KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2014. március 23., vasárnap

Kristen Kittscher: Paróka az ablakban

Főnix Könyvműhely
260 oldal
Fordította: Hudácskó Brigitta
Borító: Sánta Kira
Goodreads: 4,07
Besorolás: middle grade, ifjúsági krimi

Ki ne szeretne titkos ügynök lenni? Ki ne vágyna rá, hogy veszélyes bűnözők után kémkedjen szabadidejében? Ki ne élvezné a dicsőséget, ha épp neki sikerülne rajtakapnia nevezett bűnözőt valamilyen szörnyű tetten?
Nos, a tizenkét éves Sophie Young a maga részéről szívesen átengedné valaki másnak ezeket a páratlan lehetőségeket, ám legjobb barátnőjének, Grace-nek más tervei vannak. Mivel pedig az ember nem hagyhatja, hogy a barátnője egyedül csináljon ostobaságot, hamarosan éjnek évadján a lányok ott kuporognak a rejtélyes iskolapszichológus, Dr. Charlotte „Agyrém” Agford ablaka alatt, hogy aztán a legharcedzettebb FBI ügynököket megszégyenítő módon nyomozzák ki, mit is rejteget Dr. Agford. Küldetésüket néhány túlságosan lelkes osztálytárs, feltörésre váró titkos kódok és egy rejtélyes kék autó nehezíti, és persze ott az a paróka is az ablakban…

Nem tudom ki hogy van vele, de én imádom az összeesküvés elméleteket, az  ezzel a témával kapcsolatos könyveket, filmeket, rettentően jól szórakozom rajtuk, hiszen minden elméletnek van valóságalapja, és az ehhez  kapcsolódó feltételezések átgondolása alaposan megdolgoztatja az agysejteket. Ezekben a történetekben az a  legjobb pillanat, amikor a sok kombinálás közül az egyik végre értelmet nyer.

Két 12 éves barátnőről olvashatunk ebben a történetben, akik igencsak szeretnek kombinálni…
Sophie Young erősen érdeklődik az ázsiai cuccok iránt, a szobáját megpróbálja a lehető legnagyobb gonddal úgy berendezni, hogy az a feng-shui szabályainak eleget tegyen, távoli céljai között szerepel egyenesen professzorává válni a keleti kultúrának.
Grace Yang terve az, hogy csatlakozzon az FBI-hoz, ezért minden szabadidejét arra áldozza, hogy megfelelően előképezze magát, különféle önvédelmi trükkök gyakorlásától  kezdve  egészen a kémkedéshez szükséges eszközök beszerzéséig.
A két lány előszeretettel vizsgálódik a lakóhelyük környékén, mintegy gyakorlásképp, leskelődnek itt-ott, és egyik kiváló alany a megfigyelésre Charlotte  Agford, pszichológus doktor, aki két éve dolgozik Sophie iskolájában.  Egyik éjjel kilógnak otthonról és a megfigyelés komolyra fordul, ugyanis az ablakon belesve azt látják, hogy Agford valami piros lében úszva nagy vehemenciával éppen darabol valamit. Ennek fele sem tréfa, a lányok, miután biztonságban elhagyják a helyszínt, a rendőrséghez fordulnak. Persze a gyanúsított tisztázza magát - céklát savanyított -  Sophie   magába zuhan, és kénytelen elviselni a büntetést, amit a hamis vád miatt kiszabnak rá. Az iskolatársai eddig is furán néztek rá, de a ballépés után egyenesen számkivetetté válik. Egyedül Trista áll mellette, aki szintén a népszerűségi ranglista alján áll, de mint kiderül, érdekeli az eset és ügyesen forog az agya. Abban biztosak, hogy valami nem stimmel a dokival, a megérzésük nem hagyja nyugton őket, folytatják a nyomozást.

A cselekmény izgalmas, gyors tempójú, és egy percig se gondoljátok, hogy csupán elméleti síkon kalandoznak a lányok, valódi veszélyekre és verekedős jelenetekre is sor kerül.
A karakterekkel nagyon meg voltam elégedve, mindhárom lány érdekes és valóságos szereplő, akik akár  az életben is fellelhetők. Grace a bátrabb, találékonyabb, Sophie  inkább sebezhető, viszont okosabb. Nagyon tetszett Trista bekapcsolódása a történetbe,  pont akkor, amikor a lányok összezördültek. Ő nagyon humoros szereplő, aki fiatal kora ellenére nagyon tudatos, talpraesett lány.
A lányok minden felmerülő új nyomnak utána néznek, és a mai világban hol máshol tennék meg ezt a legegyszerűbben, mint a Google keresőben. Valósággal képen vág a tudat, hogy a mai gyerekek mennyire ügyesek, felhasználják az internet lehetőségeit, és milyen igaz, hogy manapság már abszolút le lehet nyomozni bárki előéletét, és tényleg gyanússá válik, aki nem tud produkálni magáról legalább valami iskolai adatot.
A gyerekek mindig is másképp látják a világot, más dolgokon akad meg a szemük, mint a felnőtteknek, észrevesznek olyan apróságokat is, amik mellett a felnőttek elmennek. A történet tele van ilyen elemekkel, és nagyon elgondolkodtató az is, hogy a szülők, felnőttek miért nem bíznak meg jobban saját csemetéik, diákjaik szavában, megérzéseiben. 
A történet a rejtélyen túl a barátságról is szól, hiszen Grace és Sophie között megromlik a viszony, amikor a felelősség nem egyenlően oszlik el közöttük és csak az egyikük kap büntetést. Szerencsére a félreértések tisztázódnak és a barátság helyreáll.

Úgy gondolom ez a regény minden korosztálynak jó szórakozást nyújt, különösen azoknak, akik kedvelik a rejtélyeket, a kalandokat. A könyvet köszönöm a kiadónak.


Borító:  Csodás borító, Sánta Kira munkája.

Kedvenc karakter:  Grace, Sophie, Trista

Szárnyalás: Trista humora.

Mélyrepülés:  A nagypapa fura szokása - oké, 12 éveseknek még vicces.

Érzelmi mérce:  A barátság alakulása tanulságos fordulatokat vesz.

Értékelés:

A könyvről olvashattok Roninál is.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók