KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2014. március 6., csütörtök

I. Magyar Könyvek Viadala - EredményhirdetésVéget ért az I. Magyar Könyvek Viadala, és mivel a mi blogunk is részt vett a jelölésben, közzétesszük a hivatalos összefoglalót:

Egy ötlet, huszonkilenc könyvekkel (is) foglalkozó blogger és a nemes cél: a magyar szerzők műveinek a népszerűsítése. Idén első alkalommal került megrendezésre a Magyar Könyvek Viadala elnevezésű verseny, melynek tíz kategóriában az olvasók választottak „legjobbakat” a 2013-as év hazai könyvterméséből. 

A magyar könyvek megérdemlik a reflektorfényt – szól a Magyar Könyvek Viadalának szlogenje. A verseny ötletgazdája és főszervezője, Rácz Tibor a következőképpen vélekedik a kezdeményezésről: „Meglehetősen általános jelenség, hogy a magyar olvasók ellenérzéssel fogadják a hazai szerzők könyveit, sokan bizonytalanok abban, hogy honfitársaik megütik-e azt a színvonalat, melyet a külföldi íróktól megszokhattak. A viadal egy fő célja éppen az, hogy bebizonyítsuk az olvasóközönségnek, hogy a magyar írók is tehetségesek. Sőt, a mai magyar szerzők számos műfajban alkotnak maradandót, érdemes figyelmet szentelni a műveikre”.

A viadal az alábbi ütemezés szerint zajlott: könyvekkel (is) foglalkozó bloggerek kategóriánként összesen tizenöt pontot oszthattak szét, maximum három jelöltre. Végül a 29 (ennyien jelentkeztek) blogger jelölőköre után, az öt-öt legtöbb pontot kapott mű került kategóriánként az olvasók elé, ahol már csak és kizárólag ők dönthettek voksaikkal. A jelöltek összesen tíz kategóriában várták a voksokat, a többi között fény derült Az év elsőkönyves debütálására, Az év írójára/írónőjére és Az év könyvére is.

A Viadal szervezői fontosnak tartják, hogy ne csak a reflektorfényben álló szerzők, hanem a háttérben dolgozók munkája is elismerésre kerüljön. Kamper Gergely lett Az év fordítója, és Krajcz Vivien „Scar”-terve Az év legszebb könyvborítója.

A viadal legnagyobb győztese a három kategóriában is arató Leiner Laura lett, aki Az év írónője, Az év ifjúsági könyve mellett Az év könyve elismerést is begyűjtötte. Leiner A Szent Johanna gimi könyvsorozatával fiatalok ezreivel szerettette meg az olvasást, és pont a napokban jelent meg új regénye, az Akkor szakítsunk, mely már most vezeti az eladási toplistákat. 
Két díjat zsebelt be Lakatos Levente, az Ulpius-ház szerzője, aki Bomlás c. könyvével az erotika és a krimi rajongóit egyszerre szólította meg, így Az év írója mellett Az év szórakoztató könyve kategóriában is győztes lehetett.

Az „utánpótlás” segítése is a Magyar Könyvek Viadala célkitűzései között szerepel, Az év elsőkönyves debütálása-kategória ráadásul a lehető legszorosabb eredménnyel zárult: egyedülálló módon itt született döntetlen eredmény. Az egyik győztes mű Lylia Bloom alkotása, az Ellopott életek, mely egy prostitúcióra kényszerített lányról szólt. A másik pedig Tavi Kata vidám hangvételű könyve, a Nyitótánc, mely magyar tánc- és sporttagozatos diákok életét mutatja be. Tavi Kata sikeres időszakot tudhat maga mögött, hiszen nemrég megnyerte a II. Aranymosás Irodalmi Pályázatot.

Az év szépirodalmi könyve kategória győztese Benyák Zoltán Az idő bolondjai című kötete lett, mely egy olyan világban játszódik, ahol szó szerint megáll az idő. 
Az év mesekönyve L. Molnár Edit interaktikus meséje lett, a kötet kizárólag digitálisan elérhető, és például táblagépen olvasható fel a gyerkőcöknek. A történetek a gyerekszobából már angol nyelven is elérhető, sőt, a közelmúltban már a második kötete is megjelent.

Az első Magyar Könyvek Viadala tehát sikert aratott, a bő két hónapig tartó szavazási időszak alatt csaknem húszezer egyéni szavazat érkezett. A munka azonban itt nem áll meg, jövőre ugyanis, néhány új kategóriával kiegészülve folytatás következik. A II. Viadalig a kezdeményezés egyre gyarapodó Facebook-oldala látja el friss hírekkel az olvasókat.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók