és ott kedveltem meg igazán, de ebbe a filmbe is tökéletesen beleillett. Ha meghallom, még mindig a film ugrik be (és persze a Bátrak:-) és szó szerint még mindig kiráz tőle a hideg!


A helyszínekből pedig szerintem kihozták a legtöbbet, bár számomra akkor volt a leglátványosabb az egész, ha távolabból vagy fentről mutatták a várost, hiszen a CGI ma már csodákra képes, a félig lerombolt Chicago döbbenetesen jól mutatott. 
Amivel egyetlen egy gondom volt, az a smink. A tetoválások szinte tökéletesek lettek, szerintem nincs olyan nő, aki a Négyes hátán lévő hatalmas tetoválást ne akarná közelről is megvizsgálni:-) és ha mi is úgy szerezhetnénk tetoválást, ahogy a szereplőink kapták a sajátjaikat a filmben, akkor szerintem jóval több ember viselne tetoválást:-).

És akkor a valódi problémám: Tris sminkje. Ugye Tris eredetileg Önfeláldozó, akik teljesen puritánok, még tükörbe se nézhetnek, hogy a hiúságot elkerüljék. Ehhez képest Tris már a film elején full sminkben volt, ráadásul a rosszabb fajtában, mert a szempillái úgy össze voltak ragadva a festéktől, hogy kilométerekről látszódott, hogy sminket visel. Ez nagyon kirívó volt egy olyan film esetén, ahol minden apróságra odafigyeltek és látszott, hogy mennyire könyvhűek szerettek volna lenni, de úgy látszik, hogy a sminkesük mégsem állt a helyzete magaslatán.

Az írónő Bátorként
Minden filmhez tartozik sok apró érdekesség, én ebből kettőt mutatnék be nektek. 
Sok író vállal a saját filmjében cameo szerepet (azaz valamilyen apró szerepet kap játszhat el vagy csak pár pillanatig láthatjuk a filmben). Ilyen volt például Stephenie Meyer is, akit a TW filmek több részében is láthattunk. Veronica Roth is élt ezzel a lehetőséggel, őt Bátorként láthatjuk, de hogy hol, azt nem árulom el – kíváncsi vagyok, hogy megtaláljátok-e őt. Egy képet azért mellékelek róla, hogy könnyebb legyen felismerni:-).
A másik pedig, hogy a filmben Shailene Woodley és Ansel Elgort testvérpárt játszik (Tris és Caleb), míg egy nemsokára bemutatott másik filmben (Csillagainkban a hiba) pedig szerelmespárt fognak alakítani. Kíváncsi leszek, hogy mennyire fogok tudni elvonatkoztatni A beavatott testvérpárjától:-).

A film nemcsak nekünk tetszett, mert annyira jól teljesített a nyitóhétvégén, hogy a Lionsgate már most megerősítette, hogy a második részt is elkészítik. Ha minden jól megy, akkor májusban kezdik a forgatást és 2015.03.20-ától láthatjuk A lázadót.

Összességében azt mondom, amit az elején is, hogy a film az eddig látott YA adaptációk közül kiemelkedően jó lett, sőt talán a legjobb, amit eddig láttam; egy izgalmas, akciódús film, nagyon jó színészekkel és amit mindenkinek szívesen ajánlok, akár fiú, akár lány, akár idősebb, akár fiatalabb az illető. És mindenképpen moziban nézzétek meg, mert sok jelenet igazán szélesvásznon látványos és élvezhető!

És akkor a film trailerje:




4 megjegyzés:

  1. Láttam láttam! Ott a tetőn *-* (így nem tudhassa senki melyik tetőre gondolok az 5000 tetőből :D)
    SZinte teljes mértékben egyet értett, és nem ér, hogy Al-t jobban kihangsúlyozták mint WILL-t WIIILLL! Két napig sírtam mert meghalt itt meg elmondtam mozis partneremnek, hogy hogy sajnálom Willt erre megkérdezi: Ki az a Will? .... hogy hagyhatták ki??? :(((
    Oké ezt leszámítva, remek volt, csak az utolsó 10 percben gyorsan hullottak a kedves karakterek....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, talált, süllyedt:).
      A könyvben is ugyanígy felgyorsultak az események, úgyhogy csak azt követték. Al azért lett szerintem hangsúlyosabb, mert neki ugye már a történet közben is "fontosabb" szerepe volt. Sajnos a filmben nem lehet benne minden, én például sajnáltam az Edwarddal történteket is - ami bár elég brutális lett volna (gondolom azért is hagyták végül ki), de legalább Peter jellemét még inkább megmutatta volna. (Mert a filmben szerintem fele annyira se lett gonosz, mint a könyvben volt).

      Törlés
  2. Shailene Woodley egyébként Miles Tellerrel (Peter) is alakított szerelmespárt a Spectacular Now-ban.:D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Teljesen igazad van, ez kiment a fejemből:))). Köszönöm az infót:)

      Törlés

Rendszeres olvasók