KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2014. március 25., kedd

Ben Aaronovitch: London folyói (Peter Grant sorozat 1.)


 

Mit szólnál, ha éjjel, a sötét utcán egyszer csak eléd lépne egy szellem, és tanúskodna egy gyilkosság ügyében? Ha önként vállalná az informátor szerepét?
Meglepődnél, ugye? És ezzel még nincs is vége!
A Blogturné Klub március 22. és 26. között bemutatja nektek Ben Aaronovitch London folyói című urban fantasy-jét, mely a Gabo Kiadó jóvoltából hamarosan a könyvesboltokba kerül.
Nyomozz velünk, ismerd meg Aaronovitch varázslattal, folyóistenekkel teli városát és egy kedves, kicsit esetlen zöldfülű rendőrnyomozót, Peter Grant-et!
Ismerd meg velünk London folyóit, tekintsd meg a könyv trailerét és álomszereplőit, nyerd meg a könyv három példányának egyikét! Gyerünk hát, nyomozásra fel!

Gabo Kiadó 2014.
376 oldal
Fordította: Pék Zoltán
Goodreads: 3,93
Besorolás: urban fantasy


A Londoni Rendőrség kötelékébe tartozó Peter Grant közrendőr alapvetően két célt szeretne megvalósítani: el akarja kerülni az áthelyezést a papírmunkáért felelős Ügyfeldolgozó egységhez, és le akarja venni a lábáról hetyke kolléganőjét, Lesleyt. Aztán, amikor nyomozást folytat egy gyilkosság ügyében, találkozik egy szemtanúval, aki már halott, ennek ellenére igen közlékeny. Így ismerkedik össze Nightingale detektív főfelügyelővel, Anglia utolsó varázslójával. A mágustanoncnak szegődő Grant az ő irányítása alatt folytatja az egyre különösebbé váló gyilkosságsorozat felgöngyölítését, amelynek során többek között azt is megtudja, hogy a Temzének van istene és istennője is, akik egyáltalán nincsenek jóban egymással.
Ben Aaronovitch urban fantasybe oltott krimije szellemes stílusával és ötletgazdag történetével hatalmas sikert aratott Angliában.

Nehéz felsorolni mennyi minden ragadott meg ebben a könyvben. Kezdem azzal, hogy ez a történet egy vérbeli urban fantasy,  jelentős mennyiségű mágiával keverve. A főhős első szám első személyben mesél, igazi fanyar angol humorral, és a helyszín, mint ahogy a cím is mutatja, a jó öreg London, egyike kedvenc városaimnak. Még az első fejezeten sem kellett túljutni, hogy rájöjjek, nem tévednek a szerző rajongói, a stílus egy pillanat alatt beszippantott.

Peter Grant egy próbaidős rendőr, aki igazi nyomozói karriert szeretne befutni, de a valóság ennél sokkal kiábrándítóbb, úgy tűnik a papírmunka rögzítése lesz a feladata. De amikor egy gyilkosság helyszínén őrködik éjszaka, meglát egy szellemet, aki mint kiderül, szemtanúja volt a sajnálatos eseménynek, bármilyen furcsa, beszélgetésbe is elegyedik vele. Kikérdezi a gyilkosságról, ami egyáltalán nem hétköznapi, hiszen itt levágott fejű hulláról beszélhetünk. Nos, nem kell hozzá sok idő, Peter hamarosan egy nyomozó, Thomas Nightingale beosztottjaként dolgozhat, aki London utolsó varázslója, szoros kötelékben a rendőrséggel, és aki vállalja, hogy tanoncává fogadja a paranormális jelenségekre fogékony rendőrt. Igyekezniük kell a nyomozással, ugyanis a gyilkos nem áll meg, a hullák egyre szaporodnak és egyre brutálisabb a kinézetük.

A cselekmény tehát beindul, és az olvasó egy varázsos Londonban találja magát, ahol a hétköznapi élet mellett egy mágikus világ is virul, tele fura teremtményekkel. A szerző ad nekünk egy teljesen átlagos fiatal, színesbőrű főszereplőt, aki nem rendelkezik különleges hatalommal, csupán fogékony a mágiára. Nem bűvöli el a nőket, nem átlagon felül jóképű, de megvan a maga bája. Peter apja zenész, de hosszú évek óta narkós, tehát a családi háttér nem túl ideális, de főhősünk szerint hozzá lehet szokni. Peterben nagyon bírtam, hogy laza, szókimondó, tisztában van a saját adottságaival, származásával. Mindig mindent humorosan kezel.
Nightingale karaktere egy idősebb, tapasztalt varázslót-nyomozót mutat, aki szintén nem tagadhatja angolságát. Otthonába, a Hodályba fogadja Petert, ahol mágikus védelem alatt, lehetősége van fejleszteni a benne szunnyadó tehetséget. 
Peter érdeklődését két hölgy is kivívja, rendőrtársa, Lesley és egy lány a mágia világából, Beverly. Nos, ne gondoljatok valódi szerelmi szálra, főhősünk elég esetlen a témában, talán a következő részekben előbbre jut.  Számos remek karaktert tudnék felsorolni, de a legjobb lesz, ha személyesen ismeritek meg őket, olvasás közben.

Úgy éreztem a szerző élvezettel szőtte bele London jellegzetességeit a történetbe. Mindig kaptunk ezekről valami izgalmas részletet, egy egyedi megjegyzést, ami különlegessé tette a jelenetet. Nekem  a folyók voltak a kedvenceim, az őket megszemélyesítő teremtmények. Nem kevés földrajzi kutatás előzhette meg a történet megírását, ezt nagyra értékelem. Mindezek mellett London történelme is terítékre kerül egy visszatekintés kapcsán, ez a jelenetsor egészen különleges.

A bűnügy megoldása adott, a rendőri protokoll szerinti nyomozás mellé bekapcsolódik a mágia, és a kirakós darabjai szépen egymás mellé kerülnek. Váratlan  fordulatok és kellően hátborzongató jelenetek követik egymást, egy biztos, én remekül szórakoztam az olvasás során és erőteljesen kíváncsi vagyok Peter újabb bűnügyeire.  Urban fantasy rajongóknak kötelező olvasmány!

Borító: Remek.

Kedvenc karakter:  Peter, Molly

Szárnyalás:  Peter humora.

Mélyrepülés:  Fél pont levonás jár néhány kusza pillanatért.

Érzéki mérce:  Nincs érzékiség, viszont van csúnya beszéd és még csúnyább hullák. Felnőtteknek!

Értékelés:
EXTRA CASTING:

Nyereményjáték

Ahhoz, hogy megnyerd a London folyói című könyv egyikét a három közül, nincs más dolgod, mint lájkolni a kért oldalakat és ki kell találnod, hogy a főhősnek milyen nyelven kell tanulnia. A választ ki kell nyomoznod! Minden egyes állomáson találsz egy kérdést. A válaszok első betűjét összegyűjtve megkapod a fő kérdésre a választ.
A Kiadó csak Magyarország területére postáz!

Ki Peter rendőrnő társa?

a Rafflecopter giveaway

A nyomozás további helyszínei:

03/22 Roni Olvas
03/23 Deszy Könyvajánlója
03/24 Könyvszeretet
03/25 Kelly & Lupi Olvas
03/26 MFKata Gondolatai 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók