KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2014. április 23., szerda

Niall Leonard: Zúzógép


A Maxim Könyvkiadó igazi meglepetést jelentet meg a Könyvfesztiválra! A Zúzógép egy izgalmas nyomozásba kalauzol, ahol a főhősnek a saját becsületét kell igazolnia. Végre egy történet, amit a srácok imádni fognak! Sok érdekességet megtudhatsz a könyvről, ha követed a turné állomásait, valamint 3 példányt kisorsolunk a kiadó jóvoltából.

Maxim Könyvkiadó 2014.
280. oldal
Fordította: Széky János
Goodreads: 3,34
Besorolás: YA, thriller

A nap, amikor Finn Maguire felfedezi az apja holttestét, addigi sivár élete a feje tetejére áll. A gyilkosság első számú gyanúsítottjaként Finn-nek versenyt kell futnia az idővel, hogy tisztázza magát és kiderítse, ki gyűlölte az apját annyira, hogy megölje. Miközben felforgatja a brutális és mocskos londoni alvilágot a keresett válaszokért, Finnek egyre több sötét családi titokkal és veszéllyel kell szembenéznie. Meg kell tanulnia, hogy azoktól az emberektől számíthat a legnagyobb pofonokra, akikben leginkább megbízott…

A szürke ötven árnyalata szerzőjének férje, Niall Leonard a tizenéveseknek írta a krimisorozatot. A regény a sorozat első része.
Mindig nagy örömmel tesztelem a fiúknak szóló könyveket, az meg hab a tortán, ha a szerző a kedvenc fiú szemszöget választja a történet elmeséléséhez E/1 személyben. A Zúzógép mindezt megadta nekem, és én nem is tudtam letenni, míg a végére nem értem.
Főszereplőnk egy 17 éves srác, Finn, aki kimaradt a suliból, jelenleg egy műkajákat előállító gyorsétteremben dolgozik, de a biztonság kedvéért ő maga sosem enne belőle. Hogy miért maradt ki a suliból annak több oka is van, legfőképpen a diszlexiáját okolja, de voltak ott más zűrök is, némi drogügy, amiért javítóba is került. Finn a meló mellett rendszeresen sportol, korábban bokszolt, most naponta több kilométert fut, edzi magát. Apja kivénhedt színész, már sehova sem hívják, némi jogdíjból és Finn keresetéből tartják fenn magukat. Még mindig várja a nagy kiugrást, forgatókönyveket ír, amit remélhetőleg egyszer sikerre visz. Finn anyja évekkel korábban lelépett a tengeren túlra, kapcsolatot nem tart fenn a fiával.
Ez az eddig is  meglehetősen kilátástalan helyzet válik káosszá, amikor Finn egyik este holtan találja apját. A rendőrség nyomozói nem mutatnak nagy lelkesedést, kényelmesebb a fiút gyanúsítani és mielőbb lezárni az ügyet. Meg kell hagyni, a srác a kívülállók számára nem véletlenül gyanús, nem igazán mutat gyászt és az előélete sem szól mellette. Nincs más lehetőség, Finn kezébe veszi a nyomozást és ezzel elindítja a lavinát.

A történet számomra végig izgalmas, fordulatos volt, mindig hozott meglepetést. A szerző fenn tudta tartani bennem a feszültséget és úgy formálta meg Finnt, hogy az első oldalaktól kedveljem, és szurkoljak az igaza bizonyításához. A fiú szerintem kifejezetten jó fejű, logikusan gondolkodik, az, hogy olvasni nehezen tud, még nem azt jelenti, hogy buta lenne. Persze követ el hibát, de ebben a helyzetben csodáltam, hogy ennyire helyt tudott állni. Új munkát szerzett, nem kis merészséget követelt a nyomozás az alvilági fejes után, és az őt ért támadásoknál is leesett az állam a talpraesettségén. Nem kevés bunyós jelenetet olvashattam, és ha valamihez ért a szerző, az a grafikus ábrázolás. Tökéletesen, képkockáról képkockára közvetítette az eseményeket, csattant az ököl, reccsent a csont. Nem is csodálkoznék ha a szerző rögtön forgatókönyvet is írna a történetből, mivel ez a szakmája.
A karakterek változatosak, találkozunk alvilági elemekkel, szociális munkással, nyomozókkal, számomra hitelesek voltak. Egy valami nem tetszett, és az Zoe  karaktere. Iskolai egyenruhában folyton az iskolát kerülte és gyakran csapódott a főszereplő mellé, aki persze előbb gondolkodott a farkával, mintsem komolyan megismerje a lányt.
A nyelvezet jellemzően felnőttes, kemény beszólásokkal, káromkodással, ahogy az életben is lenne. Ez abszolút helyénvaló és elfogadható.
A legnagyobb poén, hogy tényleg feltűnik a könyvben egy igazi zúzógép. Először azt hittem, ez csak a főszereplő beceneve, mivel bokszolt, rajta maradt mint gúnynév. De nem csak emiatt viseli a könyv ezt a címet. Igazi roncstelepi zúzógép is képbe kerül, és az a jelenet igazi csúcspontja a könyvnek. Olvassátok!  Fiúknak lehengerlő  élmény, lányoknak remek szórakozás.

Borító: Nagyon tetszik, élveztem vele a munkát a banner készítésénél.

Kedvenc karakter:  Finn

Szárnyalás:  Behatolás McGovernhez.

Mélyrepülés:   A rendőrségen történt támadás kiakasztott, és elég hihetetlen is.
Érzéki mérce:  Finn természetesen pont olyan, mint a többi 17 éves fiú, Zoe leveszi a lábáról, többször is..

Értékelés:

EXTRA CASTING:
A fenti könyvre kattintva 30 % kedvezménnyel előrendelheted!!!! 


Játék
Nincs más dolgod, mint összegyűjteni a turné állomásairól a kiemelt betűket és összerakni belőlük főszereplőnk, Finn munkahelyének nevét. Csak magyarországi postacímmel rendelkezők vehetnek részt a játékban. Sok szerencsét!!
a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók